play off - osmifinále
03.12.2022 16:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Nizozemska (© AFP)

Efektivnější Nizozemsko se prosadilo třikrát a poslalo USA domů

Čtvrtfinále čeká Nizozemce, kteří možná nebyli vždy lepším týmem, ale rozhodně byli tím efektivnějším. Při svých šancích si počínali v osmifinále proti USA až cynicky, a skvěle se předvedl zejména Dumfries. Ten si připsal dvě asistence a také přidal na své konto jeden gól.

První osmifinále světového šampionátu nabídlo hodně atraktivní duel dvou mužstev s velkým ofenzivním potenciálem. Cíl zastavovat Nizozemce měli hráči USA, kteří se doposud prezentovali na mistrovství světa velmi kvalitním herním projevem. Oranjes opět spoléhali na Memphise Depaye, vedle něhož se postavil Cody Gakpo, zatímco Američany měla hnát dopředu hodně silná záložní řada spolu s Pulisicem.

A právě jeho krajanům se povedl start do utkání až překvapivě dobře. Svěřenci trenéra Berhaltera vlétli na soupeře rychle a zostra, neustále se pohybovali kolem vápna brankáře Nopperta a po pouhých třech minutách málem vedli! Obrana Nizozemců úplně zapomněla na Pulisice v domnění, že sudí Sampaio odpíská ofsajd, o ten se ale nejednalo. Jenže Pulisice skvěle vystihl brankář Noppert a jeho ránu nohou vyrazil.

První minuty patřily herně Američanům, ovšem ani to jim nepomohlo. Nizozemci mají totiž natolik zkušený a kvalitní kádr, že dokáží jednak skvěle nastudovat taktiku svého soupeře a jednak udeřit i z malé šance. Dumfries na kraji hřiště zpozoroval, že Američané nehlídají prostor u vápna, a poslal míč do druhé vlny na Memphise Depaye. Stále ještě hráč Barcelony toho dobře využil a z voleje propálil brankáře Turnera - 1:0.

Následovalo delší období, v němž Nizozemci nepouštěli svého soka do vážnějších akcí a jeho jindy nebezpečné výpady eliminovali hned v zárodku. Nicméně ke konci poločasu si Amerika opět vzala slovo. Berhalterovým hráčům v aktivitě jistě pomáhal herní plán postavený mimo jiné na tom, že okamžitě po ztrátě míče se jej snažili získat zpět. V prvním poločase jim to trvalo jen 14 vteřin, zatímco Nizozemsku dvakrát tolik!

Jenže co jim to bylo platné, když v nastaveném čase vyrobili prakticky stejnou chybu jako při první inkasované brance. Dumfries se po narážečce opět dostal k centru ze strany, Dest včas nezareagoval na náběh Daleyho Blinda a defenzivní univerzál se prosadil celkem snadno.

I přesto střídali po poločase ve větším počtu hráči Nizozemska, kouč Van Gaal evidentně nehodlal vůbec nic podcenit a věděl, že Američané budou nadále kousat. Jen o pár minut později mu dal za pravdu Ream, který se dostal do zakončení po akci McKennieho. Jeho šanci ale zlikvidovala obrana Nizozemska na poslední chvíli!

A zase následovala delší pasáž hry, kdy se Američanům nedařilo dostat rivala pod větší tlak. Aktivněji hrát začali Oranjes až v momentě, kdy se na hřiště dostavilo duo Wright a Aaronson. Právě prve jmenovaný dostal v 75. minutě krásný míč a ocitl se prakticky sám před brankářem Noppertem. Toho sice dokázal obejít, pak si však míč posunul až příliš dopředu a nedokázal dobře zakončit!

V tu chvíli ho asi hodně lidí mělo za netechnického až nešikovného hráče. Jen o pouhou minutu později ale ukázal, že umí počkat na správný moment. Po rohovém kopu nedůsledná obrana Oranjes dovolila Pulisicovi odcentrovat a právě Haji Wright (dost možná nechtěně) trefil balón zády k brance tak, že zapadl přesně pod víko! Každopádně nakonec ani tahle paráda nebyla Američanům nic platná. Daley Blind měl po práci Depaye plno času na krásný centr, všiml si absolutně nebráněného Denzela Dumfriese, a nejlepší hráč dnešního utkání krásně zakončil přímo k tyči!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (428)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele