základní skupiny - skupina D, 1. kolo
22.11.2022 20:00 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Olivier Giroud dorovnal rekord Hernyho (© AFP)

Francie proti Austrálii dokráčela k výhře. Giroud dorovnal rekord Henryho

Poněkud rozpačitě vstoupili do světového šampionátu v Kataru obhájci titulu z Francie. Austrálie se ujala brzkého vedení, postupně se ovšem favorit tohoto střetnutí zahřál do optimální teploty a čtyřmi brankami urval očekávané vítězství. Oslavován byl především útočník Olivier Giroud, který dvěma trefami dorovnal rekord Tiherryho Henryho v počtu vstřelených gólů za francouzský nároďák.

V úvodu zápasu se oba týmy oťukávaly a hned první šance přinesla změnu skóre. Branka však padla do opačné branky, než by velká většina fotbalové veřejnosti očekávala. Australané přenesli míč na pravou stranu, kde si ho krásně zpracoval Leckie a přes Lucase Hernándeze jej poslal do vápna na úplně volného Goodwina, který neměl problém umístit svou střelu přímo pod víko. Obránce Bayernu Mnichov se navíc při bránění akce zranil a hřiště musel opustit.

Favorit v následujících minutách držel míč na kopačkách, k zajímavým příležitostem to však nevedlo. Po chybě v defenzivě se naopak k zajímavé střele dostal Duke, přičemž co do přesnosti chyběly australskému forvardovi jen decimetry.

Zpět do utkání se Deschampsovi svěřenci dostali v sedmadvacáté minutě. Theo Hernández, který mimochodem o čtvrt hodiny dříve nahradil svého jmenovce, nasměroval krásný centr do pokutového území, na který si naskočil úplně osamocený Adrien Rabiot a zblízka neměl problém překonat Ryana.

Nádhernou akci pak obhájci titulu předvedli v 32. minutě. Na levé straně vybojoval balón Rabiot společně s Mbappém. Druhý jmenovaný jej efektní patičkou poslal právě na středopolaře Juventusu, který ho pak prostrčil na Girouda. Na toho zívala prázdná klec, a Francouzi tak už po půlhodině hry převrátili skóre na svou stranu. Pár minut před pauzou se pak o nebezpečné zakončení zpoza šestnáctky postaral Griezmann, balón však těsně minul levou tyč.

Uklidnění pak pro Francii mohl přinést Mbappé, který ale po centru Griezmanna neuvěřitelně z bezprostřední blízkosti vysoko přestřelil. Na druhé straně se pak o velký vzruch v pokutovém území postaral hlavičkující Irvine, který trefil tyč Llorisovy branky.

Do druhého poločasu vlétli "Les Bleus” s velkou vervou. Akrobatickým zakončením se po centru Thea Hernándeze prezentoval Giroud, jeho nůžky ale přesné nebyly. Tým kouče Arnolda se snažil držet kompaktní obranný val a svého soupeře k ničemu zajímavému nepustit. Francouzi většinu času drželi míč, do nebezpečných akcí se ale dlouho nedostávali, a tempo hry opadalo.

Pár centimetrů od vstřeleného gólu byl Antoinne Griezmann, jeho pokus do odkryté brány nicméně vykopl z brankové čáry Behich. O pár desítek vteřin později se už stav zápasu měnil, to když na pravé straně s balónem míchal Dembelé, poté jej načechral na hlavu Mbappého, ten o tyčku překonal bezmocného Matta Ryana, a definitivně tak uklidnil všechny spoluhráče i fanoušky svého týmu.

V 71. minutě prchnul třiadvacetiletý útočník PSG Atkinsonovi a naservíroval jej s naprostou lehkostí Giroudovi na hranici malého vápna. Ten neměl problém přidat svůj druhý zářez na pažbu a zvýšit vedení země galského kohouta na tři branky. "Socceroos” se ve zbytku utkání k míči dostávali už jen sporadicky, veškerou iniciativu přenechali na svém věhlasném konkurentovi. Po dalším rohovém kopu se do obrovské příležitosti dostal Ibrahima Konaté, který mohl přidat už čtvrtý gól svého týmu, vstřelený hlavou. Radost mu ovšem protentokrát překazil bývalý gólman "Gunners”.

Nic zajímavého se pak už do konce zápasu neudálo, Francouzi potvrdili roli favorita a i přes zaváhání v úvodu smetli Australany 4:1.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (466)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele