Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina C, 2. kolo
24.03.2019 20:45 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Němci uštědřili Nizozemsku lekci z efektivity a dramaticky zvítězili 3:2

Duel dvou favoritů na postup ze skupiny C mezi Nizozemskem a Německem dostálo už tak vysokým předzápasovým očekáváním se vším všudy. Zatímco v nedávné Lize národů si Oranjes na soupeře vyšlápli, tentokráte se před Němci museli sklonit, přestože po výtečném výkonu v druhé půli zvládli smazat dvoubrankové manko. Hosté totiž předvedli mimořádnou efektivitu a díky trefě Schulze v 90. minutě zvítězili 3:2.

Joachim Löw vsadil na sestavu bez typického útočníka, zato s dvojicí rychlíků Gnabryho se Saném, kteří neustálým vířivým pohybem vepředu zastali roli na hrotu příkladně po celý poločas. Němci na soupeře vlétli od úvodních minut, a právě Gnabry měl po přihrávce Saného brzy průlom skóre na kopačce, ovšem jeho tvrdou ránu dokázal Jasper Cillessen vyrazit.

Když už se s přibývajícími minutami Nizozemci zdánlivě dostali z nejhoršího a hra se začala vyrovnávat, připsali si hosté první trefu večera. Hlavním strůjcem gólové akce byl Nico Schulz, jenž na levé straně pláchnul Dumfriesovi a ostrým přízemním centrem našel na přední tyči Leroye Saného. Křídelník Manchesteru City využil De Ligtova podklouznutí, umně si míč zpracoval a bez váhání propálil Cillessena.

Nizozemská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, jenže na rozdíl od Německa si domácí v zakončení nepočínali tak efektivně. Dvakrát se v rychlém sledu za sebou objevil v obrovské šanci Ryan Babel, jemuž pokaždé excelentně asistoval Quincy Promes, avšak v obou případech forvard Fulhamu napálil pouze střed brány s připraveným Manuelem Neuerem.

Sotva pár minut nato mrzely Oranjes neproměněné tutovky dvojnásob. Neúnavný Serge Gnabry převzal na levé straně dlouhý nákop Rüdigera, posunul si míč do středu a fantastickou ranou z hranice šestnáctky trefil přesně horní růžek branky mimo dosah bezmocného Cillessena. Druhý gól již s nizozemským sebevědomím zamával o poznání více a do přestávky mohli uvolnění Němci svůj náskok ještě navýšit, když po dalším parádním centru Schulze prověřil Cillessena Timo Kehrer.

Nizozemský kouč Ronald Koeman na nic nečekal, bezprostředně po změně stran nahradil smolaře zápasu Babela za Bergwijna a pořádně své svěřence v kabině namotivoval, neboť úvod první půle patřil jednoznačně domácím. Výrazný nátlak navíc přinesl ovoce již po třech minutách, kdy Memphis Depay krouceným centrem do ohně našel zátylek Matthijse De Ligta, jenž v obtížné pozici zvládl míč umístit takřka ideálně k tyči.

Brzké snížení domácí ještě více povzbudilo a na přelomu hodiny hry se za svou neutuchající aktivitu dočkali i vyrovnání. Jak už bývá v Koemanově éře u Oranjes dobrým zvykem, prosadil se Memphis Depay. Křídelník Lyonu, jenž v minulém zápase s Běloruskem zaznamenal dva góly a dvě asistence, se po černé práci Wijnalduma v hloubi šestnáctky procpal ke střele a Manuel Neuer se k jeho přízemní ráně na přední tyč natahoval marně.

Veškerá dobrá práce Němců z první půle tak během necelých dvaceti minut přišla vniveč a začínalo se zase od znova. Zakřiknutým hostům však budiž ke cti, že v závěrečné desetiminutovce dokázali znovu zabrat a dramaticky zápas znovu strhnout na svou stranu. Pokusy Kroose s Gnabrym ještě postrádaly razanci či přesnost, ovšem v devadesáté minutě po špičkové spolupráci střídajících Gündogana s Reusem se ve vyložené pozici ocitl Nico Schulz a svůj povedený výkon korunoval vítězným zásahem na 3:2.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (8)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Pharrell

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Assassin11

2:0

Reagovat
Kixi Syhimour

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

sileny ta sestava... ze Nemeckej narodak hraje vic cernochu jak belochu

Reagovat
Werkrider

CO to meleš?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele