základní skupiny - skupina A, 1. kolo
20.11.2022 17:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Enner Valencia slaví svůj gól (© AFP)

Špatný výkon a zasloužená prohra. Katar v prvním zápase turnaje nestačil na Ekvádor

Kataru se vstup do domácího mistrovství světa nepovedl ani výsledkově, ani herně. Zahajovací zápas šampionátu skončil vítězstvím Ekvádoru 2:0, oba góly vstřelil již v první půli Valencia. Po přestávce se utkání spíše jen dohrávalo a k vidění nebyly žádné větší šance.

Zápas začal ve velkém tempu, hra se přelévala ze strany na stranu a už ve třetí minutě ekvádorští fanoušci (a velká část fotbalové veřejnosti s nimi) propukli v jásot. Brankář domácích Al Sheeb totiž udělal obrovskou chybu, když nedokázal zpacifikovat vysoký míč, ten následně před branku poslal akrobatickým kopem Torres. Hlavičkový souboj s katarskými obránci poté vyhrál Enner Valencia a poslal Ekvádor do brzkého vedení. Nadšení však netrvalo dlouho, po kontrole situace u videa totiž italský rozhodčí Orsato branku pro ofsajd správně neuznal. O pár minut později byl k vidění detailní záběr nové ofsajdové technologie, která výrok rozhodčího potvrdila.

Domácí mohli děkovat bohu, na hřišti nicméně neudělali nic pro to, aby převzali iniciativu, a Ekvádorci naopak nadále tlačili. Jasnou dominanci dokázali zužitkovat v 15. minutě, kdy ve vápně fauloval domácí brankář Al Sheeb Ennera Valenciu. Sám faulovaný kapitán následně pokutový kop s přehledem proměnil a poslal do Ekvádor do zaslouženého vedení, tentokráte je o radost z branky nikdo nepřipravil.

Po úvodní brance se hra uklidnila, domácí fotbalisté si však míče na svých kopačkách příliš neužili a po půlhodině prohrávali už o dvě branky. Z nenápadné akce totiž poslal do vápna Kataru milimetrový centr Preciado a našel přesně hlavu kapitána Valencii. Ten prokázal svůj střelecký instinkt a zamířil přesně k pravé tyči - 2:0.

Do konce první půle se toho už příliš moc zajímavého nedělo, v úplném závěru měl však na hlavě kontaktní branku Almoez Ali, ve stoprocentní příležitosti však nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče, a tak se šlo do šaten za stavu 2:0. Katarští funkcionáři si rozhodně představovali daleko lepší výkon svých svěřenců.

Ve druhé půli přeci jen přišlo zlepšení z domácí strany, to však bylo především způsobeno sníženou aktivitou soupeře, který si už jen chtěl pohlídat dvoubrankové vedení. První šanci měli i přesto opět Ekvádorci, když se zpoza vápna uchýlil ke střele svojí slabší levou nohou Romario Ibarra, brankář Al Sheeb byl ale tentokrát pozorný.

Následovalo několik sympatických pokusů z delší vzdálenosti ze strany domácích Katařanů, nicméně brankář Galindez mohl zůstat klidný. Pár slibných příležitostí k navýšení vedení měli i Ekvádorci, střely Sarmienta a Platy však nepatřily mezi nejpřesnější, a tak úvodní zápas celého mistrovství skončilo pohodlným vítězstvím Jihoameričanů 2:0.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (1213)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele