základní skupiny - skupina B, 1. kolo
21.11.2022 14:00 CET
6 : 2
(3:0)

Reportáž

Bukayo Saka (© AFP)

Anglie začala šampionát šestigólovou výhrou, s Íránem si poradila už v poločase

Na mezinárodním stadionu Khalifa v Dauhá se v pondělí odpoledne rozehrála skupina B a Angličané si bez větších problémů poradili s Íránem. Jeden ze spolufavoritů celého mistrovství světa udeřil na Íránce už v prvním poločase třemi góly a tím zápas rozhodl v konečné výši 6:2. Náhradního brankáře Hosseina Hosseiniho postupně překonali Jude Bellingham, dvakrát Bukayo Saka, Raheem Sterling, Marcus Rashford a Jack Grealish. Dva góly zaznamenal i Írán, jmenovitě kanonýr Mehdi Taremi.

V Dauhá se čekalo na vedoucí branku kolem půlhodiny, ale podstatný okamžik se odehrál hned na začátku. Už po osmi minutách byla hra přerušena z důvodu nepříjemné srážky brankáře Beiranvanda s obráncem Majidem Hosseinim. Viditelně otřesená opora celku Persepolis utrpěla krvavé zranění nosu a i když ještě chtěla pokračovat v zápase, nakonec to nešlo a trenér Carlos Queiroz musel střídat. Podle nových pravidel však zůstala kvóta pro pět střídání nedotknuta a zatímco Írán mohl ještě pětkrát střídat, Angličané měli šest možností. Každopádně náhradník Beiranvanda Hossein Hosseini v tu chvíli ještě netušil, že bude za poločas lovit třikrát balón ze své sítě.

V podstatě až do prvního gólu nebyla o nějaké drtivé převaze Angličanů řeč. Teprve ve 31. minutě si vytvořil velkou gólovku Maguire a Íránce pro tentokrát zachránilo břevno. Alespoň tedy na chvíli, protože pak přilétl do šestnáctky centr Shawa a Jude Bellingham hlavou poslal Albion do vedení!

První gól setřásl z Angličanů zbytky nervozity a ještě do konce poločasu favorit navýšil výsledek na 3:0. Nejprve ve 43. minutě Maguire sklepl balón pro Saka a křídelník Arsenalu to z první trefil parádně do vinglu, čímž zvýšil anglické vedení.

A po něm v dlouhém, čtrnáctiminutovém nastavení dal na 3:0 Sterling. Celá akce započala u výkopu brankáře Pickforda, před šestnáctkou pak Kane přihrával do "kapsy" na malé vápno a Sterling nataženou nohou překonal Hosseiniho. Nešťastní Íránci se zmohli jen na nepřesnou střelu Jahanbakhshe, které ale předcházel ofsajd.

Portugalský trenér Queiroz měl o přestávce Íráncům co vysvětlovat a samozřejmě na řadu přišla další střídání, Gareth Southgate však ponechal stejnou základní jedenáctku.

Anglie měla utkání pod svojí kontrolou a Íránci se k něčemu prokousávali jen velmi obtížně. Po hodině hry se pokusil o střelecký pokus Ezatolahi, ale mnohem efektivnější byl Southgatův výběr. Bukayo Saka dostal ve vápně prostor ke střele a balón zapadl k tyči. Írán však s prázdnou neodešel a alespoň čestný úspěch mu zajistil Mehdi Taremi, kanonýr FC Porto. Gholizadeh vykouzlil skvělou přihrávku a Taremi jí rovnou z první uklidil o břevno do branky.

Na stadionu Khalifa to nebyl brankám konec a v 71. minutě zvyšoval už na 5:1 pro Albion Marcus Rashford. Útočník Manchesteru United byl na hřišti jen pár vteřin a s přehledem poslal balón za Hosseiniho záda. O totéž se pokoušel i na druhé straně rozeběhnutý Taremi a tentokrát neměl tak přesnou mušku jako při předchozím gólů.

Gólově bohatý zápas pokračoval a v poslední minutě se prosadil další střídající hráč Jack Grealish. Úlohu měl vskutku jednoduchou, protože Rashford mu přihrával po rychlém kontru před úplně prázdnou branku.

V desetiminutovém nastavení ještě selhal v ložence Azmoun a chvíli nato šel do akce VAR, který odhalil držení za dres v pokutovém území. Taremi udělal za gólově bohatým zápasem gólovou tečku. Írán to přesto ve svém prvním zápase na mistrovství světa v Kataru pořádně schytal a šestibrankovým přídělem si postupové ambice zkomplikoval.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (783)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele