play off - čtvrtfinále
10.12.2022 20:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Olivier Giroud (© AFP)

Kane obě penalty proměnit nedokázal, Anglie se po těsné prohře loučí

Střetnutí odvěkých rivalů slibovalo velmi napínavou podívanou a od začátku byly oba týmy velice vyrovnané. Jako první se dalekonosnou střelou prosadil Tchouaméni, z kraje druhého poločasu vyrovnal z penalty Harry Kane. Francie si vzala své vedení zpět, když se prosadil Giroud, do prodloužení mohl zápas poslat Kane, druhý pokutový kop v zápase ale proměnit nedokázal, z postupu se tak raduje země galského kohouta.

Zápas začal velmi opatrně, k první kloudné akci se dostali obhájci titulu v jedenácté minutě. Premiérové zakončení mezi tři tyče si na své konto připsal Giroud, svou hlavičkou ale Pickforda donutil jen k rutinnímu zákroku. O chvíli později se do brejku řítil Rabiot, který posunul na Mbappého. K jeho centru pak neměl daleko Dembélé, na míč ale těsně nedosáhl.

Útoky Angličanů se rozbíjely o francouzský obranný val už ve svém zárodku, naopak "Les Blues” rychle přenášeli míč a dostávali se do nebezpečných pozic. To vedlo i k úvodnímu gólu, Dembélé na hranici vápna přihrál Griezmannovi, ten ještě přiťuknul na Tchouaméniho, který nádherným způsobem z kroku vypálil přímo k tyči a zaskočil celou anglickou obranu včetně Jordana Pickforda.

Na druhé straně po faulu na Saku rozehrával zajímavou standardku Luke Shaw. Přestože se mu podařilo obstřelit zeď, gólmana Llorise jeho pokus vyděsit nemohl, poradil si s ním naprosto bez potíží. O chvíli později už však zatrnulo nejen jemu, nýbrž i všem francouzským fanouškům. Z úhlu totiž na bránu postupoval Kane, jeho spoluhráč z Tottenhamu proti němu ale vyběhl a skvělým zákrokem mu zabránil v dorovnání skóre.

Obdobně dopadla i akce o pár minut později, Kane to tentokrát vyzkoušel zpoza vápna, Hugo Lloris opět vyrážel. Z následného rohového kopu vznikla nebezpečná skrumáž, ze které vyvezl míč až Rabiot. Anglie se postupně oklepávala z obdržené branky a začínala přebírat iniciativu utkání.

Přesto se k dalšímu zakončení zevnitř velkého vápna dostal Mbappé. Jeho střela však spíše než bránu ohrozila fanoušky na tribuně nad ní. Didier Deschamps tak mohl odcházet do kabin spokojený, první poločas skončil těsným vedením jeho svěřenců.

Druhou půli otevřel tvrdým projektilem Jude Bellingham. Po rohovém kopu se dostal k odraženému míči, na hranici šestnáctky se do něj opřel a s velkou razancí přestřelil jen o pár centimetrů. Nádhernou akcí se pak prezentoval Bukayo Saka. Mladý středopolař "Gunners” si narazil s Bellinghamem, pronikl do pokutového území a nechal se faulovat Tchouménim. Harry Kane nabídnutou penaltou nepohrdnul, poslal Llorise na opačnou stranu a vyrovnal na 1:1.

Na druhé straně mohl odpovědět Rabiot, jeho střelu z první ale dokázal vyrazit Pickford. Následně zkoušel štěstí Kane, jeho střela po zemi ale nebezpečná nebyla. Tým Garetha Southagatea byl velice blízko otočení zápasu v sedmdesáté minutě. Standardní situaci z pravé strany rozehrál Shaw a přesně našel hlavu Maguira. Ten svým zakončením olízl pravou tyč. Angličané začínali Francouzům zle zatápět, což vyústilo v další šanci Saky, těsně před ním však odkopl míč Tchouaméni.

Pak se z ničeho nic po hlavičce Dembélého zjevil před Pickfordem Giroud, Anglický brankář ale dokázal skvělým zákrokem jeho střelu vyrazit. O pár vteřin později už byl na jeho zakončení hlavou krátký. Vysoký centr do šestnáctky posílal Griezmann, Olivier Giroud hlavičkoval, přičemž míč do branky ještě tečoval Maguire.

Gólové oslavy ještě nestačily utichnout, když byla pískána druhá penalta pro Anglii. Hernández poslal ve vápně k zemi Mounta a brazilský sudí po intervenci VARu nařídil pokutový kop, ke kterému si opět stoupl Kane. Střelu sice vyslal s podobnou razancí jako prve, branku ale tentokrát o pár metrů přestřelil, čímž rozesmutnil anglickou část publika a rozesmál Kyliana Mbappého.

Albion si pak během již tradičně dlouhého nastavení vytvořil šanci pouze z nebezpečné standardky, Rashford ale těsně přestřelil, a tak své čtvrté místo z minulého šampionátu Angličané nevylepší, naopak Francie postoupila do semifinále, kde se utká s Marokem, přičemž stále živí naději na obhajobu titulu.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (1481)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele