play off - osmifinále
04.12.2022 16:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Kilyan Mbappé a Olivier Giroud (© AFP)

Francie zdolala houževnaté Poláky a postoupila do čtvrtfinále

Žádné překvapení se nestalo a Francie postoupila na úkor Polska do čtvrtfinále mistrovství světa. Reprezentanti Galského kohouta zvítězili 3:1, když se o jejich branky postarali Olivier Giroud a dvougólový Kilian Mbappé. Polsko se rozloučilo se šampionátem až na po druhé proměněnou penaltou Roberta Lewandowského.

Mistři světa z roku 2018 sice nehráli v prvním poločase dle Deschampsových ideálů, nicméně utkání měli pod kontrolou. Polsko dobře vědělo, že pokud chce v tomto měření sil uspět, bude muset být vysoce efektivní. Postarat se o to měl především Lewandowski a také defenziva v čele se zkušeným Kamilem Glikem, či skvěle chytajícím Wojciechem Szczęsnym.

Šance postupně přicházely a to na obou stranách hřiště. Ve 13. minutě napřáhl z dálky Tchouaméni a opora Szczęsny si připsal první výraznější zákrok. O čtyři minuty později měl práci znovu, tentokrát po přízemním a nepříliš razantním pokusu Dembélého. Polsko na své šance čekalo a ve 21. minutě vzal odpovědnost na sebe nepřesnou střelou Lewandowski. Nebyla to špatná pozice a už vůbec ne špatný pokus.

Francouzi postupem času utahovali šrouby a po přihrávce Dembélého netrefil úplně prázdnou branku Olivier Giroud. Spekulovalo se o možném ofsajdu, ale to bylo v tomto případě irelevantní. Poláci měli obrovské štěstí, to se jich však nedrželo věčně. Zasekávačku a pohotovou střelu Mbappého opět vyrazil Szczęsny a na druhé straně odmítl senzační průběh Zieliński. Poláci si vytvořili před Llorisem obrovský závar a útočník Neapol nadvakrát neprocpal balón do poloodkryté branky.

Outsider zápasu mohl těchto neproměněných příležitostí pouze litovat, protože Francie vzápětí udeřila. Olivier Giroud si sebehl pro kolmou přihrávku a přes Szczęsnyho poslal Galského kohouta do vedení. Mnozí očekávali výraznější rozdíl ve skóre, ale Poláci se drželi.

Didier Deschamps mohl být s průběžným výsledkem spokojen, i když do dokonalosti měl výkon Francie pořád daleko. Obhájci vstoupili do druhého poločasu aktivně a po zajímavě zahrané standardce střílel vedle Griezmann. Polsko pak dokázalo držet ofenzivní choutky soupeře na uzdě a stačila povedená akce, aby byla zpět ve hře o postup. Směrem dopředu Biało-czerwoni hrozili spíše ojediněle a Hugo Lloris neměl tolik práce, co na druhé straně Szczęsny.

Francie si nemohla být až do 74. minuty ničím jista, ale čtvrthodinu před koncem jí uklidnil muž nejpovolanější Kylian Mbappé. Po přihrávce od Dembélého si útočník PSG srovnal krok a uvnitř šestnáctky tvrdou ranou zvýšil na 2:0. Fotbalová paráda, která se od útočníka Mbappého kvalit očekává. To už byl pro Poláky neřešitelný úkol.

Les Bleus navíc počínající poslední minutou zápasu zvýšili na 3:0 a nebyl to nikdo jiný, než Kylian Mbappé. V obležení polských hráčů si udělal prostor a parádní technickou ranou pod břevno zpečetil francouzský postup do čtvrtfinále.

Polsko dostalo šanci rozloučit se s Mundialem pokutovým kopem v nastaveném čase. Na vině byla ruka stopera Upamecana, ale Lewandowski penaltu, stejně jako proti Mexiku, neproměnil a bylo jen velkým štěstím, že francoužští hráči vběhli předčasně do pokutového území a kanonýr Barcelony dostal možnost opakování. Lewandowski na podruhé už nezaváhal a Polsko se tak rozloučilo se šampionátem čestným gólem. Vyřazení v osmifinále není pro Lewandowského a spol. vůbec žádnou ostudou.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (607)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele