Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 22.3.

22.03.2019, 19:58, aktualizováno 22.03.2019, 22:45
Komentáře a souhrny
Češi zápas na anglické půdě nezvládli a z Wembley odjíždí s výpraskem 0:5, což je vůbec nejvyšší porážka v samostatné historii. Francie si poradila s Moldavskem, zatímco Turecko naplnilo roli favorita proti Albánii. Neprosadilo se Portugalsko, které se rozešlo bez branek s Ukrajinou...
Skupina A

Anglie - Česko 5:0

22.03.2019 20:45

Góly: 24. Raheem Sterling, 45+2. Harry Kane (pen.), 62. Raheem Sterling, 68. Raheem Sterling, 84. Tomáš Kalas (vl.)

Úvod kvalifikace na mistrovství Evropy se českému národnímu týmu hrubě nevydařil. Na půdě favorizované Anglie svěřenci Jaroslava Šilhavého podali v první půli ustrašený výkon, který vyústil ve dvoubrankové manko, a po změně stran rozjetý Albion dokonal dílo zkázy dalšími třemi zásahy. Ve středu všeho dění byl Raheem Sterling, jenž vsítil tři góly a k tomu i vybojoval penaltu.

Již od úvodních minut bylo patrné, že Angličané nehodlají nic podcenit, a podle toho se odvíjela hra po celou první půli. Domácí byli takřka neustále v držení míče, a jakmile o něj přišli, podrobili českou rozehrávku aktivnímu napadání, s nímž si nervózní hráči v červeném nedokázali poradit a uchylovali se pouze k beznadějným odkopům na osamoceného Patrika Schicka. Nekonečný příval anglických útoků nakonec přinesl ovoce po třiadvaceti minutách, kdy se na konci přímočaré akce Kanea se Sanchem ocitl Raheem Sterling, jenž zblízka doklepával ve skluzu míč do prázdné branky. Nic na tom již nezměnily ani opakované záběry, dle nichž byl teprve osmnáctiletý debutant Sancho v těsném ofsajdu.

Ani inkasovaný gól na hře obou celků nic nezměnil a anglická dominance přetrvávala i nadále. Nejvíce o sobě dávalo vědět duo mladých křídelníků Sterling se Sanchem, a právě první jmenovaný se za svou snahu dočkal odměny na samém sklonku poločasu. Dravý náběh forvarda Manchesteru City zastavila česká obrana jen za cenu faulu, a tak se Harry Kane dostal v nastavení k ideální možnosti navýšit náskok z pokutového kopu. Přestože si Jiří Pavlenka na jeho tvrdou ránu sáhl, v cestě za svá záda mu nezabránil a do kabin se tak odcházelo za stavu 2:0.

Po výměně stran již na trávník nevyběhl Jakub Jankto, jehož nahradil Matěj Vydra, ovšem největší změnou byl aktivnější přístup všech českých hráčů, kteří se hned zkraje dočkali dvou slibných příležitostí ke snížení. Nejprve se o vážné ohrožení čistého konta Jordana Pickforda postaral Souček, jehož hlavička zapadla jen těsně vedle vzdálenější tyče, a chvíli nato z další standardní situace pálil z hloubi pokutového území Pavelka, jenže míč netrefil čistě a zamířil přesně do Pickfordovy náruče.

Na přelomu hodiny hry se ovšem znovu směrem dopředu připomenuli i domácí a bylo po zápase. Další rychlá akce tria Sterling-Kane-Sancho ještě gól nepřinesla díky Novákově bloku na poslední chvíli, ale chvíli nato už Albion mohl potřetí slavit. Svůj druhý zásah večera si připsal Sterling, k němuž se se štěstím dostala Walkerova přihrávka, avšak na jeho chladnokrevném zakončení přesně k tyči již nic náhodného nebylo.

Aby toho pro zmražený český tým nebylo málo, pár minut nato nezastavitelný Sterling dokonal hattrick. Rána jednoho z nejlepších hráčů tohoto ročníku Premier League zpoza vápna by nejspíše sama o sobě gólem neskončila, jenže míč na cestě k brance tečoval Čelůstka a Pavlenka na nenadálou změnu směru do protipohybu neměl šanci zareagovat. Sterling si posléze užil bouřlivé ovace Wembley a přenechal své místo na hřišti dalšímu mladičkému debutantovi Callumu Hudsonovi-Odoiovi.

Češi sice nesložili zbraně a snažili se ještě nastalý debakl zmírnit, jenže slibné střely Schicka s Vydrou skončily shodně mimo tři tyče, zatímco Albionu naopak do sítě zapadlo takřka vše, na co sáhl. Zmar hostí ve Wembley dokonal sedm minut před koncem Tomáš Kalas, jenž nezvládl zkoordinovat svůj pohyb tak, aby zabránil sražení míče do vlastní sítě po dobrém zákroku Pavlenky proti ráně Hudsona-Odoie. Skóre 5:0 je vůbec nejhorší porážkou národního výběru, který přebíjí i nedávná selhání o čtyři branky proti Austrálii či Rusku.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Černá Hora 1:1

22.03.2019 18:00

Góly: 82. Todor Nedelev (pen.) - 50. Stefan Mugoša

Bulhaři byli na domácí půdě proti Černé Hoře favority, ale svou reputaci nenaplnili. V Sofii se jako první prosadil Stefan Mugoša krátce po změně stran a domácí museli přidat. To se na skóre projevilo až osm minut před koncem, kdy srovnal útočník Todor Nedelev.

O první zajímavější akci utkání se pokusil Adam Marušić, který vyzkoušel dalekonosnou ranou pozornost brankáře Nikolaje Mihajlova. Jinak to ale moc atraktivní podívaná nebyla. Změnit se to pokusil Mirko Ivanić, který se propletl s míčem u nohy až do vápna a dostal dost prostoru na střelu. Trefil ale jen výborně postaveného domácího brankáře!

Zajímavě řešený rohový kop měl na svědomí Marko Janković, který zkoušel pálit přímo do brány. Jeho kroucený pokus ale vyboxoval brankář Mihajlov se štěstím pryč. První půle opravdu mnoho fotbalové krásy nenabídla a v Sofii to vypadalo na další bezbrankovou nudu v podání obou soupeřů.

To se ale změnilo prakticky hned po návratu obou jedenáctek na hřiště. A překvapivě to byli o trochu laxnější hosté, kdo se dostal do vedení. Útočník Sheriffu Tiraspol Stefan Mugoša dostal míč k vápnu a poradil si dokonce se dvěma protihráči. Ačkoli byli domácí obránci v početní převaze, přesto mu dovolili střílet a Mugoša se trefil opravdu parádně - 1:0.

Na to samozřejmě domácí ihned zareagovali a na hřiště se dostal Kostov. Ten se okamžitě zapojil do útočného úsilí a bylo vidět, jak moc chce dát gól. Janković dokázal narazit naběhnuvšímu Ivanićovi, jehož pohotová rána pravou nohou těsně minula vzdálenější tyč. Střídající Slavčev taktéž nebyl moc úspěšný.

V posledních dvaceti minutách utkání se Bulharsko přeci jen víc tlačilo do zakončení. Obrana Černé Hory dlouho vytrvávala v plnění svých povinností, ale nakonec přeci jen kapitulovala. Hosté ale cítili velkou zlost, protože v 81. minutě padl Popov k zemi ještě před vápnem, nicméně sudí nepochopitelně pískal penaltu! K ní se postavil domácí hrdina Todor Nedelev a přesnou ranou srovnal - 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie11005:03
2.Bulharsko10101:11
 Černá Hora10101:11
4.Kosovo00000:00
5.Česko10010:50
Skupina B

Lucembursko - Litva 2:1

22.03.2019 20:45

Góly: 45. Leandro Barreiro, 55. Gerson Rodrigues - 14. Fedor Černych

Lucembursko potvrdilo úlohu mírného favorita proti Litvě a i přes nepříznivý vývoj se raduje z vítězství 2:1. Úvod tohoto střetnutí mu sice unikl, pak ale mělo výrazně navrch a po deseti minutách druhého dějství se dostalo do vedení. Díky tomu si vytvořilo lepší výchozí pozici do následujícího průběhu a rozhodně živí alespoň malou naději na hlavní turnaj evropského šampionátu v roce 2020. Naopak výběr z východu Evropy si situaci značně zkomplikoval.

Hosté zaskočili svého protivníka už po necelé čtvrthodině hry, kdy je dostal do vedení záložník ruského Dinama Moskva Fedor Černych. Ten si seběhl za obranu soupeře na přesně načasovanou kolmici do běhu od Mikoliūnase. Následně postupoval sám po levé straně a nakonec po zemi uklidil balón přesně ke vzdálenější konstrukci, brankář Moris se natahoval marně. Od tohoto okamžiku domácí zabrali a šli ctižádostivě za vyrovnáním.

Zhruba deset minut před poločasovou přestávkou hlavičkoval po centru z pravého křídla ze středu pokutového území záložník německého Mainzu Leandro Barreiro a horní tyčku minul o necelý metr. Ve 40. minutě se opřel do odraženého míče kapitán Jans a jeho přízemní pokus z osmnácti metrů dokázal ukrýt ve svých rukavicích připravený gólman Šetkus. Lucembursko se přeci jen dočkalo zasloužené trefy v samém závěru prvního poločasu.

Po rychlé akci středem hřiště uvolnil Thill geniální nahrávkou rozběhnutého Barreira, jenž si sám proti Šetkusovi věděl rady a zblízka bez větších potíží rozvlnil síť. Lucemburčané přidali svůj druhý zásah pátečního utkání v 55. minutě. Gerson Rodrigues převzal nahrávku na levou stranu od Thilla a pak napřáhl z hranice pokutového území, jeho nádherný technický projektil přistál ve vzdálenější šibenici a Šetkus se pouze naprázdno proletěl vzduchem.

Ihned na to chtěl stejný hráč dostat svůj výběr do dvoubrankového vedení, jenomže tentokráte hostující strážce jeho ránu z osmnácti metrů schoval ve svém náručí. S přibývajícím časem začala hrát Litva na stále větší riziko, avšak směrem dopředu nic nevymyslela až do závěrečného hvizdu. V nastaveném čase naopak mohla ještě jednou inkasovat, nicméně Rodrigues v samostatném úniku na vyběhnutého Šetkuse nevyzrál.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Ukrajina 0:0

22.03.2019 20:45

Góly: -

Úřadující evropský šampion nakročil za obhajobou titulu neslavně. Národní tým Ukrajiny totiž dokázal proti Portugalsku vymazat všechny ofenzivní zbraně soupeře v čele s Cristianem Ronaldem a odváží si z Lisabonu bod za bezbrankovou remízu.

Domácí tým sice měl dobrou hodinu hry jasnou převahu a vytvořil si několik slibných příležitostí, ovšem brankář Pjatov se vytáhl s několika kvalitními zásahy a s dalšími přibývajícími minutami Portugalcům v ofenzivě jako by došly nápady. Nic na tom nezměnila ani účast Cristiana Ronalda, jenž se v reprezentačním dresu objevil vůbec poprvé od loňského mistrovství světa, neboť uplynulé přátelské zápasy i Ligu národů po dohodě s trenérem Santosem cíleně vynechal.

V samém úvodu sice Portugalsko dokázalo procpat míč do sítě, jenže gólovou hlavičku Williama Carvalha zneplatnil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Blízko k průlomu skóre měl poté Pepe, jenž se vytasil s povedenou ranou z voleje, avšak zkušený Andrij Pjatov zareagoval neméně dobrým zákrokem.

Poté se dostala ke slovu největší hvězda domácích. Nejprve Ronaldo po zaseknutí míče do středu pole vypustil ostrou střelu, kterou Pjatov s obtížemi zastavil nohama, a druhý pokus si portugalský kanonýr připsal pro změnu levačkou, jenže na čtyřiatřicetiletém gólmanovi soupeře ztroskotal i tentokráte. To vůbec nejlepší si ukrajinský kapitán schoval na 56. minutu, když excelentně vytrčenou rukou zneškodnil gólovou ránu Andrého Silvy.

Hosté byli směrem dopředu takřka po celý večer neškodní, ovšem i tak málem dokázali z minima vytěžit maximum. Rui Patrício však po dlouhé nečinnosti v brance obstál proti jediné hrozbě z kopačky Konopljanky a následnou dorážku stihl na poslední chvíli zablokovat Júnior Moraes.

Když pak v samém závěru minul Ronaldův přízemní centr střídající Rafa Silva, skončilo úvodní kvalifikační utkání Portugalska s Ukrajinou remízou 0:0. Zatímco první jmenovaní si pokusí spravit chuť v dalším domácím utkání se Srbskem, Ukrajinu čeká druhý výjezd, a to do Lucemburska, které je nyní po výhře nad Litvou kuriózním lídrem skupiny B.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lucembursko11002:13
2.Portugalsko10100:01
 Ukrajina10100:01
4.Srbsko00000:00
5.Litva10011:20
Skupina H

Albánie - Turecko 0:2

22.03.2019 20:45

Góly: 21. Burak Yilmaz, 55. Hakan Çalhanoğlu

Turci vyhráli v Albánii 2:0 a do skupiny s Francií, Islandem, Andorrou a Moldavskem tedy vstoupili správnou nohou. Na Euru se mohou případně objevit po dlouhých dvanácti letech.

Albánie má velmi renomovaný tým pod taktovkou trenéra Panucciho, proto nebyl vítěz zápasu vůbec jasný. Na straně Turecka byla ale kvalita a také aktuální forma. Kromě dvou gólů byl zápas nudný a na začátku hry měli dokonce z utkání více domácí.

Ve 21. ale udeřili jako blesk z čistého nebe hosté. Cenk Tosun a Burak Yilmaz si několikrát vyměnili balón, přičemž na konci této akce byla Yilmazova střela z hranice vápna, která skončila přímo v levé části brány. Gólman domácích Berisha se mohl uvztekat k smrti na "své" obránce, kteří oblast dostatečně nepokryli.

Zbytek poločasu odehráli Albánci velmi disciplinovaně, k žádné větší šanci se ale nepropracovali a Turci se zase do útoku nehrnuli a soustředili se spíše na bránění. Do kabin se tedy šlo za stavu 0:1, jenž víceméně odpovídal obrazu hry.

To už ale neplatilo v druhé půli. kdy začali oba týmy hrát otevřenou hru. A více se to vyplatilo silnějšímu Turecku. V 55. minutě obehrál Hakan Çalhanoğlu ve středu hřiště hned několik domácích hráčů a ze střední vzdálenosti vyslal dalekonosnou střelu, která po skvělé individuální akci Hakana skončila přímo v šibenici.

V 87. minutě se do své jediné vyložené šance v zápase dostali také domácí, a sice když se z hranice vápna ke střele napřáhl Elseid Hysaj. Jeho střelu však skvělým zákrokem vyrazil turecký brankář Mert Gunok a zápas skončil výsledkem 0:2.

Více informací k zápasu

Andorra - Island 0:2

22.03.2019 20:45

Góly: 22. Birkir Bjarnason, 80. Vidar Kjartansson

Vikingové z Islandu si na úvod kvalifikace o Euro 2020 připsali výhru 2:0 v Andoře. Šancí měli v zápase mnohem víc, rozhodlo však jejich (ne)proměňování.

Andorra byla pochopitelně jasným outsiderem zápasu s Islandem a její poslední soutěžní výhra se datuje do června 2017. Island má navíc zlatou generaci fotbalistů a po oznámení sestavy, v níž figurovali například hvězdy evropských TOP lig Gylfi Sigurdsson a Alfred Finnbogason, bylo jasné, kdo bude na hřišti pánem.

Tak jasné to ale zase nebylo. První gól hostů vstřelil po hektické první dvacetimutovce ve 22. minutě Bjarnason, na něhož vyslal geniální přihrávku obránce Islanďanů Ragnar Sigurdsson, jenž na klubové úrovni hájí barvy Rostova.

Do konce první půle se už nic zásadního nestalo a do kabin se tedy šlo za stavu 0:1. Více ze hry měli pochopitelně hosté, do alespoň částečných šancí se ale dostávali i domácí, jenž měli mohutnou podporu svého publika, které cítilo šanci na vyrovnání.

A do druhé půle nastoupila Andorra s mnohem větší bojovností, na kterou hosté nebyli připraveni. Na začátku druhé půle dokonce domácí chvíli diktovali tempo hry, Islanďané je však dokázali přehrát technicky. A v 80. minutě bylo o vítězi utkání rozhodnuto.

Po přihrávce Saevarssona se totiž líbivou střelou prosadil devětadvacetiletý útočník Vidar Kjartansson, jenž přišel do hry přibližně o deset minut dříve z lavičky. Zápas výsledkem 0:2 i skončil a Islanďané mají sice právo na radost ze tří bodů, musí se však vážně zamyslet nad budoucím podceněním slabšího soupeře.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Francie 1:4

22.03.2019 20:45

Góly: 89. Vladimir Ambros - 24. Antoine Griezmann, 27. Raphaël Varane, 36. Olivier Giroud, 87. Kylian Mbappé

Francouzští mistři světa vstoupili do kvalifikačního cyklu očekávanou výhrou v Moldávii. Utkání mělo jednoznačný průběh, reprezentanti galského kohouta vstřelili tři branky už v prvním poločase, aby na konci slavili výhru 4:1. Prosadilo se přitom hned pět různých střelců, na straně Francie Griezmann, Varane, Giroud a Mbappé, čestný úspěch Moldávie obstaral Ambros.

Pro Kišiněv byla návštěva úřadujících mistrů světa velkým svátkem. Moldavsko chtělo Francouze přinejmenším potrápit, ale to se nakonec příliš nepovedlo. Svěřencům Didiera Deschampse stačilo na úvodní branku dvacet čtyři minut. Paul Pogba vymyslel nádherný oblouček za obranu a Antoine Griezmann rovnou z první propálil brankáře Koseleva. Francie nasadila nejsilnější možnou jedenáctku, zcela totožnou z ruského světového šampionátu a pouhé tři minuty po Griezmannově trefě zvýšila už na 2:0. Na Griezmannův rohový kop si na přední tyč seběhl Raphael Varane a hlavou dostal balón do sítě. Když pak ve 36. minutě zvyšoval uvnitř vápna už na 3:0 Olivier Giroud, bylo hotovo.

Moldavsko nemělo proti favoritovi žádné šance a v podstatě ani náznaky šancí. Francie hru zcela ovládla a ve druhém poločase si mohla dovolit luxusní náskok kontrolovat. Dvacet minut před koncem měl velkou příležitost na navýšení Pogba, ale Koselev tentokrát vytáhl výborný zákrok. Čtvrté inkasované brance se však Moldavané neubránili. Chybu v rozehrávce nekompromisně potrestal střelou k tyči Kylian Mbappé.

Rozmrzelé kišiněvské publikum nakonec mohlo odcházet s menším úsměvem na rtech, neboť I jejich miláčci se dočkali. Damascan sice po centru z pravé strany trefil tyčku, ale z následné dorážky přeci jenom dotlačil balón za Llorisova záda Vladimir Ambros.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie11004:13
2.Island11002:03
 Turecko11002:03
4.Albánie10010:20
 Andorra10010:20
6.Moldavsko10011:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
Coutinho10

neskutečný zářez ta penalta pro Bulharsko https://streamja.com/mQQz

Reagovat
Coutinho10

* ale pro nás asi dobrý výsledek, že to skončilo remízou a nikdo z těchto konkurentů nebude mít 3 body

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Liquid

ten rozhodčí je prase, snad ČH postoupí

Reagovat
alegre

Ty vo.e!

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Godwinson

Já nevim, za takový rozhodnutí by měly padat exemplární tresty. Ta grupa čůráků už by si neměla zapískat ani prales

Reagovat
robbik

Reagovat
Spalovač šancí

Zkušeně se doválel do vápna, za mě OK

Reagovat
smazaný uživatel

a ja som prišiel o tiket, lebo som mal dvojku, takže za mňa

Reagovat
jhony16

Reagovat
Zaschrona

Lucemburský fotbal v poslední době má hodně zajímavé výsledky. Dlouhodobá práce akademie v Mondercange se konečně začíná naplno projevovat a najednou jsou naprosto konkurenceschopnou reprezentací.

Reagovat
smazaný uživatel

Zírám jak blázen

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
frankiefcb

jo přeju jim. Jen ať se jim daří. Mám rád takové trpaslíky, kteří si poctivou práci tvoří pozici. (Příklad Island)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Vůbec jsem o té akademii nevěděl, tak mě trochu zarazilo tvrzení "mírný favorit proti Litvě", ale teď jsem příjemně překvapen. Jsem rád, že takové "příběhy trpaslíků" (Island, Lucembursko, Leicester...) v dnešním medializovaném sportu jsou.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Z toho uvodneho obrazku mam pocit akoby na mna vyskocil nejaky troll z jaskyne. Nic v zlom konkrektne iba subjektivny pocit.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

*od Tolkiena

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele