základní skupiny - skupina F, 3. kolo
01.12.2022 16:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Yannick Carrasco (© AFP)

Belgie končí už v základní skupině, po bezbrankové remíze slaví postup Chorvaté

Chorvatsko remizovalo na závěr skupiny F s Belgií 0:0 a postoupilo ze druhého místa do osmifinále mistrovství světa. Parta kolem De Bruyneho či Hazarda tak končí svou pouť šampionátem zklamáním, první příčku totiž ukradlo Maroko.

Belgičané se v úvodu duelu ujali taktovky, Chorvaté se je snažili spíše pozičně vytlačovat a míče si moc neužili. V desáté minutě se do pokutového území vřítil z pravé strany Yannick Carrasco, jeho rána však přes obranný blok neprošla. O chvíli poté Meunier vysunul Mertense, který dával přihrávku napříč vápnem na Carrasca, jehož pokus z úhlu skončil sražený na rohový kop. Belgičané hrozili dál, De Bruyne táhl rychlý protiútok, přesnou kolmicí našel Mertense a jeho rána z první se mezi tři tyče nevešla.

V patnácté minutě Carrasco nešikovně poslal k zemi v pokutovém území Kramariće a vypadalo to na jasný pokutový kop. Luka Modrić už si dokonce připravil balon na puntík a čekalo se jen na pokyn hlavního rozhodčího. Ten však byl povolán k videu, které objevilo těsný ofsajd, jež předcházel faulu belgického ofenzivního šikuly. Penalta se tedy nekonala. Před koncem prvního poločasu se do chorvatského pokutového území dostal z pravého křídla Meunier, poslal pas před bránu, kde míč stihl tečovat Mertens, jenže pouze tak, že ani Livaković zasahovat nemusel. Jinak první poločas příliš atraktivních momentů nenabídl.

Belgie začala druhou půli zostra a po několika neúspěšných centrech se k hlavičce dostal nováček na hřišti Romelu Lukaku, jehož zakončení lapil gólman Livaković. Předvést se za pár desítek vteřin musel na druhé straně i Thibaut Courtois, když po přihrávce od Sosy pálil Mateo Kovačić a zamířil přesně pod horní tyčku. Belgický brankář vyrážel na rohový kop, po kterém pálil Borna Sosa vysoko nad. Stejně si pak počínal po přistrčení Lukaka i Kevin De Bruyne. V 54. minutě pálil z hranice pokutového území Marcelo Brozović, zakročil Courtois. Ten měl za moment práci i při střele Modriće.

Krátce po uplynutí hodiny hry měli Belgičané hned dvě obrovské šance. De Bruyne našel rozběhnutého Carrasca, ten však z blízkosti Livakoviće nepřekonal. Odražený balon ale sebral Lukaku, jenže jeho rána do odkryté brány zamířila pouze do tyče. Dvě minuty poté centroval do vápna De Bruyne, hlavička Lukaka však letěla nad břevno. Případný gól by však neplatil, středopolař Manchesteru City se už dostal do zámezí. Začala poslední desetiminutovka, když dostal na pravou stranu pas Juranović, jenže místo střely zvolil přihrávku, kterou už si belgická defenziva pohlídala.

Poté, co Gvardiol hodně krkolomně odvrátil pas na Livakoviće, se při dalším rychlém ofenzivním výpadu chorvatského výběru vřítil do vápna Pašalić, na poslední chvíli ale narazil. Belgie se však nastěhovala na útočnou polovinu, střílený centr Meuniera tečoval těsně vedle pravé tyče Lukaku. Ani v 90. minutě to celku v červených dresech nevyšlo. Thorgan Hazard centroval z pravé strany na úplně volného Lukaka, kterého však balon spíše trefil a nevyužil tak téměř prázdné brány. Poté Chorvaty zachránil Gvardiol, jež odpravil míč do bezpečí po stříleném pasu na svalnatého útočníka. Více už Belgičané vymyslet nedokázali a vzhledem k tomu, že Maroko zvítězilo nad Kanadou 2:1, končí už v základní skupině. Chorvatsko může slavit postup ze druhého místa.

Autor: Petr Procházka

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele