Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 2. kolo
05.06.2022 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Oba dnešní střelci, Jakub Pešek a Jan Kuchta (© AFP)

Ani Kuchtovy dva body na Španěly nestačily, Češi remizovali 2:2

Čeští reprezentanti vyrazí na nadcházející pyrenejský road trip na druhé příčce před Španělskem, které dnes divže neporazili. Po hlavičce Iñiga Martíneze o břevno z poslední minuty se nakonec oba soupeři rozešli smírně po remíze 2:2, čeští fotbalisté však dnes učinili své přezdívce "Hrdí lvi" zadost. Oba góly zařídil ve skvělé formě hrající útočník Jan Kuchta...

Stejně jako ve čtvrtek proti Švýcarsku, také dnes Jaroslav Šilhavý na ještě silnějšího soka vyrukoval se třemi muži vzadu. Místo zraněného Ladislava Krejčího v trojčlenné obraně zaujal běžným povoláním krajní bek Aleš Matějů, přičemž Jan Kuchta měl tentokrát podporu od dvojice Lingr-Pešek, kteří v prvním utkání letošní Ligy národů jenom střídáli během hry.

A tento tah se trenérovi národního týmu vyplatil prakticky okamžitě. Ve čtvrté minutě Španělé nedostoupili Vladimíra Coufala, zároveň Dani Carvajal selhal při aplikaci ofsajdové pasti, a Kuchta už jenom naservíroval míč do odkryté klece pro dobíhajícího Peška. Ofsajd byl sice máván, vzápětí však VAR rozhodnutí zvrátil bez potřeby přezkoumání hlavního arbitra.

V tu ránu byli Španělé v nezvyklé pozici a v té se nechovali zcela komfortně pro takřka celou první půli. Češi v kompaktním 3-4-3 výborně vytlačovali soupeře do neškodných prostor a zejména díky agresivnímu dirigentskému výkonu Jakuba Brabce ve středu obrany favorita téměř nepouštěli do šancí. Hlavička E. Garcíi po standardce nebylo pro Vaclíka nic složitého.

Rozhodující okamžik první půle přišel zhruba pět minut před vypršením řádné hrací doby, kdy po srážce s Pablem Sarabiem musel na nosítka Jakub Jankto, který už dříve střídal zraněného Jaroslava Zeleného. Na to trenér Šilhavý reagoval riskantním způsobem a rozhodl se neplýtvat jedno ze tří oken pro vystřídání a dohrát úvodní část bez jednoho muže.

To se Čechům při dlouhém nastavení krutě vymstilo: španělský mladík Gavi měl ve vápně až moc prostoru a technicky obstřelil Vaclíka na zadní tyč. Do šaten se šlo za nerozhodného stavu.

Do druhé půle vstoupili lépe a aktivněji opět Španělé, kterým pomohlo zejména trojí střídání, po němž přišli na plac zkušení Álvaro Morata, Marco Asensio a Sergio Busquets. Druhý jmenovaný okamžitě křižnou ranou trefil tyč, kterou později hlavou po centru Asensia lízl také Ferrán Torres. Češi mezitím dvakrát zahrozili přihrávkou za obranu - jednou Kuchtu vyzval Milan Havel, aby český ostrostřelec mířil těsně mimo, podruhé to byl střídající Václav Černý a to už si ex-slávista v 66. minutě počínal mazácky a Simóna v úniku přeloboval.

Na českých fotbalistech tak opět bylo hájení jednobrankového náskoku, které jim pěknou dobu šlo od ruky. Až v 90. minutě Matějů nepokryl Iñiga Martíneze a jeho hlavičkový pokus se dle přítomných rozhodčích na hřišti i u videa odrazil od břevna za čáru. Televizní záběry žádný průkazný záběr nenabídli, Čechům však nezbývalo nic jiného než sklopit hlavy.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (771)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele