Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

osmifinále - 1. zápasy
10.03.2022 18:45 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Yira Sor (© AFP)

Nigerijské tornádo smetlo LASK, Slavia půjde do odvety se třemi góly k dobru

Slávisté zvládli první polovinu osmifinále Konferenční ligy na jedničku podtrženou. Agresivním presinkem rakouských soupeřů se nenechali zaskočit, vsadili na bleskové protiútoky a brzkými dvěma góly určili ráz zápasu. O tři góly se postarala nigerijská letka Yira Sor - Peter Olayinka, soupeře v závěru dorazil jejich africký kolega Ibrahim Traoré...

Po nasazení Davida Hovorky do derby pražských "S” po dlouhých 13 měsících pauzírování se Jindřich Trpišovský vytasil s dalším překvapením, když do základní sestavy nominoval teprve 16letého pravého křídelníka Adama Pudila. Mladík ze stejné vesničky jako Petr Ševčík se sice trenérovi gólem neodměnil, avšak celý tým odstartoval perfektně.

Už ve čtvrté minutě se Bahův špatný dotyk s míčem ukázal být spíše požehnáním, neboť Slavia záhy míč opět získala a do rozhozené obrany už Bah napodruhé vyslal z úhlu na bránu Yiru Sora, který střelou namísto centru poněkud zaskočil klečícího brankáře Schlagera.

Na podobné, velmi oportunistické notě se nesla hra Slavie i nadále: trpělivé čekání na brejk a následný smrtící kontr, takový byl dnešní recept Trpišovského ansámblu, a to nejlépe přes dočista pustou levou stranu. To se opět ukázalo při souhře kvarteta Madsen-Olayinka-Plavšić-Sor, kdy však tentokrát hbitý Nigerijec zakončoval ve velké tísni.

Ve třinácté minutě byl Plavšićův centr o chlup delší či prudší, aby na něj dosáhl Sor, zato po dalším rychlém výpadu po prázdné levé straně, kde krásně zakombinovali Olayinka s Plavšićem, už Sor zakončovat mohl, ale v dobré pozici balon slabší levačkou vesměs kompletně minul. Když pak Madsen narýsoval zcela perfektní centr na zadní tyč, dvojice Sor-Pudil pro změnu nereagovala včas a nechala míč procestovat až za brankovou čáru.

Hosté z Lince zahrozili poprvé z přímého kopu, kdy ale nastřelili pouze zeď. Ze hry se neustále utápěli kombinacemi u ucpané levé postranní čáry. Větší varování se dostavilo až v úplném závěru první půle při sérii čtyř rohových kopů, ale tou dobou to už bylo 2:0. Ve 29. minutě Madsen promptním lobem za obranu nakopl Sorovu motorku, ten jako nic pláchl oběma obráncům, obkroužil Schlagera a bez problémů zakončil do zcela prázdné svatyně.

Také druhý poločas de facto načal úprk Sora po výtečné práci Ousoua, obránce LASKu opět nestíhal, ale rozhodil Sora natolik, že stihl zakončovat až těsně před zkušeně si počínajícím brankářem rakouského celku. Ten musel být opět ve střehu, když zaspal asistent rozhodčího a nechal díky těsném ofsajdu nejprve neutěšeně kličkovat Miloše Pudila, dvojče Adama, a poté z dalekonosné dorážky nastřelit vzdálenější tyč pohotového Alexandera Baha.

Slavia v dnešním utkání skutečně mohla bez problémů vyhrát rozdílem pěti, šesti gólů, ale po pěkném vysunutí Traorého například Peter Olayinka nastřelil pouze horní tyč Schlagerovy branky, aby se zanedlouho "vykoupil” na druhé straně příliš sebevědomou a riskantní rozehrou bez zapojení brankáře Aleše Mandouse, kterou vystihl Balić a snížil na 1:2.

Tenhle úder zničehonic Slavii na dobrých 15 minut rozhodil. Přechod do útoku rázem nefungoval, a byť soupeř nepodrobil Mandouse žádné okamžité palbě, například Balićova kličkovaná rozhodně budila respekt. Neuspokojivá remíza se zdála skutečnou možností.

S blížícím se koncem zápasu se však LASK opět nechal příliš unést a Slavia se vrátila k chladnokrevnému trestání. Byť Sor nebo žolík Masopust sami před Schlagerem váhali, Pražanům to nemuselo tolik vadit, jelikož po Bahově průniku si jeslemi na zadní tyči spravil chuť Olayinka a jenom dvě minuty nato se Teclův finiš šťastně snesl na hlavu Traorého.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (619)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele