základní skupiny - skupina H, 1. kolo
24.11.2022 17:00 CET
3 : 2
(0:0)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Pětigólová druhá půle vyšla lépe Portugalsku. Ronaldo k výhře pomohl spornou penaltou

Po prvním poločase se zdálo, že i druhé utkání skupiny H směřuje k bezbrankové remíze. Po přestávce se však Portugalsko i Ghana rozstřílely. Více branek nakonec nasázel evropský celek, jenž ke třem bodům nasměroval proměněnou - a diskutabilní - penaltou také Cristiano Ronaldo.

Portugalci vyběhli na trávník bez zraněného obránce Mendese, jehož na levém kraji hřiště zastoupil Guerreiro. Pouze mezi náhradníky zůstali zkušený stoper Pepe a defenzivní středopolař Carvalho, šanci naopak dostal záložník Otávio. Kouč Ghany Addo se neštítil do pětičlenné defenzivy nasadit hned čtyři střední obránce. Vedle očekávaných Amarteyho se Salisuem se tak seřadili také Djiku a Seidu. V ofenzivě Černých hvězd pak nescházeli zkušený André Ayew ani hrotový útočník Iñaki Williams.

Formace afrického týmu ještě před samotným výkopem napovídala, jak Ghana alespoň k prvnímu poločasu přistoupí. A tak nebylo překvapením, že se Addovi svěřenci soustředili především na držení hlubokého obranného bloku, jenž Portugalci horko těžko dobývali.

Do největší šance první půle se hned v desáté minutě dostal Ronaldo. Ten využil zaváhání Kuduse, který ve středu hřiště nezpracoval těžkou přihrávku. Ronaldo si následně naběhl mezi stopery, avšak gólmana Ati-Zigiho nepřekonal. Strážce ghanské svatyně totiž včas vyběhl a hvězdě Seleçãa znemožnil pořádně zakončit.

Za další tři minuty sice měl Ronaldo více prostoru k zakončení, jenže hlavičku po centru od Guerreira nenasměroval mezi tři tyče. Poté se Portugalci delší dobu nedostali ke střeleckému pokusu. Až ve 28. minutě vybídl Bernardo Silva spoluhráče Félixe, avšak ten vysoko přestřelil břevno.

O tři minuty později přihrál Félix Ronaldovi, jenž odstrčil bránícího Djikua a rozvlnil síť, nicméně podle hlavního arbitra si v souboji se zadákem Ghany počínal nedovoleně. Pokračovalo se tak za stavu 0:0.

Pečlivě bránící Černé hvězdy se po změně stran začaly více osmělovat. Devět minut po přestávce demonstroval opuštění bázně a hany Kudus; sám potáhl rychlý brejk a zpoza vápna napřáhl k přízemní střele, která jen těsně minula bránu Seleçãa.

Po hodině hry však Ghana inkasovala nepříjemný a dosti krutý direkt. Je třeba říct, že Salisu v souboji s Ronaldem zřejmě nejprve zasáhl soupeře a až poté se dotkl míče. Zároveň se při zhlédnutí opakovaného záznamu nešlo ubránit dojmu, že Ronaldo šel k zemi příliš ochotně. Rozhodčí však Portugalcovi uvěřil a nařídil penaltu, kterou proměnil sám (údajně) faulovaný.

Africký mančaft se však nevzdal. Aktivitou hýřil především Kudus, jenž v 72. minutě dalším dalekonosným projektilem vyzkoušel pozornost brankáře Portugalska Costy. Hned za minutu ale Costa kapituloval. Přihrávku za obranu Seleçãa si našel všudypřítomný Kudus, který procedil balón mezi nohama střídajícího Carvalha, načež se před bránou prosadil důrazný André Ayew.

Zanedlouho po vyrovnání si ale Ghana sama zlomila vaz dvěma ztrátami míče ve středu pole. Tu první ztrestali Fernandes s Félixem; kolmici záložníka Manchesteru United nezachytil bránící Rahman Baba, načež Félix chladnokrevně pokořil Ati-Zigiho.

Hned vzápětí přišla další chyba Černých hvězd. Fernandes tentokrát potáhl balón až k pokutovému území, na hranici ofsajdu prostrčil merunu na Leãa, který zvýšil na 3:1.

Portugalsko mohlo vsítit dokonce tři branky v rychlém sledu, Ronaldo však neproměnil samostatný únik, asistent hlavního arbitra navíc signalizoval ofsajd. A tak Ghana dostala šanci ještě zdramatizovat koncovku duelu. Cancelo v 89. minutě podcenil souboj s Rahmanem Babou, ten nacentroval do vápna, kde hlavou usměrnil balón k tyči Bukari.

A v závěru nastaveného času mohl laškování gólmana Costy potrestat Williams, jenže po vyčkávání za zády brankáře podklouzl a nakonec nezakončil. Seleção tak i se štěstím udrželi vedení až do závěrečného hvizdu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (804)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele