Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina D, 2. kolo
26.03.2019 20:45 CET
3 : 3
(1:0)

Reportáž

Švýcaři po kolapsu v závěru promarnili náskok a proti Dánsku získali jen bod

Dlouho to vypadalo na jednoznačnou záležitost, Švýcaři zápas kontrolovali a mířili k dalšímu vítězství. Ani tříbrankové vedení jim však nakonec nestačilo. V závěrečné desetiminutovce domácí tým zcela zkolaboval a Dánové nakonec vyválčili remízu 3:3.

Oproti úvodnímu kvalifikačnímu zápasu proti Gruzii udělal švýcarský trenér Petković v sestavě tři změny. V obraně nastoupili Elvedi a Mbabu, na hrotu útoku nahradil Gavranoviče Ajeti. Dánové nastoupili s největšími hvězdami - v základu nechyběli Eriksen, nebo Poulsen.

Do utkání lépe vkročili Švýcaři. Po deseti minutách hry ve velké šanci hlavičkoval Zuber vedle. Odměny za aktivitu se však domácí hráči dočkali poměrně brzy. V 19. minutě Ajeti ve vápně sklepl míč pro Freulera a záložník Atalanty tvrdou ranou do dolního rohu nedal gólmanu Schmeichelovi šanci. Jinak se však fanoušci mnoha velkých šancí nedočkali, Dánové ani nevystřelili na bránu a do šaten tak odcházeli s jednogólovou ztrátou.

Po přestávce však jakoby na trávník v Basilejském Parku Sv. Jakuba nastoupil úplně jiný dánský tým. A už po čtyřech minutách se hosté radovali, byť pouze na chvíli. Poulsen totiž sice po Jörgensenově přihrávce překonal brankáře Sommera, pomezní však dobře viděl postavení mimo hru a gól tak uznán být nemohl. Sám Mathias Jörgensen o chvíli později připravil Sommerovi první skutečnou práci, jeho rána doprostřed brány však švýcarského gólmana nezaskočila. A tak když se nedokázali prosadit Dánové, udeřili opět Švýcaři. Granit Xhaka svůj povedený večer korunoval v 66. minutě, kdy výstavní ranou zpoza vápna zakončil protiútok domácích.

Dánové se však nevzdávali, první větší šanci severského mužstva měla její největší hvězda - Christian Eriksen v 72. minutě tvrdě pálil na bližší tyč, Sommera však nepřekonal. Místo toho se opět radovali domácí. Embolo ve vápně tečoval střelu Benita, která se přes Schmeichelův zákrok došourala až za brankovou čáru a Švýcaři vedli o tři góly. Pak se však začaly dít věci...

První gólové radosti se Dánové dočkali v 84. minutě, kdy Eriksenův centr proskákal až k Mathiasi Jörgensenovi, jenž zblízka hlavou trefil gól naděje. O čtyři minuty později nabraly dánské naděje už o poznání reálnější podoby, když se po Poulsenově přihrávce trefil Gytkjaer. Opaření Švýcaři začali kupit chyby a gólman Sommer se stal nejaktivnějším mužem na hřišti. V dalších šancích ještě vychytal Eriksena i Gytkjaera a vypadalo to, že tři body pro domácí nakonec přeci jenom udrží.

Nestalo se. Ve třetí minutě nastavení i Sommer ve skrumáži před bránou zazmatkoval, a nakonec i on jen sledoval jak se k hlavičce dostal obránce Dalsgaard, který svou premiérovou brankou v reprezentaci vystřelil Dánům bod za remízu 3:3.

Autor: Vojtěch Gargulák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele