základní skupiny - skupina E, 3. kolo
01.12.2022 20:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Ritsu Doan (© AFP)

Japonsko otočilo utkání se Španělskem, postupují ale oba týmy

Japonsko po první nevýrazné až podprůměrné první půli znovu ukázalo svou sílu a stejně jako proti Německu dokázalo s velkým favoritem zápasu otočit skóre! Zachránili je střídající Doan s Tanakou, díky jejichž trefám Japonsko postupuje z první pozice, o dva body právě před Španělskem.

Španělé mohli jít do dnešního duelu relativně uvolnění, protože věděli, že k postupu dál jim stačí jen bod. Nicméně na to nechtěli spoléhat, neboť to se na tomto šampionátu stalo osudným už několika týmům. Letošní Japonci navíc ukázali, že umí bojovat a že se jejich reprezentaci daří stále víc držet krok s Evropou. Aby měli šanci na postup, musela parta trenéra Moriyasua dnes večer bodovat.

Trenér Luis Enrique se odhodlal k rotaci kádru a od prvních minut se na trávníku představil mimo jiné Álvaro Morata, který doposud jen střídal. S ohledem na doposud dva vstřelené góly si ale šanci od prvních minut jistě zasloužil. A netrvalo to dlouho, než se Enriquemu za tuhle důvěru odvděčil. S někdejším koučem AS Řím nebo Barcelony ho pojí hodně hluboký vztah, jak sám několikrát zmiňoval a svého kouče rozradostnil i dnes.

V první šanci utkání se sice objevil japonský záložník Ito, který ale na zadní tyči nezamířil přesně a balon po jeho ráně skončil jen na boční síti. Za další čtyři minuty už udeřil právě Morata. První šance mu ještě nevyšla, ale po dalším centru od Césara Azpilicuety se Morata pověsil do vzduchu a přesnou hlavičkou prostřelil brankáře Gondu!

Souběžně hrané utkání v tuto chvíli taky vidělo gól, o nějž se rovněž hlavou postaral Gnabry, takže dál by šli Španělé s Němci. Nutno říct, že Japonci z druhé půle proti Německu, tedy aktivní, agilní a sebevědomí, dnes na hřišti k vidění nebyli. A to ani přesto, že Španělsko se dopouštělo až příliš často laxní rozehrávky i dost blízko hájemství brankáře Simóna.

První půle nabídla kromě Simónových parádiček a odkopů na poslední chvíli ještě jednu šanci a to opět z dílny Moraty. Někdejší hráč Realu Madrid nebo Juventusu ale tentokrát zakončoval jen do brankáře Gondy. Zdálo se, že Japonce vzhledem k předváděné hře už nic nespasí. Jenže jejich druhé poločasy ukazují fantastický jev.

A dnešek nebyl výjimkou. Stejně jako proti Německu se Japoncům povedla střídání, která jejich tým nakopla. Pouhé tři minuty strávil na trávníku mladý útočník Ritsu Doan, když si naběhl na míč od Ita po zdánlivě ztracené akci Japonců a krásnou ranou propálil nešikovně zasahujícího brankáře Simóna!

A to nebylo ani zdaleka všechno. Jen po čtyřech minutách totiž Mitoma doběhl na zadní tyči pas přes celé vápno a vrátil balon před bránu, kam si naběhl Tanaka. Sice se na první pohledy zdálo, že míč už přešel čáru, ale VAR nakonec branku uznal!

A opět se potvrdilo, že v některých pasážích Španělé hrají až neuvěřitelně laxně a profesorsky. Jejich až bohorovný přístup je stál vedení a navíc se jim dlouho nedařilo odemknout skvěle pracující obranu Japonska. Ta do puntíku plnila rozkazy trenéra Moriyasua a držela se Španělskem krok na výbornou. S přibývajícím časem se šance Španělů na výhru stále snižovaly. V 90. minutě vypálil velmi tvrdě Asensio, ale jeho ránu po chybě brankáře Gondy odpravil daleko obránce Yoshida.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (410)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele