Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
14.10.2009 20:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Polsko - Slovensko 0:1

Slovensko proměnilo svůj poslední mečbol! Díky rychlému vlastnímu gólu Poláka Gancarczyka totiž přímo postupuje na své historické první MS 2010. Naši východní sousedé se museli během druhé půle mnohdy strachovat o své vedení 1:0, když si Poláci vytvořili několik nebezpečných tutovek. Jenže ani jedna z nich neskončila ve slovenské brance. Polsko ve třetí skupině obsadilo konečnou pátou příčku se ziskem 11 bodů.

V polském Chorzowě panovaly velice náročné podmínky. Hustě sněžilo a hrálo se tedy na bílém trávníku. Na stadion, jehož kapacita čítá téměř 50 000 míst, si tak našlo cestu zhruba čtyři tisíce domácích fandů, jejichž tým již ztratil veškeré šance na postup na MS v Jihoafrické republice. Zato Slovákům šlo o hodně, ti totiž museli vyhrát, aby si ještě zajistili postup z prvního místa na závěrečný turnaj.

Za svým snem šli slovenští fotbalisté úspěšně. Po celou dobu první půle byli většinou aktivním týmem, i když jejich soupeř párkrát vážně zahrozil. Hosté měli do zápasu, v němž byli nejvíce slyšet jejich příznivci, raketový nástup. Již ve třetí minutě slavili první gól a výrazně se přiblížili do Afriky. A to díky polskému obránci Gancarczykovi, jenž po nakopávaném centru hostujícího Hamšíka do malého vápna dorazil míč do vlastní branky. Tento těsný výsledek dokázali Weissovi svěřenci uhájit do odchodu obou týmů do šaten. I když Poláci měli hned několik vážných příležitostí, jak tomu zabránit. V 21. minutě ze šestnáctimetrové vzdálenosti střílel domácí Jeleň, s jehož nepřesnou ránou si nadvakrát poradil slovenský brankář Mucha. Snad nejblíže k vyrovnání byl o deset minut později domácí záložník Mariusz Lewandowski, jenž orazítkoval břevno Muchovy brány. Smůlu měli Poláci i v závěru poločasu, kdy z pokutového území Jeleň minul odkrytou bránu hostí.

Po změně stran působili aktivnějším dojmem naopak hráči Polska. Nejkrušnější chvíle se odehrávaly až od 60. minuty, kdy si domácí výběr začal vytvářet obrovský tlak, toho však párkrát využil soupeř svými nebezpečnými brejky. V 62. minutě pěknou polskou souhru pokazil hostující Pekarík, jenž vyslal svého spoluhráče Šestáka do nebezpečného protiútoku, ale ten špatně zakončil. Potom se museli Slováci vypořádat s nepříjemnými centry a o tři minuty později opět podnikli brejk díky Kozákovi. Ten putoval sám na polskou bránu a jeho střela skončila přesně na brankáři Dudkovi. Vzápětí se do šance dostali pro změnu domácí, když uvnitř vápna trefil Muchovu hruď Jeleň. Slováci přežili další soupeřovu tutovku, když po centru Peszka zakončoval náhradník Robert Lewandowski. Ale jeho pokus skončil těsně vedle slovenské sítě. Smršť polských šancí dále pokračovala až do konce utkání. Jenže ani jedna z nich neskončila vyrovnávací brankou, a tak svěřenci trenéra hostí Vladimíra Weisse úspěšně ustáli několik infarktových okamžiků. Závěrečným hvizdem rozhodčího tak vypukla historická radost našich východních sousedů.

Autor: David Křížka / STV

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4-1 PROSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM

Reagovat
smazaný uživatel

saso dufam ze si podal

Reagovat
vanGomm

Polsko doma v této skupině ještě neprohrálo.Tipuji,že to asi zůstane tedy X.

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam v zisk 3 bodov...jedine to nam zaruci vysnivany postup..aj ked bez opor v obrane silno pochybuje ze tam vyhrame:(..ale treba verit..moj tip 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Xavi8

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Páni vsaďte si 2.

Reagovat
smazaný uživatel

slováci hyhrají 2:1

Reagovat
ZZTOP

Opět to nezvládnete,jako jste to nezvládli se Slovincama.Nevyhrajete a z baráže taky nepoustoupíte.Vy můžete taky doufat,že Vám v tom pomůže taky akorát tak to SM

Reagovat
smazaný uživatel

ako ako?

Reagovat
smazaný uživatel

chaaa chaaa :D sme tam !!!

Reagovat
smazaný uživatel

veril si tykych ako si potrebujeme lebo nam davaju silu posunut sa v krok vpred

Reagovat
scholes18

teraz sa ukázala prava tvár vas čechov, este v sobotu ste kľačalí na kolenách a prosili nas o výhru a teraz na nas spinite na čele s rosickým. stale som dufal a stale Dufam ze my postúpime s prvého miesta a vy pôjdete z baráže aj napriek poniektorím tupcom ktorí tu otravujú život normálnym diskuterom. moje tipy česi vyhrajú 1:0, slováci vyhrajú 2:0 a slovinci zremizuju 2:2. držím palce a modlím sa aby to tak dopadlo.

Reagovat
pavel.fotbal

Nejsou všichni Češi stejný.Já bych vám to mistrovství přál, aspoň bych měl usnadněný to, komu fandit,doufám, že si to nenecháte vzít.I když v Polsku to budete mít moc těžký. I když Poláci asi nastoupí s takovým ligovým výběrem jako v sobotu v Praze. Měli byste poslední krok zvládnout. Věřit totiž tomu, že San Marino sebere Slovinsku třeba byť jen bod je příliš velká utopie. I když on MARINO, bájný zakladatel tohoto státečku, byl Makedonec a ti se se slovinci moc nemusí, ale to je jen taková fantazie. Jak říkám, dám si Slovenskom na tiket 2 .

Reagovat
smazaný uživatel

neprohra sousedů 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

ja osobne si myslim,ze slovensko na tych poliakov ma, a budem strasne verit,ze dokaze zvitazit,verim v stav: 1:3..a prosim vas,tupci typu scholes18,radsej nic nepiste,bo sa iba zhadzujete svojou zavistlivostou..nemozete zniest ze slovaci sa dostali konecne dalej ako cr..aj ked my by sme vam urcite dopriali,keby uz o to slo..

Reagovat
scholes18

prečítaj si este raz môj príspevok skor nez budeš naň reagovať:(

Reagovat
smazaný uživatel

sorry,ospravedlnujem sa,to patrilo trapnemu ZZTOP-ovi..s tebou uplne suhlasim..a budme radi,ze zapas dopadol ako dopadol:))

Reagovat
jtbs

proste musime vyhrat..druhu sancu by sme uz nemali prepasnut

Reagovat
Marv

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci doma neuspějí.Mají problém proměňovat šance.Tip : 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

POL-SVK 1:3 ,CZE-SIR 2:0,SAN-SLO 0:0 ,dufam a CeskoSlovensko ide na MS 2010

Reagovat
Deywid

Mucha - Pekarik, Strba, Salata, Petras - Kopunek - Weiss, Kozak, Hamsik, Jendrisek - Sestak Vlado ma dostal...ak mu toto výjde, tak je naozaj génius

Reagovat
Deywid

Vlado, si génius

Reagovat
Danny Larkin

teda když sem to viděl tak sem si říkal jestl se Vlado nezbláznil ale nakonec to vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

je to taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

Reagovat
smazaný uživatel

Sa cudujem ze som nezosidevel teraz dufam v Braziliu a Spanielsko nech mame atraktivne zapasy na uspech to ajtak nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

nezosedivel*

Reagovat
smazaný uživatel

SLOVENSKOOOOOOOOOOOOOO SME TAM CHALANIIIIIIIIIIIIIIIII

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kluci slovensky jsou uz tam,skoda pro nas no..

Reagovat
smazaný uživatel

boha jeho to boli nervi ale sme tammmmm hura .

Reagovat
Xavi8

ze 25 000 divakov

Reagovat
smazaný uživatel

to neni možný 25.000 Slováků tam nebylo to zase počítali jak v naší gambáč lize

Reagovat
smazaný uživatel

♥SLOVENSKO♥ ale nervy boli kvalitné, ked tí šmejdi polskí mali tolko šancí... teraz už len kupit letenky do Afriky :):)

Reagovat
smazaný uživatel

Chcel by som poslat dakovny list vsetkym co verili dakujeme chalani bolo to super 13 mesiacov driny a zapasy gradovali boli na urovni ci v cechach ci severnom irsku

a este otazka kde su nasi drahy cesky kamarati tu sa ukazalo ako to je naozaj my im vzdy verime a povdzbudzujeme a oni osierat kde ste teraz cesky sasovia ukazali ste pravu tvar to ste vy hrdy cesky narod

Reagovat
smazaný uživatel

No promin, ale laskave nepis "vy, hrdy cesky narod"... Ze vsech lidi co znam vam drtiva vetsina drzela palce, a prala postup. Vim, ze to co sem mnozi pisou je docela ubohe, ale rozhodne to nevyjadruje nazor vetsiny cechu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele