základní skupiny - skupina C, 1. kolo
22.11.2022 11:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Salem Al-Dawsari (© AFP)

Nečekaný pád Argentiny! Trápení ve druhé půli vyústilo v porážku se Saúdskou Arábií

Tenhle výsledek bude patřit bezpochyby mezi ty vůbec nejpřekvapivější v historii světových šampionátů. Argentina totiž nezvládla na úvod turnaje porazit jednoho z největších outsiderů, a to Saúdskou Arábii. Ba co hůře pro ni, neuzmula ani bod. I když se po úvodní trefě Lionela Messiho zdálo, že má utkání ve své režii, Sálih Šahrí a Sálim Davsárí ji přesvědčili o opaku.

Jihoamerický celek hodlal dostat utkání okamžitě pod kontrolu a už v 10. minutě se mu takový počin zdařil. Již ve 2. minutě rozhodně mohl skórovat Messi, to když Di María předal míč do šestnáctky, tam ho špatně zpracoval Lautaro Martínez, takže ho o něj připravil bránící Malkí, avšak k bleskové dorážce se propracoval právě argentinský ofenzivní mág, který tlačil svou střelu po zemi do spodního rohu brány. U něj nicméně brilantně zasáhnul brankář Uvaís.

Další slibnější akce každopádně skončila vedením výběru kouče Lionela Scaloniho. Messi se chopil rohového kopu, vyslal centr do vápna, a v něm stáhnul k zemi bránící Abdal Hamíd za dres útočícího Paredese. Arbitr Vinčić zprvu na pokutovou značku neukázal, ovšem VAR mu poradil, aby přece shlédl celou situaci na videu, a opravdu shledal tento souboj jako porušení pravidel. Následovala tedy penalta, kterou Messi bezpečně proměnil do protipohybu Uvaíse.

Argentina byla pořád aktivnějším celkem a snažila se o vstřelení další branky. Jenže do cesty se ji postavily předpisy ohledně ofsajdu. Postupně se v něm ocitnuli Lautaro Martínez, Papu Gómez, Messi i Di María, přičemž ve 27. minutě znovu Lautaro Martínez. A tomu se přitom podařilo zlvnit síť, to když jemným obloučkem přehodil Uvaíse po parádní kolmici od Gómeze.

A ofsajd pokazil radost Lautarovi Martínezovi ještě ve 35. minutě, tentokráte ho do tutové pozice uvolnil Messi, v tomhle případě se ale jednalo o jasné nedovolené postavení. Též Messi mimochodem ve 22. minutě skóroval, jeho druhý zásah však prostě platit nemohl.

Vstup do druhého dějství Argentinci šeredně nezvládli. Svěřenci trenéra Hervého Renarda po celý první poločas vlastně neohrozili nulu na svém kontě zaznamenaných gólů, ve 48. minutě ovšem pořádně zaskočili svého soka. Malkí vyslal dlouhý oblouček dopředu, Buraikán sklepl merunu pro Šahrího, a poněvadž oba stopeři Otamendi s Romerem působili jakkoli, jenom ne stmeleným způsobem, mohl saúdskoarabský útočník cílit levačkou přesně ke vzdálenější tyči.

A v 53. minutě došlo na další šokující zprávu, Argentina totiž dokonce jakožto jednoznačný favorit tohoto střetnutí prohrávala. Abadův pokus ještě zablokoval Romero, balón od něj však doputoval k Sálimovi Davsárímu, který se následně v rohu pokutového území vytancoval do palebné pozice a pravačkou zakončil ukázkové k tyčce, byť si gólman Martínez na míč sáhl.

Saúdská Arábie se od té doby výhradně soustředila na bránění těsného náskoku, Argentina se pokoušela prolomit hradby asijského rivala, a to třeba prostřednictvím Tagliafica v 63. minutě či Di Maríi v 72. minutě, nicméně oba vychytal pozorný Uvaís.

V 84. minutě se ho pokoušel překonat netradičně hlavičkou Messi, ani on ale nepochodil. La Albiceleste jednoduše velkou blamáž nezvrátili, došlo na senzaci, kterou možná na tomhle šampionátu stěží něco překoná.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1066)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele