základní skupiny - skupina C, 3. kolo
30.11.2022 20:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Luis Chávez (© AFP)

Mexiko porazilo Saúdskou Arábii, ale výhra mu na postup nestačila

Skupina C byla před finálním kolem dost zamotaná. Všechny čtyři celky měly možnost postoupit, přičemž zrovna Mexiko k tomu potřebovalo nutně vyhrát. Jenže ambice odehrát na turnaji minimálně ještě čtvrtý zápas měli i "Zelení sokoli", kteří v Kataru na úvod šokovali vítězstvím nad Argentinou. Tato druhá porážka v řadě jim však vystavila stopku. I Mexičané můžou litovat, že se podobně kvalitním představením neprezentovali už v předchozích utkáních. Poosmé v řadě se tedy na mistrovství světa do osmifinále nepodívají.

Hned po necelých 120 sekundách pálil po zemi metr vedle pravé tyče Luis Chávez. Krátce poté dostal Alexis Vega výbornou přihrávku za obranu, kterou nepřetavil v úvodní trefu pouze zásluhou vyběhnuvšího Muhammada Al Owaise. V 7. minutě přiletěl do vápna Saúdské Arábie míč, na který Henry Martín těsně nedosáhnul. Při protiútoku se hodně nepřesnou střelou prezentoval v předchozích dvou duelech velmi dobře hrající Mohammed Kanno. Z jeho pozice se nepochybně dalo vytěžit víc.

Ve 12. minutě fauloval Luis Chávez před vlastní šestnáctkou Sauda Abdulhamida. Nařízený přímý kop poslal Kanno nad břevno. Následně vyprodukoval další střelu zpoza pokutového území Chávez a muž v rukavicích balon bezpečně schoval v náručí. Také další pokus patřil středoamerickému výběru. Postaral se o něj Orbelín Pineda, nicméně i díky teči obránců měl Al Owais usnadněnou práci.

V minutě sedmadvacáté centroval z pravé strany Hirving Lozano. K hlavičce se dostal Pineda a fanoušci asijského týmu mohli děkovat Sultanu Al Ghannamovi, že stál ve správný čas na správném místě. Další příležitost si Mexičané vytvořili po rohovém kopu, který Alexis Vega rozehrál k penaltovému puntíku, kde číhal osamocený Jesús Gallardo, jenž vysoko přestřelil.

Orbelín Pineda, jinak hrající v Řecku za AEK Atény, byl dále aktivní, ale gólu se nedočkal ani po čtyřiceti minutách hry. Protože i čtyři další mexické střely byly zblokované a hlavička Aliho Al Hassana se mezi tři tyče nevešla, skončila první půle bez branek. Po změně stran jako první střílel nepřekvapivě Chávez. Gólman vyrazil, ale záhy vyslanci ze země Aztéků a Mayů zahrávali rohový kop, který na přední tyči prodloužil César Montes a Henry Martín z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť- 0:1.

V 50. minutě fauloval autora branky Hassan Al Tambakti. A Chávez prokázal, že se na tuhle partii mimořádně dobře vyspal, protože přímý kop z bezmála třiceti metrů ukázkově zakroutil přes zeď, čímž zaznamenal svůj premiérový zásah v dresu národního týmu - 0:2.

Deset minut po startu druhého dějství to mohlo být už o tři zářezy, avšak Lozano se radoval jen několik okamžiků, neboť se pískal ofsajd přihrávajícího Martína.

V 65. minutě to vypadalo, že Al Tambakti fauloval ve vlastní šestnáctce Henryho Martína. Rozhodčí Michael Oliver nechal k nelibosti všech luchadorů na tribunách pokračovat ve hře. Zanedlouho Al Owais s vypětím všech sil lapil dalekonosné zakončení z kopačky Hirvinga Lozana, který zažil v Neapoli velice povedený podzim. Naopak Henry Martín si svým výkonem v tomto utkání zřejmě zadělal na přestup z Clubu América, byť dvacet minut před vypršením řádné hrací doby svou výbornou šanci neproměnil.

Šestadvacetiletý Chávez se pak znovu ujal exekuce přímého kopu, leč tentokrát saúdskoarabský brankář vyrážel do bezpečí. Svěřenci Hervého Renarda nejenže měli problém zůstat delší dobu v držení míče, zároveň ztropili pár chyb v defenzivě. Jenže El Tri nedokázali žádnou potrestat.

Ani ve finální desetiminutovce, kdy Uriel Antuna sice skóroval, ovšem nepohlídal si ofsajdovou hranu. Dalšího přímého kopu se ujal Hirving Lozano a Al Owais vyboxovával. A tak se muselo počkat až do sedmiminutového nastavení, ve kterém však snížili "Zelení sokoli". Salem Al Dawsari si na hraně velkého čtverce jednoduše narazil se střídajícím Hattanem Bahembrim a prostřelil Guillerma Ochou - 1:2. Přesto po základní skupině balí kufry obě reprezentace.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (51)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
REPLIKATOR

0:2

Reagovat
Modroočko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
AjaxFans

1-2

Reagovat
F.Torres

Snad Saúdi vyhrají. Za celé MS by si to zasloužili. Mexiko hraje odporný fotbal

Reagovat
dextroza_m

1:1

Reagovat
Trand

Obávám se, že Mexiko dojede na neschopnost v útoku, tady budou muset tvořit a moc nevím, jak se jim to bude dařit. Navíc je docela sabotuje i Martino, bohužel to vidím na konec ve skupinách.

Reagovat
Pablos

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Prianie 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko nehraje nic moc, ale postup ukope. 0:2

Reagovat
oli9

1:0

Cely zapas 0:0 a Mexikani to pred koncem budou muset otevřít

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
jester Radka Bejbla

Mexiko, Mexiko sombrero grande tequilla

Reagovat
Pablos

Mexiko, Mexiko josefoo grande nemecko

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ACSeRw!n

0:3 a postup Mechiko !

Reagovat
Agent z Melmacu

Mexico win

Poland win

Messi cry

Saudi dead

Reagovat
Johny203

Saudi sú zaujímavejší ako, na turnajoch tradične mdlé, Poľko aj ako najslabšie Mexiko aké si pamätám, snáď postúpia. Pritom toto je súper ktorý by mohol Mexiku najviac vyhovovať.

1:1

Reagovat
Shevchenko

0:2 Ariaga, Ariaga II

Reagovat
BaggioRoberto

Mexikáni ja vas mam rad, fandil jsrm jsko vzdy, ale priznejme si projeli jste to. 3, 4 goly nedate, tak dejte tem Saudum vlahu. At postoupi oni nez jeden z dua nudne Polsko, impotentni Argentina.

Reagovat
BaggioRoberto

Beru zpet. Dejte jim trojku.

Reagovat
Whitemedia
Reagovat
DieFohlenBMG

a la Messi

Reagovat
noustres

Kdyby vydrželi 2:0 kdo by postoupil?

Reagovat
Coutinho10

taky Polsko

Reagovat
noustres

Díkes. Vzájemný stejný i skore, co by tedy rozhodlo?

Reagovat
smazaný uživatel

karty

Reagovat
Coutinho10

nz, karty a tam tu bilanci mělo lepší Polsko asi o 2-3 žlutý karty

nicméně, kdyby Mexico dalo na konci ještě na 1:3, tak by Mexico postoupilo díky vyššímu počtu vstřelených gólů

Reagovat
noustres

Stav 3:1 mi byl jasnej. Ale proč zrovna karty. Asi pseudo "fair play". Škoda, přál jsem to Tequille.

Reagovat
Shevchenko

A co jiného by asi tak mělo rozhodovat? Sice jsou u sebe docela blízko, ale penalty už by si asi nešli kopnout.

Reagovat
noustres

Hlavně se nerozčiluj, byla to jen otázka.

Reagovat
Shevchenko

V pohodě, sorry. Já jen že se nic jiného než tohle neřešilo u druhého zápasu

Reagovat
noustres

Tam sem nebyl. Ale chápu rozdrážděné nervové dráhy v tvém svalstvu.

Reagovat
BaggioRoberto

Panna orel.

Reagovat
Coutinho10

moc dalších kritérií tam už není možný....další už by byl jedině los

kdyby existovalo ještě něco, tak by to tam asi dali

Reagovat
fabec1222

Pořadí v UEFA žebříčku

Reagovat
Hasan Šáš

spíš FIFA, ne? když jde od MS světa.

Reagovat
Coutinho10

*FIFA žebříčku, zrovna na něj koukám a otázka, co by bylo spravedlivější, ale napadá mě, že u UEFY soutěží to asi jedno z těch posledních kritérií je, ale u FIFY v tomto případě teda ne, ale mohlo to bejt to poslední místo losu, kdyby karty byly vyrovnaný

Reagovat
GjøvikFF

Ty karty jsou naprostej nesmysl. Máš úzkostlivé rozhodčí, kteří pískají úplně všechno a zbytečně solí karty, pak máš takové, kteří to pouští a kartují jen v těch nejnutnějších případech. A aby tohle rozhodovalo o tom, kdo postoupí na MS ze skupiny? To už v případě stejných bodů, stejného skóre, remízy ve zájemném zápas raději ten los, ten je zaručeně spravedlivej, šanci mají oba fifty fifty.

Reagovat
Coutinho10

nebo ten žebříček místo karet...je fakt, že rozhodnutí rozhodčích byly dost rozdílný v jednotlivých zápasech a plno věcí třeba bylo na kartu a nic či obráceně

Reagovat
fabec1222

jj, FIFA, příjde mi to lepší, než los

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Coutinho10

škoda Mexico, to bylo mraky šancí na 3. gól + ještě neuznaný gól kvůli ofsajdu

Reagovat
GjøvikFF

Neuznali jim dva góly. Tohle měli dotáhnout, strašná škoda. Oni by hráli celkem slušnou partii i s Francií, u Poláků to bude strašný potrat (který se ale užijí, když to mají doma zakázané).

Reagovat
Coutinho10

Polsko v playoff bude do počtu...z takovýho postupu snad nemůžou mít ani radost v nadsázce...tady fotbal zaplakal, že to takto dopadlo

Reagovat
GjøvikFF

Já jim ještě před zápasem přál (doufal jsem v jejich postup + Mexiko), ale po tom, jaký hnus předvedli, tak je mi z nich blivno. Oni na tom MS nezahráli pěkných ani 10 minut dohromady.

Reagovat
Coutinho10

j velký zklamání

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko neodehrálo slušnou partii ani s Argentinou, která je o dost slabší než Francie, to by bylo v OF stejně do počtu jako Polsko. Ale je fakt, že proti Polákům toho ve skupině předvedli víc, ale to i Arabové.

Reagovat
Spalovač šancí

2. půle velmi výživná. Překvapivě se Saúdové vůbec nechytali fyzicky

Reagovat
Knight_in_fire

Redakcjo, przyprawujcie to, bo mam serowe Przysnacki i chciałbym je zjeść z chilli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele