Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

čtvrtfinále - 1. zápasy
11.04.2024 18:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Martin Jedlička (© AFP)

Plzeň v historickém duelu s Fiorentinou vybojovala klíčovou remízu pro český koeficient

Fotbalisté plzeňské Viktorie dokázali v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy udržet na uzdě favorizovanou Fiorentinu a po remíze 0:0 zajistili Česku posun na 10. místo v tabulce národních koeficientů, jež mistrovi Fortuna ligy zaručuje od sezony 2025/2026 přímý postup do Ligy mistrů. Fialky sice na hřišti dominovaly, domácí si ale dokázali navzdory spoustě absencí vytvořit několik příležitostí z rychlých kontrů, a nerozhodný výsledek se tak dal označit za spravedlivý. Účastníkem vůbec prvního evropského čtvrtfinále v Doosan Areně se stal také Antonín Barák, jenž se na trávník dostal v 70. minutě.

Reprezentační pauza, před níž Viktoria zářila na všech frontách, plzeňské fotbalisty jako by rozhodila. Jediná výhra ze třech soutěžních duelů se totiž nedala považovat za ideální přípravu na příjezd Fiorentiny, která v minulém ročníku Konferenční ligy dokráčela až do finále. Z pohledu formy to však ani u ní nebylo nejlepší, když v Serii A nezvládla souboje s AC Milán a Juventusem.

O něco lépe jí však vyšla úvodní pasáž ve Štruncových sadech, během níž držela míč pevně na svých kopačkách a nepouštěla domácí viktoriány, na jejichž výkonu byly znát četné absence, prakticky vůbec do hry. Plzni tak nezbývalo než spoléhat na rychlé protiútoky. Po jednom takovém se v dobré pozici ocitl Matěj Vydra, jeho křižné zakončení z úhlu po přiťuknutí od Pavla Šulce však prolétlo jen těsně vedle tyče. Po ojedinělé akci Západočechů se na balonu opět usadili hráči v bílých dresech, na víc než na dalekonosnou ránu Lucase Martíneze Quarty, která šla těsně nad, se však do konce úvodního dějství nezmohli.

První větší vzruch přišel zhruba po 10 minutách druhého poločasu, kdy do šestnáctky Plzně vtrhl Lucas Beltrán a snažil se na první tyči nachytat Martina Jedličku, ten byl ale pozorný. Utahující se smyčku kolem domácí obrany pak narušili fanoušci Fiorentiny, kteří několika vhozenými světlicemi na několik minut otupili tlak svého týmu. To dokonce přerostlo ve zvýšenou aktivitu Viktorie, která se v poslední čtvrthodině dostala k několika náznakům, největší šanci Tomáše Chorého ale předcházel faul. Pak znovu přišel platonický tlak Fialek, ze kterého už gól nepadl.

Fanoušci českého koeficientu tak slavili kýžený posun na 10. příčku a s výslednou remízou mohla být vzhledem k průběhu zápasu spokojena i samotná Plzeň. Odveta je na programu 18. dubna ve Florencii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (497)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele