základní skupiny - skupina E, 1. kolo
23.11.2022 14:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Ritsu Doan (© AFP)

Německo na kolenou! Japonci ke konci otočili zdánlivě prohrané utkání

Delší dobu to vypadalo na bezproblémovou výhru Německa, které si v klidu strážilo jednogólový náskok. Jenže ten je hodně ošidný, jak se Flickovi svěřenci znovu přesvědčili. Japonci využili dvou defenzivních chyb a otočili zápas s favoritem.

Němci začali svou pouť novým mistrovstvím světa s vědomím, že při minulém šampionátu totálně selhali a teď se potřebovali svým fanouškům revanšovat. Do utkání v Dauhá vstupovali jako jasný favorit, byť Japonci obecně plní roli možná nejobávanějšího asijského soupeře. Sudí Iván Barton možná obecně očekával, že nejvíc času bude trávit kolem vápna Japonska a úvod zápasu mu dal za pravdu.

Možná to nebyl takový evidentní válec, ale Němci kontrolovali tempo hry a její vývoj. Snad až na jednu situaci, kdy je málem vyděsil Maeda. Toho totiž po Gündoğanově chybě našel Ito v německém vápně a Maeda propálil brankáře Neuera. Jeho radost ale netrvala zas tak moc dlouho, protože pomezní sudí prakticky ihned signalizoval ofsajd a skóre zůstalo neměnné.

Pak už se do šancí začali dostávat Němci. Za hlavičkou stopera Realu Madrid Antonia Rüdigera se brankář Gonda jen ohlédl, který po pár chvílích řešil ještě rány Musialy s Kimmichem. Po třiceti minutách se začal pořádně rozehřívat zkušený záložník İlkay Gündoğan. Jeho první ránu chytil Gonda bez potíží, dorážku záložníka Manchesteru City o pár minut později by ale neměl. Naštěstí za něj padl do rány Itakura.

Gonda nehrál špatně, ale ve 31. minutě se dopustil velké chyby. Poměrně zbytečně a hned dvakrát fauloval ve vápně pronikajícího Rauma, kterému stačilo si míč snadno zaseknout. Sudí neměl na vybranou a pískal zaslouženou penaltu. K ní se postavil İlkay Gündoğan a proměnil ji bezpečně.

Obranu Japonců, dnes zatím nepříliš aktivních, posléze zlobil několikrát ještě slibný talent Jamal Musiala, ale po chytré a efektivní kličce pálil příliš vysoko. Kvalitativní převaha Němců se málem projevila druhou brankou, jenže doklepnutí Kimmichovy rány Kaiem Havertzem sudí správně odvolal. Jednalo se o jasný ofsajd mladého střelce.

Do druhé půle naskočili Němci ve stejně kvalitním a dravém tempu, v jakém ukončili první poločas. Gnabryho rána ale skončila mimo a Musiala poté, co napodobil plodnější dny Lionela Messiho svou efektní individuální akcí, pálil jen nad bránu. Japonci se delší dobu nemohli pořádně dostat do tempa.

Po hodině hry málem přibil druhý hřebík do japonské rakve opět Gündoğan, jenž si naběhl mezi stopery, aby pak pálil pouze do tyče! Tou dobou Japonci tahali jednoznačně a kratší konec a brankář Gonda se musel rychle po sobě ukázat hned při čtyřech zakončení Němců! Se všemi si ale poradil parádně. A pak Japonci šokovali. Itovu šanci ještě bravurní Neuer zlikvidoval, jenže patnáct minut před koncem kombinovali dva čerství střídající hráči Minamino s Doanem. Minaminovu ránu dokázal Neuer odrazit jen k pohotovému Doanovi, který snadno srovnal!

To nejhorší ale teprve přišlo. Němci si nedali pozor, opět v obraně zaspali a tvrdě na to doplatili. Pouhých sedm minut před koncem si totiž stoper Süle vůbec nepohlídal ofsajdovou linii, Takuma Asano už míč nepustil a střelou na bližší tyč překvapil brankáře Neuera! Po Argentině jsme byli svědky dalšího zaváhání velkého favorita.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (533)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele