základní skupiny - skupina D, 3. kolo
30.11.2022 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Mathew Leckie (© AFP)

Austrálie si senzačně vyšlápla na Dánsko a podruhé v historii pronikla do osmifinále MS

V závěrečných střetnutích skupiny D došlo ke dvěma obrovským překvapením a z nečekaného postupu do osmifinále se raduje Austrálie. Ta díky trefě jednatřicetiletého forvarda Mathewa Leckieho zvítězila nad Dánskem nejtěsnějším poměrem 1:0 a poprvé od roku 2006 proklouzla mezi nejlepší světovou šestnáctku. Naopak Dánové skončili ve skupině poslední a z Kataru budou odjíždět hodně zklamaní.

Dánové navzdory papírovým předpokladům nepředváděli v prvním poločas nic světoborného a mnoho gólových možností si nevypracovali. Během úvodních pětačtyřiceti minut sice drželi balón téměř z pětašedesáti procent, jenže postupem času se "Protinožci" stále častěji dostávali do hry a se svým favorizovaným konkurentem ze severu Evropy drželi krok.

Australané si první nadějnou možnost vypracovali již po necelých třech odehraných minutách, když McGree tvrdým projektilem z dvaceti metrů trefil před sebou stojícího Duka.

Největší šance první půle byla k vidění ve 12. minutě na opačné straně. Po akci na pravém křídle vypálil z deseti metrů z mírného úhlu Jensen a brankář Ryan měl co dělat, aby jeho dělovku brilantně odvrátil na rohový kop. Dánsko poté bylo aktivnější a další slibnou šanci si vypracovalo o sedm minut později, avšak nebezpečnou střílenou přihrávku Mæhleho z pravé strany nadvakrát odkopl do bezpečí pozorný Ryan.

Jeho protějšek Schmeichel měl přeci jen méně práce, likvidovat musel jen nepříliš razantní pokusy Duka s McGreem. Severský favorit si do poločasové přestávky vytvořil ještě jednou nadějnou příležitost, ale po Lindstrømově průniku po levé straně šestnáctky pálil zhruba o metr vedle bližší tyče kapitán Eriksen. Australané ihned po změně stran zahrozili střelou Irvina vysoko nad, nicméně postupem času se stále častěji zatahovali do defenzivy.

V 53. minutě se zjevil ve velmi dobré pozici Skov Olsen, jeho tvrdý projektil však pouze skončil na prsou bránícího Rowlese. Svěřenci trenéra Grahama Arnolda vsítili rozhodující trefu přesně po odehrané hodině. Po rychlém založení útoku a finální klomici McGreeho převzal balón Leckie, přelstil vracejícího se Mæhleho a svůj nezištný přízemní pokus levačkou uklidil do protějšího spodního růžku.

Výběr vedený koučem Kasperem Hjulmandem od této chvíle doslova uzamknul Austrálii na její vlastní polovině a balón ji prakticky nepůjčoval. Hru se navíc snažil oživit příchody útočníků Dolberga s Corneliusem, ovšem kýžený efekt to nepřineslo. V nastaveném čase sice zahrozil po střele Eriksena, ale když Ryan vytáhl perfektní zákrok a poté hlavičkoval příliš vysoko právě Cornelius, tak se na vyřazení černého koně šampionátu nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, soccerway.com

Komentáře (309)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele