Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina J, 9. kolo
15.11.2019 18:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Finsko zvládlo poslední krok proti Lichtenštejnsku a postupuje Euro

Reprezentace Finska nakonec dotáhla nadějně rozjetou kvalifikaci do zdárného konce a po přesvědčivé výhře 3:0 nad Lichtenštejnskem postupuje poprvé ve své historii na mistrovství Evropy. V pátečním utkání potvrdila úlohu jasných favoritů proti trpaslíkovi skupiny a s osmnácti body si pojistila druhé přímé postupové místo, před třetím Řeckem si vytvořila nedostižný sedmibodový náskok. Hosté zůstávají poslední s pouhými dvěma body na kontě.

Domácí výběr se rozjížděl v pomalejším tempu a v úvodní dvacetiminutovce si nevytvořil žádnou gólovou příležitost, ihned na to se však z první větší akce dostal do vedení. Čtyřiadvacetiletý útočník běloruského klubu BATE Borisov Jasse Tuominen obdržel zblokovanou přihrávku od pozdějšího hrdiny Teema Pukkiho a sám před brankářem Büchelem nezaváhal, ze šesti metrů ho chladnokrevně obstřelil.

Svěřenci trenéra Markka Kanervy si mohli vytvořit dvoubrankový náskok zhruba pět minut před poločasovou přestávkou, ale dělovku Pukkiho z dobrých dvaadvaceti metrů dokázal fantasticky vyrazit do strany připravený Büchel. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po výměně stran, ve 47. minutě byl blízko ke svému druhému zásahu v tomto střetnutí aktivní Tuominen po rohovém kopu Loda z pravé strany.

Po jeho krásném pasu si seběhl před hranici brankového území a prudkou hlavičkou orazítkoval bližší konstrukci, ke skórování mu vskutku chyběly jen centimetry. O devět minut později propadla zpětná přihrávka z levého křídla až na kopačku Loda, jehož rána z první prosvištěla o kousek vedle přední tyče. Finové se mohli definitivně uklidnit v 64. minutě, kdy pokutový kop proměnil devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche City Pukki.

Francouzský rozhodčí Bastien nařídil penaltu za podražení Meiera na unikajícího Soiriho, míč si vzápětí postavil právě Pukki a bezmocného Büchela poslal na opačnou stranu. Seveřané přidali rozhodující třetí gól v 75. minutě. Nejlepší muž na hřišti Pukki po nákopu z vlastní poloviny obešel hostujícího strážce, napoprvé trefil stojícího Malina těsně před brankovou čarou, avšak při dorážce již nezaváhal. Po závěrečném hvizdu vypukla na stadionu v Helsinkách obrovská vlna radosti, na trávník vběhlo i několik tisíc finských příznivců.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
veikko

1:0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele