play off - čtvrtfinále
09.12.2022 20:00 CET
2 : 2
3:4 pen.
(0:1, 2:2)

Reportáž

Fanoušci Argentiny (© AFP)

Argentina si čtvrtfinále s Nizozemskem zkomplikovala, po penaltách ale nakonec postoupila

Nizozemsko dřelo do úmoru. Dokázalo dostat díky trefě z jedenácté minuty nastavení druhé půle utkání do prodloužení, hrdinou se v tu chvíli stal náhradník Wout Weghorst, který dvěma přesnými zásahy dohnal hned dvougólové manko na Argentinu. Jenže ve finále tyhle branky evropskému celku nebyly nic platné, jeho sok totiž zvládl podstatně lépe penaltový rozstřel.

V mnohém první poločas vlastně připomínal zápasy obou družin ve skupinové fázi. Určitě si totiž netvořily šance s žádnou velkou pravidelností, ve finále ale uměly dokráčet k takovému výsledku, jaký potřebovaly. Nutno podotknout, že produktivnější v proměňování možností se nakonec ukázal argentinský soubor. Ten se dostal do velké výhody deset minut před pauzou.

Messi ve středu pole nebyl bráněný úplně natěsno a taková skutečnost zkrátka vždy znamená velký průšvih pro jakéhokoli soupeře. Ve správný moment uvolnil svou kolmicí Molinu, jenž správně balancoval na hraně ofsajdu, zjevil se fakticky sám před brankářem Noppertem a bez větších obtíží ho překonal. Autor gólové nahrávky mimochodem svým úspěšným počínáním překonal letitý rekord Pelého, který na světových šampionátech zapsal v play-off hned čtyři asistence. Messi jich po tomto turnaji posbíral pět, takže se osamostatnil v žebříčku statistik.

Jestli ještě stojí něco za zmínku v rámci prvního dějství, pak možná pokus De Paula, který na řadu přišel krátce před prvním skórováním La Albiceleste, ten každopádně Noppert opravdu neměl problém zlikvidovat. A ve 40. minutě se ještě jednou ozval Messi, vypálil skrytě, zato chytře, po zemi, ani v tomto případě se však nizozemský muž v rukavicích výrazně nezapotil.

Evropský výběr dobře věděl, že potřebuje po změně stran zásadně zabrat směrem dopředu, a hlavně probudit svoje ofenzivní trio ve složení Depay, Gakpo a Bergwijn. Nicméně Argentina od své organizované defenzivní práce ani ve druhém poločase vůbec neustoupila. A bylo tedy pro Oranje pořád nesmírně složité se přes zpevněnou hradbu svého rivala jakkoli prosazovat.

Nizozemcům navíc mohlo být ještě hůře v 63. minutě, to když se do záře reflektorů opětovně dostal Messi. Měl k dispozici standardku z velmi výhodného postavení a zakroutil balón přes zeď stojící před ním, nicméně přece o kousek zamířil nad břevno. V 73. minutě se již ovšem argentinský kapitán přece uvedl na střeleckou listinu, ujal se totiž exekuce nařízené penalty.

Bez velkých okolků nasměroval míč k tyčce, přičemž zkušeně počkal až na poslední dobrou, aby efektivně zmátl Nopperta. Ten se přitom na brankové čáře nehnul, ke smutku svému a též svých spoluhráčů. Jestliže se ale zdálo, že Argentina pohotově dokráčí k toužebnému postupu a udrží snadno pohodlný náskok, pak se šeredně zmýlila. Jeho konkurent začal hodně kousat.

Závěrečné pasáže základní části střetnutí jasně patřily právě jemu a nakonec se mu náramně vyplatilo, že svůj boj prostě nevzdal. V 83. minutě přelstil Weghorst argentinského gólmana E. Martíneze, jako střídající hráč zužitkoval centr Berghuise. Pořádně bylo úzko Argentincům v 85. minutě, hrozil totiž další hráč z lavičky, a to Berghuis, avšak jeho střela, tečovaná ještě bránícím Tagliaficem, končila u boční sítě. Finální tlak nakonec Argentinci nedokázali přežít.

Weghorst se ukázal jako fantastický žolík. Na druhou stranu je potřeba pochválit především umný nacvičený signál. Koopmeiners se rozhodl z přímého volného kopu nezakončit, ovšem svou přihrávkou našel skulinku ve zdi. A po ní už zaúřadoval zase Weghorst, který z blízkosti podruhé vyzrál na E. Martíneze. Klání tak muselo do prodloužení, aby vyhledalo jeho vítěze.

V tom přitom mohl už Fernández rozsoudit sukces Argentiny, jenže ke své smůle trefil pouze brankovou konstrukci. Po penaltovém rozstřelu na každý pád slavil spolu se svými kumpány z Jižní Ameriky. Nizozemsko totiž vstoupilo do kopů ze značky pokutových velmi mizerně a van Dijk s Berghuisem hned v prvních dvou sériích neuspěli. Trochu se situace dramatizovala po neproměněné penaltě Fernándeze, ale Laut. Martínez o pár chvil později zřídil tu klíčovou.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1930)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele