Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 22.3.

22.03.2019, 08:28
Previews
Dalších čtrnáct týmů dnes vstoupí do kvalifikace o účast na evropském šampionátu 2020 a nás bude nejvíce zajímat zápas v Anglii, kde se představí česká reprezentace. Portugalsko je favoritem souboje s Ukrajinou, mistři světa z Francie se představí v Moldavsku...
Skupina A
Bulharsko - Černá Hora  (pátek 18:00)
V rámci skupiny A, která eminentně zajímá českého fanouška, se již v šest hodin odpoledne odehraje velmi zajímavý duel. Domácí Bulharsko se na půdě Nacionalen Stadion Vasil Levski pokusí připsat si první tři body proti Černé Hoře.

Celkem pět týmů se bude prát o postup z prvních dvou míst a jasným favoritem je Anglie. Dalšími adepty jsou Česká republika, Bulharsko a Černá Hora. Kosovo bude spíše plnit roli nezkušeného sparring partnera. Bulhaři by se po prvním utkání moc rádi dostali na čelo tabulky, v čemž by jim mohla pomoci jednak případná remíza v Anglii a také domácí prostředí. Právě v Sofii se totiž poprvé potkají s Černu Horou.

Míněno samozřejmě poprvé v tomto kvalifikačním cyklu. Jinak spolu obě země už leccos sehrály a ne vždy to dopadlo podle očekávání. Už čtyřikrát spolu Bulhaři s Černohorci hráli a v polovině případů z toho vzešla remíza. Bulhaři mají za sebou poměrně povedenou Ligu národů, v níž skončili na příjemném druhém místě o dva body za vedoucím Norskem.

Jedním z hráčů, kteří nastoupili to posledního duelu se Slovinskem, byl veterán Ivelin Popov. Ten před duelem s Černou Horou prohlásil: "Černohorci budou určitě hodně motivovaní, bude to ostrý souboj. Nás podporují skvělí fanoušci v Sofii, ale snadno by se nám mohlo stát, že bychom se tím nechali úplně ovládnout. Musíme si zachovat chladnou hlavu a udělat maximum pro to, abychom získali tři body."

Reprezentace Černé Hory nezvládla Ligu národů úplně podle svých představ a v rámci čtvrté skupiny ligy C skončila až na předposledním místě. Navíc dokázala nastřílet jen sedm branek a šest jich dostala, takže její zápasy se jen zřídka vyznačovaly atraktivním herním pojetím.

Černá Hora tak nadále jen marně spoléhá na doby, kdy její barvy oblékal Mirko Vučinić nebo byl v plné síle Stevan Jovetić. Největší hvězdou ale nadále zůstává obránce Stefan Savićm který se pokusí přispět k postupu na mistrovství Evropy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.28 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Anglie - Česko  (pátek 20:45)
Čeští reprezentanti v pátek vstoupí do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2020. Hned na úvod čeká reprezentanty nejtěžší zápas pětičlenné skupiny A v Anglii, která na loňském světovém šampionátu skončila čtvrtá a v kvalifikacích je skoro deset let a 39 utkání neporažena. Národní tým ale touží ve fotbalovém "chrámu" ve Wembley překvapit a porvat se o body. Chtěl by navázat na podzimní zlepšení pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým. Reprezentaci však bude chybět zraněný kapitán Bořek Dočkal.

Dalšími soupeři ve skupině jsou Černá Hora, Bulharsko a Kosovo. Postup na šampionát, který bude poprvé hostit 12 zemí, si zajistí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá čtyři místa se bude hrát v baráži Ligy národů.

Reprezentanti na podzim po příchodu kouče Šilhavého vyhráli tři ze čtyř utkání a zlepšenou formu by rádi potvrdili i v úvodním dvojzápase tohoto kalendářního roku, byť je čekají dva giganti. Po pátečním souboji s Anglií, kterou vede jako kapitán hvězdný kanonýr Harry Kane, změří v úterý v Edenu v přípravě síly s Brazílií.

"Chtěli bychom setrvat u toho, co jsme hráli na podzim, i když tam asi teď bude ve větší míře zastoupená defenziva. Ale jen bránit se 90 minut nejde ani proti Anglii. Jsou to výjimečné zápasy a takové vyžadují výjimečné výkony. Pokud je podáme, máme šanci uspět," řekl Šilhavý.

"Na mistrovství světa hrála Anglie výborně, vyhrála skupinu Ligy národů. Tvoří se jim nová generace, mají Kanea. Ale nebojíme se jich a pokusíme se je překvapit," dodal Šilhavý, který při remíze 2:2 v posledním vzájemném duelu ve Wembley v roce 2008 dělal asistenta kouči Petru Radovi.

Reprezentanti rozhodně nechtějí jít do souboje s "kolébkou" fotbalu předem poraženi. "Nejen já, ale i ostatní kluci už hráli na velkých stadionech proti velkým týmům. Určitě do toho nepůjdeme s poraženeckou náladou. Jenom si to tam užít, kouknout se, jak diváci fandí a jak je stadion velký, tak to určitě ne," podotkl obránce Pavel Kadeřábek. "Bude to svátek pro všechny, ale nepůjdeme do toho s tím, že je to hezký stadion," dodal útočník Matěj Vydra.

Českému celku chybí zranění brankář Tomáš Vaclík a kapitán Bořek Dočkal, kterého nejspíš v záloze nahradí Vladimír Darida. "Bořek přišel jako lídr týmu, to nám bude chybět. Ale věřím, že týmovým výkonem dokážeme jeho přednosti nahradit," uvedl Šilhavý.

Anglie má hlavní sílu v útoku. Vedle Kanea září v Premier League Raheem Sterling, start další ofenzivní hvězdy Marcuse Rashforda je naopak nejistý. Kvůli zranění vypadli kouči Garethu Southgateovi čtyři obránci.

"Největší sílu mají v ofenzivě. Do obrany mají taky kvalitu, ale ne takovou jako dopředu. Důležité bude je dostupovat. Angláni občas nechtějí být pokopaní, nesmíme se bát je třikrát čtyřikrát kopnout na achillovku," podotkl Vydra, který jako jediný z českého výběru hraje Premier League.

Angličané neprohráli s českým a československým týmem od roku 1975 šest zápasů a neberou nic jiného než vítězný vstup do skupiny. V kvalifikaci ME či MS naposledy prohráli v říjnu 2009.

"Musíme dobře odstartovat. Bavili jsem se o tom, jak je důležité dobře rozjet kvalifikaci. Ale bude to velmi těžké utkání. Síla Čechů spočívá v jejich jednotě a v tom, jak pracují bez míče," prohlásil Kane.

Zápas ve Wembley začne v pátek ve 20:45 SEČ a stadion pro 90 tisíc diváků je vyprodaný.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Walker, Keane, Maguire, Chilwell - Alli, Dier (Rice), Barkley - Sancho, Kane, Sterling.
Česko - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Gebre Selassie (Vydra), Darida, Jankto - Schick.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.35 - 13.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie00000:00
 Česko00000:00
 Bulharsko00000:00
 Černá Hora00000:00
 Kosovo00000:00
Skupina B
Lucembursko - Litva  (pátek 20:45)
V úvodu skupiny B se střetnou dva jasní outsideři, kterým se v pětičlenném složení nedává příliš šancí na umístění zaručující postup do hlavní fáze evropského šampionátu. Lucembursko s Litvou by v konkurenci Ukrajiny, Portugalska a Srbska měli bojovat o konečnou čtvrtou pozici, k uchování naděje na první dvě příčky potřebují ve vzájemném měření sil zvítězit. Vzhledem k aktuálnímu rozpoložení se dá očekávat vyrovnaný souboj.

Domácí výběr šel v posledních letech hodně nahoru, proti Litvě by dokonce mohl mít i lehce navrch. V právě skončené základní části nově vzniklé Ligy národů dlouho bojoval o postup do třetí nejvyšší kategorie. Ve čtyřčlenné skupině vybojoval tři vítězství a jednu remízu, nakonec se musel sklonit před Běloruskem a obsadil druhé místo s deseti body. Hostům se v této soutěži vůbec nedařilo.

Startovali sice v mnohem kvalitnější Lize C, jenomže v šesti případech ani jednou nebodovali. S hodně nelichotivým skóre 3:16 rozhodně nemohli být spokojeni, v přítomnosti Srbska, Rumunska i Černé Hory prakticky zaostávali ve všech ohledech. Nejblíže k bodovému zisku měli hned v prvním střetnutí proti Srbsku, kterému podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1 z pokutového kopu. Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali před zhruba pěti a půl lety.

Tehdy v přátelském měření sil zvítězilo Lucembursko, když otočilo nepříznivý vývoj z prvního poločasu a radovalo se po výsledku 2:1. V uplynulé kvalifikaci o MS 2018 v Rusku obsadili oba protivníci páté místo se šesti body. Lucemburčané zvítězili v deseti zápasech jednou a například se blýskli bezbrankovou remízou ve Francii, za sebou nechali Bělorusko. Litva nečekaně remizovala se Slovinskem a Skotskem, skončit dokázala před Maltou.

"Všichni si dobře uvědomují, jak silným rivalům čelíme. Na druhou stranu nic není rozhodnuté předem, našim cílem je držet krok s každým soupeřem. Duel v Lucembursku bude velmi náročný, i přesto chceme tři body," vyjádřil se pro svazové stránky litevský trenér Valdas Urbonas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.19 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Portugalsko - Ukrajina  (pátek 20:45)
Na posledním mistrovství světa v Rusku skončilo Portugalsko v osmifinále proti Uruguaycům a doufá, že další velký turnaj se mu povede lépe. Jeho kvalifikační pouť na mistrovství Evropy začne v pátek večer proti silné Ukrajině.

Portugalci vždycky patří k černým koním turnaje a dokud bude v jejich kádru Cristiano Ronaldo, tak mezi oblíbené celky vždycky patřit budou. A zkušený útočník patřící Juventusu ještě neřekl poslední slovo, protože poprvé od zmiňovaného mistrovství světa je jeho jméno opět v nominaci. Ronaldo vynechal jen Ligu národů, v níž chtěli Portugalci vsadit na nové tváře a dát prostor hráčům, kteří se na trávníky zase tak často nedostanou.

Liga národů nedopadla pro Portugalce vůbec špatně, neboť ve tříčlenné skupině skončili na prvním místě o tři body před druhou Itálií. Navíc byl prostor pro experimenty, takže tuto novou vsuvku mohou Portugalci považovat za úspěch. Do ostrých bojů o další velký turnaj ale opět nasadí co nejlepší sestavu, v níž hvězda Juventusu zkrátka chybět nemůže.

V prvním zápase se Portugalci budou muset popasovat s nebezpečnou Ukrajinou. S ní už mají zkušenosti, protože tyto dva týmy se proti sobě už postavily. Ve dvou duelech byla k vidění jedna výhra Portugalska a jedna na straně Ukrajiny. Naposledy spolu ale hrály v roce 1996, což už je nějaký pátek.

Záložník William Carvalho je přesvědčen, že první duel Portugalci zvládnou. "Hodně nám pomáhá domácí prostředí, které nás motivuje a pobízí k co nejlepším výkonům. Ukrajina je velmi silný soupeř, který má šikovné a kvalitní hráče, takže to nebude nic snadného. Ale opravdu tvrdě na sobě pracujeme a máme mezi sebou velmi dobré vztahy. To se samozřejmě odráží i na hřišti, takže věřím, že doma uspějeme," dodává opora Realu Betis.

Portugalci se budou muset obejít bez tvořivého záložníka Bruna Fernandese a rovněž bez křídelníka Valencie Gonçala Guedese, který má drobné zdravotní potíže a utkání zřejmě vynechá. Velkou ztrátou pro Ukrajinu je především Andrij Jarmolenko, který se zranil a své reprezentaci nepomůže.

V minuty na hrotu pak doufá střelec Moraes, který v Šachtaru Doněck předvádí velmi dobré výkony a podle příjmení asi správně tušíte, že je to naturalizovaný Brazilec. Chybět bude Ukrajincům také Jaroslav Rakickij, který přestoupil ze Šachtaru Doněck do znepřáteleného Zenitu Petrohrad.

Ukrajina skončila před Českem na první příčce skupiny v lize B Ligy národů a ukázala, že ji není radno podceňovat. Měla by ale zapracovat na ofenzivní stránce svého projevu, protože ve čtyřech zápasech vstřelila jen pět branek. Obrana je naopak její silnou zbraní, protože ve třech ze čtyř duelů dostala jen jednu branku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.71 - 8.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko00000:00
 Ukrajina00000:00
 Srbsko00000:00
 Litva00000:00
 Lucembursko00000:00
Skupina H
Albánie - Turecko  (pátek 20:45)
Turecko jede v pátek večer na Loro-Boriçi Stadium do Skadaru, kde se pokusí vyhrát nad Albánií. Ačkoli jsou hosté favoritem, jejich úkol nebude zrovna jednoduchý. Turecku se totiž na albánské půdě zase tak moc nedaří.

Albánie sehrála s Tureckem už deset soutěžních zápasů a vyhrála jen čtyřikrát, k čemuž si připsala ještě dvě remízy. Na domácí půdě ale s Turky prohrála jen jednou a právě domácí prostředí bude jednou z hlavních zbraní albánského týmu. O tom ostatně mluví i trenér Christian Panucci, který právě na lavičce Albánie sbírá své trenérské zkušenosti.

Někdejší obránce před duelem s Turky zmínil: "Náš soupeř bude velmi motivovaný a udělá maximum pro to, aby vyhrál. Turecko je velmi dynamický tým, který má na všech postech velmi dobré hráče. Naším úkolem bude nenechat se podrobit a nastavit vlastní tempo hry. Pokud se nenecháme soupeřem vykolejit, můžeme si připsat dobrý výsledek. Ten by nám v dalším průběhu kvalifikace hodně pomohl," dodal Panucci.

Jeho celek zažil hodně špatnou Ligu národů, ve které skončil až na posledním místě ligy C. Za celou dobu dokázal získat jen tři body a ve čtyřech duelech vstřelit jen jednu jedinou branku. Kromě toho jich sám osm dostal, rovnou polovinu z nich pak v posledním duelu se Skotskem.

Do utkání s tureckým favoritem zcela jistě nezasáhne brankář Thomas Strakosha. Opora Lazia Řím totiž v domovském městě zmeškala let a byla za to suspendována. Turecko se dočkalo ještě větších změn. Pro neuspokojivé výsledky totiž na pozici trenéra skončil Mircea Lucescu, kterého nahradil Şenol Güneş.

Turecko teď nezažívá úplně ideální chvíle. Tamní reprezentace už delší dobu čeká na nějaký úspěch a herně ani výsledkově to není ono. Nejprve nedokázala postoupit na uplynulé mistrovství světa v Rusku a posléze neuspěla ani v Lize národů, kde sestoupila do třetí skupiny. Pokud budeme počítat i přátelská klání, tak Turecko nedokázalo už ve čtyřech zápasech po sobě dát branku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.45 - 3.20 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Andorra - Island  (pátek 20:45)
Rok 2018 nedopadl pro Island vůbec růžově. Ačkoli se vůbec poprvé ve své historii účastnil světového šampionátu, díru do světa na něm nakonec neudělal, a výsledkově celkově strádal. Nevyvedla se mu přitom ani Liga národů, a tak v nové kvalifikaci by rád zavzpomínal na své výkony z předešlých dvou cyklů. Na úvod zavítá na půdu Andorry.

Hned dvakrát se Islanďanům vyvedla kvalifikace na velký turnaj, a tak si v roce 2016 premiérově zahráli evropské mistrovství, jen o dva roky později pak to světové. Nicméně od března loňského roku chytli krizi. Naposledy se z výhry radovali v přátelském utkání proti Indonésii, od té doby patnáctkrát za sebou urvali maximálně remízu!

Velké zklamání pro Island bezpochyby představovala Liga národů. V ní totiž prohrál ve všech čtyřech zápasech, vstřelil pouhou jednu branku a hned třináct jich inkasoval! Možná trochu překvapivě se u kormidla udržel Erik Hamrén, jemuž se zatím nepodařilo navázat na úspěchy Heimira Hallgrímssona, jenž odstoupil od týmu po šampionátu konaném v Rusku.

Švédský lodivod do své nominace nezařadil útočníka Kolbeinna Sigthórssona, který je se třiadvaceti vstřelenými góly za nároďák druhým nejlepším střelcem Islandu v celé jeho historii. Letos totiž neodehrál v dresu Nantes, které s ním nedávno dokonce rozvázalo smlouvu, ani minutu, a chybí mu tak potřebný zápasový rytmus.

U islandského týmu od roku 2011 do roku 2016 působil velmi úspěšně Hamrénův krajan Lars Lagerbäck. Ten se přitom nedávno vyjádřil k šancím severské země hodně skepticky. Jako by islandská pohádka dávno napsala svůj konec "Hamrén v podstatě přijal beznadějný úkol. Je těžké a téměř nemožné, aby se s ním dostal potřetí na velký turnaj," uvedl.

Hostující stratég si samozřejmě za rámeček nedá například vysokou porážku ve Švýcarsku, kde jeho mužstvo prohrálo o šest gólů. "Byla to katastrofa, trapnost. Ale měli jsme šest zraněných hráčů ze základu," obhajoval se Hamrén. "Proč bych tu práci bral, kdybych nevěřil? Když budu mít hráče zdravé, všechno je možné," odvětil Lagerbäckovi.

Andorra je určitě největším outsiderem kvalifikační skupiny H, v Lize národů ovšem na podzim neodvedla úplně špatnou práci, uhrála hned čtyři remízy ze šesti utkání, několikrát nebyla daleko od vítězství, a tak by tohoto trpaslíka neměl Island vyloženě podceňovat. Především doma se prezentuje urputnou a tvrdou hrou v defenzivě.

Domácí trenér Koldo Álvarez se bude muset vypořádat s několika absencemi, kvůli zranění bude chybět zkušené obranné duo Jordi Rubio a Marc García, útočník Luigi San Nicolás až zas tak bolestivou ztrátou není, neboť se zpátky do nominace vrátil Aarón Sánchez. Fit by měl být i devětatřicetiletý kapitán Ildefons Lima, jenž nedávno měl zdravotní potíže.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.70 - 6.83 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moldavsko - Francie  (pátek 20:45)
Moldavsko čeká velký den, protože na jeho půdu do Kišiněva dorazí světoví šampioni z Francie. Hvězdně poskládaný výběr trenéra Didiera Deschampse se naopak těší na poměrně snadné tři body, kterými by moc rád začal svou pouť za mistrovstvím Evropy.

V Kišiněvě začne krátce před devátou hodinou večer velký duel domácí ekipy, která čeká na příjezd slavného soupeře. Tím nebude nikdo menší, než poslední mistři světa z Francie. S nimi se Moldavsko ještě ani jednou neutkalo, takže to bude pořádně ostrá premiéra. Je asi jasné, kdo že tu bude favoritem a kdo je outsider.

Velikán z Francie po dlouhé době vyhrál velký turnaj a zapsal se do historie. Znovu tak potvrdil, že jeho dříve pouze ambiciózní formace dozrála a že je připraven na světovou konkurenci ne jen jako soubor velkých hvězd, ale především jako tým. A to tým velmi úspěšný. Potvrdila to i v nabité skupině ligy A v rámci Ligy národů. Na první příčku nedosáhla jen kvůli horší vzájemné bilanci s Nizozemskem právě proto, že Nizozemci v posledním klání vyhráli. Daleko za sebou Francouzi nechali i Němce.

Jejich posledním duelem bylo přátelské utkání s Uruguayí, které skončilo těsnou výhrou Francie. Trenér Didier Deschamps navíc může postavit prakticky nejsilnější možnou sestavu, neboť mu schází je zraněný útočník Anthony Martial. Útočník Manchesteru United vypadl z nominace na zápas kvůli zranění kolena, které utrpěl v FA Cupu.

Trenér Deschamps tedy nemá důvod se strachovat o výsledek. "Poslední dobou se nám daří přenášet pohodu v kabině i na hřiště, což je vždycky důležité. Jedno nejde bez druhého. Od té doby, kdy jsme vyhráli mistrovství, nás všichni jednoznačně uvidí jako favority. Nesmíme se tím příliš stresovat, ale ani vypustit žádný zápas. V Moldavsku chceme jednoznačně tři body, abychom nastoupili co nejlépe do nového kvalifikačního cyklu," dodává trenér Deschamps.

Domácí Moldavsko za sebou příliš dobrých výsledků nemá. V rámci Ligy národů skončilo na třetím místě o bod za Lucemburskem i proto, že v posledním utkání jen remizovalo právě s Lucemburskem. Dvacet minut před koncem ještě domácí Moldavsko vedlo, ale pak na konečných 1:1 srovnal Stefano Bensi. Moldavsko mělo určitě na víc, protože se nacházelo v jedné z nejslabších skupin.

Hlavním problémem týmu je především neefektivní útok, který dal za šest zápasů v Lize národů jen pouhé čtyři branky. V novém roce se Moldavsko připravovalo jediným přátelským duelem, který ale nezvládlo podle představ. Gól opět nedalo, takže nejtěsnějším možným výsledkem vyhrál domácí Kazachstán. Jedinou absencí Moldavska je záložník Alexandru Gatcan. Dokáží domácí v premiéře překvapit proti mistrům světa?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 31.00 - 12.20 - 1.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie00000:00
 Island00000:00
 Turecko00000:00
 Albánie00000:00
 Moldavsko00000:00
 Andorra00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dnes výhra.

Reagovat
Benfica

prajem vám to

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji

Reagovat
Coutinho10

od 18:00 Bulharsko - Černá Hora...možná bude i zajímavý sledovat naše soupeře ze skupiny

Reagovat
Shevchenko

A to existují lidí, kteří si stěžují na VAR

Reagovat
Kixi Syhimour

Jakože, nedivil bych se situaci, že i VAR by tu penaltu posvětilo

Reagovat
Shevchenko

Ale prosím tě

Reagovat
Kixi Syhimour

Nedostatky to má a nejsou malé

Reagovat
smazaný uživatel

A že jich v Plzni je

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele