základní skupiny - skupina C, 3. kolo
30.11.2022 20:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Alexis Mac Allister a Nahuel Molina (© AFP)

Messiho neproměněná penalta Argentinu postup nestála. Osmifinále si zahraje i poražené Polsko

Když Lionel Messi selhal v závěru první půle z pokutového puntíku a do šaten se odcházelo za nerozhodného stavu, byla budoucnost argentinského týmu stále nejistá. Jenže krátce po přestávce poslal jednoho z favoritů do vedení Mac Allister, postup a první místo poté pečetil Álvarez. Radovat se nakonec může i poražené Polsko.

Lionel Scaloni provedl oproti utkání s Mexikem celou řadu změn. Otamendi a Acuña zůstali v obranné čtveřici před Emilianem Martínezem, gólmanova jmenovce Lisandra nicméně nahradil Romero a místo Montiela se do sestavy vrátil Molina. Uprostřed pole dostal střelec z minulého zápasu Fernández přednost před Rodríguezem, doplnili jej Mac Allister a de Paul. V útoku vystrnadil Álvarez Lautara Martíneze a představil se tak po boku Di Maríi s Messim.

Naopak Poláci provedli v úvodní jedenáctce pouze jednu změnu, když Milika nahradil Swiderski. Mezi třemi tyčemi tak znovu čaroval Szczesny, před ním se představili Cash, Glik, Kiwior a Bereszynski. Ve středu zálohy vedle zmíněného Swiderského operovali Bielik a Krychowiak, podporu Lewandowskému z krajů zajišťovali Zielinski a Frankowski.

Argentinci, kteří mnohem více potřebovali tři body, se do toho obuli od první minuty. Nepřesnosti ve finální fázi je sice dlouho nepouštěli do zajímavějších situací, to změnil až po necelé půlhodině Acuña, jehož zajímavý pokus skončil jen těsně vedle brány. Tím jako by levý bek odstartoval ten největší nápor svého týmu.

Zanedlouho to Di María zkoušel zakroutit do sítě přímo od rohového praporku, Szczesny však dokázal vytěsnit míč nad břevno. Následně se gólman Juventusu vyznamenal i proti tvrdé ráně Álvareze, jenže vzápětí si zbytečně přidělal práci. Po odehrání balónu totiž trefil Messiho do obličeje a po intervenci VAR se kopala penalta. Ani ta ale nezabránila Szczesnému odcházet do šaten s nulou na kontě, faulovaného Messiho totiž vychytal.

Po přestávce už bezbrankový stav dlouho neplatil. Molinův přízemní pas od pravé postranní čáry našel Alexise Mac Allistera, který sice nedal střele mnoho razance, zato za přesnost by obdržel plný počet bodů, a brankář se tak po míči natahoval marně. Ze zcela ojedinělé šance mohli po chvíli Poláci vyrovnat, kdyby Glik Zielinského pobídky z rohového kopu využil lépe.

Namísto srovnání přišlo po třech čtvrtinách zápasu zvýšení rozdílu ve skóre. Fernándezova přihrávka našla v pokutovém území Juliána Álvareza, jenž korunoval svůj dobrý výkon. Dvěma dotyky si balón připravil a tím třetím jej tvrdě poslal na vzdálenější tyč. A útočník Manchesteru City se bleskově mohl zapsat do statistik podruhé, po Messiho famózním vysunutí ale zamířil jen do boční sítě.

V tu chvíli už vzhledem ke dvěma gólům Mexika v souběžně hraném utkání postupovali Poláci pouze díky nižšímu počtu žlutých karet. V závěru ještě mohl jejich naděje na osmifinále potopit Martínez, který však nevyužil Kiwiorova zaváhání a zamířil mimo prostor tří tyčí. Právě Kiwior v nastavení odčinil své zaváhání, když zastavil Tagliaficovu střelu letící do brány.

Z postupu nakonec mají radost oba soupeři. Argentina jako vítěz skupiny změří síly s Austrálií, Poláci se díky lepšímu skóre oproti Mexičanům těší na duel s Francouzi.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1049)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele