Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina F, 10. kolo
18.11.2019 20:45 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Španělsko nasázelo Rumunům potupnou pětku

Španělsko si snadno poradilo s Rumunskem, které brankáře Kepu nepřekonalo ani jednou. Domácím se stejný úkol na druhé straně povedl hned pětkrát, přičemž hlavní podíl na tom měl dvougólový útočník Gerard Moreno.

Španělům o nic nešlo, ale čest a reputace je v sázce vždycky, takže ani La Furia Roja si nemohla dovolit klopýtnout na domácí půdě. Trenér Moreno dal jasně najevo, že hodlá hrát na plný plyn, takže do hry vyslal Ramose, Carvajala, Saúla, Morena nebo Moratu s Cazorlou. Hosté se spoléhali především na ofenzivní trio v podání Comana, Hagiho a Stanciua.

Moc dlouho to ale netrvalo a hned začalo být jasné, že tohle nebude pro brankáře Tătăruşanua žádná ulejvárna. Domácí publikum se první branky dočkalo už po šesti minutách, ale to sudí Kulbakov ještě dobře viděl faul Gayy a gól neuznal. Rumunsku se kombinace nedařila a spíš působilo pasivním dojmem týmu, který přijel hlavně neudělat ostudu. Už v osmé minutě se ale plán začal hroutit.

Po efektivní zasekávačce si Santi Cazorla připravil míč na pravačku a nádhernou ranou otestoval pevnost břevna! Španělé v porovnání s Rumuny na hřišti alespoň opticky létali a jejich kombinace musela lahodit oku diváka. Po další takové akci pálil Saúl a jeho ránu vyrazil brankář Tătăruşanu jen k nohám talentovaného Fabiána Ruíze. Mladý záložník Neapole v pohodě doklepl míč do sítě a Španělsko vedlo o gól.

Brankář Kepa Arrizabalaga mohl přesto velmi brzy kapitulovat. Ve 13. minutě ho totiž obránci nechali na holičkách a do šance se prodíral mladý útočník Puşcaş. S jeho zakončením si pak musel Kepa poradit nadvakrát. Santi Cazorla i přes svůj poměrně pokročilý věk neztratil nic z elegance a lehkosti, což bylo proti toporným rumunským soupeřům obzvláště vidět.

Po třiceti minutách se skóre měnilo opět a znovu u toho byl Cazorla. Zkušený záložník totiž rozehrál rohový kop nakrátko a míč s k němu dostal znovu. Na jeho centr si naskočil zkušený kanonýr Gerard Moreno, který i přes těžkou pozici dokázal míč hlavou posunout k tyči - 2:0.

Dnešní večer patřil Cazorlovi a spolu s ním také Morenovi, který svému jmenovci na lavičce Španělska poděkoval tím nejlepším způsobem. Cazorla spolupracoval s nabíhajícím bekem Gayou, který jemným centrem posunul míč na špatně obsazeného Gerarda Morena a pro něj bylo zakončení už spíš bonbonkem.

Bohatý první poločas se chýlil ke konci, ale ještě před odchodem hráčů do kabiny se Španělsko mohlo radovat znovu. Rychlou kombinaci od brankáře Kepy zakončoval nabíhající Moreno, který zřejmě nahrával na zadní tyč. Ve snaze odvrátit míč šel do skluzu Adrian Rus, který si však vstřelil vlastní branku - 4:0.

Rus chtěl odčinit svou minelu a deset minut po změně stran se natlačil do zakončení. Ve skórování mu ale zabránil pohotový Carvajal. Druhá půle zůstávala zcela ve španělské režii, byť přirozeně gólový apetit domácích opadával. Středem hrací plochy se dokázal prokousat střídající Paco Alcácer, který poté ještě přeposlal do tandemu na dobře postaveného Oyarzabala, jehož rána vyletěla vysoko nad.

Jinak to ale byla spíš nuda, minimálně ve srovnání s prvním poločasem. Vlastně se diváci dočkali už jen jedné branky a to v samém závěru. Prudká nahrávka Busquetse oslovila nabíhajícího Mikela Oyarzabala, který přesnou trefou k tyči pečetil výsledek na 5:0 pro Španěly.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele