1. kolo
19.08.2006 13:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Sheffield United - Liverpool FC 1:1

Úvodním zápasem letošního ročníku Premier League se stalo střetnutí nováčka soutěže, Sheffieldu United, jenž na Bramall Lane přivítal Liverpool. Sheffield v Coca Cola Championship celkem bez problémů postoupil z druhého místa, ale očekává se, že v Premier League, kam postoupil zpět po dlouhých dvanácti letech, bude bojovat o udržení. Naproti tomu svěřenci Rafaela Beníteze vstupují po loňské třetí příčce do soutěže opět s nejvyššími ambicemi.

Velká rána pro domácí přišla už před začátkem zápasu. Při tréninku si útočník Steven Kabba natáhl sval a proti Liverpoolu nemohl nastoupit. Dalším problémem pro Sheffield měla být i absence kouče Neila Warnocka, jemuž fotbalová asociace na dva zápasy zakázala koučování z lavičky pro incident z minulé sezony. Naproti tomu v liverpoolské základní sestavě nechyběla ani největší letní posila, útočník Craig Bellamy. V útoku Liverpoolu tak dostala důvěru dvojice Fowler – Bellamy, Peter Crouch tak překvapivě zůstal sedět na lavičce.

Domací začali utkání lépe a bojovali o každý míč, nicméně byl to Liverpool, kdo si vytvořil první šanci. V 9. minutě Hyypia poslal dlouhý kolmý pas na Bellamyho, a ten, ač z úhlu, dokázal postrašit brankáře Kennyho střelou ke vzdálenější tyči, bránu ale netrefil.

Sheffield pokračoval v aktivní hře a drzými kombinacemi se snažil o vytvoření tlaku, nicméně šance nepřicházely. 21. minuta pak přinesla po jedné nepříjemné situaci pro každý tým. Riise pronikl po levém křídle, Kenny špatně vyhodnotil situaci, vyrazil z brány a nechal se obejít, Riise se dostal k centru před prázdnou bránu, nicméně obránce Morgan míč odhlavičkoval pryč. Bohužel pro Johna Riise situace neskončila dobře, zranil si kotník, a tak musel vzápětí střídat za Marka Gonzalese.

Další rána pro Liverpool přišla v 35. minutě, kdy pro zranění hřiště opustil i reprezentant Albionu Jamie Carragher. Na rozdíl od Riise však dokázal odejít po svých.

Výtečnou pozici pro střelu z přímého volného kopu získali Reds v 37. minutě po ruce obránce Morgana, jenž zastavil slibně se rozvíjející akci Liverpoolu. K míči se postavil Fabio Aurelio a technickou střelu pod břevno, nicméně do středu brány, donutil Kennyho k prvnímu pěknému zákroku.

Tlak Liverpoolu s blížícím se koncem poločasu narůstal, ale žádnou vyloženou šanci už jsme neviděli a oba týmy tak odcházely do kabin za stavu 0:0.

Do druhé půle vstoupil Sheffield nejlépe jak mohl. Po standartce se k hlavičce dostal Hulse a brankáři Reinovi nedal nejmenší šanci. Překvapivě to byl tedy nováček soutěže, kdo střelil první branku zápasu a zároveň první branku letošní sezony. Liverpool mohl odpovědět vzápětí, Gerrard z rohového kopu našel Hyypieho a ten hlavou poslal míč na tyč Kennyho brány.

Hra se pak na dlouhé minuty vrátila do šedi podprůměru, ani jeden z týmů nepředváděl žádné povedené akce. Z letargie vytrhla Sheffield až povedená dvouminutovka Liverpoolu, která přišla chvíli po hodině hry. Nejprve se Gerrard a Bellamy prokombinovali hluboko do pokutového území domácích, ale po přihrávce na okraj malého vápna sebral Kenny Fowlerovi míč z kopačky. O chvilku později Aurelio předvedl krásný centr z levé strany, Bellamy měl hodně místa, nicméně jeho hlavičku brankář Žiletek kryl.

Liverpool tak vyrovnával až v 69. minutě. Na kraji vápna si pronikající Gerrard škrtnul o nohu Morgana, Gerrard neudržel rovnováhu a rozhodčí nařídil pokutový kop, který Fowler s přehledem proměnil. Zda došlo ke kontaktu Gerrardovy nohy s Morganovou není jisté, nicméně pohyb anglického reprezentanta naznačoval, že tam lehké zaškobrnutí být mohlo.

Chvíle fotbalové krásy a vzrušení však skončily ve chvíli, kdy se míč z Fowlerovy kopačky zatřepotal v síti. V dalších třiadvaceti minutách nám ani jeden z týmů neukázal prakticky nic a nepříliš kvalitní zápas tedy skončil remízou 1:1.

S výsledkem může být domácí tým spokojen, vstup do sezony se mu podařil, což se nedá říct o Liverpoolu, který bude muset mnohé změnit, pokud chce bojovat o titul.

Autor: Tomáš Bělonožník

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele