play off - čtvrtfinále
09.12.2022 16:00 CET
1 : 1
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Chorvatska (© AFP)

Sázka na jistotu Chorvatům znovu vyšla. Penaltový rozstřel zvládli i proti Brazílii

Co proti Kanárkům neklaplo v letech 2006 a 2014, to se obhájcům stříbra podařilo letos. Přitom od druhé půle se při pohledu na jejich herní projev nešlo zbavit dojmu, že opět spoléhají na svou takřka královskou disciplínu, totiž prodloužení a případné penalty. Plán dostal závažnou trhlinu po Neymarově zásahu, leč tu se díky Petkovićově odpovědi podařilo zalátat. A následné střely z bílého puntíku se už víceméně tradičně nesly v jejich režii.

O první šanci utkání se už v jeho 5. minutě postaral Vinícius Júnior, když to zkusil zpoza vápna přímo do rukou Dominika Livakoviće. V závěru úvodní desetiminutovky Neymar jednoduše zakombinoval se svým v předchozí větě zmiňovaným spoluhráčem, který celou slibnou akci do nezformované obrany k brazilské škodě totálně zadrbal.

V 19. minutě se osmělili i Chorvati. Jmenovitě to byl Andrej Kramarić, jehož pokus byl zblokovaný. Hned poté si Vinícius Júnior narazil v soupeřově šestnáctce s Richarlisonem, nicméně stav nejvyššího ohrožení dokázal ve správný moment zažehnat Dejan Lovren. Následná Neymarova střela nepatřila mezi ty nejumístěnější.

V závěru otevírací půl hodiny o sobě dal vědět Ivan Perišić, jenž vytvořil ránu z hranice pokutového území, na kterou určitě nebude rád vzpomínat. A protože Neymarovi ve 42. minutě nepomohla při přímém kopu z rohu šestnáctky ani skutečnost, že se rozestoupila chorvatská zeď, hrálo se v prvním dějství na Education City Stadium bez branek.

Krátce po změně stran musel Joško Gvardiol děkovat svému gólmanovi, že jej uchránil od vlastního gólu. Za několik okamžiků se řešila potencionální penalta pro Brazilce za Juranovićovu domnělou ruku ve vápně, ale rozhodčí Michael Oliver po poradě s kolegou u videa výhodu Kanárkům nenabídnul.

Jednička výběru ze Starého kontinentu tak musela znovu do akce až v minutě pětapadesáté, když si poradila s přízemní střelou z bezprostřední blízkosti, kterou jejím směrem po Richarlisonově pobídce vyslala největší hvězda Titeho týmu. Deset minut poté došlo na nedohodu mezi obránci a nebýt výborného Livakovićova zákroku, šli by A Seleção do vedení.

Další akce v podání fotbalistů ze země, která mistrovství světa vyhrála pětkrát, se odehrála čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby. Zakončoval ji Neymar, ale na brankáře Dinama Záhřeb z podobného místa jako o pár minutek předtím zase nevyzrál. Nedlouho poté pobídnul Rodrigo kamaráda Lucase Paquetu, na jehož střelu si počíhal muž v rukavicích.

Éder Militão nechtěl za svými ofenzivními spoluhráči zůstat pozadu, jenže jeho snaha byla sražena na roh. Tečku za základní hrací dobou udělal v nastaveném čase se svou slabou navštívenkou zpoza velkého čtverce Antony. Borci ve žlutých dresech tedy za dva poločasy trefili prostor mezi třemi tyčemi osmkrát, avšak nebylo jim to nic platné.

V první části prodloužení přispěchal s trochou akrobacie střídající Pedro, ale skóre se neměnilo ani tehdy, ani po střele Brozoviće, který tudíž nevytěžil nic z výborné práce Bruna Petkoviće. V nastavené minutě si Neymar narazil se dvěma spoluhráči, načež se vyhnul gólmanovi a zavěsil pod břevno, čímž vsítil svou 77. trefu v národním dresu a na špici tabulky kanonýrů dorovnal legendárního Pelého - 0:1.

Podobně jako proti Japonsku, také v duelu s Brazílií udeřili svěřenci Zlatka Daliće ze své de facto jediné příležitosti. Při rychlém protiútoku Mislav Oršić přihrával z levé strany na hranici šestnáctky, odkud střílel Bruno Petković a Marquinhos míč smolně tečoval mimo Alissonův dosah - 1:1.

V poslední minutě Casemiro odmítnul zajistit svému mančaftu vítězství, neboť nechal vyniknout Livakoviće. Právě na něj celek z Balkánu hodně spoléhal i při penaltovém rozstřelu. Rodryga vychytal, zatímco při Marquinhosově exekuci mu pomohla tyč, která znamenala velké vítězství a postup šachovnicové skvadry do semifinále.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1331)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele