Souhrn středečních zápasů kvalifikace o postup na MS 2010

14.10.2009, 20:14, aktualizováno 14.10.2009, 23:03
Komentáře a souhrny
Slovensko dokázalo vyhrát v Polsku a postupuje na MS 2010 do JAR. Letenky a hotely si mohou rezervovat i Ukrajinci a Švýcaři, smutní budou například Slovinci. Španělsko vyhrálo všechny své zápasy, Itálie v závěru otočila díky Gilardinovi duel s Kyprem...
Skupina 1

Dánsko - Maďarsko 0:1

14.10.2009 20:45

Góly: 35. Ákos Buzsáky

Maďarsko si na závěr kvalifikace připsalo výhru v Dánsku, na jeho nepostupu to ale již nic nezměnilo. Dánové i přes porážku zůstali první.

Domácí si postupové oslavy užili už ve středu proti Švédsku, zápas s Maďarskem ale nechtěli odchodit a na začátku byli lepší. V 9. minutě našel Tomasson Bendtnera, útočník Arsenalu sice nedokázal zakončit, v akci ovšem pokračoval Enevoldsen a jeho rána prosvištěla nad břevnem.

V další šanci mířil nepřesně Jacob Poulsen, ve 21 minutě pak Enevoldsen zahrával trestný kop a Babos předvedl dobrý zákrok proti Christensenovi. Dánové si celkem snadno vytvářeli šance, s jejich proměňováním si ovšem nevěděli rady a za to zaplatili ve 35. minutě. Christensen špatně odvrátil míč, toho se ujal Buzsaky a ten přehodil brankáře Sorensena - 0:1.

Druhý poločas se nesl ve znamení domácí snahy o vyrovnání. Dánové se ovšem do velkých šancí dostávali hodně složitě a jediné nebezpečí pro Babose tak na dlouho znamenala dalekonosná rána Aggera

Činit se naopak musel Sorensen, který v 70. minutě vytěsnil na břevno střelu Torghelleho z bezprostřední blízkosti. V závěru se do šance ještě dostal Silberbauer a po své střele již zvedal ruce nad hlavu, radost mu ovšem fantastickým zákrokem pokazil Babos.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Malta 4:0

14.10.2009 20:45

Góly: 14. Nani, 45. Simão, 52. Miguel Veloso, 90. Edinho

Portugalsko hodně dlouho hazardovalo se svou účastí v JAR a ani v tuto chvíli jí nemá jistou, to nic nemění na povedeném závěru kvalifikační skupiny a celkovém druhém místě za Dánskem a před Švédskem. Tým z Pyrenejského poloostrova potřeboval porazit Maltu a i když dal dva góly až na konci poločasů, tak výsledek 4:0 mluví dosti o dění na hřišti.

Portugalci nastoupili bez zraněného Cristiana Ronalda, i bez něho ale dali kýženou první branku hodně rychle. Ve 13. minutě poslal míč z levé strany Veloso, na hranici šestnáctky si ho našel Nani a povedenou ranou poslal domácí do vedení - 1:0.

Portugalsko na hřišti dominovalo a zdálo se, že je jenom otázkou času, než přijde druhá branka. Favorité ovšem spálili několik velmi dobrých šancí a na pojistku si tak museli počkat až do poslední minuty první půle. V ní se znovu prosadil Simao, který se o víkendu trefil do sítě Maďarska, a podobně jako Nani pokořil Hogga střelou ze střední vzdálenosti - 2:0.

V 63 minutě bylo definitivně rozhodnuto, Nani poslal do pokutového území dlouhý pas a Liedson nedokázal zakončit, mrzet ho to ovšem nemuselo, jelikož míč do sítě nakonec poslal Veloso - 3:0.

V 63. minutě se poprvé a naposledy osmělili i Malťané a byla to situace spíše kuriózní - Pace totiž místo brankáře ohrozil rohový praporek.

V pohodě hrající domácí se fotbalem bavili, vypracovali si další šance a v poslední minutě přidali ještě jeden gól - po přihrávce od Simaa se prosadil Edinho.

Více informací k zápasu

Švédsko - Albánie 4:1

14.10.2009 20:45

Góly: 6. Olof Mellberg, 40. Marcus Berg, 42. Olof Mellberg, 86. Anders Svensson - 57. Hamdi Salihi

Pyrhovo vítězství si ve Stockholmu připsali na své konto domácí Švédové, kteří sice zakončili kvalifikaci výhrou 4:1 nad Albánií, jenže vzhledem k tříbodovému zisku Portugalců se jim brána na světový šampionát definitivně zavřela.

Poslední zápas Larse Lagerbäcka na lavičce švédské reprezentace mohl začít neslavně, kdyby ve druhé minutě nepřestřelil hostující Hamdi Salihi. Leč nestalo se a hned minutu nato už Švédové vedli, když si na rohový kop v podání Källströma naskočil Mellberg a otevřel skóre - 1:0. Domácí tým herně první poločas jasně ovládl, na další branku ale si ale musel počkat.

Až ve 40. minutě udělal hostující Dallku fatální hrubku, z níž těžil Berg, který obešel bezmocného brankáře Ujkaniho a do prázdné branky zvýšil na 2:0. Do přestávky se mohli fanoušci Tre kronor radovat ještě jednou, ve 42. minutě se se svou robustní postavou prosadil znovu Mellberg a upravil na poločasových 3:0.

O vítězi utkání již téměř nikdo pochyboval, Albánci se ovšem nevzdávali a v 57. minutě snížili, když po rohovém kopu hlavičkoval zcela volný Salihi - 3:1. Najednou bylo zase o co hrát a hosté měli několik pološancí, Švédům se navíc zranil Ibrahimović a musel odstoupit.

Nakonec to ale Švédové zvládli a ke konci zápasu naopak útočili na čtvrtou branku. Pět minut před koncem vychytal Bergovu šanci Ujkani, v 86. minutě byl ale již i on krátký na Svenssona, který prošel albánskou obranou a s ledovým klidem uzavřel na konečných 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko1063116:521
2.Portugalsko1054117:519
3.Švédsko1053213:518
4.Maďarsko1051410:816
5.Albánie101456:137
6.Malta100190:261
Skupina 2

Švýcarsko - Izrael 0:0

14.10.2009 20:00

Góly: -

Švýcarským fotbalistům stačilo stvrdit na domácí půdě postup remízou a to se jim také podařilo, i když nerozhodným bezbrankovým výsledkem po celý zápas hodně riskovali. Prohra by je totiž katapultovala do baráže, takhle jdou na šampionát z prvního místa. Měli to snazší po hodině hry, kdy soupeř, kterému už o nic nešlo, přišel o vyloučeného hráče. V útoku byl tak opravdu bezradný, jen horko těžko přecházel půlící čáru.

Izrael skončil v tabulce na čtvrtém místě těsně za Lotyšskem a i v tomto cyklu nepředváděl vůbec špatné výkony, na nejlepší mu však vždycky něco málo chybí. Švýcarsko získalo 21 bodů, i přes domácí porážku s Lucemburskem ho podržely obě výhry s Řeckem. Hosté vstoupili do utkání lépe a první možnost měli už po 11 minutách hry, kdy těsně za hranicí vápna vypálil tvrdě Beram Kayal, v tomto případě mu ovšem chyběla přesnost.

Pak se už ale hosté zatáhli do defenzívy a díky perfektní obraně Švýcarsko do ničeho nepustili, po hodině hry ale udělali obrovskou chybu. Do té doby hlídal perfektně aktivního Deynho Derdiyoka spolehlivý Avi Strul, jenže poté přišlo vyloučení a změna plánu. Po druhé žluté kartě se musel do kabin pakovat Avichai Yadin a domácí se ještě více uklidnili.

O tři minuty později totiž hlavičkoval velmi nebezpečně právě Derdiyok a z jasné pozice trestuhodně minul, spálil proto vůbec největší příležitost celého utkání. Jednadvacetiletý útočník Leverkusenu hrozil i nadále a vytvořil si i dobré šance, úspěšný přes snahu nebyl. Nervy drásající závěr však musel přetrpět se všemi svými spoluhráči i realizačním týmem. Po konečném hvizd padla na svěřence Ottmara Hitzfelda úleva a národ helvétského kříže tak nebude chybět ani na další významné akci.

Více informací k zápasu

Řecko - Lucembursko 2:1

14.10.2009 20:00

Góly: 30. Vasilios Torosidis, 33. Theofanis Gekas - 90. Avraam Papadopoulos (vl.)

Řekové se na vítězství nad trpaslíkem z Lucemburska hodně natrápili, ovšem nakonec toho docílili a mohou se proto těšit na baráž. Tam bude hodně záležet na tom, koho dostanou, mohou však počítat i s relativně slabšími protivníky. Řekové skórovali dvakrát krátce po půlhodině hry, pak už se jim síť rozvlnit nepodařilo a v nastaveném čase si ještě dali vlastní branku. Blamáž už ale nepřipustili.

Řekové tak s 20 body skončili na duhém místě a tento bodový stav jim bohatě stačí na baráž, Černý Petr tak na ně nezbude. Lucembursko i tak svůj cíl splnilo a díky historické výhře nad Švýcarskem neskončilo na posledním místě. Domácí začali duel velmi opatrně a první ránu na branku vyslal hostující Gilles Bettmer, mezi tři tyče ovšem nemířil.

Řekové hráli v prvních dvaceti minutách hodně zakřiknutě a marně dobývali obranu soupeře, velkou možnost naopak hosté propásli v polovině prvního dějství. Nejprve sice pálil mimo řecký Giorgos Fotakis, následně se ale hrot Joel Kitenge řítil sám na gólmana Michaila Sifakise. Do šokujícího vedení však Lucembursko nedostal. Proto přišel na druhé straně protiúder, dvě perfektní gólové přihrávky vymyslel špílmachr Giorgos Karagounis.

Po jeho parádním rohovém kopu si totiž excelentně naskočil hlavou Vassilis Torosidis a nedal na pravé straně gólmanovi vůbec žádnou šanci. O tři minuty později zavěsil také hrdina posledního utkání s Lotyšskem Theofanis Gekas, který nasázel pobaltské republice hned čtyři trefy. Nyní z přímého volného kopu nacentroval pravačkou do vápna Karagounis a nebylo v jeho podání co řešit - 2:0.

V dalším průběhu po necelé hodině hry se musel do kabiny pakovat po druhé žluté Ben Payal a jako kdyby měli Řekové slitování, na oslabeného soka příliš netlačili. Navíc mu ještě v nastaveném čase darovali dárek a Lucembursko tak přišlo k výjimečné brance jako slepé k houslím. Avraam Papadopoulos totiž poslal nesmyslnou těžkou přihrávkou na brankáře Sifakise a ten již nemohl nic dělat.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Moldavsko 3:2

14.10.2009 20:00

Góly: 32. Andrejs Rubins, 44. Andrejs Rubins, 76. Kristaps Grebis - 25. Gheorghi Ovseannicov, 90. Veaceslav Sofroni

Lotyšsko sice dokázalo vyhrát divoké utkání s Moldavskem, postup do baráže ale nevybojovalo. Výsledky ostatních týmů rozhodly v jeho neprospěch.

Moldavsko předvedlo proti velkému sokovi ukázkový fotbal se skvělým úvodem, ani to ale body nepřineslo. Postupem času po vyloučení moldavského kapitána domácí tlačili a čtvrthodiny před koncem zvýšili, ani snížení v poslední minutě hostům žádnou velkou radost přinést nemohlo.

Domácí vrátil do hry hezkou trefou Andrejs Rubins, jenž dokázal v samém konci prvního poločasu výsledek i otočit a dostat svůj výběr na koně, ze kterého již nespadl. Hosté šli do vedení ve 25.minutě. Krásnou přihrávku zprava poslal Valerii Catinsus a poté Andris Vannns uvolnil střelce Ovseannicova, jenž nedal gólmanovi zblízka šanci. Hned o pět minut později ovšem duelu ovlivnila červená karta.

Po půl hodině hry ji obdržel po centru lotyšského šéfa za hraní rukou kapitán Serghei Lascencov a následně se domácí zvedli. Z přímého volného kopu vymetl Rubins ve 32. minutě šibenici a sílící tlak Lotyšska podpořil minutu před pauzou. Po skvělé práci Marise Verpakovskise nízkou střelou k tyči rozjásal celý stánek Skonto. Čtvrt hodiny před koncem se přičinila na pojišťujícím vedení střídající dvojice.

Gendijs Soloicins našel pohodlně Kristapse Grebise, kterému stačilo pouhých osm minut pobytu na hřišti a poslal Lotyšsko do důležitého konečného vedení. V závěru sice dobře zkusil štěstí na druhé straně Veaceslav Sofroni a díky teči od obránce Kasparse Gorksse skončil balón v síti, už to ale nic neznamenalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko1063118:821
2.Řecko1062220:1020
3.Lotyšsko1052318:1517
4.Izrael1044220:1016
5.Lucembursko101274:255
6.Moldavsko100376:183
Skupina 3

Česko - Severní Irsko 0:0

14.10.2009 20:30

Góly: -

Ani jedna z podmínek podpírajících český postup na světový šampionát nakonec nebyla splněna. Čeští fotbalisté se v souboji se Severními Iry protrápili k bezbrankové remíze, přičemž Slovinci v San Marinu neponechali nic náhodě. Češi se tak mohou plně koncentrovat na budování nového kádru pro další kvalifikaci.

Čeští fotbalisté si pro své příznivce zkraje přichystali jakýsi platonický tlak - nic neřešící, ničím nebezpečný. Dlouho předlouho tak pořádně nebylo co sledovat. Radost šlo mít akorát z územní převahy domácích, kteří se však k ohrožení soupeřovy branky dostali vlastně až ve 25. minutě, kdy se navíc Necid k hlavičce dostal jen tak napůl. Slovo si tak vzalo severoirské duo Healy-McGinn a pořádně zatopilo Petru Čechovi. Prvně jmenovaný vymyslel geniální lobovaný pas za obranu, který McGinn sice jen lehce lízl, ale i tak dokonale zaskočil již sedícího Čecha, jenž byl tuze rád, že na balon vůbec dosáhl a dokázal ho alespoň posunout těsně vedle tyče. Bílí zvládli do poločasu kontrovat tak akorát Sivokovou skrytou hlavičkou, kterou až na brankové čáře odvrátil jeden z irských hráčů.

Ve své druhé části se tento duel na jednu stranu o něco více vyrovnal, na stranu druhou však zůstal věren stejnému schématu jako doposud. Na spočítání šancí by vám bohatě stačily prsty jedné ruky, a to ještě šancí zdaleka ne stoprocentních. Na jednom konci hřiště slabě zakončoval McGinn, na tom druhém zase Plašil na zadní tyči ještě sklepával balon na malé vápno, k zakončení se neodhodlal. A když po Hlouškově přistrčení koncovka vůbec nesedla Barošovi, pomalu se zdálo, že Češi dnešní utkání do vítězného konce opravdu nedotáhnou. Domácí se však ještě v závěru dokázali vyhecovat k zajímavému tlaku, ze kterého pramenila hlavně Jankulovského jen taktak zablokovaná pumelice.

Více informací k zápasu

Polsko - Slovensko 0:1

14.10.2009 20:30

Góly: 3. Seweryn Gancarczyk (vl.)

Slovensko proměnilo svůj poslední mečbol! Díky rychlému vlastnímu gólu Poláka Gancarczyka totiž přímo postupuje na své historické první MS 2010. Naši východní sousedé se museli během druhé půle mnohdy strachovat o své vedení 1:0, když si Poláci vytvořili několik nebezpečných tutovek. Jenže ani jedna z nich neskončila ve slovenské brance. Polsko ve třetí skupině obsadilo konečnou pátou příčku se ziskem 11 bodů.

V polském Chorzowě panovaly velice náročné podmínky. Hustě sněžilo a hrálo se tedy na bílém trávníku. Na stadion, jehož kapacita čítá téměř 50 000 míst, si tak našlo cestu zhruba čtyři tisíce domácích fandů, jejichž tým již ztratil veškeré šance na postup na MS v Jihoafrické republice. Zato Slovákům šlo o hodně, ti totiž museli vyhrát, aby si ještě zajistili postup z prvního místa na závěrečný turnaj.

Za svým snem šli slovenští fotbalisté úspěšně. Po celou dobu první půle byli většinou aktivním týmem, i když jejich soupeř párkrát vážně zahrozil. Hosté měli do zápasu, v němž byli nejvíce slyšet jejich příznivci, raketový nástup. Již ve třetí minutě slavili první gól a výrazně se přiblížili do Afriky. A to díky polskému obránci Gancarczykovi, jenž po nakopávaném centru hostujícího Hamšíka do malého vápna dorazil míč do vlastní branky. Tento těsný výsledek dokázali Weissovi svěřenci uhájit do odchodu obou týmů do šaten. I když Poláci měli hned několik vážných příležitostí, jak tomu zabránit. V 21. minutě ze šestnáctimetrové vzdálenosti střílel domácí Jeleň, s jehož nepřesnou ránou si nadvakrát poradil slovenský brankář Mucha. Snad nejblíže k vyrovnání byl o deset minut později domácí záložník Mariusz Lewandowski, jenž orazítkoval břevno Muchovy brány. Smůlu měli Poláci i v závěru poločasu, kdy z pokutového území Jeleň minul odkrytou bránu hostí.

Po změně stran působili aktivnějším dojmem naopak hráči Polska. Nejkrušnější chvíle se odehrávaly až od 60. minuty, kdy si domácí výběr začal vytvářet obrovský tlak, toho však párkrát využil soupeř svými nebezpečnými brejky. V 62. minutě pěknou polskou souhru pokazil hostující Pekarík, jenž vyslal svého spoluhráče Šestáka do nebezpečného protiútoku, ale ten špatně zakončil. Potom se museli Slováci vypořádat s nepříjemnými centry a o tři minuty později opět podnikli brejk díky Kozákovi. Ten putoval sám na polskou bránu a jeho střela skončila přesně na brankáři Dudkovi. Vzápětí se do šance dostali pro změnu domácí, když uvnitř vápna trefil Muchovu hruď Jeleň. Slováci přežili další soupeřovu tutovku, když po centru Peszka zakončoval náhradník Robert Lewandowski. Ale jeho pokus skončil těsně vedle slovenské sítě. Smršť polských šancí dále pokračovala až do konce utkání. Jenže ani jedna z nich neskončila vyrovnávací brankou, a tak svěřenci trenéra hostí Vladimíra Weisse úspěšně ustáli několik infarktových okamžiků. Závěrečným hvizdem rozhodčího tak vypukla historická radost našich východních sousedů.

Více informací k zápasu

San Marino - Slovinsko 0:3

14.10.2009 20:30

Góly: 24. Milivoje Novakovič, 68. Dalibor Stevanovič, 81. Marko Šuler

Především povinné, ovšem také sladké a zároveň hořké vítězství si připsali Slovinci. Ti dokázali vyhrát na hřišti San Marina a zajistili si umístění mezi prvními dvěma týmy skupiny, zůstalo na ně ovšem druhé místo a s ním spojená baráž, v níž to Slovinsko bude mít hodně složité.

V San Marinu se žádné překvapení nekonalo, domácí se k ohrožení brankáře Handanoviče nedostávali a Slovinci si pohlídali zápas, v němž byli jasnými favority.

První šance přišla ve 14. minutě, kdy zkoušel štěstí Stevanovič a Simoncini musel ukázat své kvality. Domácí podle očekávání vsadili na úpornou obranu, přesto inkasovali poměrně brzy. Ve 24. minutě centroval od rohového praporku Birsa a Novakovič poslal přesnou hlavičkou hosty do vedení - 0:1.

Stav 1:0 vydržel až do konce poločasu, přestože vedení Slovinců mohlo být daleko vyšší. Za hlavu se mohl chytat především Dedič, který zahodil dvě tutovky.

Rovněž po změně stran se hrálo podle hostujících not a po několika vteřinách hlavičkoval těsně mimo Novakovič. V 52. minutě pak vypálil Stevanovič a jeho ránu zastavila tyč.

Na druhý gól si tak favorit musel počkat do 67. minuty. Jokič dostal míč na levé straně, poslal ho do vápna Stevanovičovi a ten si v zakončení počínal hodně chladnokrevně - 0:2.

Skóre se pak měnilo ještě jednou, devět minut před koncem zahrával Novakovič trestný kop a jeho ránu do tyče dorazil do sítě Šuler. Slovinci vyhráli a čekali na výsledek z Polska, kde Slovensko dokázalo ubránit výhru 1:0 a poslalo tak Slovinsko jenom do baráže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovensko1071222:1022
2.Slovinsko1062218:420
3.Česko1044217:616
4.Severní Irsko1043313:915
5.Polsko1032519:1411
6.San Marino1000101:470
Skupina 4

Ázerbájdžán - Rusko 1:1

14.10.2009 18:00

Góly: 53. Vaqif Cavadov - 13. Andrej Aršavin

Ani remíza v ázerbajdžánském hlavním městě Baku neznamená žádné větší změny, neboť si Rusko již s předstihem zajistilo druhé a baráž znamenající místo v tabulce skupiny, kterou s přehledem vyhrálo Německo. Pozice domácího Ázerbajdžánu se nezměnila, východoevropský celek dokázal předčít jen Lichtenštejnsko.

Trenér hostujícího mužstva Guus Hiddink nemohl počítat s půltuctem hráčů základní sestavy a dal příležitost hráčům širšího reprezentačního výběru. Již před čtvrthodinou hry se prosadil útočník Arsenalu Andrej Aršavin, který dorazil míč do sítě po střele Alana Dzagoeva. Vedení "Sbornou" až moc uklidnilo a domácí mohli záhy vyrovnat, ovšem jen vynikající zákrok brankáře Akinfeeva zabránil skórování Vladimiru Levinovi. Z následného rohu neproměnil dobrou šanci Makhir Shukurov.

Ázerbajdžán byl velmi blízko vyrovnání těsně před půlhodinou hry. Alexandr Chertoganov pobídl hostujícího brankáře CSKA Moskva k pěkné robinsonádě a Akinfeev podruhé v zápase neváhal předvést brilantní zákrok. Domácí mužstvo nedokázalo udeřit, a tak se to málem podařilo těsně před přestávkou ruskému výběru. Exklusivní výměnu balónu mezi Aršavinem a Vladimirem Bystrovem zakončil druhý jmenovaný pěkným lobem, který skončil na břevně.

Po obrátce dal Ignaševič prostor Javadovovi, s jehož střelou si tentokrát brankář Akinfeev neporadil a dopustil vyrovnání, jež si domácí mužstvo zasloužilo. Zanedlouho poté se mohl prosadit podruhé v zápase Aršavin, ale tentokrát byl proti jistý Agaev. Hiddink se pokusil oživit hru svých svěřenců, ale domácí celek předváděl kvalitní a v defenzívě relativně jistý výkon.

I přesto si mohlo ruské mužstvo odvést tři body, to by však musel přísný pokutový kop proměnit Ignaševič, s jehož chabým pokusem si poradila opora domácího mužstva Kamran Agaev. Rusko se tak rozloučilo se skupinovou fází remízou, nyní může vyhlížet nyonský los baráže na MS

Více informací k zápasu

Německo - Finsko 1:1

14.10.2009 18:00

Góly: 90. Lukas Podolski - 11. Jonatan Johansson

Oslavné utkání Německa nakonec málem skončilo blamáží. Domácí borci se s výběrem Finska dlouho trápili a na obranu Seveřanů nemohli najít recept, zvláště poté co prohrávali po brance Johanssona. Remízu 1:1 a zažehnání ostudy zařídil v 90. minutě Lukas Podolski.

Finsko začalo v Hamburgu aktivně a překvapivě se dostalo brzy do vedení. Už v 10. minutě se míč odrazil ze vzdušného souboje k Johanssonovi a ten zblízka překonal bezmocného Adlera - 0:1. Rychlá a šokující branka hostů domácí celek hodně zaskočila. Němci si ale postupem času začali vytvářet šance a ohrožovat branku Jääskeläinena. Třetí celek z posledního mistrovství světa a finalista evropského šampionátu držel více míč na svých kopačkách, ovšem do poločasu se mu nepodařilo skórovat, ba ani vytvořit si nějakou výraznější příležitost.

Ve druhém poločase pokračovalo snažení Německa vstřelit vyrovnávací branku, nejprve však museli domácí borci přežít šanci Litmanena, naštěstí pro ně, byl finskému veteránovi odmáván ofsajd. Pak už se útočilo převážně na hostující branku. Cacau nejprve přestřelil a o chvíli později ho s nepřesnou střelbou napodobil Lukas Podolski. Naturalizovaný Brazilec Cacau se hodně snažil, přesným centrem našel Gomeze, jenomže Supermario, jak se obrovitému střelci přezdívá, hlavičkou přestřelil.

Německo to zkoušelo všemi cestami, Moisander si při bránění vlastního pokutového území málem vstřelil vlastence, naštěstí pro něj však jeho teč šla vedle tyče. Velké nebezpečí pro Seveřany znamenal střídající Özil, který hodně zlobil. Záložník s tureckými předky nejprve nepropálil hradbu hráčů v pokutovém území a o chvíli později šla jeho další střela těsně vedle pravé tyčky. Tlak Německa neustále rostl, a chvílemi byl až drtivý. Brankář Jääskeläinen vychytal hlavičku Kloseho z bezprostřední blízkosti a Özil pálil znovu vedle.

Vše již vypadalo na senzační výhru Finska a další nevydařenou postupovou oslavu v podání Německa, ovšem v 90. minutě se nakonec našim sousedům podařilo vyrovnat. Hostující obrana nedokázala odkoupnout míč do bezpečí a to Němci náležitě potrestali. Míč se po kostrbatém zásahu Kloseho dostal až před branku Finů k Podolskému, jenž do odkryté branky pohodlně skóroval - 1:1. Němci pak měli ještě jednu šanci na zvrat, ale ta skončila nevyužita, a tak Finové po domácí remíze 3:3 dokázali jako jediný celek sebrat Německu body i na jeho půdě.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Wales 0:2

14.10.2009 20:00

Góly: 16. David Vaughan, 80. Aaron Ramsey

Ani desáté utkání v kvalifikaci neznamenalo pro Lichtenštejnsko výhru. Maličký evropský stát v posledním klání změřil síly s Walesem, který měl již svou konečnou čtvrtou pozici jistou.

Nejednalo se tak o příliš atraktivní utkání. Ani jeden z týmů již nemohl na postup dosáhnout - zatímco u malého Lichtenštejnska se tomu není co divit, ostrovní celek měl patřit k černým koňům skupiny 4. Nakonec ale příliš neoslnil a vítězství si připsal pouze proti Ázerbájdžánu a dnes podruhé také proti Lichtenštejnsku. To zůstalo na beznadějně posledním místě - se třemi body ztráty na nejbližšího soupeře.

Utkání začalo poměrně rychle odpovídat papírovým předpokladům. Již v patnácté minutě se diváci dočkali prvního gólu a kde jinde mohl skončit než v brance domácích. Za Wales se trefil Vaughan. Pojišťovací druhý gól vstřelil deset minut před koncem talentovaný záložník Aaron Ramsey.

Lichtenštejnsko od začátku ukazovalo, že na takticky i technicky vyspělejší soupeře nestačí. Tlak hostů vyvrcholil v 16. minutě. K přízemnímu centru z levé strany se dostal Gareth Bale, jeho ideální přihrávku pak doklepl do sítě James Vaughan. 1:0 pro hosty.

Domácí se drželi pouze v defenzivě a jejich taktika se Velšanům vůbec nezamlouvala. Do slibné příležitosti se probil Easter, jenž využil dlouhého pasu aktivního Balea. Nedokázal ale svižně zakončit a nakonec ho vychytal brankář domácích.

Domácí se přesto dostali k jedné dobré šanci. Těsně před koncem první půle se David Hasler dostal do ideální palebné pozice, opuštěný ale zpoza pokutového území napálil míč vedle branky. Po změně stran ale opět ovládali utkání favorité dnešního zápasu. James Collins si naběhl na přímý kop Guntera, nakonec ale jeho hlavička mířila mimo.

Rozhodující moment přišel v 79. minutě. Z přímého kopu napřáhl Aaron Ramsey, který po jedovaté ráně rozvlnil síť Lichtenštejnska podruhé. Ke konci utkání se ještě do šance dostal Easter, tentokrát si ale naopak počínal příliš zbrkle a příležitost opět nevyužil. Nic se tak již tedy nezměnilo na stavu 2:0 pro hosty, kteří nedovolili uniknou svým dnešním soupeřům z posledního místa tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo1082026:526
2.Rusko1071219:622
3.Finsko1053214:1418
4.Wales104069:1212
5.Ázerbájdžán101274:145
6.Lichtenštejnsko100282:232
Skupina 5

Turecko - Arménie 2:0

14.10.2009 20:00

Góly: 16. Halil Altintop, 28. Servet Çetin

Turecko porazilo před úctyhodnou návštěvnou poslední Arménii a alespoň trochu odčinili zklamání nad průběhem a koncem kvalifikačních bojů. Domácí došli k vítězství celkem bez větších problémů, a to i přesto, že dohrávali celý druhý poločas a část prvního dějství v deseti mužích. O vítězství domácí rozhodli již v první půlhodině.

U zrodu prvních vážnějších příležitostí byl zejména Arda Turan. Jeho výtečný cent se pokusil zakončit Tuncay, ale jeho nůžky propluly nad brankou. Sám Turan poté vyzkoušel dalekonosnou střelou hostujícího brankáře Berezovského, jež dokázal míč odvrátit do bezpečí. Arda Turan se nakonec radoval, když našel v pokutovém území svého spoluhráče Halila Altintopa, který vstřelil první a uklidňující branku.

O dvanáct minut později našel tvůrce hry Ceyhun Gulselam centrovaným míčem Serveta, jehož hlavička vymetla pavouky hostujícího brankáře. Jenže právě druhá žlutá karta vyřadila Ceyhuna z dalšího průběhu utkání, čímž značně zkomplikoval cestu za vítězstvím. Totéž se málem podařilo Volkanu Demirelovi, který podcenil pokus Mkrtchaina a jen se štěstím neinkasoval.

Ve druhé půli bylo zjevné, kdo si připíše tři body. Domácí se nikam netlačili a neměli potřebu bláznivě útočit. I proto nebyla tato polovina utkání protkána zajímavými momenty, ale spíše nudnými pasážemi a občasnou hrozbou. U všech nejzajímavějších příležitostí druhého poločasu a vlastně i celého zápasu byl Arda Turan, který nejprve Berezovského nepřekonal, aby jej o chvíli poté postrašil střelou do břevna. To však bylo jak od Turků, tak Arménů vše.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Španělsko 2:5

14.10.2009 20:00

Góly: 90. Edin Džeko, 90+2. Zvjezdan Misimović - 13. Gerard Piqué (pen.), 14. David Silva, 50. Álvaro Negredo, 55. Álvaro Negredo, 81. Juan Mata

Mistři Evropy z Pyrenejského poloostrova i nadále nadělují svým soupeřům lekci z fotbalového umění a i tentokrát porazili svého soupeře rozdílem třídy. Je až překvapující, s jakou lehkostí prošli na jihoafrický šampionát, neboť je nedokázalo žádné z mužstev obrat byť o jediný bod. Tentokrát to odnesla pěti brankami Bosna a Hercegovina.

Španělé jsou elitní jednotkou, která odešla ze hřiště poražena jen jednou z posledních jedenatřiceti zápasů, přičemž všechny ostatní vyhrála. Tuto sérii neměla šanci domácí jedenáctka překonat, i přes několik známých tváří v sestavě, mezi něž patří bundesligoví kanonýři Vedad Ibiševič, Edin Džeko či Zvjezdan Misimovič. Právě druzí dva jmenovaní se nakonec dokázali prosadit, ale až v devadesáté minutě, když už tlak hostujících hráčů za stavu 0:5 polevil.

V prvních příležitostech se ukázali domácí borci. Nejprve se zapotil Iker Casillas, který své spoluhráče podržel zákroky proti střelám Edina Džeka a Sejdada Salihoviče, poté již by překonán, ale Ibiševičův lob skončil nad brankou. Před čtvrthodinkou hry se již hosté probudili a dvakrát udeřili.

První branku zaznamenal Gérard Piqué, s jehož hlavičkou po přímém volném kopu Xabiho Alonsa brankář domácích nemohl nic udělat. Za chvíli zvýšil vedení po Negredově přihrávce David Silva.

Po dvaceti minutách mohl přidat třetí branku Albert Riera, ale namísto střely z první zvolil zpracování míče před opuštěnou svatyní a mezitím přispěchala obrana s razantním odkopem. Poté se z herního svrabu vyklubala střela Vedada Ibiševiče, jehož ránu Casillas opět skvělým způsobem vytěsnil. Polovina prvního poločasu znamenala zlom, neboť se hra vyrovnala, neboť španělský tlak opadl. Hosté sice drželi míč, ale domácí začali podnikat nebezpečnější ofenzivní výpady. Jeden z nich málem skončil brankou, Salihovič zklamal.

Po obrátce se poprvé v reprezentaci prosadil Álvaro Negredo, který se prezentoval dvěma brankami. Po spolupráci špílmachrů Silvy a Iniesty se k míči dostal právě perspektivní záložník Sevilly, otočil se a švihl míč do sítě. O několik minut později nedosáhl ani brankář Supič ani kapitán Spahič na míč a Álvaro poslal míč do sítě, čímž zvýšil vedení na z pohledu domácích hrozivých 0:4.

Ovšem to nebylo od španělského mužstva vše. V závěru se ještě prosadil Mata, sedmigólové představení dokonali již zmiňovaní Misimovič a Džeko.

Více informací k zápasu

Estonsko - Belgie 2:0

14.10.2009 20:30

Góly: 30. Raio Piiroja, 67. Konstantin Vassiljev

Utkání mezi Estonskem a Belgií postrádalo vážnější náboj. Oba dva týmy již na postup ze skupiny mohly zapomenout a ve vzájemném utkání si tak mohly pouze vylepšit statistiky. Historie tak bude vzpomínat na nepříliš atraktivní duel, který nakonec ovládli domácí Estonci.

Ambiciózní belgický tým chtěl ve skupině 5 útočit na druhé místo, nakonec mu ale mohou zbýt leda tak promáčené památeční dresy. Celek okolo talentovaného mladíka Hazarda v deseti utkáních nastřádal stejný počet bodů, v tabulce si tak vysloužil čtvrté místo. Těsně za ním skončil jeho dnešní přemožitel - Estonsko. To si tak připsalo teprve druhou výhru v kvalifikaci.

Hosté působili vcelku odevzdaným dojmem, domácí jejich pasivitu potrestali po půl hodině hry. Prosadil se Raio Piiroja. Balkánský celek se nakonec dočkal navýšení skóre, v 67. minutě přidal druhý gól Konstantin Vassiljev.

Ani jeden z týmů se v úvodních minutách nehrnul do útoku, oba týmy si možná byly vědomy nic případného, nic neřešícího vítězství. V úvodní šanci se objevil hostující Emile Mpenza, v nadějné pozici ale přestřelil. Své nedostatečné mohl litovat daleko více ve 30. minutě. To si totiž na ideální centr Kruglova naběhl Raio Piiroja, který bezpečně uklidil míč do sítě. 1:0 pro domácí.

Hosty inkasovaný gól nabudil, šanci si vypracoval Moussa Dembele. Ani on ale na brankáře Pareika nevyzrál. Do konce poločasu již diváci žádnou vážnější šanci neviděli, přesto mohli odcházet spokojení. Leč estonskými mrazy promrzlý, jejich tým vedl po poločase o jednu branku.

Ve druhém dějství šancí razantně ubylo. Výjimkou byla snad pouze střela Jaagera z domácího týmu. Ta ale postrádala jak přesnost, tak razanci. Nakonec se ale Estonci přeci jen dočkali druhé branky. Po standardní situaci se v pokutovém území zorientoval nejlépe Konstantin Vassiljev, který zblízka překonal brankáře Baillyho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko10100028:530
2.Bosna a Hercegovina1061325:1319
3.Turecko1043313:1015
4.Belgie1031613:2010
5.Estonsko102269:248
6.Arménie101186:224
Skupina 6

Andorra - Ukrajina 0:6

14.10.2009 17:30

Góly: 22. Andrij Ševčenko, 61. Oleh Husjev, 69. Ildefons Lima (vl.), 80. Jaroslav Rakickyj, 81. Jevhen Selezňov, 83. Andrij Jarmolenko

Ukrajinci si na závěr kvalifikace s chutí zastříleli a Chorvatům tak ani na chvíli nedali šanci pomyslet na účast v baráži o mistrovství světa. Do té tedy putují o bod bohatší východoevropané.

Ukrajinci se s pyrenejským trpaslíkem dlouho trápili. Žlutý zmar také po uplynutí první čtvrthodiny podtrhl tuze nejistý Pyatov, který soupeřovu propagační střelu definitivně lapil až po chvilce žonglování. Nicméně o tom, že východoevropané brzy gólový účet otevřou, nepochyboval snad nikdo. A samozřejmě správně. Ve 22. minutě totiž na hranici pokutového území krkolomně, ale přesto pohledně zakombinoval Ševčenko s Gusevem, aby pak tvrdou ranou pod břevno konečně poslal svůj tým do vedení. Ani Andořani však nebyli daleko od vstřelení branky, a opět u toho byl váhající Pyatov. Ten se vůbec nepohodl s Kobinem, takže Sanchez mohl ve skluzu zakončovat do polovičatě strážené klece. Sic se ukrajinský golman nakonec včas stihl vrhnout po jeho střele, šlo o jasné znamení, že se beznadějně poslední tým šesté skupiny nehodlá vzdát bez boje.

Přesto se druhé dějství odvíjelo spíše v tréninkovém než zápasovém tempu a to čistě pod žlutomodrou taktovkou. Hostující příznivce i tak musely zkraje nasytit jen poloviční šance jako třeba Yeugenova nepřesná hlavička. Až pak, když nejprve Milevski po rohu trestuhodně trefil pouze prostor, kde se zrovna pohyboval brankář Gomes, se Ukrajinci pořádně rozjeli. Nápaditý kolmý pas zužitkoval přesně po hodině hry Gusev nekompromisní ranou skrze vyběhnuvšího golmana. Zanedlouho své spoluhráče popravil Lima, když nešťastně odhlavičkoval do vlastní sítě Nazarenkův centr ze standardní situace. Do třetice všeho dobrého se v uctivé vzdálenosti od branky do balonu opřel zadák Rakitskij a přenádherně vymetl levou šibenici Gomezovy klece. Hned po rozehrávce pak protivníkovi uloupila balon dvojice žolíků Aliev-Seleznov a druhý jmenovaný borec po bleskové předávce chladnokrevně zvýšil již na 5:0.

Hoši z Pyrenejí už absolutně odpadli a svého soka trpělivě nechávali dále pálit ostrými. V 83. minutě měl proto Yarmolenko dostatek času na zakončení, v němž se následně snoubil obdivuhodný klid s patřičnou dávkou sebevědomí -6:0 pro Ukrajinu. A to už Andořanům bohatě stačilo.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Chorvatsko 1:2

14.10.2009 17:30

Góly: 26. Sergej Chižničenko - 10. Ognjen Vukojević, 90+3. Niko Kranjčar

Velmi hořkou příchuť mělo vítězství Chorvatska nad Kazachstánem. Chorvati potřebovali nutně vyhrát a doufat v zaváhání Ukrajiny proti Andoře, jenomže se tak nestalo. Chorvati svojí roli splnili a vyhráli 2:1, Andora však prohrála a celé Chorvatsko se ponořilo do smutku.

Chorvatští reprezentanti tak budou chybět po dlouhé době na závěrečném turnaji, což se před losem kvalifikačních skupin příliš nečekalo. Zajímavý, a tak trochu i pikantní, je postup Anglie ze stejné skupiny, protože právě Anglie nepostoupila díky Chorvatsku na Euro 2008, teď se situace tedy obrátila.

Hosté se v Kazachstánu ujali svého úkolu už v 10. minutě, kdy je do jednobrankového vedení poslal Vukojevic. Hosté byli mnohem aktivnější a brankář Kazachstánu vytahoval jeden zákrok za druhým. Nicméně Kazachstán odpověděl na vedení Chorvatů po půlhodině hry, přihrávku z pravé strany perfektně proměnil Kizhnichenko - 1:1. Branka Chorvaty víceméně nepoložila, jejich aktivita byla i nadále obrovská. Alexandr Mokin předváděl dobré výkony, překonal ho Niko Kranjcar, jeho střelu zastavilo až břevno. Na brankáře Mokina nevyzrál ani Mario Mandzukic, proti kterému vytáhl Mokin excelentní zákrok.

Mokin nakonec obrovskému tlaku podlehl, ve třetí minutě nastavení rozhodl o vítězství Chorvatů Kranjcar, ale chorvatská radost nemohla propuknout. Ukrajina totiž zvítězila bez problémů v Andoře 6:0, a právě na úkor Chorvatů postupuje do baráže.

Více informací k zápasu

Anglie - Bělorusko 3:0

14.10.2009 21:00

Góly: 4. Peter Crouch, 60. Shaun Wright-Phillips, 76. Peter Crouch

Anglie dala Bělorusku stejně jako v prvním vzájemném zápase tři branky a úspěšnou kvalifikaci zakončila výhrou 3:0, na které se dvěma góly podílel Peter Crouch. Albion tak triumfoval v šesté skupině se šestibodovým náskokem, Bělorusové skončili na čtvrtém místě.

Favorizovaní domácí měli nástup doslova raketový. Hned ve čtvrté minutě našel Agbonlahor přízemním centrem z levé strany Crouche a ten zblízka dotlačil míč do branky - 1:0. Asistent u první branky Agbonlahor dělal běloruské obraně značné potíže a brzy vyzkoušel pozorsnost brankáře Ževnova. Na druhé straně musel být v pozoru i Foster, pološance Kornilenka ho však z klidu nevyvedla.

Mladý anglický brankář pak musel zkontrolovat přímý kop Omelyančuka, více práce ale již pak na delší dobu neměl. To na druhé straně se Ževnov pořádně zapotil při standardce Lamparda, kterou musel vyškrábnout nad břevno. V 57. minutě šel na hřiště David Beckham a hned dvě minuty nato stál u zárodku akce, na jejímž konci přišel druhý gól. Zkušený záložník rozehrál roh na Wrighta-Phillipse, jenž si míč posunul do středu hřiště a přízemní střelou zpoza vápna zamířil k zadní tyči - 2:0.

Za čtyři minuty se za hosty osmělil znovu Omelyančuk, tentokrát musel Foster proti jeho jedovaté střele předvést reflexivní zákrok. V 76. minutě domácí definitivně rozhodli o osudu zápasu, když Coleovu střelu Ževnov jen vyrazil a dorážející Crouch již neměl se zakončením potíže - 3:0. Čtvrtou branku mohli v závěru přidat Milner nebo Beckham, skóre se ale již nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie1090134:627
2.Ukrajina1063121:621
3.Chorvatsko1062219:1320
4.Bělorusko1041519:1413
5.Kazachstán1020811:296
6.Andorra1000103:390
Skupina 7

Rumunsko - Faerské ostrovy 3:1

14.10.2009 20:00

Góly: 16. Iulian Apostol, 65. Gheorghe Bucur, 87. Ionuţ Mazilu - 83. Egil á Bø

Rumunská reprezentace zakončila nevydařenou kvalifikaci vítězstvím nad Faerskými ostrovy. I přes výhru 3:1 skončili Rumuni v sedmé skupině až pátí ze šesti.

Skóre se na stadionu Lia Manoilu poprvé měnilo po čtvrthodině hry, kdy se přesnou ranou trefil záložník Iulian Apostol. Další branky přišly až po poločase. V 65. minutě nejprve hlavičkou na 2:0 zvýšul Gheorghe Bucur a šest minut před koncem řádné hrací doby snížil Egil Bo. Dramatický závěr však nepřipustil Ionut Mazilu, jenž za čtyři minuty zvýšil opět na rozdíl dvou branek.

Pro Rumuny je vítězství alespoň malou náplastí na sobotní drtivou porážku od Srbska, avšak tragické předposlední místo to příliš nevylepší.

Více informací k zápasu

Litva - Srbsko 2:1

14.10.2009 20:00

Góly: 20. Mindaugas Kalonas (pen.), 68. Marius Stankevičius (pen.) - 60. Zoran Tošić

Srbská fotbalová reprezentace sice odjede z Litvy poražena, ale na jejím postupu na jihoafrický šampionát se nic nemění. Hráči z Balkánu si na mistrovství zajistili postup již minulý týden, dnes už jim šlo jen o prestiž a dobrou šanci nachladit se. S deštivým počasím se vyrovnalo lépe domácí mužstvo, i proto připravilo Srbsku druhou porážku ve skupině.

V úvodních minutách byla aktivnější domácí jedenáctka, která se prezentovala několika dobrými šancemi, s nimiž si ještě hostující jistý brankář Vladimir Disljenkovič poradil. V osmnácté minutě však přišel první ze dvou faulů v pokutovém území, když Neven Subotič fauloval Ignase Deduru, jehož spoluhráč Kalonas neměl potíž nařízenou penaltu proměnit. To byl taktéž nejzajímavější moment prvního poločasu tohoto duelu.

Po obrátce se Srbsko zlepšilo a dokázalo vstřelit vyrovnávací branku. Milan Jovanovič se dostal za obranu litevského mužstva a přeloboval domácího brankáře. Odpověď domácího mužstva přišla záhy. Litva se dostala do tlaku, ze kterého dokázala domácí jedenáctka vytěžit jednu branku, která padla taktéž z penalty. Tentokrát se provinil Alexandar Lukovič, jehož faul na Kalonase potrestal kapitán litevského mužstva Stankevičius.

Srbsko se však nevzdalo a dokázalo domácím taktéž zatopit. Ovšem při hostech nestálo štěstí, neboť Branislav Ivanovič nastřelil jen tyčku. Když pak Panka zabránil další šanci Tošiče, bylo jasné, že si domácí připíší cenné vítězství nad mužstvem, které se bude v létě příštího roku prát o vavříny či diamanty na jihoafrickém mistrovství světa.

Více informací k zápasu

Francie - Rakousko 3:1

14.10.2009 21:00

Góly: 18. Karim Benzema, 26. Thierry Henry (pen.), 66. André-Pierre Gignac - 49. Marc Janko

Francouzi vrátili Rakušanům porážku 3:1 z prvního vzájemného zápasu i s úroky a nakonec skončili v sedmé kvalifikační skupině jen bod za vítězným Srbskem. Už před zápasem byly kostky vrženy - Les Blues měli jistou baráž, reprezentanti Alpské země zase třetí nepostupové místo.

Lepší start do zápasu měli ovšem Rakušané a hned po pár minutách mohli vést. Z dobrých dvaceti metrů napřáhl Maierhofer a svou bombou pořádné vystrašil Stade de France, domácí brankář Lloris ale předvedl kvalitní zákrok. Následně se do hry dostali také favorizovaní Francouzi a hned první vážnější šanci proměnili ve vedoucí gól.

V 17. minutě nacentroval Malouda, do jeho pobídky se ukázkově položil Benzema a hlavou otevřel skóre - 1:0. Domácí tým však nepolevil a deset minut nato skóre navýšil. Fanni byl jedním z hostujících hráčů faulován v pokutovém území, z čehož nemohlo pramenit nic jiného než penalta, kterou proměnil Henry - 2:0.

Za stejného stavu se šlo i do kabin, brzy po obrátce ale vykřesal naději pro Rakušany jejich elitní střelec Janko, jenž ve 47. minutě snížil na 2:1 z domácího pohledu. Naši jižní sousedé ale na vyrovnání neměli sílu ani potřebné šance a v 66. minutě to navíc bylo zase o dvě branky. Tentokrát vzal míč do své správy Gignac, vyučil svého strážce a krásnou střelou na zadní tyč dal na konečných 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko1071222:822
2.Francie1063118:921
3.Rakousko1042414:1514
4.Litva1040610:1112
5.Rumunsko1033412:1812
6.Faerské ostrovy101185:204
Skupina 8

Irsko - Černá Hora 0:0

14.10.2009 20:00

Góly: -

Přátelská atmosféra, nikterak vražedné tempo a velmi milosrdné skóre. Takový byl nic neřešící duel Irska s Černou Horou. Oba soupeři se po nemastném neslaném výkonu rozešli smírně bez branek.

Na to, že jim v tomto utkání už o nic nešlo, odstartovali Irové docela zostra. Už v sedmé minutě se od rohového praporku vznesl zajímavý balon, který nakonec dopadl na hlavu McShanea, odkud putoval jen těsně nad břevno. Zatímco Černohorci se vždy bránili s jedenácti muži na vlastní půlce a prakticky nevyráželi dopředu, Ostrované taženi mohutnou podporou z publika si zápas vyloženě užívali, i když se po hřišti pohybovali přeci jen ve volnějším tempu. Po bezmála půlhodině hry se di vyložené šance dostal Duff, jenže míč měl na slabší pravačku, a tak se jeho střela mezi tři tyče nevešla. Převahu Irů pak sice nakrátko přerušila velmi slušná příležitost Boskoviče, jehož hlavička však neměla gólové parametry, avšak stále to byli domácí, kdo měl více ze hry.

A svou dominanci dokázal promítnout i na počítadlo střel. Ještě před poločasem stihl zleva perfektně odcentrovat Hunt, po němž hlavičkoval Dunne natolik přesně, že se málem míč odrazil od břevna do za Polekšičova záda. Své polovičaté šance pak stihli do přestávky odprezentovat i Duff s Keanem, z gólu se však na Croke Parku nadále těšit nemohli.

A jestliže v první půli to bylo možné, v té druhé určitě ne. Ostrované v úvodní části nepálili ostrými, pak nepálili pro změnu vůbec. Takže se už nebylo moc na co koukat. Štěstí akorát zkoušel Ireland, ale svou střelu jen otřel o horní konstrukci. Vukčevičův pokus zase společnými silami zmařil Given a McShane. Takže v Irsku nakonec gól neviděli.

Více informací k zápasu

Itálie - Kypr 3:2

14.10.2009 20:00

Góly: 78. Alberto Gilardino, 81. Alberto Gilardino, 90+2. Alberto Gilardino - 12. Konstantinos Makrides, 48. Chrysis Michael

Nevídaný obrat předvedla reprezentace Itálie, která v závěrečné čtvrthodině obrátila nepříznivý výsledek 0:2 na 3:2. Italové byli totiž blízko velké ostudy, spasil je až hattrickem Gilardino, takže především jeho zásluhou porazila Squadra Azzurra Kypr 3:2.

Kypřané šokovali Itálii velmi rychlým vedoucím gólem, Makridis dokázal přes tři obránce přesně přihrát Okkasovi, jenž střelou k pravé tyči nedal Marchettimu šanci -1:0 pro Kypr.

Hosté byli rázem nabuzeni a i nadále nepříjemným napadáním obtěžovali život italským hvězdám. Úřadující mistři světa, kteří budou mít možnost své prvenství v Jihoafrické republice obhajovat, Kypr zmáčkli, ale dopravit míč do jeho sítě v prvním poločase nedokázali.

Na začátku druhé půle opět udeřili hosté. Itálii zmrazil pěkným gólem Chrysis Michael, jenž z těžké pozice vystřelil z první po přizvednutí Gamberiniho. Kypr vedl v Itálii senzačně 2:0 a s výběrem Squadry Azzurry to vypadalo velice zle. Italové byli dlouho proti Kypru bezmocní, fotbalový gigant se proti trpaslíku probudil až čtvrthodiny před koncem. Svojí střeleckou jízdu odstartoval Alberto Gilardino, jenž se dokázal prosadil hlavou po centru z pravé strany - 2:1. Za dvě minuty už bylo srovnáno, druhým gólem se prosadil Gilardino a Italie směřovala k senzačnímu obratu.

V 90. minutě strhl vedení a zároveň výhru na stranu Italů Alberto Gilardino, který rovněž dokonal hattrick. Střelec Fiorentiny dokázal v pádu mezi dvěma kyperskými hráči skórovat a na účet Itálie připsat všechny tři body. Italové měli v utkání namále, ale nakonec celou situaci zvládli a vyhráli 3:2.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Gruzie 6:2

14.10.2009 20:00

Góly: 6. Dimitar Berbatov, 14. Martin Petrov, 23. Dimitar Berbatov, 31. Stanislav Angelov, 35. Dimitar Berbatov, 44. Martin Petrov - 34. Vladimir Dvališvili, 51. Levan Kobiašvili (pen.)

Bulharsko sice před posledním zápasem kvalifikačního cyklu nemělo šanci probojovat se na závěrečný turnaj, anebo alespoň zkusit štěstí v baráži, ale přesto si poslední zápas náramně užilo. Gruzii nasázelo šest gólů, tzv. čistý hattrick si připsal Dimitar Berbatov.

Navíc všech šest branek domácích padlo už v prvním poločase! Skóre po šesti minutách otevřel útočník Manchesteru United Dimitar Berbatov, aby ve 35. minutě mohl zkompletovat hattrick a zvýšit už na 5:1. Mezitím se totiž vedle jeho druhé branky ze 23. minuty trefil také Martin Petrov a Stanislav Angelov, na jehož branku reagoval Gruzínec Vladimer Dvalishvili. Minutu před přestávkou zvyšoval na drtivých 6:1 druhým zásahem Petrov.

Do kabin se domácím tak na extrémně prázdném Vasil Levski Stadionu odcházelo dobře. Z pohledu Gruzínců sice ještě v 52. minutě z penalty korigoval Levan Kobiashvili, ale to bylo vše. Hosté navíc dohrávali bez vyloučeného Khmaladzeho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie1073018:724
2.Irsko1046012:818
3.Bulharsko1035217:1314
4.Kypr1023514:169
5.Černá Hora101639:149
6.Gruzie100377:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (546)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele