Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
01.04.2009 20:30 CET
1 : 2
(1:1)
Stadión:
AXA Arena, Praha

Reportáž

Češi federální derby nezvládli a šampionát se vzdaluje

Slováci ještě prohloubili krizi, zmítající českým národním výběrem, když po dvanácti letech konečně potopili své sousedy. Zároveň tak možná podepsali ortel nad Petrem Radou, vždyť jediný bod z nepříliš složitého dvojzápasu rozhodně nelze považovat za úspěch.

Ostře sledované federální derby mohlo začít hned dvěma slepenými pohromami pro Slováky. Nejprve totiž ze hřiště v bolestech odkráčel Hamšík, aby se posléze k nadýchanému centru Jankulovského málem prodral Baroš. Naštěstí pro hosty se jejich tvůrce hry zanedlouho vrátil na hrací plochu, a to tedy za bezbrankového stavu.

Naopak co nevidět mohli jít do vedení bílí, když se zleva prodral k polovysoké střele Hološko. Čech zasáhl, ovšem na dlouhou dobu naposledy. Totiž tempo, v jakém se poté aktéři utkání proháněli po letenském pažitu, nebylo bůhvíjaké a rozehrávka zejména českého výběru nepůsobila navenek nikterak organizovaně.

A skřípalo to i v obraně. Hned ve 23. minutě Rozehnal prohrál osobní souboj s Hološkem, který pak přes Kováče přihrál Šestákovi, a bylo zle. Zprvu to sice vypadalo, že slovenský forvard prováhal správný okamžik pro přihrávku či zakončení, avšak nakonec to přeci jen vyřešil mazácky - střelou do protipohybu Petra Čecha.

Následný pískot přihlížejících byl celkem nasnadě, domácí totiž logicky nejevili pražádné známky povzbuzení. Přesto se prakticky ihned dočkali vyrovnání. Přesně po půl hodiny hry Jankulovski ztečoval Plašilův centr z rohového kopu směrem na soupeřovu bránu, kde se náhle zjevil Škrťel a trajektorii balonu narušil tak nešťastně, že Mucha nedokázal včas zareagovat. Jenže ani vyrovnávací branka Čechy neprobrala z nedbalek. Kostrbaté kombinace, chcete-li bezduché nákopy stoperů směrem vpřed, neměly naději na úspěch, a tak se při nedostatečné invenci rovněž hostujících ofenzivních hráčů šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Začátek druhého dějství zastihl českou reprezentaci v nevídaném laufu. Slováci se zkraje vlastně jen bránili, avšak zároveň jedinou alespoň poloviční šanci domácích registrujeme až v 54. minutě. Tehdy pálil Baroš ve slušné pozici hodně nepřesně. Když už se zdálo, že zápas znovu upadá do nezáživného stereotypu, opřel se v 68. minutě na hranici šestnáctky do balonu Jarolím, aby orazítkoval pravou tyč Muchovy svatyně. Na tuto téměř dokonalou ránu hamburského středopolaře navázal ihned vzápětí Necid, když z otočky zacílil těsně vedle.

Hosté se v těchto chvílích nacházeli ve svízelné situaci. Ne že by Čechům nějakým závratným způsobem rostla křídla, ale i přesto se Slováci prakticky celý druhý poločas jen bránili. Už dvacet minut před koncem tedy začali hrát na údržbu a španělský sudí je musel nejednou napomínat, aby uspíšili rozehrávku té, či oné standardní situace.

Pobídky nepobídky, bílí si hráli svoje a nakonec byli oni těmi šťastnějšími. V 83. minutě totiž dostal krásný míč za obranu Jendrišek, skrze skluzujícího Rozehnala pořádně protáhl Petra Čecha a vinou nedbalosti českých stoperů mu bylo umožněno rovněž dorážet, tentokráte úspěšně. V závěru přišel Slovákům dříve našetřený čas k duhu. Červeným byla po celý zápas pozemní kombinace cizí, a tak závěrem na nějaký soustavný tlak ani nemohlo být pomyšlení.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (896)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele