Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 15.11.

15.11.2019, 19:58, aktualizováno 15.11.2019, 22:45
Komentáře a souhrny
Švédsko zvítězilo v Rumunsku a postupuje na mistrovství Evropy. Už jistý postup ze skupiny D mělo Španělsko, které rozstřílelo Maltu. Otevřená je situace ve skupině D, kde doma zvítězily Dánsko i Švýcarsko. Vůbec poprvé se na evropském šampionátu představí Finsko, kterému dala jistotu výhra nad Lichtenštejnskem...
Skupina D

Dánsko - Gibraltar 6:0

15.11.2019 20:45

Góly: 12. Robert Skov, 47. Christian Gytkjaer, 51. Martin Braithwaite, 64. Robert Skov, 85. Christian Eriksen, 90+4. Christian Eriksen

Dánové si v pátečním utkání připsali na konto povinnou výhru proti Gibraltaru a deklasovali ho ve vysokém poměru 6:0, díky tomu se osamostatnili na vedoucí příčce skupiny D s patnácti body a přiblížili se tak k účasti na EURO 2020. V závěrečném pondělním zápase sehrají přímou bitvu o postup v Irsku a potřebují uhrát alespoň remízu, jinak v případě očekávané výhry Švýcarska nad Gibraltarem poputují do dodatečné baráže.

Domácí měli toto střetnutí pod naprostou kontrolou od samého začátku, míč drželi z třiasedmdesáti procent a protivníkovi nedovolili jediný střelecký pokus mezi tři tyče. Do vedení se dostali po necelé čtvrthodině hry, kdy po ráně z pravé strany vyrazil gólman Goldwin balón před sebe a dorážející Robert Skov přeci jen procpal míč do sítě. Krátce po dvaceti odehraných minutách mohl zvýšit náskok velkého favorita Jørgensen.

Ten po centru z pravé strany hlavičkoval u vzdálenější konstrukce a z jasné pozice orazítkoval břevno. Svěřenci trenéra Ågeho Hareideho do poločasové přestávky žádnou další trefu nepřidali, nefalšovaný gólový koncert rozjeli až po změně stran. Nejprve se ve 47. minutě prosadil Christian Gytkjaer, jenž po dlouhém nákopu z vlastní poloviny od Kjaera využil špatného vyběhnutí Goldwina a ve skluzu dopravil balón do prázdné branky.

Za další čtyři minuty poslal střílený přízemní centr do předbrankového prostoru Christian Eriksen a hostující strážce odvrátil míč jednoruč pouze před sebe, dorážející Martin Braithwaite se pak z hranice brankového území nemýlil - 3:0. Zhruba v polovině druhého dějství se podruhé v tomto duelu prosadil Skov, který tentokráte obdržel zpětnou nahrávku od Wasse a z dvanácti metrů zamířil přímo do levého spodního rohu.

V 85. minutě si na hranici pokutového území udělal dostatek prostoru ke střele sedmadvacetiletý záložník londýnského Tottenhamu Eriksen a svůj skrytý pokus usměrnil přímo k bližší tyči - 5:0. Stejný hráč uzavřel gólový účet tohoto střetnutí ve čtvrté minutě nastavení, v osobním souboji přetlačil bránícího Chipolinu a zblízka nedal Goldwinovi žádnou naději na úspěšný zákrok. Gibraltar je v tabulce na beznadějně posledním šestém místě s nulovým bodovým ziskem a se skóre 2:25.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Gruzie 1:0

15.11.2019 20:45

Góly: 77. Cédric Itten

Švýcarsko se dlouho nemohlo proti organizované obraně Gruzie prosadit, ale nakonec to čtvrthodinu před koncem zvládlo a v pondělí na Gibraltaru může svůj postup na EURO dokonat. Gruzie i přes nejtěsnější porážku živí naději na postup z play-off.

Domácí byli od začátku výrazně aktivnější než soupeř, ovšem naráželi na dobře organizovanou obranu. Gruzie vyrukovala v St. Gallenu s defenzivní taktikou, což se ale úplně nevylučovalo s její nebezpečností. I když Loria musel během úvodních deseti minut dvakrát zasáhnout, první tutovku měli překvapivě Gruzínci a Giorgi Kvilitaja už na zemi jen tak šťouchl do balónu a orazítkoval tyč. To bylo pro Švýcarsko velké varování. Pak se hra zase přesunula před Loriu a neujala se střela Xhaky, ani Ajetiho dorážka. Více reprezentace helvétského kříže nepředvedla a první poločas skončil nudným výsledkem 0:0.

Švýcarsko nemohlo být s výkonem spokojeno, na druhou stranu si dobře uvědomovalo, že i získaný bod má v postupových propočtech velkou cenu a nechtělo riskovat případný gól. Přesně podle toho pak druhý poločas vypadal a prakticky až do osudné 77. minuty nic zajímavého nenabídl.

Čtvrthodinu před koncem poslal do vápna načechraný centr Denis Zakaria a Cédric Itten umístěnou hlavičkou rozjásal domácí publikum. Švýcarsko pak získalo jistotu, bylo drzejší a zbytek zápasu hodlalo dohrát na polovině soupeře. To se podařilo a Švýcaři získali důležité tři body. Jistotu postupu na šampionát sice ještě nemají, ale musel by se stát fotbalový zázrak, aby se tak nestalo v pondělí na půdě Gibraltaru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dánsko743022:515
2.Švýcarsko742113:514
3.Irsko73316:412
4.Gruzie82247:118
5.Gibraltar70072:250
Skupina F

Rumunsko - Švédsko 0:2

15.11.2019 20:45

Góly: 18. Marcus Berg, 34. Robin Quaison

Je hotovo, je dobojováno! Skupina F prozradila dva postupující a jedním z nich je i Švédsko. Reprezentanti "Tre Kronor” odmítli závěrečnou přetahovanou a postup si zajistili už v Bukurešti, v přímém souboji s Rumunskem. Švédům se v Aréně Națională náramně podařil prvním poločas, během kterého padly do domácí sítě všechny branky.

Rumunsko potřebovalo v tomhle souboji vyhrát, jiná cesta už k postupu nevedla, ovšem Švédové žádnou dramatizaci nedovolili a z druhého místa doprovází Španěly na Euro 2020.

Úvodní minuty nabídly velký boj, jak domácí Rumunsko, tak i Švédové chtěly diktovat tempo a tak se měnily zajímavé situace na obou stranách. Po šestnácti minutách napřáhl z dálky Nicolae Stanciu , ale jeho pokus šel mimo. O dost přesněji pak mířil na druhé straně barikády Marcus Berg a bylo z toho rychlé hostující vedení. Skvělou práci přitom odvedl Emil Forsberg, který zatáhl balón po levé straně hřiště a přesným centrem našel hlavu skórujícího Berga.

Švédové byli přeci jenom o trochu aktivnější a to i po vstřelené brance. Rumuni si takový vývoj utkání jistě nepředstavovali a najednou museli dotahovat ztrátu soupeře. Ta ještě narostla ve 35. minutě, když Berg šikovně sklepl balón pro Quaisona a ten z druhé vlny v naběhu překonal Tătăruşanua. Pohádkový první poločas pro "Tre Kronor" už nic nepokazilo a hosté klepali na brány evropského šampionátu.

Rumuni ještě nechtěli skládat zbraně, ale po přestávce museli výrazně přidat. Domácí kouč poslal do druhého poločasu čerstvého mladíka, syna největší rumunské hvězdy Gheorghe Hagiho Ianise, nicméně něco, co by diváky v Bukurešti zvedlo ze sedadel, nepřicházelo. Čtvrthodinu před koncem mohl definitivně rozhodnout Quaison, nebýt obětavého zákroku obránce Rusa. Rumunům v závěru evidentně docházely síly a postup Švédska na mistrovství Evropy 2020 se začal reálně rýsovat až byl závěrečným hvizdem definitivně stvrzen.

Více informací k zápasu

Španělsko - Malta 7:0

15.11.2019 20:45

Góly: 23. Álvaro Morata, 41. Santi Cazorla, 62. Pau Torres, 63. Pablo Sarabia, 69. Dani Olmo, 71. Gerard Moreno, 85. Jesús Navas

Španělsko, které mělo před tímto mačem postup na závěrečný šampionát už jistý, nenechalo nikoho na pochybách, proč je ve své skupině na vedoucí pozici, a sedmi góly sestřelilo trpaslíka z Malty. Díky tomuto vítězství si navíc s definitivní jistotou zajistilo celkové první místo a v závěrečném duelu s Rumunskem bude hrát o udržení si své reputace.

Jestli ještě v březnu letošního roku bylo pouhé dvougólové vítězství Španělů na Ta' Qali docela překvapivé, neboť se spíše očekávalo, že evropský gigant uspěje větším rozdílem, teď už se konečný rezultát zdá býti dostačující ke splnění papírových předpokladů. Samozřejmě k nelibosti Malty, která zásluhou sedmi inkasovaných gólů spadla na dno tabulky.

Domácí se v prvním poločase dočkali dvou přesných zásahů. O ten první se v Cádizu ve 23. minutě postaral Morata, kterému míč ke vzdálenější tyči sklepl hlavou Gerard Moreno, a domácí forvard ho dotlačil za brankovou čáru. Čtyři minuty před obrátkou se trefil taktéž Santi Cazorla, jenž z vyložené pozice snadno využil uvolnění od Gerarda Morena.

V poslední třicetiminutovce se následně španělská mašina rozjela na plný plyn. Třetí gól utkání zaznamenal Pau Torres, který byl na hrací ploše od svého střídání za Sergia Ramose sotva pár desítek vteřin. Výtečně balón prodloužil za sebe Paco Alcácer, před bránou se zjevil zcela osamocený jeho spoluhráč, který bez větších obtíží rozvlnil soupeřovu síť.

Jen o minutu později Španělsko svůj náskok ještě pojistilo. Pablo Sarabia si vyměnil merunu s Gerardem Morenem a prvně jmenovaný ho následně usměrnil nechytatelně svou levačkou do šibenice. Na střeleckou listinu se v 69. minutě zapsal taktéž Daniel Olmo, kterému exkluzivní kolmici naservíroval Thiago Alcântara, a hostující gólman Bonello inkasoval popáté.

Ještě se svěřenci trenéra Roberta Morena prosadili dvakrát. V 71. minutě ke svým třem asistencím přidal branku stále neúnavný Gerard Moreno, jemuž před prázdnou kasu naservíroval míč z první Juan Bernat. Skóre pak uzavřel pět minut před koncem ještě Navas, který z dálky vyslal výtečnou dělovku, po níž se Bonello stačil jen ohlédnout.

Malta ve Španělsku předvedla opravdu hodně mizerný výkon. Nedařilo se jí jak v ofenzivě, tak v defenzivě. Vždyť na bránu vystřelila jen jednou jedinkrát, ani jednou přitom mezi tři tyče! Aby neskončila v tabulce poslední, musí v posledním klání s Norskem uspět, protože s Faerskými ostrovy, které mají shodný počet bodů, má horší vzájemnou bilanci.

Více informací k zápasu

Norsko - Faerské ostrovy 4:0

15.11.2019 18:00

Góly: 4. Tore Reginiussen, 8. Iver Fossum, 62. Alexander Sørloth, 65. Alexander Sørloth

Norsko potvrdilo v souboji s Faerskými ostrovy roli favorita a svého protivníka skolilo čtyřmi zásahy. Zachovalo si tak ještě šanci na přímý postup na Euro, nemá však situaci ve svých rukou a musí čekat, jak si povedou Rumunsko a Švédsko. Do poločasu skórovali Tore Reginiussen a Iver Fossum, dvakrát se pak po přestávce trefil Alexander Sørloth.

Hosté předvedli o dost horší výkon, než tomu bylo v červnovém vzájemném utkání. Všudy všeho vystřelili jen dvakrát, z toho pouze jednou přímo na bránu, jejich sok držel také více míč na svých kopačkách. Především vstup do zápasu výrazně pokazili, na dva brzké obdržené góly ve zbývajícím čase neodpověděli. A ještě poté inkasovali dvě branky.

Už po čtyřech minutách hry šli Norové do vedení. Selnaes zakroutil balón z rohového čtvrtkruhu do brankového území, tam si důrazně naběhl stoper Reginiussen, jenž tvrdou hlavičkou překonal brankáře Nielsena. Jen o pár minut později domácí udeřili znovu, to když King zleva přihrál do šestnáctky, odkud Fossum protečoval merunu do brány.

V 17. minutě mohlo Norsko svůj náskok navýšit, Fossum se ocitl v další vyložené pozici sám před Nielsenem, jenže tentokráte proti němu hostující muž v rukavicích vytasil perfektní zákrok. Jinak však první poločas v podstatě další slušnější možnosti ke změně průběžného skóre nenabídl. Hlavně Faerské ostrovy působily v ofenzivě bezradným dojmem.

Až v 62. minutě se poprvé výrazněji ozval Sørloth. Aleesamiho centr v pokutovém území propadl na hlavu Fossuma, jenž míč ihned sklepl dolů pro svého spoluhráče, a ten z halfvoleje zamířil přesně ke vzdálenější tyčce podél marně se natahujícího Nielsena. V 65. minutě zacílil Sørloth přesně ještě jednou, z blízkosti zužitkoval pohotově nahrávky od Selnaese.

Faerské ostrovy dosud vsítily v této kvalifikaci, v níž ještě bojují o konečné páté místo v tabulce, čtyři branky, tedy o dvě více než jejich největší konkurent z Malty. Jenže v útoku se jim nyní hrubě nedařilo. Norský gólman Jarstein příliš práce neměl, trpaslík ze severu Evropy ho totiž zaměstnal jen jednou, a se zakončením Rólantssona z 64. minuty si poradil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko972026:523
2.Švédsko953120:918
3.Norsko935117:1014
 Rumunsko942317:1014
5.Faerské ostrovy91084:273
6.Malta91082:253
Skupina J

Bosna a Hercegovina - Itálie 0:3

15.11.2019 20:45

Góly: 21. Francesco Acerbi, 37. Lorenzo Insigne, 53. Andrea Belotti

Bosna pro Italy nepředstavovala téměř žádné nebezpečí, což výsledek jednoznačně potvrdil. Favorizovaný celek se domů vrací se třemi body, které stvrdily góly Acerbiho, Insigneho a Belottiho. Bosna tím definitivně přišla o šanci postoupit díky bojům ve skupině.

Itálii v dnešním zápase zase tak o moc nešlo, naopak Bosna hrála o všechno. Navíc potřebovala pomoc soupeřů, respektive jejich zaváhání. Spoléhali se především na bombera Edina Džeka, který je na italské soupeře zvyklý. Už základní sestava, kterou Roberto Mancini zvolil, ale ukazovala, že ani Italové nehodlají nic podcenit. Vedle sebe se postavili Jorginho, Belotti, Insigne nebo Bernardeschi.

V prvních momentech se Bosna snažila hosty překvapit a docela se jí to dařilo. Do akce musel několikrát mladý italský brankář Gianluigi Donnarumma. V osmé minutě si Bičakčić vyskočil na Pjanićův centr a míč svou hlavou usměrnil pod břevno. Právě tam ale zamířil také rychlý Donnarumma a jeho hlavičku vytěsnil mimo.

Oporu AC Milán pak vyzkoušela opora AS Řím. Edin Džeko si ve vápně hostí převzal dobrou nahrávku a pálil, jenže na poslední chvíli se k němu stálo duo Emerson - Acerbi a jeho snahy zkomplikovalo. Na opačné straně se k míči po přetaženém centru dostal Federico Bernardeschi, zpracoval si jej a pálil. Jenže brankář Šehić výborně vyběhl a zmenšil mu střelecký úhel. Ani Šehić však Italy nedokázal zadržet o moc déle.

Tři minuty poté totiž inkasoval. Zprvu nenápadná akce Italů dostala míč do vápna na mladíčka Barellu, který jej ihned posouval na Francesca Acerbiho. Ten je sice původní profesí stoper, ale jako zkušený mazák si obhodil obránce Kovačeviće a parádní ranou k tyči nedal Šehićovi šanci - 1:0.

Bosna se v podstatě nezmohla na žádnou důmyslnější odpověď a místo toho ještě do konce první půle inkasovala. Psala se 37. minuta, když rychlý kontr do vápna domácích táhl útočník Andrea Belotti. Toho ani dva soupeři nepřipravili o míč, takže měl "Il Gallo" dostatek času, aby ve vápně našel Lorenza Insigneho. Hvězda Neapole se obtočila kolem svého strážce a na přesnou střelu k tyči, třebaže nikterak rychlou, Šehić nedosáhl.

V samém závěru ještě vyzkoušel brankáře Donnarummu střelou z deseti metrů Edin Višća, ale neuspěl. Zuby si na talentovaném brankáři AC Milán vylámal také velezkušený kanonýr Edin Džeko, který dvě minuty po návratu ze šaten zakončoval rychlý brejk.

Aby se Bosna nezačala osmělovat až příliš, Italové všechny její naděje pro jistotu ukončili třetí brankou. Nákop od vlastního vápna přihrál míč na Nicola Barellu, který našel Andreu Belottiho. Kanonýr ve službách FC Turín si dobře všiml, že brankář Šehić je hodně daleko z brány a překonal ho krásným lobem. Tím uzavřel skóre na 3:0 ve prospěch Itálie.

Více informací k zápasu

Arménie - Řecko 0:1

15.11.2019 18:00

Góly: 34. Dimitris Limnios

Arménie odchází z domácího duelu zklamaná, protože před vlastními fanoušky v Jerevanu prohrála. Tři body bere Řecko, které tím ukončilo snahy Arménie postoupit ze skupiny. Řecko hrálo prakticky po celý zápas jednoznačně lépe a o tři body se zasloužil Dimitris Limnios.

V prvních chvílích se moc atraktivní duel nehrál a diváci marně čekali na nějakou větší ěanci. Naopak byli svědky mnoha nepřesností, které značně kazily celkový obraz hry a přispívaly ke kouskování zápasu. K první pořádné ráně se dostal řecký útočník Mantalos, jenže jeho projektil nenadělal brankáři Aramu Hajrapetjanovi moc problémů.

Zkušený brankář Arménie musel zasahovat také o pár minut později, když jej tvrdou střelou k zadní tyči vyzkoušel Pavlidis. Arménie nedokázala ani s výhodou domácího prostředí předvádět příliš dobrý fotbal a směrem dopředu se bez nejlepšího hráče Mchitarjana velmi trápila. Řekové naopak udeřili velmi snadno.

Ve 35. minutě se už možná nejeden domácí hráč viděl v šatně, když řecký celek předvedl velmi rychlou kombinaci u vápna. Dimitris Giannoulis našel po narážečce se spoluhráčem ve vápně špatně hlídaného Dimitrise Limniose a jeho přesnou ránu k tyči brankář Hajrapetjan nemohl mít ani omylem.

O nebývalé pasivitě Arménie svědčí mimo jiné fakt, že první zákrok si řecký brankář Odisseas Vlachodimos připsal až pět minut po změně stran. A ještě to nebylo nic vážného. Dál naopak hrozili Řekové. Limnios se dostal až k pokutovému území domácích a nahrál zhruba na penaltový puntík svému spoluhráči Pavlidisovi, jehož rána byla obranou sražena.

Arménii se přesto povedlo vstřelit branku. Postaral se o ni čerstvý oslavenec Rumjan Hovsepjan, který nejdříve napálil brankáře hostí a až odražený míč dostal do branky. Gól ale padl z ofsajdu, takže zcela správně nebyl uznán. Řekové mohli přidat ještě jednu branku a postarat se o ni mohl Pavlidis, který tvrdou ranou vylekal brankáře Hajrapetjana. Ten si ale nakonec s velkým štěstím poradil. A když Limnios sám před bránou mířil nad, skóre už zůstalo stejné.

Více informací k zápasu

Finsko - Lichtenštejnsko 3:0

15.11.2019 18:00

Góly: 21. Jasse Tuominen, 64. Teemu Pukki (pen.), 75. Teemu Pukki

Reprezentace Finska nakonec dotáhla nadějně rozjetou kvalifikaci do zdárného konce a po přesvědčivé výhře 3:0 nad Lichtenštejnskem postupuje poprvé ve své historii na mistrovství Evropy. V pátečním utkání potvrdila úlohu jasných favoritů proti trpaslíkovi skupiny a s osmnácti body si pojistila druhé přímé postupové místo, před třetím Řeckem si vytvořila nedostižný sedmibodový náskok. Hosté zůstávají poslední s pouhými dvěma body na kontě.

Domácí výběr se rozjížděl v pomalejším tempu a v úvodní dvacetiminutovce si nevytvořil žádnou gólovou příležitost, ihned na to se však z první větší akce dostal do vedení. Čtyřiadvacetiletý útočník běloruského klubu BATE Borisov Jasse Tuominen obdržel zblokovanou přihrávku od pozdějšího hrdiny Teema Pukkiho a sám před brankářem Büchelem nezaváhal, ze šesti metrů ho chladnokrevně obstřelil.

Svěřenci trenéra Markka Kanervy si mohli vytvořit dvoubrankový náskok zhruba pět minut před poločasovou přestávkou, ale dělovku Pukkiho z dobrých dvaadvaceti metrů dokázal fantasticky vyrazit do strany připravený Büchel. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po výměně stran, ve 47. minutě byl blízko ke svému druhému zásahu v tomto střetnutí aktivní Tuominen po rohovém kopu Loda z pravé strany.

Po jeho krásném pasu si seběhl před hranici brankového území a prudkou hlavičkou orazítkoval bližší konstrukci, ke skórování mu vskutku chyběly jen centimetry. O devět minut později propadla zpětná přihrávka z levého křídla až na kopačku Loda, jehož rána z první prosvištěla o kousek vedle přední tyče. Finové se mohli definitivně uklidnit v 64. minutě, kdy pokutový kop proměnil devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche City Pukki.

Francouzský rozhodčí Bastien nařídil penaltu za podražení Meiera na unikajícího Soiriho, míč si vzápětí postavil právě Pukki a bezmocného Büchela poslal na opačnou stranu. Seveřané přidali rozhodující třetí gól v 75. minutě. Nejlepší muž na hřišti Pukki po nákopu z vlastní poloviny obešel hostujícího strážce, napoprvé trefil stojícího Malina těsně před brankovou čarou, avšak při dorážce již nezaváhal. Po závěrečném hvizdu vypukla na stadionu v Helsinkách obrovská vlna radosti, na trávník vběhlo i několik tisíc finských příznivců.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie990028:327
2.Finsko960315:818
3.Řecko932410:1311
4.Bosna a Hercegovina931517:1710
5.Arménie931513:1610
6.Lichtenštejnsko90272:282

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (162)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulácia Suomi.

Reagovat
ratusek

Suomi

Reagovat
Hiko

Krása, Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

Fínsko a umočňuje to fakt, že na úkor práve Grécka a Bosny.

Reagovat
placa

Kiitos Suomiiiiiii

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem hledal, kdo z naší ligy by mohl kromě Čechů hrát na Euru. Jedině Stanciu (pokud postoupí) a Komlichenko. Zjistil jsem ale, což mě překvapilo, že Mešanovič nemá ještě ani jeden start za repre Bosny

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je tam Džeko, Ibiševič a spol. Útok je ich najsilnejší post.

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsem se díval, tak tuhle nominaci tam mají jen Džeka a jednoho útočníka z maďarské ligy.

Reagovat
REPLIKATOR

Ještě Nita nebo nějací Slováci.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Tak asi len Hancko aj ten asi v Sparte nezostane.

Reagovat
Vlkoslav

a co ten hancko? nemam cas to ted moc sledovat ale zda se mi ze nehraje a nic o nem neni slyset, ani kritika ani nic.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Ja tiež nič neviem. On zlý stopér nie je len musí hrávať pravidelne, je vo veku kedy sa musí vyhrať a nie rok a pol sediet na lavici. Bohužial ho ničia aj v repre tým že hrá LB a on sa tam fakt trápi.

Reagovat
smazaný uživatel

na Slováky jsem zapomněl

Reagovat
Greny

Hamalainen, Chanturishvili(Gruzie bude hrát tu ligu národů ne?)

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Vakho tušim neodohral zápas a väčšinou je náhradník v nominácii.

Reagovat
REPLIKATOR

Finlandia

Reagovat
smazaný uživatel

Proč je tady vlastně Finsko tak oblíbené? Mně ničím vyjímeční nepřijdou...??

Reagovat
Slavia10

Tak jako hlavně asi třeba Finlandia ne ? Pak Nokia že jo, není toho tak málo...

Reagovat
smazaný uživatel

Hokej a Formula 1. Vždy sa mi páčil Fínsky štýl hokeja, a som fan Kimiho. Nokiu som mal pradávno kedysi, a Finlandiou som zapíjal ich tohtoročný titul v hokeji.

Reagovat
Elliasson

Heikki Kovalainen můj největší oblíbenec.

Reagovat
Rudnevs

Prečo zrovna Heikki?

Reagovat
mistr129

Reagovat
Elliasson

Oblíbil jsem si ho už v Závodě mistrů roku 2004, kdy to celé vyhrál. A pak první sezóna v GP2, kdy neúspěšně bojoval o titul s Nicem Rosbergem a už to jelo.

Reagovat
Rudnevs

Ale hej, podla mňa bol tiež celkom sympaťák, len som sa na neho nikdy nijak extra nezameriaval. Bol na úrovni jazdcov ako Bottas, Button či Rosberg, možno mohol dosiahnúť i viac, ale aj tak celkom v pohode kariéra.

Reagovat
Slavia10

Já jsem měl taky Nokiu už dávno, byla to Lumia s Windowsem, tak nějak pořad jim prostě fandím a přeju jim aby udělali dobrý mobily. Já jsem u Jablíčka teda teď a jsem zamilovaný do IOS, ovšem kdybych chtěl někdy pro zábavu android, přál bych si zase kvalitní Nokii.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Stannis Baratheon

Angry Birds vole.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslel on iba národné futbalové mužstvo?

Reagovat
Rudnevs

Z toho čo ešte neodznelo, tak trebárs Angry Birds...

Reagovat
smazaný uživatel

Nám pripomínajú Slovákov. A nie len preto že majú slovenského brankára Hradeckého. Je ich 5 milionov, hokej je ich šport a sú psychicky slabí ako Slováci.

Reagovat
smazaný uživatel

Fíni a psychicky slabí? Ako Slováci? Tu sa človek dozvie veci...

Športové úspechy Fínov celkove sú váčšie ako Čechov. To má byť dôkaz psychickej slabosti? Fíni sa bránili agresii ZSSR a dali im "co proto". Česi v tej dobe nezvolili takúto cestu. Slováci boli súčasťou tých udalostí, ale keď prišiel čas, povstali. Česi až po páde Berlína. No neviem...

Reagovat
smazaný uživatel

Dali jim co proto?

Reagovat
mayday

No tak ano, víceméně jim co proto dali.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako ano, měli méně ztrát, ale mě fascinuje, že tady nikdo nezmiňuje to, co se dělo potom...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak potom nasledovala "pokračovacia vojna", tá bola ukončená prímerím a Fínsko si de facto uchovalo svoju slobodu . Teda ostalo slobodnýmn a demokratickým štátom.

ZSSR si dohodami zabezpečil určitý vplyv na Fínsko a jeho politiku, ale v područí ZSSR ako štáty ostbloku nikdy nebolo.

Reagovat
smazaný uživatel

kde jsou sportovni uspechy finu vetsi nez cr? co se tady clovek dozvi za veci... mozna tak kdysi ve 20.-30. letech...

Reagovat
smazaný uživatel

Pritom stačí zadať do vyhľadávača : " All-time Olympic Games medal table" a zistíš ako to v skutočnosti je.

F1 a rally nie je olympijský šport, tak to tam nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

ano a kdyz se podivas kdy ty medaile ziskavali, tak se dozvis to, co jsem napsal ja...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechce sa mi teraz porovnávať jednotlivé dekády. Ak aj máš pravdu, tak čo? ČR je zas úspešnejšia v posledných dvoch dekádach. To ako vždy vypichneš to, čo sa ti práve hodí?

Jednoducho v "All-time" kategórii je Fínsko lepšie ako súčet ČR+Československo...a to má ešte háčik, že k medailám vybojovaným pre Československo prispeli aj Slováci.

No a Fíni, ako som ti to už pripomenul, sú pomerne úspešní v motorizme. To ale nie je olympijský šport, ale sledovanosť povedzme takej F je celosvetovo veľmi vysoká.

Reagovat
GjøvikFF

Zimní válka, úžasná úroveň školství, celková vyspělost, hudba, Waltari,design, architektura, sauny, LINUX, Nokia, lyžování, motosport, hokej. Máš dojem, že toho je na 5milionovej národ málo?

Reagovat
Slavia10

Finové jsou prostě sympaticky, u nich nemáš jediný důvod nemít je rad + v tvém seznamu možná chybí nádherná krajina!

Reagovat
smazaný uživatel

prírodu majú úžasnú.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Stannis Baratheon

Angry birds

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Zmiňuješ zimní válku, ale obléhání Leningradu a paktování se s nacisty už vynecháš... hudbu, design a architekturu má každý národ svou, a každému přijde hezkého něco jiného, to není žádná výjimečnost. Takže jediné s čím bych mohl souhlasit je úroveň školství a úspěchy v ostatních sportech.

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
GjøvikFF

No, finský design je světově docela proslulý, třeba o maďarském nebo keňském designu jsem ještě ani neslyšel. Paktování s nacisty - co jim asi tak zbylo, když se na ně celej svět vykašlal a mlčky přešel to, že je Sověti napadli (dokonce bez vyhlášení války). O hrdinství, kterej ten národ prokázal během Zimní války, si my můžeme nechat jenom zdát. Co se hudby týče - celý svět má Finsko spojený s rockem a metalem - kapely jako Nightwish, Apocalyptica, HIM, Rasmus znají prakticky všude - mimojiné třeba v Jižní Americe Nightwish vyloženě zbožňují. Värttinä pro změnu reprezentuje finský folk, a to už skoro 40 let, poslouchají je taky ve spoustě zemích. Téměř všude taky znají Kalevalu. Pro mě je Finsko naprosto výjimečné.

Reagovat
Rudnevs

The Rasmus - In the Shadows

Reagovat
smazaný uživatel

A netreba zabúdať na sauny :)

Reagovat
GjøvikFF

Ty jsem zmínil už v prvém příspěvku, ale kolega mi je asi taky neuznal

Reagovat
Slavia10

Myslím že každý z nás nebo jeho rodiče tu někdy měl v životě Nokii. Když telefony začínali, tak přišlo takový Finsko, které nikdy nebylo žádná velmoc a ovládli se svojí Nokii svět, Tomu já říkám výkon! Pokud ti nejsou sympatický severské státy jako Finsko, tak už nevím co. V Evropě už o moc zemi nevím, možná to Estonsko, zvedajíci se Lucembursko by bylo fajn. Ze světa bych ještě přál úspěch ve fotbale třeba Kanadě. Přitom tolik Čechů vždycky tak vypráví a sni o cestě do Ameriky a přitom podle mě Kanada > USA ve všem jednoznačně. Přál jsem hodně Kostarice na MS. Ale u Finska to není jen, že jsou outsideři, opravdu stejně jako očividně další lidi tu zemi mam rád a přeji ji, prak jsem ji v hokeji a fandil ve finále, pak jak jsem dodal ještě ta Kanada mi je sympatická a fandil bych jim kdyby někdy byli na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Kanada bola na MS 1986 v Mexiku, ale mala v skupine majstra Europy Francuzsko a Sovietsky zvaz ktorý hral tiež skvele a vypadol s Belgickom po dvoch goloch z ofsaidu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Když už jsi nakousl to hrdinství, tak Leningrad je podle tebe v pořádku? Dobře, hudbu uznávám. (I když mě osobně tyhle hudební žánry vůbec neberou. )

Reagovat
smazaný uživatel

Čo máš s tým Leningradom?

Reagovat
smazaný uživatel

Že všichni tady pořád dokola mluvíte o zimní válce, tak vám jenom připomínám, jak se Finové zachovali potom, nic víc, nic míň.

Reagovat
smazaný uživatel

No pokúsili sa získať naspäť to, o čo v Zimnej vojne prišli. Nič viac, nič menej.

Wikipédia uvádza, že Mannerheim odmietol na Leningrad útočiť. Ak by útočili, zrejme by Leningrad padol... ale to sa už nikdy nedozvieme, to je len hypotéza.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Jednoduše outsider... Žádná vodka hokej f1 Nokie... U Islandu to samé

Reagovat
Zark

taky si myslim, to ostatni už je jen takové obkecávání, co s fotbalem ani nemá nic společného

Reagovat
Seydou Doumbia

já tu pohádku Islandu měl rád, ale celkově ten bojovný fotbal s hromadou faulu, zarputilostí a bez větší techniky a krásy rád prostě nemám...nevím teda jakým způsobem hrají Finové, protože jsem je vůbec ve kvalifikaci neviděl...ale je to outsider tak jím budu na euru přát

Reagovat
smazaný uživatel

Takové Albánii by jsi taky přál? Nebo u tebe politika a jiné věci nehrají v tomto roli? U mě jo, musí by mi ta země být i něčím sympatická.

Reagovat
Rudnevs

Presne no... Som bol pomalší o dve minúty.

Reagovat
Zark

já bych jim klidně přál, pokud by mě z fotbalového hlediska bavili

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to já apolitický být nedokážu, třeba na příkladu: i kdybysme dostali skupinu, která se bude hrát v Budapešťi a Mnichově, tak já žádný zápas osobně nenavštívím, protože nesouhlasím s tím, aby to bylo ve 12 zemích Evropy, to je prostě shit, jedna či dvě, max. tři (už to je moc), tak jo, mohl bych být v té zemi i mimo zápasy, případně potom v té sousední a něco nasát z jejich kultury, atd., nějakou přidanou hodnotu, ten šampionát by měl nějaké své charisma, takhle mě to ale nebaví a jistí to TV. Od Baku po Bilbao to těžce nechápu, prý oslava 60 let UEFA

Nejde o vzdálenosti, protože na MS 2026 do severní Ameriky chci jet, jestli tam naši budou, sice trochu nepochopitelně to budou mít tři země, i když by na to finančně měla každá jedna z nich, ale hned u sebe a ta kultura tam je podobná, bude to mít nějaké charisma, i když ty přesuny tam budou obří, mnohem mnohem náročnější než jak to bude na dalším ME.

Katar jsem zavrhnul hned, bez ohledu na to, jestli tam budeme. Ta země prostě nemá pořádat šampionát, ten nemá být v zimě, kdy rozjebe všechny top soutěže, na stavění stadionů se tam porušovaly základní lidská práva zaměstnanců, umírali tam, tohle bude šampionát peněz, ale bez žádné přidané hodnoty, i když budou všechny stadiony pár kilometrů od sebe...

Reagovat
Zark

Na otázku, proč nehrát v zimě - odpovím: Proč ne. Přece je to Mistrovství Světa(nikoliv Evropy) a na tom světě nejsme sami. Tím se nechci Kataru nějak zastávat, ale spíš principu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak principiálne máš pravdu.

Ale pupkom futbalového sveta je v súčasnosti Európa a takéto podujatie by sa tomu malo prispôsobiť.

Aj v hokeji sa maximálne nadbieha NHL, aby na ZOH, čiastočne aj MS, mali možnosť hrať najlepší.

Reagovat
Zark

to je pekne arogantni pristup, mene takovych

Reagovat
smazaný uživatel

V prvom rade treba povedať, že maximálne arogantne sa zachovala FIFA, keď do tejto destinácie pridelila MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Á propos, všetci najlepší hráči sveta hrajú v pár top ligách v Európe. Neviem, čo je arogantné na tom, usporiadať vrcholovú prehliadku najlepších vo vhodnom termíne a hlavne pre futbal vo vhodnom prostredí.

Reagovat
Zark

tak znovu: nejsme na tom světě sami

Reagovat
smazaný uživatel

Kto je to my? V top ligách Európy sú zastúpení hráči z celého sveta, zo všetkých kontinentov.

Inak, samé prvé MS v roku 1930 sa konali v Uruguaji v júli, keď je tam zima. A to boli komerčné záujmy vtedy ešte v plienkach a najlepší hráči nehrali všetci v Európe!

Reagovat
DrQQ

A to tam cestovali loďou, prosím pekne.

Mimochodom, Československo sa tiež mienilo zúčastniť, ale šiesti vybraní Česi nedôverovali plti, ktorou sa mali splaviť dolu Dunajom (ospravedlnili sa s priehľadnou výhovorkou, že do Montevidea poletia s Charlesom Lindberghom) a tak zvyšní šiesti Slováci (jeden z nich bol Maďar Uhorcsík a jeden Róm Gajdošík) sa síce dostali na nej do Čierneho mora, no v ňom ich zastihla búrka, ktorá chatrnú plťku rozlámala, tak potom museli cez celé Stredozemné more plávať len na delfínoch a až v Cádize im generál Franco poskytol ponorku.

Do dejiska majstrovstiev prišli teda dosť pozde a navyše pri zháňaní doplňujúcich hráčov z miestnych krajanov kapitán Jánošík zablúdil, lebo sa orientoval len podľa slnka, na južnej pologuli však je tieň vrhaný opačne, čo si absolvent len 4 ľudových neuvedomil a tak mužstvo pre nízky počet hráčov ani nebolo pripustené do súťaže. :-)

Reagovat
Seydou Doumbia

Albánii, Turky, Rumuny, Bulhary, Arménce, Řeky a podobné země nesnáším odjakživa takže jím bych to třeba nepřál vůbec...pokud by ale podobný úspěch jako Finsko udělala třeba Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Lichtejnštejnsko, Kazachstán, Estonsko tak jím stejně jako Finům přát budu, protože to jsou pro mě neutrální země...takže mě ta země nemusí být sympatické, stačí když proti těm státům nemám dlouhodobou averzi

Reagovat
smazaný uživatel

OK

Reagovat
Rudnevs

Ide aj o tie sympatie k tej krajine... Keby nejakeho nevídaného úspechu dosiahlo trebárs Rusko, tak by to bol tiež outsider, ale stejne by tu neboli tak populárni, lebo to neni pre väčšinu tak sympatická krajina ako Island či Fínsko.

Reagovat
Zark

O tom, jak se Rusku nepřálo jsme mohli vidět mj. na nedávném MS, kdy se jim podařilo dostat až do čtvrtfinále ...a hlavně při zápase se Španělskem, kde se opět ukázalo, jak hodně lidí chtějí překvápko a kolik lidí jim tehdy fandilo.

Reagovat
Zark

ale jinak mas pravdu, se sympatiemi to ma neco spolecneho, ale ten faktor outsider tam jasne vede

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko není outsider!

Reagovat
smazaný uživatel

Já je mám rád kvůli Finlandii, Nokii, Kimimu či v minulosti Mikovi (Räikkönenovi a Häkkinenovi) - mistrům světa formule 1, saunám, nádherné přírodě .

Reagovat
LokoLFC

Jak si tady všichni honí, co ví o Finsku. My netvrďte, že fandíte nějaké zemi ve fotbale, protože má hnusnou vodku.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Finsko je nový Island. To zas tady bude přeslazeno

Reagovat
Zark

jn, a po nejakem tom roce po nich zas nestekne ani pes

Reagovat
Kepy_FCB

Ani zdaleka. Finů je 15x víc a na MS/ME už byly i jiné menší národy.

Reagovat
Rudnevs

Tak tie severské krajiny sú holt zaujímavé a sympatické.

Reagovat
Zark

fotbalově ani né, ligy velmi slabé

Reagovat
stas87

Ale tie ligy dokazu vyprodukovať zaujímavé individuality a potom si ich všimnú v lepších ligách. To platí o Švédsku, Nórsku a Dánsku. O to viac je ten postup Fínska cennejší. Oni sa o toto nemôžu oprieť ani zďaleka tak ako zvyšné krajiny.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Zark

Reagovat
Rarášek

Velmi slabé ligy to opravdu nejsou, naopak v posledních letech se řadí výš a výš.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem ako je na tom nórska liga, ale Allsvenskan je dynamická a veľmi atraktívna liga s kvalitnou infraštruktúrou a aj slušnou návštevnosťou, hlavne vo väčších mestách. Mládežnícky futbal je tiež na dobrej úrovni a po fanúšikovskej stránke stoja za pozornosť štokholmské derby alebo zápasy klubov zo Stockholmu a Gotheborgu.

Reagovat
Rudnevs

Wow, fanúšik Freiburgu?

Inak so švédskou ligou súhlas, nórska je tiež v pohode a najvyššiu kvalitu má moja obľúbená dánska Alka Superliga. Len či to teda Zark s tými slabými ligami nemyslel konkrétne na Island a Fínsko, tam by to bola asi i pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Najskôr mesta ako takého, a samozrejme Schwarzwald :) Ku klubu som si našiel cestu až v posledných rokoch.

Tak islandská ani neviem, či je plne profesionalizovaná a fínska nemá ani už to na ich pomery silné HJK, ale dánska, švédska a nórska určite slabé a nezaujímavé nie sú. No chápem, že pre fanúšikov veľkoklubov to nie je dostatočné. Mňa vždy zaujímali menšie kluby s nejakou osobitosťou, často presahujúcou samotný futbal, alebo ligy mimo ten povestný top. :)

Reagovat
Rudnevs

To hej, o Freiburgu mám čosi prečítané, jedno z najlepších miest na život v Nemecku, veľmi dbajú na ekológiu a trebárs v jednej štvrti sa skoro vôbec nejazdí autami.

Tiež mi prídu zaujímavé i ligy mimo ten top, väčšinou to mám tak, že pokial mi je sympatická nejaka krajina, tak mám rád i tamojší futbal (Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Švajčiarsko...).

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa asi najideálnejšie miesto na život. Mesto ani malé, ani veľké. Je tak všetko, čo potrebujem. Germánska krajina. Blízko krásna príroda. Všetky štyri ročné obdobia s pekným letom. Obyvatelia šmrncnutí ekológiou už pomaly 30 rokov, minimum áut, všade bicykle, elektrický a solárne panely, atď... Krásne a tiché mesto plné spokojných ľudí. Chýba tomu už len to, aby sa priateľka chcela naučiť nemecky :D.

Ako sa ocitlo Dánsko medzi tou "nemeckou" trojicou?

Reagovat
Rudnevs

Teda, ty tam žiješ, tak to v dobrom závidím... Presne no, tam sú tí ľudia veľmi na tú ekológiu a tieto veci. A tuším je to mesto s najlepšou klímou v celom Nemecku. Keď boli nejake prieskumy, že kde v DE sa najlepšie žije, tak Freiburg bol určite prvý alebo druhý.

Dánsko je podla mňa taký zaujímavý mix tej nemeckej a severskej kultúry. Rovnako ako hore píšu píšu o tom Fínsku, tak Dánsko je zaujímavé mnohými vecami, mne sa páči tá mentalita, architektúra, kultúra, dánsky minimalizmus, “Hyggelig”, Lego, hotdogy a podobne. Plus sympatie z iných športov (Saxo Bank v cyklistike alebo Tom Kristensen) a najmä i futbalovo majú vela čo ponúknuť, dánsky futbal mám celkom rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Žial, nežijem. Teraz som s priateľkou v Juhovýchodnej Ázii na nejakých 7-8 mesiacov a potom sa vraciame späť do Bratislavy. Ale ak sa rozhodneme neusadiť sa na Slovensku, určite budem lobovať za Freiburg :) Presne ako píšeš, tam musí byť sveta žiť. Výhody menšieho mesta, ale tým, že je to univerzitné mesto, pulzuje to tam, ale nie ako napr v 14 miliónovom Bangkoku, kde to boli šialené dva týždne :).

Zaujímavé. To s tým mixom by možno vysvetľovalo aj moju fascináciu Škandináviou. :) Tiež som začal sledovať podrobnejšie, mojom prípade Allsvenskan, keď som sa chvíľu snažil učiť švédsky a mal som severské "obdobie" :) Aj sa ti už podarilo navštíviť?

Reagovat
Rudnevs

Presne, no, ja som mal tiež také obdobie, že som sa chcel učiť dánsky, ono to je celkom ľahké, pokiaľ vieš nemecky a anglicky, tak nemáš s trochou fantázie problém prečítať si nejaky jednoduchší článok.

Allsvenskan môže byť tiež celkom zaujímavá, hoc som sa o ňu zatiaľ nejako zvlášť nezaujímal. Tuším Hammarby má parádnych fanúšikov i štadión a AIK má tiež super štadión. A páči sa mi kreatívny názor štadiónu Malmö.

Reagovat
Rudnevs

* názov

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je tam ten vplyv latinčiny v niektorých základoch slov, ale teda švédska výslovnosť bola zo začiatku riadny nezvyk :) Aj si pocestoval tie krajiny, ķtore nás rád?

Hammarby som istý čas bližšie sledoval. :) Aj keď dnes je zloženie fanúšikov už trochu rozmanitejšie, Hammarby je klub pracujúcej triedy, AIK a Djurgården skôr taký mešťanský mix svojich štvrtí, takže rivalita, hlavne medzi AIK a DIF má svoje grády :)

Stadion (Malmö) je super :D asi chcú oddych, keďže predtým tam bolo Swedbank :)

Reagovat
Rudnevs

Čo sa týka toho cestovania, tak to mám obmedzené, keďže som ešte študent, ale trebárs to Rakúsko mám prechodené skoro celé, keďže tu v pohraničnej časti čiastočne bývam a bol som vo všetkých tých väčších mestách ako Wien, Salzburg, Graz či Klagenfurt (tam je obzvlášť pekne, Wörthersee má svoje čaro, je to také rakúske Monako). A v Nemecku som tiež bol v mnohých mestách ako trebárs Bamberg (tam je tiež krásne), München, Würzburg, Nürnberg, Ingolstadt a tak ďalej a ako študent nemeckého gymnázia sa tam ešte nachodím. V Dánsku som ale bohužiaľ ešte nebol. Ty si bol vo Švédsku niekedy?

Swedbank je ešte v pohode, v Rakúsku majú občas názvy ako trebárs Keine Sorgen Arena, Teddybären- und Plüsch-Stadion alebo Scherz-Kogelbauer TZ-Baumanagement-Arena.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už z máš slušne za sebou, na to že možnosti sú obmedzené :)

Žiaľ, ešte nepodarilo. Na jednej škole som uvažoval o erasme v Stockholme, ale nakoniec som tam nepokračoval, tak z toho vzišlo. Ale plánujeme v najbližších rokoch dať trip najskôr aspoň po Švédsku. Keď sa to nakombinuje s house sittingom a nejakým dobrovoľníctvom, dá sa slušne ušetriť za ubytovanie a niekedy aj stravu.

Rakúšana sú tuším na to experti. V Tyrolsku som tiež občas pozeral, že čo to :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zark

Nemyslel Mně přijdou tyto ligy prostě tak nějak stejné, jako přes kopírák.. nevidím v nich nějak žádnou přidanou hodnotu, nějakou jinakost, co by mě mělo nadchnout z hlediska fotbalu, hry jako takové. to už mi přijdou zajímavější asi i nějaké nižší top ligy.

Asi bych to přirovnal jako k jídlu s kořením a bez.

Reagovat
Rudnevs

Nórsku a švédsku ligu úprimne poznám len tak zbežne, ale čo sa týka dánskej, tak môžem v kľudne argumentovať. Neni to liga o jednom klube, tam je to tak správne nastavené, že je tam jasný favorit (FCK), ale zároveň ho ostatní vždy popreháňajú. Pozri ako pristupujú k futbalu trebárs v Midtjyllande, niečo na spôsob Moneyballu, to je niečo unikátne. Dáni majú veľa kvalitných hráčov, odtiaľ bere často Ajax alebo iné európske kluby, tá reprezentácia vyzerá dosť dobre. Určite je v DK futbalová kvalita i zaujímavosť.

Reagovat
fabec1222

S těmi střídání golmanů se nějak roztrhl pytel

Reagovat
Coutinho10

Svedsko zaslouzene...na Euro patri

Reagovat
stas87

Rumuni to nedali v hlavách, vôbec sa nepripravili a nedokázali poriadne rozohrať. Ten prvý gol totálne lacný, u druhého sa stred zálohy vysral na obranu. Švédi z minima maximum, stačil im bod ale vyhrať chceli. Musí nahradiť Granqvista a Berga, časom Ekdala a Lustiga. Skvele časy teraz pre Tre Kronor.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunsko a Bulharsko sú vo futbale po prevrate 1989 v rozklade. V 90´ešte hrali za komančov vychovaní hráči.

Reagovat
stas87

Rumuni majú aspoň malú nádej v tom, že aktuálne majú relatívne slušnú nastupujúcu generáciu oproti Bulharom. Potrebovali by ale mat viac hráčov na západe a ti aby hrali každý zápas. Ich hcp je mentalita, veľmi rýchlo sa zloží a dosť zápasov stratí práve v hlavách. Na repre úrovni by mali byt tam kde Češi, oni ale výrazne zaostávajú.

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
smazaný uživatel

Toto je skôr návrh jedného blogera, ako že by to zvažovali na najvyšších miestach. Musím však priznať že ten prvý návrh sa mi celkom páči.

Reagovat
Stannis Baratheon

Gruzie super.

Kosovo by přesně mohlo mít problém postoupit - a to je dobře.

Reagovat
Kepy_FCB

Oni ještě mají šanci?

Reagovat
oli9

liga národů díky tomu tam budou horší týmy....a lepší budou doma

Reagovat
Stannis Baratheon

Bohužel se neřídili tím, že by na ME měli hrát jen ty nejlepší týmy, a na sílu tam chtějí protlačit nějaké slabší mužstvo. Z té nejslabší divize o to bude bojovat Kosovo, Gruzie, Bělorusko a Sev. Makedonie.

Reagovat
Shevchenko

Gruzii bych to fakt přál, poslední roky hrajou fakt dobře. Snad to Kosovo sejmou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaYaB

Škoda, že nezískali aspoň bod, Švýcaři to hráli až moc profesorsky..

Reagovat
Kepy_FCB

https://1url.cz/JMAAi

Maďarsko otevřelo nový národní stadion zápasem s Uruguayí a choreem Puskase

Reagovat
smazaný uživatel

Byla by škoda, kdyby si na něm nezahráli na Euru.

Reagovat
lampas

Parádní stadion. Škoda, že jsme prizdisráči a v horizontu 30 let nic takového u nás nevznikne.

Reagovat
Kepy_FCB

u nás by se to nevyprodalo ani za vstupné 50,- Kč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

68 tisíc lidí

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole ta cena je uplne sialena.Viem ze Madari sú vačšími športovými fanúšikmi a šport je pre nich dôležitý, u nás by taký štadion nikdy nenaplnili a hlavne by ludia vypálili parlament za minutie tolkych prachov na štadion.620 milionov eur cena.

Reagovat
adalbertus

cena akorát....

Reagovat
smazaný uživatel

viem že ste športovo založený Puskasov národ, ale to platil štát alebo išlo z eurofondov?Dobrý Bože, 620 milion eur.Stadion Slovana pre 20K stál tuším 70 mil. Prežehnávam sa.

Reagovat
adalbertus

neviem odkiaľ nato vzali peniaze (mimochodom nie je to jedno?)

hlavne že už je

na druhú stranu, štadióny už sú ale výsledky zatiaľ nie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je Maďarsko no. A bežní ľudia tam nemajú poriadne čo žrať, mimo Orbanovej oligarchie...

Reagovat
adalbertus

dobre no

Reagovat
Modroočko

Orbánov vlhký sen came true.

Reagovat
Frick

Chtěl jsem napsat Zárubovi, zda pogratuluje svým finským kolegům a zjišťuju, že si mne bloknul, bo jsem ho upozorňoval na to, že žurnalista veřejnoprávní TV by neměl na svém twitteru provádět vyhraněný politický aktivismus.

Reagovat
Frick

OT - Tento týden už uplynulo 6 let od chvíle co nás opusitla legensa českého internetu M.K.

https://isport.blesk.cz/clanek/isport-life-rozhovory/371596/nezvladnu-to-ogrodnikova-bojovala-s-hloubkou-9-metru-bala-jsem-se.html

Tento článek by se mu určitě líbil. Navíc ta Nikol je fakt dost velká kočka.

Reagovat
Rarášek

Prej kočka .

Reagovat
Frick

Spíš puma, no.

Reagovat
Mates_Matesović
Reagovat
RadekVonCZE

Slovák no

Reagovat
Phillipinho

Alvaro proste s tema golama nemuze prestat

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatám si pre pár rokmi napísal do slovenských novín jeden Fín, aké je to smutné byť Fínom, ked nikdy nepostúpili, raz mali k tomu blízko, 11 hráčov mali v anglickej lige a nepodarilo sa. Dneska je na nohách celá krajina.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je pro finský fotbal největší událost od doby, kdy jsem v FM12 postoupil s HJK do skupiny Ligy mistrů.

Reagovat
Vlkoslav

Reagovat
OTASi

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BaggioRoberto

Co to play off ligy národů o postup na Euro? Z áčka postoupili všichni kromě Islandu, postupuje tim pádem taky?

Reagovat
smazaný uživatel

K Islandu se připojí 3 týmy z ligy C, protože tam jich je 7, kteří zatím nepostoupili. Jedním z nich bude určitě Rumunsko.

Reagovat
Modroočko

Neuveriteľná hlúposť. Škóti boli v kvalifikácii doslova tragikomickí a zahrajú si baráž na základe rok starých výsledkov s ešte väčšími zúfalcami. V tomto UEFA neskutočne šľapla vedľa.

Reagovat
Greny

az na to ze si zadnou baraz nezahraji ...

Reagovat
lada.sp

Skotsko je v C první nasazený pro Ply-off a oba zápasy by hráli doma

Reagovat
smazaný uživatel

doma?

Reagovat
lada.sp

jo tak to finále se losuje sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu, kdyby tohle nebylo, tak by ty týmy v Lize národů neměli žádnou motivaci.

Reagovat
OTASi

Slováci vedou nad vicemistry světa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele