Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkolo playoff - 1. zápasy
17.02.2022 18:45 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Radující se slávisté (© AFP)

Slavia si z tureckého pekla veze cenný jednogólový náskok

Slavia a vyřazovací boje evropských pohárů, to je speciálně venku úplné jiné zvíře. Dnes se to opět potvrdilo, když po neustálých venkovních nezdarech ve skupinové fázi a v předkolech si Pražané vyšlápli na Fenerbahce a v bouřlivé divácké kulise ho porazili 3:2. O úspěchu sešívaných rozhodla skvělá reakce na vyrovnávací branku, kdy Lingr a Oscar udeřili během pár desítek sekund.

Genk, Leicester, Rangers a nyní Fenerbahçe - to vše jsou soupeři, které trenérský tým Jindřicha Trpišovského dokázal porazit venku ve vyřazovací fázi evropských pohárů. Konkrétně dnes přitom slávisté Turky předčili zejména přístupem, kdy až na nepříliš podchycený úvod zápasu lépe napadali a aktivněji bránili prostor uvnitř vápna a kolem něj.

První zajímavou situaci zápasu si vytvořil svým šikovným průnikem po levé straně Yira Sor, který však záhy potvrdil pověst velice nedokonalého zakončovatele. Ještě lepší technickou podívanou následně předvedl Tomáš Holeš, když se proháčkoval dvěma až třemi soupeři, ale ani nadvakrát nepropasíroval míč za brankářova záda.

Fenerbahçe se ne a ne probudit, a tak i ke konci první půle nadále platilo, že se Aleš Mandous prakticky nezapotil. Zajímavý průnik Kadıoğlua se podařilo obraně na poslední chvíli stopnout a úplný závěr úvodního dějství už patřil opět Slavii. Domácí ve vlastním vápně na chvíli kolektivně usnuli, a tak po Plavšićově technické střele do tyče bez problémů dorážel Ibrahim Traoré - 0:1.

Do druhého poločasu nastoupil Ondřej Lingr namísto Srdjana Plavšiće a slávisté brzy nato poprvé a naposled ztratili kontrolu nad zápasem. První varování přinesl unikající Enner Valencia, jehož prudkou přízemní ránu zastavila tyč a Yandaş z dorážky Traorého nenapodobil. Podruhé se už Fener nemýlil. Kadıoğlu na levé straně příliš snadno vymíchal Lingra a přihrávkou pod sebe našel volného Pelkase, který nedal Mandousovi šanci.

Jednalo se o velice studenou sprchu zčistajasna, avšak sešívaná reakce stěží mohla být lepší. Hned po čtyřech minutách klapla další dorážka, tentokrát z výrazně větší vzdálenosti, když sraženou ránu zametl zpoza vápna pod břevno odkryté klece Oscar a revanšoval se tak za podzimní červenou kartu proti Baníku Ostrava. A to nebylo vše - jen o pár chvil později Olayinka se Sorem výtečně napadali a střídající Lingr se v samostatném úniku nemýlil.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu rázem oněměl, aby následně plynule přešel do sborového pískotu. Fenerbahçe vypadalo být zcela bez motivace a odevzdané. Přesto však ještě neřeklo poslední slovo. Závěr Slavii zkomplikovalo podivné (ne)střídání Sora, který nakonec v křečích nepřepustil místo Teclovi, za něj šel dolů zraněný Oscar, a právě Sorovo nedobré bránění stálo u zrodu druhé branky domácích, když si Kadıoğluovu střelu po rohu srazil do sítě Olayinka.

Zbytek zápasu už Slavia ubránila a veze si do Prahy jednogólový náskok, který bude hájit už za týden.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (440)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele