základní skupiny - skupina H, 2. kolo
28.11.2022 20:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Bruno Fernandes (© AFP)

Portugalsko přehrálo Uruguay a slaví postup do osmifinále

Dalším osmifinalistou mistrovství světa se stalo Portugalsko, které vyhrálo 2:0 nad Uruguayí, proti níž se pod oba góly podepsal Bruno Fernandes. Zatímco mužstvo z Pyrenejského poloostrova postupuje do osmifinále, Jihoameričané musí na závěr skupiny bezpodmínečně vyhrát nad Ghanou...

První akci zápasu obstaral svou velmi nepřesnou střelou Olivera. Portugalci odpověděli podobně, Ronaldo krásně sklepl na Carvalha, zakončení však skončilo na tribuně, obsypané zejména portugalskými fanoušky, vysoko nad uruguayskou brankou. V osmnácté minutě to pak z nadějné standardky zkoušel Ronaldo, trefil ale pouze zeď.

Santosovi svěřenci drželi častěji míč na kopačkách, k přímému ohrožení Rochetovy branky to ale dlouho nevedlo. Na hřišti toho v úvodní půlhodince moc k vidění nebylo, dlouhé nákopy ani jednoho z týmů se proti dobře zkonsolidovaným obranám neujímaly. Po jednom takovém se k hlavičce z téměř nulového úhlu dostal Fernandes, střela však nejenže mířila do rukavic uruguayského gólmana, záložník Manchesteru United byl navíc v ofsajdu.

Pak mohlo z ničeho nic udeřit na opačné straně. Rodrigo Bentancur na polovině týmu převzal míč a po nádherné individuální akci se dokázal proháčkovat až před Dioga Costu, ten už ale jeho zakončení zastavil svým parádním zákrokem a nepustil Jihoameričany do vedení. Pětadvacetiletý středopolař Tottenhamu tak vyslal vůbec první střelu Uruguaye na bránu v rámci letošního šampionátu.

V nastaveném čase pak ještě hráči kouče Diega Alonsa zvládli ubránit nebezpečně zahraný rohový kop a odebrali se do šaten za bezbrankového stavu.

Z kraje druhého poločasu se o vzruch postarali nejprve dva neukáznění fanoušci, kteří vběhli na hřiště, o chvíli později, když už se zase hrál fotbal, byl to João Félix, který sice svou přízemní střelou rozvlnil síť, ovšem pouze tu boční. Jak se o chvíli později ukázalo, Portugalci se pouze zastřelovali. Bruno Fernandes centroval z levé strany a vypadalo to, že míč ještě lehounce přilíznul hlavou Ronaldo, branka však byla nakonec připsána právě prvnímu jmenovanému.

O chvíli později to z dálky vyzkoušel Núñez, míč ale poslal po zemi a navíc doprostřed branky. La Celeste začali postupně přebírat iniciativu, podobnou šanci, jako měl v prvním poločase Bentancur, si ale vytvořit nedokázali. To však jen do pětasedmdesáté minuty, kdy po jejich střele již potřetí na turnaji zvonila branková konstrukce. Tentokrát vyslal projektil do tyče po přihrávce Pellistriho Gómez.

K další gólovce se po standardce De Arrascaety dostal Luis Suárez, z bezprostřední blízkosti ale trefil pouze boční síť Costovy branky. Za pár desítek vteřin už se pak proti De Arrascateovi musel prosadit mladý portugalský brankář, s jeho samostatným únikem si však poradil na výbornou.

Minutu před koncem základní hrací doby pak zahrál ve vápně uruguayský obránce Giménez rukou a íránský hlavní sudí Faghani po konzultaci s VARem ukázal na penaltový bod. Cristiano Ronaldo už v tu chvíli na hřišti nebyl, a tak si k penaltě stoupl agilní Fernandes a bezpečně ji proměnil. Bruno pak svůj výkon téměř korunoval završením hattricku, jenže svou poslední střelou v zápase nastřelil pouze tyčku.

Posledních pár minut už se pak za rozhodnutého stavu vlastně jen dohrávalo, Portugalsko si tak díky druhému vítězství s předstihem zajistilo postup ze skupiny H, naopak Uruguay se krčí na samém dně tabulky a k postupu bude potřebovat porazit Ghanu a zároveň doufat v zaváhání Korejců v jejich posledním duelu s Portugalci.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (730)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele