play off - osmifinále
06.12.2022 20:00 CET
6 : 1
(2:0)

Reportáž

Bernardo Silva a Gonçalo Ramos (© AFP)

Portugalci v osmifinále nadělili šest gólů Švýcarsku, Ramos se blýskl hattrickem

V jednoznačnou záležitost se proměnilo osmifinálové utkání na mistrovství světa v Kataru, Portugalsko porazilo Švýcarsko 6:1. Třemi brankami zazářil talentovaný Gonçalo Ramos, další góly přidali Pepe, Raphaël Guerreiro a Rafael Leão. Portugalci si ve čtvrtfinále zahrají s Marokem.

Po klidném úvodu se Portugalci v sedmnácté minutě ujali taktovky, když po přihrávce Guerreira pronikl do pokutového území Bernardo Silva. Ten místo střely ještě přihrával na Fernandese, což švýcarská obrana pokryla. Zanedlouho však Félix zpracoval autové vhazování, našel ve vápně Ramose, který si pokryl balon před Schärem a nečekaně z poměrně velkého úhlu vypálil. Jeho prudká rána zamířila přesně do horního růžku, Sommer už neměl šanci reagovat. Portugalci byli dál při chuti, Ramos na hranici šestnáctky sklepl míč pro Otávia, jehož střela z první sice měla potřebnou razanci, ale mířila přesně doprostřed brány.

Po půl hodině hry poprvé zahrozili Švýcaři, když Dias fauloval Embola a Shaqiri se ujal přímého kopu ze zhruba pětadvaceti metrů. Jeho rána mířila těsně vedle levé tyče, gólman Costa i tak raději zakročil. Rohový kop se však vůbec nevydařil a Portugalsko se rychle vydalo kupředu, z levé strany výborně centroval Félix a na poslední chvíli odhlavičkoval Schär. Z následného rohu už Portugalci podruhé skórovali. Bruno Fernandes jej zahrál do ideálního prostoru, kde se objevil nestárnoucí Pepe, kterého neuhlídalo několik obránců okolo něj a zkušený stoper si poradil brilantně, jeho hlavička byla nechytatelná.

O pět minut později mohli Švýcaři ještě vykřesat špetku naděje. Centr Edimilsona Fernandese z pravé strany hodně krkolomně vyrazil brankář Costa, čehož mohl využít Freuler, jenže mu hlavička úplně nesedla a defenziva soupeře svému gólmanovi pomohla dalekonosným odkopem. Ve 43. minutě ostře fauloval Schär na půli Félixe, ale celek z Pyrenejského poloostrova dostal výhodu, Fernandes poslal kolmicí do úniku Ramose, který zvolil zakončení po zemi, jenže pouze do dosahu Sommera a ten balon výtečně vyrazil. Portugalci soupeře v prvním poločase do moc příležitostí nepouštěli.

Hned z kraje druhé půle mělo Portugalsko k dispozici další rohový kop, balon propadl do prostoru u vzdálenější tyče a švýcarská obrana musela rychle zasahovat. To už se jí ale nepovedlo v 51. minutě. Fernandes sice svým centrem spoluhráče nenašel, na pravé straně si jej ale doběhl Dalot, jež tělem oklamal Vargase a poslal přihrávku na přední tyčku, kde balon jemně tečoval přesně mezi nohy brankáře Sommera Ramos. Uběhly čtyři minuty a Santosův výběr přidal už čtvrtý gól. Félix táhl rychlý protiútok, našel Ramose, ten patičkou sklepl pro Guerreira, jehož rána pod horní tyčku vyprášila síť.

I Švýcaři se nakonec gólu přeci jen dočkali. V 58. minutě Xherdan Shaqiri rozehrál rohový kop a bránící Ramos jej nešťastně prodloužil na Manuela Akanjiho, ten se ocitl před prázdnou bránou a měl velmi jednoduchou úlohu korigovat skóre. Portugalský útočník však asistenci na branku soupeře za devět minut odčinil hattrickem.

Gólman Costa poslal dlouhý nákop na útočnou polovinu, Silva našel Félixe a ten Ramose. Ten se vydal sám na Sommera, vybíhajícího brankáře překonal lehkým dloubáčkem. Chvíli poté našel krásný pas za obranu Guerreira. Ten balón posílal na vzdálenější tyč, kde na něj těsně nedosáhl Fernandes.

Hrdina duelu Ramos poté za ohlušujícího potlesku střídal, na hřiště pustil Cristiana Ronalda. Ten se po chvilce na hřišti hned ujal přímého kopu, ale trefil pouze zeď. Nůžky poté na hranici vápna vystřihl Embolo, více než roh tím ale nevytěžil. Díky chybě v rozehrávce Švýcarů se do úniku po nákopu Carvalha dostal Ronaldo, ten si sice poradil brilantně a gól vstřelil, sám však tušil, že se v době přihrávky nacházel v ofsajdu.

V nastaveném čase debakl definitivně stvrdil Leão. Na levé straně se dostal k míči, zaseknutím se zbavil Granita Xhaky a pravačkou vypálil ke vzdálenější tyči, Sommer se jen ohlédl. Švýcaři se s mistrovstvím loučí, Portugalce čeká ve čtvrtfinále Maroko, které vyřadilo na penalty Španěly.

Autor: Petr Procházka

Komentáře (919)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele