základní skupiny - skupina C, 2. kolo
26.11.2022 20:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Lionel Messi (© AFP)

Argentina prolomila trápení, Messi ji svou trefou nasměroval k výhře nad Mexikem

Po zhruba první hodině hry vypadal druhý zápas Argentiny na světovém šampionátu podobně hrůzně jako před pár dny při startu do turnaje. Mexiko nemělo žádný problém konkurovat. A jeho soupeř se dlouhou dobu nemohl střelecky uvést. Nakonec osvobodil duel od bezduchého vystoupení Lionel Messi, po něm se ještě přihlásil o přesný zásah střídající Enzo Ferdnández.

Že by měla Argentina působit po velké ztrátě se Saúdskou Arábií nějakým zásadně hladovým dojmem, aby mohla nezdar urychleně a napevno napravit, pak k takové skutečnosti rozhodně v první půli nedocházelo. Mexiko jednoho z největších favoritů na celkové prvenství drželo v pohodě na uzdě, přičemž právě středoamerický celek byl tím, kdo v první dvacetiminutovce vyprodukoval vůbec jedinou střelu na branku, Montesovo počínání však nebylo nijak přesné.

Celkem čtyřicet jedna minut se čekalo na úvodní pokus na bránu také ze strany Argentinců. A postaral se o něj Lautaro Martínez, na jehož hlavu načechral míč z pravé strany Di María, ale zakončení letělo jen mimo prostor třech tyček. Ve 45. minutě se znovu osmělovali Mexičané, konkrétně prostřednictvím přímého volného kopu, jenomže exekutor Vega rovněž v koncovce neuspěl, i když dokázal obstřelit zeď a poměrně solidně zaměstnat u tyče brankáře Martíneze. Vega do obrátky zahrozil ještě jednou, nicméně z úctyhodné dálky zamířil jen mimo branku.

Zkraje druhého dějství měl výběr kouče Lionela Scaloniho k dispozici standardku z opravdu notně výhodného postavení, vlastně přesně takovou, jakou by si vždy vybíral Messi, a též se rozhodl ji očekávaně zahrát. Mexičtí fanoušci bezpochyby trnuli, kam že se protivník trefí, a většina z nich si poté hluboce oddychla, že gólman Ochoa nezasahoval. Messi vypálil špatně.

Každopádně v 63. minutě už Messi naplno ukázal, proč je u La Albiceleste tím nejcennějším a nejobletovanějším hráčem, a otevřel bezgólové skóre. Do tohoto okamžiku vypadal spolu se svými spoluhráči hodně malátně, bylo vidět, že po rozvlnění sítě si nesmírně ulevil. Trefu, jež se vyklubala po jeho zdařilé přízemní navštívence, směřující do spodního rohu, a asistenci Di Maríy, oslavoval, jako by snad měla být jeho první. Takovou vzpruhu Argentinci potřebovali.

Svěřenci trenéra Gerarda Martina se na vyrovnání stavu nezmohli. Ne že by jejich rival úplně zářil a nabral do plachet zcela jiný vítr, avšak v defenzívě i nadále pracoval tak, jak si žádal a představoval, tedy účelně a bezchybně. Mexiko naopak ještě jednou inkasovalo. Ještě se v 70. minutě sice neprosadil Molina, to když na něj přetáhl pas Acuňa, v 87. minutě pak ovšem již definitivně zlomil jakýkoli odpor El Tri střídající Fernández, jehož pobídl Messi. Ochoa se po meruně natahoval, jak mohl, ta nicméně stejně doputovala nekompromisně do jeho šibenice.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (642)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele