základní skupiny - skupina A, 1. kolo
21.11.2022 17:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Cody Gakpo se raduje z gólu (© AFP)

Nizozemsko přetlačilo Senegal a zapisuje na úvod MS tři body

Nizozemcům to trvalo hodně dlouho, než dokázali najít svůj styl a odemkli pohyblivou obranu Senegalu, ale nakonec se jim to povedlo. Nejprve se hlavičkou prosadil útočník Cody Gakpo a v samém závěru přidal pojistku ještě střídající Davy Klaassen.

Trenér Louis van Gaal trochu překvapil a postavil do brány Andriese Nopperta. Osmadvacetiletý brankář Heerenveenu si přitom dnes připsal svůj úplně první start v seniorské reprezentaci. Rovnou padesátým startem ozdobil svou reprezentační kariéru jeden z nejlepších stoperů Evropy Virgil van Dijk, ale na velkém šampionátu hrál vůbec poprvé. Senegal se potýkal s velkou absencí v podobě Sadia Maného, jehož měl nahradit primárně Boulaye Dia.

Zápas začal poměrně opatrně, byť první šance jsme se dočkali už ve čtvrté minutě. Na Gakpovu pobídku si nabíhal Steven Bergwijn, který by v případě úspěchu mířil do prázdné brány. Na míč ale nedosáhl a následná rána Janssena byla zablokována. Pak se ale na delší dobu tempo hry výrazně zklidnilo a byl to spíš boj o míč ve středu pole.

Oranjes sice chtěli tvořit hru a diktovat tempo, ale téměř všechny jejich šance se zrodily po dlouhém nákopu vpřed. Jako třeba v 19. minutě, když Bergwijn fantasticky poslal do běhu Berghuise. Ten ještě v pádu stihl poslat míč na zcela osamoceného De Jonga, jenže záložník Barcelony akci překombinoval a po dvou kličkách ho dostihli senegalští obránci.

Pokud můžeme o někom ze senegalských hráčů mluvit jako o nebezpečném, tak jednoznačně o Ismaïlovi Sarrovi. Jeho hbité nohy dělaly nizozemským obráncům jisté potíže a po další akci musel jeho ránu odvracet na poslední chvíli Van Dijk. Urostlý stoper se krátce po změně stran vznesl do vzduchu a hlavičkoval centr od Gakpova rohového kopu, jenže mířil těsně nad bránu!

Ofenzivní dvojice Diatta - Dia se blýskla rychlou kombinací v 65. minutě a Diova rána z úhlu nakonec brankáře Nopperta dost vyděsila. Pro něj to ostatně nebylo snadné utkání a o pár minut později musel likvidovat další ránu z dílny záložníka Idrissy Gueyeho. Dlouho to vypadalo, že utrápené Nizozemsko bude stále jen hledat cestu ke vstřelení branky.

Jenže deset minut před koncem poslal trenér Van Gaal do hry Davyho Klaassena a dobře udělal. Krátce nato Frenkie de Jong pasem našel ve vápně nabíhajícího Codyho Gakpa a ten byl u míče o zlomek vteřiny dřív než brankář Mendy - 1:0 pro Oranjes! Střídající Klaassen posléze v nastaveném čase pojistil výhru Nizozemců, když dorazil do brány Depayovu ránu nešťastně vyraženou brankářem Mendym.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (554)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele