základní skupiny - skupina G, 2. kolo
28.11.2022 11:00 CET
3 : 3
(1:2)

Reportáž

Eric Maxim Choupo-Moting (© AFP)

Šest branek, ale žádný vítěz. Kamerun i Srbsko přesto po této remíze nadále zůstávají ve hře o postup

Obě reprezentace svůj zahajovací duel prohrály. V tomto druhém tedy potřebovaly ideálně vyhrát. První krok ke třem bodům udělali Kamerunci, jejichž soupeř dokázal ještě před odchodem do šaten otočit skóre. Ve druhé půli střídající Vincent Aboubakar po příchodu na trávník hru své země výrazně oživil a podepsal se pod dva zásahy, které nakonec přinesly dělbu bodů.

První příležitost byla na Al Janoub Stadium k vidění po uplynutí úvodní pětiminutovky. Nemanja Maximović centroval do vápna na Alexandara Mitroviće, jehož hlavička se mezi tři tyče nevešla. V době, kdy se počátečních deset minut stávalo minulostí, si Mitrović narazil s Dušanem Tadićem, následně posadil na zem Nicolase N'Kouloua, ale ke škodě celého srbského týmu svou střelu nasměroval pouze do levé tyče!

Právě k výše zmíněnému kamerunskému obránci se krátce poté odrazil míč, nicméně jeho pokus zpoza vápna se mezi povedené v žádném případě řadit nemůže. V 17. minutě chtěl z vlastní šestnáctky odkopávat balon N'Koulou. Ovšem fotbalista s trojkou na dresu, který na klubové úrovni hájí barvy řeckého Arisu, nastřelil pouze svého spoluhráče Jean-Charlese Castelletta, načež se balon odrazil na malé vápno k Mitrovićovi, který stoprocentní šanci trestuhodně zahodil.

Ve 29. minutě se nedomluvili borci balkánského výběru, takže vyslanci Afriky dostali příležitosti zahrávat rohový kop. Pierre Kunde centroval a N'Koulou prodloužil na zadní tyč, kde z bezprostřední blízkosti doklepával do odkryté klece Jean-Charles Castelletto. Všechno bylo v souladu s pravidly, tudíž svěřenci Rigoberta Songa, pamětníka zatím posledního kamerunského vítězství na mistrovství světa, mohli jít do vedení - 1:0.

Ve 39. minutě se pro změnu nedohodli Nepřemožitelní lvi. Díky tomu přišel centr do vápna, který propadnul až na levou stranu ke Kostićovi, který místo střely ještě posunul na Tadiće, jenž docela minul. Nutno dodat, že případný gól by stejně nemohl platit kvůli ofsajdu. Zato v minutě třiačtyřicáté obral Kunde ve středu hřiště o merunu Miloše Veljkoviće.

Sedmadvacetiletý záložník se celý protiútok rozhodnul řešit individuálně. Jeho první zakončení Vanja Milinković-Savić vyrazil, zatímco s dorážkou si nemusel dělat nejmenší starosti, protože směřovala mimo místo určení. V době, kdy se první půle přehoupla do nastaveného času, rozehrál z poloviny hrací plochy standardní situaci Dušan Tadić. Centr doputoval k Strahinjovi Pavlovićovi, jehož hlavička zapadla k levé tyči - 1:1.

Z pohledu Srbska snový závěr úvodního dějství korunoval Sergej Milinković-Savić, když svou skákavou střelou z osmnácti metrů překonal Devise Epassyho poté, co reprezentanti černého kontinentu ztratili míč před vlastním pokutovým územím - 2:1. Skvadra Dragana Stojkoviće tedy po zásluze otočila skóre.

Osm minut po změně stran předvedli Orli nádhernou akci. Zakončovat ji mohl už Andrija Živković, ale raději ještě zaseknul před Tolem a následně pobídnul Mitroviće, který uklízel z malého čtverce do prázdné - 3:1. Odpovědět mohl hned Eric Maxim Choupo-Moting, jenže na centr z přímého kopu těsně nedosáhnul.

V 62. minutě vystřelil střídající Vincent Aboubakar. Muž v rukavicích neměl problém, což nepotěšilo dva útočníkovi spoluhráče, kteří byli zcela neobsazení v lepší pozici. Třicetiletý rodák z Youndé si záhy poté zaběhnul za ofsajdovou hranu, načež vymyslel vysoký lob přes vyběhnuvšího Milinkoviće-Saviće a snížil na 2:3.

Kamerunci byli při chuti, takže už za 120 sekund předvedl svoje rychlé nohy opět Aboubakar. Všimnul si nabíhajícího Choupo-Motinga, jemuž adresoval přihrávku, kterou forvard Bayernu Mnichov levačkou přetavil v brzké vyrovnání - 3:3. Čtyřiasedmdesátá minuta přinesla další možnost, která však díky zákroku Epassyho celkově sedmou brankou neskončila. Při příštím pokusu Milinković-Savić z dálky netrefil podle svých představ.

Vincent Aboubakar hru svého týmu hodně oživil a v 87. minutě se prezentoval dalším dobrý zakončením, třebaže další změnu skóre neznamenalo. Na opačném pólu musel být kamerunský gólman pozorný při akci, kterou vedl Kostić. Při další příležitosti opět neměl optimálně seřízená mířidla Mitrović, jelikož o pár decimetrů minul pravou tyčku. Finální kamerunský přímý kop si pohlídal strážce srbské svatyně, stejně tak jeho protějšek bez potíží kryl ránu Grujiće. Remíza tedy vlastně zasloužená.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (369)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele