základní skupiny - skupina E, 3. kolo
01.12.2022 20:00 CET
2 : 4
(0:1)

Reportáž

Zklamaní fanoušci Německa sledující výsledek souběžně hraného utkání (© AFP)

Konec Německa na MS v Kataru, očekávaná výhra nad Kostarikou mu nestačila

První ženské trio rozhodčích v historii světových šampionátů, v čele s hlavní sudí Stéphanie Frappartovou, řídilo pořádné drama v boji o proklouznutí do osmifinále. A jak Německo, tak Kostarika se jednu dobu ocitaly na postupových příčkách. Ve finále však na nich ani jeden z nich neskončil. Němci finišovali ve skupině E jako třetí za Španělskem díky horšímu skóre.

Kostarika už od úvodních okamžiků zalila svou obrannou polovinu hrací plochy betonem, ale ten zprvu nevypadal nijak kvalitně. Její protivník nacházel poměrně slušně volné prostory, ve 2. minutě se osmělil s vůbec první střelou na branku v tomto klání Musiala, nicméně brankář Navas byl na tuhle situaci dobře připravený, a pak v 9. minutě lapil rovněž hlavičku Müllera.

O pár chvil později však každopádně Navas přece kapituloval. Musiala zběhnul středem pole za vápno, ve správný moment uvolnil na levé straně Rauma, ten adresoval okamžitě centr na hranici brankového území, kde u bližší tyčky vyhledal Gnabryho, a ten hlavou zakončoval na tu opačnou s potřebnou přesností. Postupně však jako by německý tlak opadal. A šancí s větší pravidelností už na řadu tolik nepřicházelo, Kostaričané totiž přece defenzívu dost vyztužili.

Jestliže na něco Němci v úvodním duelu s Japonci na tomto mistrovství opravdu hodně tvrdě doplatili, rozhodně musíme zmínit mnohdy až laxní přístup v obranných činnostech. A znovu se výběr Nationalelf v jedné chvíli prostě vůbec nevyznamenal. Míč se nepodařilo odvrátit do bezpečí bránícímu Raumovi, nešikovně si počínal bleskově na to též jeho spoluhráč Rüdiger, a najednou se ve velké tutovce zjevil Fuller, jehož musel zastavit až bravurní gólman Neuer.

Zdálo se, že Německo má dění na hrací ploše plně pod kontrolou. A ve finále takové tvrzení vážně platilo. Jenže co ovlivnit nemohlo, bylo souběžně hrané střetnutí. Jestliže se i Španělé ujali po první půli vedení, po obrátce s Japonskem začali senzačně strádat a záhy prohrávali. Takový výsledek přitom Němcům šeredně nevyhovoval. Bylo jasně cítit, že se průběžný stav svěřenci trenéra Hansiho Flicka dozvěděli, evidentně je navíc dostal do obrovské nepohody.

Téhle skutečnosti dokázala do té doby neškodná Kostarika náležitě využít. V 58. minutě ještě hlavičku Wastona zlikvidoval Neuer, jenomže na dorážku Tejedy nestačil. Musiala a Rüdiger následně trefili pouze brankovou konstrukci, prvně jmenovaný dokonce dvakrát, a naopak na opačné půlce hřiště Němci opět tvrdě poznávali efektivitu svého rivala, z hodně krkolomného postavení píchnul balón do brány Vargas. Protože se v Dauhá skóre stále neměnilo, najednou průběžná tabulka vykazovala stěží uvěřitelná fakta. Do play-off totiž v tu chvíli postupovalo Japonsko společně s Kostarikou. Avšak nakonec jen na tři minuty, Německo umělo reagovat.

Vyrovnání v 73. minutě zajistil Havertz, jemuž v pokutovém území prostrčil kolega z lavičky Füllkrug merunu do vyložené pozice, a Navas prakticky nemohl inkasování zabránit. A zápas poté dostal evropský celek do vlastní režie, poněvadž Havertz v 85. minutě zužitkoval přesný dlouhý pas zprava od Gnabryho a Füllkrug využíval v 89. minutě sklepnutí od Saného. Avšak ani otočení tohoto duelu ve svůj prospěch a překonání družiny kouče Luise Fernanda Suáreze prostě Německu nepomohlo, jelikož Španělé nepříznivý mač s asijským soupeřem nezvládli.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (547)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele