play off - o 3. místo
17.12.2022 16:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Mislav Oršić překonal Yassina Bounoua (© AFP)

Chorvatsko bylo v duelu s Marokem o jednu branku lepší a bere bronz

Opět se potvrdilo, že v zápasech o třetí místo branky padají. V rámci 22. mistrovství světa byly na katarském Khalifa International Stadium k vidění tři, byť to po první půli vypadalo na větší příděl. Chorvati si tedy po čtyřech letech pohoršili o jedinou příčku. Ani africký tým nemusí smutnit. Odehrál skvělý turnaj, během kterého dokráčel tak daleko, jako nikdy nikdo jiný z jeho kontinentu. Časem proto jistě přebolí i ta skutečnost, že jej zakončil dvěma porážkami.

Už ve 3. minutě se Maročané při rozehrávce dostali pod tlak, takže míč doputoval až k brankáři Bonovi, který si při snaze najít na spoluhráče málem vsítil vlastní gól. Naštěstí pro něj i pro celou Regraguiovu skvadru z toho byl po pohybu podél brankové čáry pouze rohový kop. Chorvati přesto nemuseli na úvodní trefu čekat dlouho.

Běžela 7. minuta, když byla standardní situace rozehrána na Ivana Perišiće, jenž z levé strany hlavičkoval k penaltovému puntíku. Tam se svojí rybičkou prezentoval Joško Gvardiol a balon zapadnul ukázkově k levé tyči - 1:0. Krátce po rozehrávce radost příznivců a příznivkyň evropského celku ochladla.

Také Maroko totiž získalo výhodu v podobě přímého kopu. Centr přizvednul Lovro Majer tak nešikovně, že se balon snesl na malé vápno a hlavička Achrafa Dariho se po odrazu od země zastavila až v síti - 1:1. O okamžitou odpověď se pokusil Mislav Oršić. Jeho rána nepostrádala razanci, avšak přesnost ano.

V 18. minutě chyboval Boufal. První střela sice k maroké svatyni neprošla, následná Kramarićova hlava už ano, ovšem pro hrdinu penaltového rozstřelu v osmifinále se Španělskem se nejednalo o žádnou neřešitelnou situaci. Na další zakončení se čekalo šest minut. Na svědomí jej měl Luka Modrić. Kulatý předmět prošel Darimu mezi nohama. Bono nejprve jenom vyrážel, ale druhým zákrokem stihnul zažehnat nebezpečí před číhajícím Livajou.

Záhy předvedli Lvi z Atlasu parádní akci, která jenom potvrdila, že vládnou vynikajícími technickými dovednostmi, jenže v jejím závěru Hakimi nevychytal přihrávku na Youssefa En-Nesyriho. V minutě čtyřicáté o sobě dal vědět Hakim Ziyech a nutno dodat, že jeho přízemní navštívenka ze třiceti metrů byla předem odsouzena k neúspěchu.

Ve 42. minutě to už vypadalo, že borci v šachovnicovém dresu svoji akci zadrbali. Nicméně soupeř zase chyboval v rozehře, čímž nabídnul Al Hilm Markovi Livajovi, který posunul na Oršiće, jehož oblouček z levého rohu pokutového území se odrazil od pravé tyče na místo určení. Muž v rukavicích plachtil vzduchem marně - 2:1. Do konce úvodního dějství musel Bono ještě likvidovat tečovaný pokus, který jeho směrem vyslal asistent u celkově třetího zásahu tohoto střetnutí.

Mislav Oršić se dostal k další ráně hned po změně stran a díky lehké teči rozvlinil síť pouze z boku. V 71. minutě chyboval Amrabat. Střídající Nikola Vlašić netrestal, jelikož pálil z dálky nepřesně. Za 120 sekund upadnul na výletě v protivníkově šestnáctce po kontaktu s Amrabatem obránce Gvardiol. Katarský sudí Albdulrahman Al Jassim nepískal, a tak mohl na opačném pólu spálit svoji tutovku En-Nesyri.

V 87. minutě mohlo být hotovo, kdyby Mateo Kovačić ve vyložené příležitosti neminul. Z dálky se pak osmělil Ziyech, což nevedlo k ničemu podstatnému. Zato po centru Attiat-Allaha z levé strany zacílil v poslední nastavené minutě En-Nesyri, na rozdíl od čtvrtfinálového utkání s Portugalskem, jen těsně nad břevno.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (525)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele