základní skupiny - skupina E, 2. kolo
27.11.2022 20:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Niclas Füllkrug (© AFP)

Německo remizovalo se Španělskem. Rozhodli střídající hráči

Souboj dvou těžkých vah dlouho nabízel spíš boj ve středu hrací plochy, ale poté, co se na trávníku objevili dva typičtí kanonýři, bylo vše jinak. Morata poslal Španěly do vedení, ale pár minut před koncem srovnal za Německo devětadvacetiletý útočník Niclas Füllkrug.

Němci potřebovali nutně bodovat, aby uchovali naživu šance na postup, protože první duel s Japonskem se jim absolutně nepovedl. Španělé naopak svého soka deklasovali rozdílem třídy a jejich sebevědomí bylo před večerním šlágrem skupiny hodně nahoře. A bylo to vidět prakticky hned od úvodu, protože jejich neustálý a přesný presink dělal Němcům velké potíže.

Především pohyblivý střed ovládaný mladíky Gavim a Pedrim, za nimiž tvrdil muziku velezkušený štít Busquets hrál prim a Němci jen těžko zachytávali ataky svého soupeře v alespoň rozumné vzdálenosti od brankáře Manuela Neuera. Ten se navíc musel doslova vytáhnout po sedmi minutách, kdy ho nádhernou ranou zpoza vápna přinutil ke skvělému zákroku Dani Olmo. Neuer si ale poradil a míč těsně vytáhl na břevno!

Postupme času se Němcům povedlo přeci jen trochu vyrovnat hru, zvlášť ve středu hrací plochy. V útoku Flickova týmu se ale nenacházel nikdo, kdo by pořádně ohrozil brankáře Unaie Simóna. A když už se to náhodou povedlo třeba nabíhajícímu Gnabrymu, tak mu byl správně, byť s velkou prodlevou, pískán ofsajd. Přesto jsem se nemohl zbavit dojmu, že Španělé si svou bohorovností až laxností zahrávali.

A kdyby měli Němci kvalitnější útok, dost možná by už vedli, protože Španělé začali často chybovat v rozehrávce a to i dost blízko vlastního vápna. Pět minut před odchodem do šaten je trochu uzemnil Antonio Rüdiger, který se hlavou prosadil po standardní situaci. Jenže muž, jehož běh z minulého zápasu se zřejmě stane jedním ze symbolických meme celého šampionátu, se nacházel v ofsajdu.

Poločas druhý začaly obě fotbalové mocnosti v poměrně ofenzivním duchu a trenér Luis Enrique sáhl brzy ke střídání, které ještě urychlilo změnu skóre. V 54. minutě se na hřiště dostavil Álvaro Morata a krátce poté, co brankář Simón bravurně zachytil ránu Kimmicha, skóroval. Naběhl si totiž na perfektní pas od Alby a jemně dloubl do míče ve vteřině předtím, než jeho pokus zablokoval vracející se Süle - 1:0 pro Španěly.

Problém byl, že reprezentace zvaná La Furia Roja poté přestala hrát. Po vyhraném míči nikdo nedělal víc kroků vpřed a Němci začali ovládat hru. Patnáct minut před koncem se do šance doslova probil Musiala, ale na Simóna nevyzrál.

Střídání obecně rozhodla dnešní utkání, protože i Flickovi se jedno takové povedlo. Třináct minut byl na hrací ploše útočník Niclas Füllkrug, když trochu ukradl míč Musialovi a z kraje malého vápna nechytatelnou dělovkou pod břevno nedal Simónovi šanci zasáhnout!

Závěr utkání už toho zas tak moc nenabídl. Delší dobu to vypadalo, že jsou obě jedenáctky vrchovatě spokojené s bodem. Němci se ale přeci jen nacházeli v mnohem horším postavení než Španělé a proto podnikli ještě jeden atak. V nastaveném čase se mohl stát hrdinou křídelník Leroy Sané, který dokonce překonal vybíhajícího brankáře Unaie Simóna, ale z velkého úhlu už bránu netrefil a jeho zpětnou nahrávku lapila španělská obrana.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (678)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele