Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

01.06.2016 18:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Češi znovu vítězí, s Ruskem v závěru rozhodl Necid

Po nevýrazném výkonu z první půle se český národní tým musel potýkat s jednobrankovým mankem po brzké trefě Kokorina, ovšem po změně stran již svěřenci Pavla Vrby předvedli povedený výkon, který navíc korunovali dvěma góly. O konečnou výhru 2:1 se postarali kapitán Tomáš Rosický se střídajícím Necidem, jenž se navíc na prvním gólu podílel přihrávkou a zaslouží si ocenění muže zápasu.

Pavel Vrba sáhnul oproti předešlému utkání s Maltou k pěti změnám v základní sestavě, ovšem své místo si i napodruhé udržely stálice v podobě Petra Čecha a Tomáše Rosického. A byl to právě český kapitán, který vytvořil první šanci zápasu Gebre Selassiemu, avšak brankář Lodygin zvládl tečovaný míč sbalit do náruče. Pak se již ujali iniciativy Rusové a hned v šesté minutě mohli zásluhou Kokorina slavit úvodní branku. Ruský útočník využil Daridovy ztráty míče a prudkou ranou zpoza šestnáctky nachytal Petra Čecha i nedůraznou defenzivu na švestkách.

Češi reagovali další akcí po pravé straně skrze aktivního Gebre Selassieho, jehož střílený centr však číhající Lafata nezvládl usměrnit do sítě. Pak tempo zápasu poněkud upadlo a na náladě Pavlu Vrbovi nepřidalo ani brzké střídání Bořka Dočkala vinou zranění. Hned minutu po nástupu Jiřího Skaláka si pak Rusové vytvořili druhou velkou šanci odpoledne, kdy se díky pohledné kombinační akci ocitl tváří v tvář Čechovi Smolov. Jeho pokus o křižné obstřelení však gólman Arsenalu perfektním zákrokem vytěsnil. Když pak na konci první půle neuspěl český tým ani s Lafatovým přímým kopem, šlo se do kabin za těsného vedení Ruska 1:0.

Po změně stran došlo na obou stranách k celé řadě změn, kdy se na trávník v Innsbrucku podívali Sivok a Plašil s Necidem, zatímco na opačné straně se postavil do brány naturalizovaný Brazilec Guilherme a útočníka Dzjubu nahradil Mamajev. A byl to právě poslední jmenovaný, který se v osmačtyřicáté minutě ocital v šanci z rychlého ruského protiútoku po ztrátě Plašila, ovšem Sivokův zákrok následnou ránu na poslední chvíli zastavil.

Česká odpověď přišla hned vzápětí, navíc se šťastnějším koncem. Daridův přetažený centr zprava doletěl k Necidovi, který jej citlivě sklepl hlavou do druhé vlny Rosickému, jemuž přízemní rána z voleje na přední tyč sedla parádně a brankář Guilherme tak musel chtě nechtě lovit míč ze sítě.

Hra se poté uklidnila a o jediné vzruchy se staraly trestuhodné chyby v rozehrávce obou týmů, které však vždy dokázali bránící hráči napravit. Až s blížící se sedmdesátou minutou se dostali po dlouhé době do akce i brankáři, kdy si Guilherme musel poradit s Daridovou střelou zdálky, zatímco Petra Čecha prověřil hlavičkou střídající debutant Neustädter. Pět minut nato pak další lapsus Rusů na vlastní polovině mohl potrestat Krejčí, jenže přestřelil.

Záložník Sparty měl hned vzápětí příležitost předešlou chybu napravit hlavičkou po nadýchaném centru Skaláka, ovšem i tentokrát těsně minul. Když pak ze slibné pozice v hloubi šestnáctky trefil vlastní stojnou nohu, mohl si jen bezradně zakroutit hlavou. Vedení tak nakonec proti proudu hry posledních minut mohli strhnout na svou stranu Rusové zásluhou dalekonosné rány Denisova, kterou Petr Čech nepřesvědčivým zákrokem vytěsnil s notnou dávkou štěstí na svou pravou tyč.

V devadesáté minutě se poté potvrdilo fotbalové pravidlo "nedáš, dostaneš", když Krejčího přízemní centr zužitkoval číhající Necid, jemuž se povedlo předskočit Neustädtera a z bezprostřední blízkosti prostřelil bezmocného Guilhermeho. Češi tak po nevýrazném výkonu z první půle zvládli utkání otočit a s konečným výsledkem 2:1 mohou být spokojeni. Jedinou kaňkou zůstává zranění Bořka Dočkala, jehož případný start proti Španělsku zůstává v ohrožení.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (972)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele