základní skupiny - skupina B, 2. kolo
25.11.2022 20:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Pulisic a jeho rána do břevna (© AFP)

Anglie po bezkrevném výkonu jen remizovala s USA

Američané slaví bod s favoritem skupiny, Angličané nedokázali soupeři vstřelit žádnou branku. A nutno říct, že se zas tak moc nesnažili. Amerika předvedla bojovný výkon, na který může být rozhodně hrdá. O postupu pro ně ale rozhodne až poslední kolo.

Angličané v prvním utkání předvedli parádní představení a svému soupeři nasázeli bez milosti šest branek. S úkolem popasovat se s touhle hyperaktivní ofenzivou se dnes potýkali Američané. Nicméně Albion už v prvním klání ukázal několik zbytečných lapsů a Američané proto mohli doufat, že se jim povede zaskočit velkého favorita tohoto utkání. Trenér Southgate nezměnil vůbec nic oproti minulé a úspěšné sestavě, zatímco Gregg Berhalter opět spoléhal na Pulisice, Weaha či Musaha.

A minimálně záložní řada mu musela dělat radost. V záloze se totiž jeho hráči pohybovali velmi dynamicky, aktivně a s Angličany si věděli rady bez větších potíží. Slavná jména jako Bellingham, Mount nebo Rice měla s aktivními Američany dost problémů. Po deseti minutách se ke slovu propracoval Harry Kane, ale jeho pokus na poslední chvíli zablokoval pozorný obránce Zimmerman.

Angličané hráli přeci jen poměrně laxně a mnoho kombinací jim nevycházelo. Z velké části za to mohl aktivní presink Američanů, kteří svým rychlým napadáním nedávali Anglii moc manévrovacího prostoru. Naopak mohli samo udeřit. Angličané nechali na vápně zcela volného záložníka Juventusu Westona McKennieho, který ale z voleje poslal míč vysoko nad bránu, kterou hájil Jordan Pickford.

Angličané sice měli míč častěji na svých kopačkách, ale do větších šancí se dostávali hráči Spojených států. Po nákopu McKennieho posunul mladíček Musah míč na Christiana Pulisice, jehož ukrytá rána zpoza obránce skončila na Pickfordově břevnu! Hostující brankář Matt Turner moc práce neměl, trochu ho vyděsila snad jen akce ze závěru první půle. Sterling posunul míč z první na Masona Mounta, který pálil k tyči. Jeho přízemní ránu ale Turner vykryl a vyrazil ji mimo nebezpečí.

Ani po změně stran se situace moc nezlepšila. Vypadalo to spíš, jako kdyby oba týmy byly spokojené s výsledkem, propočítaly si, že jim bod ze vzájemného duelu vlastně stačí, a o nic dalšího nestály. Christian Pulisic se několikrát pokusil o průnik, který ale pozorná obrana Angličanů pokaždé zlikvidovala.

Totéž se ale dá říct o snaze Albionu, která neustále narážela na houževnatou a velmi flexibilně se pohybující defenzivu USA. Ani střídající hráči hru moc neoživili a utkání dvou velkých favoritů na postup ze skupiny se spíš jen dohrávalo.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (503)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele