Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - čtvrtek 21.3.

21.03.2019, 17:53, aktualizováno 21.03.2019, 22:44
Komentáře a souhrny
Vítězně vstoupilo do kvalifikace o postup na evropský šampionát Slovensko, které zvládlo utkání se sousedním Maďarskem. Belgie zvládla domácí zápas s Ruskem. Úlohy favoritů naplnili Chorvaté a Nizozemci. Polsko veze cenné body z Rakouska. Vítězně začal trenér Michal Bílek s Kazachstánem...
Skupina C

Nizozemsko - Bělorusko 4:0

21.03.2019 20:45

Góly: 1. Memphis Depay, 21. Georginio Wijnaldum, 55. Memphis Depay (pen.), 86. Virgil van Dijk

Naděje běloruského národního týmu na zaskočení favorizovaného Nizozemska padly hned v první minutě, kdy se prosadil Memphis Depay, a tímto směrem se následně ubíral i celý zbytek utkání. Především díky Depayově brilantnímu počínání ve finální fázi se Oranjes na úvod evropské kvalifikace zaskvěli suverénním čtyřbrankovým vítězstvím a jejich trenér Ronald Koeman se tak dočkal nanejvýš příjemného dárku ke svým 56. narozeninám.

Depay přitom v posledních měsících klubového fotbalu strádal, o čemž svědčí jeho dlouhá gólová odmlka od listopadu loňského roku až nyní do března a vysedávání na lavičce v posledních dvou zápasech. Jak ovšem naznačily trefy ve francouzském poháru proti Caen i v Ligue 1 s Toulouse, forvard Lyonu na závěr sezony opět nabírá formu a nyní to odnesli i Bělorusové, proti nimž se pětadvacetiletý střelec prosadil dvakrát a na další dvě branky pro změnu nahrál. Za posledních čtrnáct zápasů v nizozemském dresu se tak Depay prosadil hned desetkrát a jen potvrdil, že v Koemanově týmu zastává klíčovou pozici, která mu maximálně vyhovuje.

Nepovedený večer běloruské reprezentace načal již po pouhých padesáti vteřinách hry Ihar Šytaw, jehož nedůrazná nahrávka brankáři posloužila jako asistence pro pozorného Depaye, který obešel vyběhnuvšího Harbunowa a s pomocí tyče dopravil míč z úhlu do odkryté branky. Někdejší hráč Eindhovenu či Manchesteru United zůstával při chuti i nadále, o čemž svědčila jeho tvrdá dalekonosná rána jen těsně vedle či excelentní asistence u druhého nizozemského gólu. Z Depayovy jemné patičky v hloubi pokutového území těžil Georginio Wijnaldum, jehož už proti padajícímu Harbunowovi čekala snadná práce.

Deset minut po změně stran navíc domácí přidali i třetí gól, aby o vítězi již nebylo sebemenších pochyb. Za Sivakowův neohrabaný faul na Wijnalduma rozhodčí nařídil pokutový kop, který chladnokrevně tvrdou ranou k tyči neproměnil nikdo jiný než Memphis Depay.

Nizozemci si tak v závěrečné dvacetiminutovce mohli dokonce dovolit i hru v deseti, neboť třetí střídající Kenny Tete si okamžitě po příchodu na hřiště přivodil svalové zranění a obratem zase odstoupil. Přesto čtvrtý gól večera padl opět do běloruské branky. Nezastavitelný Depay sice tentokráte na Harbunowovi ztroskotal dvakrát v rychlém sledu za sebou, jenže do třetice se raději rozhodl stříleným centrem najít na zadní tyči hlavu Virgila van Dijka, jenž z bezprostřední blízkosti zabořil míč do sítě a stanovil konečné skóre 4:0. Oranjes tak před očekávaným nedělním duelem s Německem v repríze soubojů z nedávné Ligy národů potvrdili, že jsou v dobré formě.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Estonsko 2:0

21.03.2019 20:45

Góly: 56. Niall McGinn, 75. Steven Davis (pen.)

Národní tým Severního Irska po výjimečném vzestupu na výsluní v podobě osmifinálové účasti na předešlém mistrovství Evropy a jen velmi těsném neúspěchu v baráži o postup na loňské mistrovství světa uhrál v minulém roce výrazně horší výsledky a bylo tak otázkou, v jakém rozpoložení vstupuje do kvalifikace ME. Soudě dle výhry 2:0 nad Estonskem se tým Michaela O’Neilla zdá být zpět ve svém živlu.

Severní Irové v tažení na EURO 2016 těžili především z domácí formy a zdá se, že k udržení mezi evropskou smetánkou hodlají dospět stejným způsobem. Právě ve Windsor Parku britský tým zaznamenal své vůbec poslední vítězství v soutěžním utkání, když v září 2017 porazil českou reprezentaci 2:0. Nyní téhož výsledku dosáhl i proti Estonsku a před nedělním duelem s Běloruskem si tak napravil pošramocené sebevědomí z Ligy národů, kde všechny čtyři zápasy s Rakouskem a Bosnou a Hercegovinou shodně prohrál.

Již v samotném úvodu mohli jít domácí do vedení, když se dlouhé autové vhazování dostalo až na zadní tyč k Niallu McGinnovi, ovšem jeho rána z voleje zamířila mimo. V devatenácté minutě pak mělo Severní Irsko ještě větší příležitost k průlomu skóre, jenže Paddy McNair nezvládl zakončení hlavou a z bezprostřední blízkosti centr Jonese poslal jen do země a přes břevno.

O’Neillova družina ovšem zůstávala i nadále v převaze a trpělivě si vytvářela další brankové příležitosti. Na přelomu půlhodiny hry se marně domáhal odpískání penalty Jamal Lewis po stažení Baranova, chvíli nato trefil Craig Cathcart ve slibné pozici hlavou přesně střed brány s připraveným brankářem Lepmetsem a před odchodem do kabin ještě pokoušel štěstí Jones.

Jedenáct minut po změně stran se již ale Severní Irové přece jen dočkali, když Kyle Lafferty sklepnul centrovaný míč do cesty McGinna, jehož nekompromisní střela z voleje zapadla přesně k Lepmetsově přední tyči. Druhý klíčový moment severoirského triumfu nastal v 71. minutě, kdy brankář Bailey Peacock-Farrell po celozápasové nečinnosti obstál tváří v tvář Henrimu Anierovi, jenž se na něj řítil v samostatném úniku.

Neproměněná gólová šance mrzela Estonce dvojnásob pár minut nato, neboť domácí po nešikovném zákroku Karola Metse na George Savilla dostali výhodu pokutového kopu, k němuž se postavil kapitán Steven Davis a bezpečně jej proměnil. Severní Irsko tak má za sebou ideální vstup do nového kvalifikačního cyklu a v náročné skupině s Nizozemskem a Německem může nadále doufat v další překvapení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko11004:03
2.Severní Irsko11002:03
3.Německo00000:00
4.Estonsko10010:20
5.Bělorusko10010:40
Skupina E

Chorvatsko - Ázerbájdžán 2:1

21.03.2019 20:45

Góly: 44. Borna Barišić, 79. Andrej Kramarić - 19. Ramil Šejdajev

Byl to velký boj a nečekané nervy, ale nakonec Chorvatsko slaví tři body. Ázerbájdžán totiž kousal a dokonce se v první půli dostal do vedení. Na dvě trefy slavnějšího a zkušenějšího soupeře ale odpověď už nenašel.

Chorvatsko bylo na domácí půdě samozřejmě obrovským favoritem a nic jiného než demolici soupeře fanoušci přímořského státu nebrali. Odpovídala tomu i základní sestava, v níž se objevili Kramarić, Perišić, Petković nebo Vida s Modrićem a Kovačićem. Jediným hrotovým útočníkem hostujícího Ázerbájdžánu byl Šejdajev, u nějž se ale nepředpokládalo, že by mohl zkušeným obráncům Chorvatska dělat větší potíže.

Jenže dělal. Hosté hráli na půdě favorita maximálně jednoduše a účelně, což domácí překvapilo. Chorvatsko sice mělo míč hodně často na kopačkách, ale nedokázalo si vypracovat větší šanci. V jedenácté minutě se k míči dostal Bruno Petković, jehož rána ze střední vzdálenosti mířila mimo tři tyče.

O dvě minuty později sahal Ázerbájdžán po obrovské senzaci. Dlouhý pas si zpracoval Šejdajev a pláchl po straně obráncům Chorvatska. Dostal se s míčem u nohy až do vápna, kde si položil dalšího protihráče. Jenže pak celou situaci zazdil, když napálil jen nohu padajícího brankáře Kaliniće!

Hosté ale ukázali, že se rozhodně nebojí a nedají slavnějšímu soupeři nic zadarmo. To se ostatně potvrdilo v minutě dvacáté. Ramil Šejdajev se pustil do ataku a prošel až do vápna. V něm ho jen stínoval obránce Ćaleta-Car a právě s pomocí jeho teče překonal Šejdajev brankáře Kaliniće - 1:0.

To byla obrovská senzace a Chorvatům chvíli trvalo, než se jim potupné skóre na světelné tabuli vrylo do paměti. Chorvatsko to zkoušelo spíše střelami z dálky, které nemohly brankáře Ağayeva nijak vyděsit. Deset minut před koncem první půle se do větší šance dostal útočník Andrej Kramarić, jehož povedená hlavička po rohovém kopu ztroskotala až na posledním obránci na brankové čáře!

Přesto Ázerbájdžán ještě v první půli kapituloval. A byla to situace velmi jednoduchá, protože od rohového kopu se balon přes teč Perišiće dostal k Ćaletu-Carovi, který hlavičkoval do brankáře Ağayeva. Ten sice míč vyrazil, ale všudypřítomný Borna Barišić už se nemýlil - 1:1.

Pořád to samozřejmě byl pro hosty skoro zázrak a nezdálo se, že by to Chorvatům zase tak vadilo. Centr Modriće se v 56. minutě stáčel na zadní tyč a nakonec se musel brankář Ağayev natáhnout, aby míč vyrazil na břevno.

Uplynulo dokonce sedmdesát minut, ale ani tato doba nestačila jasnému favoritovi k dalšímu zdolání hostující obrany. Chorvatsko sice svíralo soupeře a dostalo ho pod tlak, ale větší šanci si dlouho vypracovat nedokázalo. Prosadilo se až v 79. minutě, kdy Andrej Kramarić obelstil ve vápně soupeře a krásnou ranou poslal míč ke vzdálenější tyči - 2:1.

Více informací k zápasu

Slovensko - Maďarsko 2:0

21.03.2019 20:45

Góly: 42. Ondrej Duda, 84. Albert Rusnák

Slováci vykročili do kvalifikace na EURO 2020 správnou nohou a sousední Maďarsko zcela zaslouženě porazili 2:0. Výbornou premiéru v ostrém soutěžním zápase a navíc proti velkému rivalovi prožil kouč domácího výběru Pavel Hapal. Slovensko poslal v prvním poločase do vedení záložník Herthy BSC Ondrej Duda a pojistku v závěru přidal Albert Rusnák.

V Trnavě panovala skvělá atmosféra a to nejen díky domácím příznivcům, ale také početnému maďarskému publiku. Slovensko a Maďarsko jsou dva velcí rivalové a každý z nich by rád proklouzl na evropský šampionát ze skupiny, ve kterém jsou největšími favority Chorvaté.

Slovensko vstoupilo do utkání hodně aktivně a soupeře ve všech směrech přehrávalo. V 11. minutě prošla Rusnákova přihrávka malým vápnem až k Hamšíkovi, který ale vůbec netrefil prostor mezi třemi tyčemi. O chvíli později velice nebezpečně vypálil k tyči Pekarík a Gulácsi musel vyrážet na rohový kop. Do třetice pak Hancko otřel svůj projektil o břevno a Maďarsko zázrakem ještě neprohrávalo. Následně se do hry dostali i hosté a po Kalmárově pádu se marně dožadovali pokutového kopu. Obrovská radost propukla na stadionu Antona Malatinského ve 42. minutě, kdy během obléhání vápna Maďarska procpal Rusnák přihrávku na Ondreje Dudu, kterému stačilo jen nastavit kopačku.

Kouč hostí Marco Rossi nemohl být s výkonem svých svěřenců v žádném případě spokojen a poměrně brzy také sáhl k prvnímu střídání. Hru měl oživit Dominik Szoboszlai a krátce nato mělo Maďarsko první výraznější gólovku. Z hranice vápna se dostal k odvrácenému balónu Szalai a Dúbravka skokem k tyči vyrazil. Na druhé straně se předvedl i Gulácsi proti střele Maka.

V 73. minutě byli Maďaři nejblíže vyrovnání. Orban se po dlouhém balónu ocitl za slovenskou obranou, ale svojí hlavičku nasměroval jen do Dúbravky. Slovensko si chtělo výsledek pojistit druhou brankou a to se mu nakonec skutečně podařilo. V 81. minutě ještě Pekaríkův gól kvůli ofsajdu neplatil, ale za další čtyři minuty soupeře potrestal z protiútoku skrytou střelou k přední tyči Albert Rusnák. Slovensko na úvod kvalifikace porazilo konkurenční Maďary 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovensko11002:03
2.Chorvatsko11002:13
3.Wales00000:00
4.Ázerbájdžán10011:20
5.Maďarsko10010:20
Skupina G

Rakousko - Polsko 0:1

21.03.2019 20:45

Góly: 68. Krzysztof Piątek

Krzysztof Piątek řádí nejen v dresu AC Milán, ale také v barvách polského reprezentačního výběru. Jeho jediná branka rozhodla utkání na stadionu Ernsta Happela ve Vídni. Polsko na úvod kvalifikace porazilo svého největšího konkurenta v boji o postup Rakousko a to navíc na jeho půdě.

Rakousko a Polsko jsou považováni za největší favority skupiny G a i z tohoto hlediska byl jejich vzájemný souboj hned v úvodu kvalifikačního cyklu velmi důležitý.

Domácí kouč Franco Foda zařadil do základní sestavy své největší hvězdy, tedy Davida Alabu a Marka Arnautoviće, zatímco polský protějšek neváhal postavit brankáře Szczęsnyho nebo ofenzivní duo Lewandowski - Milik. Vycházející hvězda AC Milán Krzysztof Piątek začal pouze na lavičce náhradníků.

První poločas zas tolik zajímavých momentů nepřinesl. Jako první vyzkoušel Szczęsnyho pozornost Sabitzer, ale Rakousko po zásahu brankáře Juventusu zahrávalo rohový kop. Na druhé straně se dostal do zakončení hlavou Glik, ovšem to pro Lindnera neznamenalo vážnější nebezpečí. Mnohem nebezpečnější byla až střela Grosickiho, po které se musel Lindner už natahovat.

Nepříliš záživný průběh utkání se trenér Jerzy Brzeczek rozhodl oživit v 59. minutě příchodem Krzysztofa Piąteka a ve svém výběru měl šťastnou ruku. O deset minut později se po závaru před domácí brankou prosadil hlavičkou a Polsko ve Vídni vedlo 1:0. Piątek nemusel zůstat u jednoho gólu, obrovskou šanci čtvrthodinu před koncem však poslal trestuhodně mimo. Piątekova neproměněná gólovka mohla Poláky zamrzet, dvě minuty před koncem utkání hlavičkoval v tutové šanci Marc Janko vedle!

Tlak Rakouska v nastavení sílil a po další ráně Davida Alaby musel zasahovat Szczęsny. Polsko už si hubené vedení vzít nenechalo a z Rakouska si veze plný počet bodů.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Lotyšsko 3:1

21.03.2019 20:45

Góly: 11. Ezgjan Alioski, 29. Eljif Elmas, 90+3. Eljif Elmas - 88. Darko Velkovski (vl.)

Severní Makedonie vstoupila tou správnou nohou do kvalifikačního cyklu o ME 2020 a papírově nejslabšího účastníka skupiny z Lotyšska zdolala ve Skopje po výsledku 3:1. O svém vítězství rozhodla již v prvním poločase, kde vsítila hned dvě branky. Výběr z východní Evropy sice snížil, ovšem poté dohrával o deseti a v nastaveném čase ještě jednou inkasoval. Makedonci tak nyní mají o něco větší naději na postup než soupeř.

Hned úvodní větší příležitost čtvrtečního utkání z 11. minuty skončila gólem svěřenců trenéra Igora Angelovskiho. Sedmadvacetiletý obránce druholigového anglického Leedsu Ezgjan Alioski obdržel po rychlém brejku finální nahrávku od zkušeného Pandeva a z levé strany z mírného úhlu propálil brankáře Vaņinse, který i přes zákrok nedokázal zabránit míči v cestě do sítě. Po dvaceti minutách hry si Vannis připsal na konto první úspěšný zásah.

Ve skluzu se snažil dopravit balón do sítě Nestorovski, nicméně hostující strážce branky si poradil a míč vykopl reflexivně nohou z brankové čáry. Aréna Telekom se přeci jen dostala podruhé do varu po necelé půlhodině hry. Teprve devatenáctiletý talent Eljif Elmas hájící barvy tureckého Fenerbahçe využil tečované nahrávky od Nestorovskiho, důrazně si seběhl k levé tyči a tam zblízka dokázal překonat marně se natahujícího Vannise.

Ihned na to reagovalo Lotyšsko střídáním mezi třemi tyčemi, Vannise nahradil Steinbors. Poté tempo hry naprosto opadlo a oba protivníci přidali až v závěrečných minutách. Hostům svitla naděje na bodový zisk v 87. minutě. Po přímém volném kopu Rakelse z více jak čtyřiceti metrů se Darko Velkovski snažil odhlavičkovat míč do bezpečí před Isajevsem, ale k jeho smůle překvapil i gólmana Dimitrievskiho a jednalo se proto o vlastní gól.

Lotyši od tohoto okamžiku přidali na důrazu a doplatili na něj v první minutě nastavení. Andrejs Cigaņiks totiž uviděl od tureckého rozhodčího Özkahya druhou žlutou kartu a předčasně odešel pod sprchy. Následně se mohla Severní Makedonie definitivně uklidnit, neboť svou druhou trefu v tomto střetnutí přidal Elmas. Svůj pohotový lob z deseti metrů usměrnil do vzdálenější šibenice, Steinbors se jen naprázdno proletěl vzduchem.

Více informací k zápasu

Izrael - Slovinsko 1:1

21.03.2019 20:45

Góly: 55. Eran Zahavi - 48. Andraž Šporar

Byla to zřejmě spravedlivá dělba bodů na úvod kvalifikačního cyklu. Zatímco Slovinsku lépe vyšel první poločas, aby se poté na začátku toho druhého ujalo vedení zásluhou Andraže Šporara, Izrael se vzchopil po změně stran a rychlém inkasování, a remízu určila trefa Erana Zahaviho. Oba týmy ve skupině G obsadily dělené třetí místo.

Slovinci zlehka zahrozili jako první, a to v 10. minutě, to když Jokič z levé strany poslal dlouhý pas do šestnáctky, tam se k hlavičce propracoval Zajc, nicméně brankář Harush míč celkem v pohodě zkrotil. Jen o dvě minuty později se v daleko lepší střelecké pozici objevil Šporar, jenže pravačkou po zemi nasměroval balón jen kousek mimo bránu.

Hosté byli směrem dopředu i nadále o něco aktivnějším mužstvem, po půlhodině hry vyzkoušel z dálky svoje mířidla Iličič, jehož pumelici lehce tečoval bek Tawatha, a možná i proto tenhle pokus lehce lízl izraelské břevno. Domácí v prvním poločase v ofenzívě doslova tápali. A jejich soupeř se tak krátce po přestávce ujal asi zaslouženého vedení.

Stoper Yeini si hrubě nerozuměl s Harushem, ten ze své brány vyběhl možná o něco později, než by bylo potřeba, a toho využil Šporar, jenž přetlačil svého protivníka a zamířil z krkolomné pozice pod nohy izraelského gólmana. V podstatě až tenhle moment svěřence trenéra Andiho Herzoga vyburcoval k trochu sebevědomějšímu a odvážnějšímu výkonu.

Změnit negativní stav hodlal díky své příležitosti v 51. minutě Tawatha, který se snažil z pokutového území zamířit ke vzdálenější tyčce, avšak pravačkou kýžený a chtěný prostor minul. V 54. minutě chtěl skórovat taktéž jeho spoluhráč Zahavi, ovšem brankář Oblak proti němu vytasil povedený zákrok. Izrael nakonec udeřil z následného rohového kopu.

Yeini na bližší tyči sklepl prudkou přihrávku až dozadu, tam se nacházel zcela nehlídaný Zahavi, a ten už zamířil tam, kam potřeboval. Jen o pár chvil později mohl Izrael zacílit ještě jednou z kopu z rohu, ovšem Oblak reflexivně vychytal hlavičku Daboura. Slovinsko mohlo ve druhé půli zaúřadovat v 68. minutě, ale Šporar nevyzrál na Harushe.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie11003:13
2.Polsko11001:03
3.Izrael10101:11
 Slovinsko10101:11
5.Rakousko10010:10
6.Lotyšsko10011:30
Skupina I

Belgie - Rusko 3:1

21.03.2019 20:45

Góly: 14. Youri Tielemans, 45. Eden Hazard (pen.), 88. Eden Hazard - 16. Denis Čeryšev

Belgičané si nakonec po povedeném závěru poradili s nebezpečnými Rusy a na domácí půdě je porazili 3:1. Děkovat za to mohou především skvělému Edenu Hazardovi, který zaznamenal dvě branky.

Belgičané byli na domácí půdě proti Rusku jasným favoritem a odpovídala tomu i jejich základní sestava. Do ní se vešli hráči jako Dendoncker, oba Hazardové, Courtois nebo Tielemans s Mertensem. Místo zraněného Lukakua zaujal Michy Batshuayi. Hosté vsadili na opory jako Čeryšev, Golovin, Nababkin nebo Dzjuba.

Na první branku zápasu jsme nemuseli čekat moc dlouho a skóre se měnilo už po čtrnácti minutách hry. Hvězdný křídelník Eden Hazard zaútočil do rozhozené obrany a přihrál na Castagneho. Zkušený hráč, který si vydělává na chléb v Bergamu, našel ve druhé vlně nabíhajícího Youriho Tielemanse. K němu se dostal míč velmi rychle a po krátkém zpracování jej mladý hráč poslal přesně k tyči!

Rusové ale téměř hned odpověděli. Trvalo jim to jen 120 sekund, protože pak se předvedl brankář Thibaut Courtois. Ten si dal s rozehrávky hodně načas, načež ho dostal pod tlak Dzjuba. Courtois v rychlosti stihl odehrát míč jen na kopačku útočníka Denise Čeryševa, který jej posléze obešel a s trochou štěstí poslal míč do prázdné brány - 1:1.

Belgičané byli nadále aktivnějším týmem a často zkoušeli zrychlit hru narážečkami, které ale obrana Rusů velmi dobře odhadovala a tedy i přerušovala. První půle se pomalu chýlila ke svému konci, když se Belgičané málem opět ujali vedení. Velmi rychlý kontr dostal míč k osamocenému Batshuayiovi, který sice překonal brankáře Guilhermeho, jenže míč vykopl z brankové čáry vracející se obránce Džikija!

Přesto se Belgičanům povedlo udeřit ještě před odchodem do šaten. Samozřejmě u toho byl Eden Hazard, který se s míčem probil až do vápna a v něm si vymodlil faul na Žirkovovi. Sudí následně odpískal pokutový kop a k jeho exekuci se postavil sám hvězdný hráč anglické Chelsea. A protože se nemýlil, favorizovaná Belgie odcházela do kabin spokojenější.

Brankář Thibaut Courtois moc práce neměl a do druhé půle ho Denis Čeryšev přivítal jen poměrně nevýraznou střelou z větší vzdálenosti. Po Castagneho centru do vápna se pokoušel zakončit Michy Batshuayi, jenže jeho rána mířila o poměrně velký kus mimo bránu.

Rusové byli trochu živějším týmem, ale ani to jim nepomáhalo ke zdramatizování výsledku. Do zajímavější šance se pokoušel dostat Eden Hazard, jenže jeho tečovaný pas skončil u brankáře Guilhermeho. Finální podobu výsledku tak dal opět Eden Hazard až dvě minuty před koncem. Zakončil totiž akci Batshuayie a zaznamenal svůj druhý gól v utkání. V závěru pronesl nějakou peprnou poznámku na adresu sudího mladík Golovin a byl vyloučen.

Více informací k zápasu

Kypr - San Marino 5:0

21.03.2019 18:00

Góly: 19. Pieros Sotiriou (pen.), 23. Pieros Sotiriou (pen.), 26. Ioannis Kousoulos, 31. Giorgos Efrem, 56. Konstantinos Laifis

Kypr si bez milosti poradil se San Marinem a nadělil mu potupnou pětku. O dva góly z toho se postaral střelec Pieros Sotiriou, kterého podpořili ještě Kousoulos, Laifis a Efrem. San Marino brankáře Panayiho nepřekonalo ani jednou.

Kypřané byli od úvodu utkání jasně lepším týmem a dokazovali to prakticky po celý zápas. Po Efremově centru ze střední vzdálenosti střílel Papoulis, jeho sražená střela se dokutálela k brankáři Benedettinimu. V desáté minutě zakončoval po chybě hostující obrany Fotis Papoulis, jenže míč namířil těsně vedle tyče! Na první branku utkání jsme nemuseli čekat moc dlouho a zavinil ji vlastní rukou Davide Simoncini. Následně odpískanou penaltu s klidem proměnil Pieros Sotiriou a Kypr vedl.

Pro Kypr to byl hodně slibný začátek, protože jen o pět minut později Marcello Mularoni ve vlastním pokutovém území fauloval Jasona Demetria a Sotiriou proměnil bez větších problémů další nařízenou penaltu - 2:0.

Hodně svižnou hru Kypr potvrdil jen o tři minuty později, kdy obrana hostí opět zcela propadla. Stejně jako míč na stopera Ioannise Kousoulose, který zůstal za obranou San Marina zcela zapomenut. Pak už mu nedělalo problémy posunout míč skrz brankáře hostí a slavit.

Domácím se velmi povedla první třicetiminutovka a s jejím uplynutím už vedli o čtyři branky! Zpoza pokutového území k hezké střele natáhl zkušený Giorgos Efrem a jeho ránu brankář Benedettini nemohl chytit ani náhodou - 4:0 pro domácí Kypr.

Je logické, že po změně stran už se domácí nikam moc nehnali a spíš si užívali naprosto zasloužené vedení. To navíc ještě zvýšil Konstantinos Laifis, který byl ve správnou chvíli na správném místě. Dostal se k němu totiž míč po rozehrání rohového kopu a Laifisova hlavička na další gól v pohodě stačila.

Laifis ještě v závěru pálil těsně nad a pak jen sledoval, jak San Marino zahazuje obrovskou šanci. Berardi potáhl míč podél postranní čáry a pak nahrál na Golinucciho. Ten však prakticky sám před brankářem poslal míč pár metrů mimo bránu!

Více informací k zápasu

Kazachstán - Skotsko 3:0

21.03.2019 16:00

Góly: 6. Jurij Percuch, 10. Jan Vorogovskij, 51. Baktyor Zajnutdinov

Tažení Skotska za postupem na evropský šampionát začalo hned v prvním zápase pořádným fiaskem. Tým Alexe McLeishe si totiž odváží z Astany potupnou porážku 0:3 od Kazachstánu, a to především kvůli hrubě nevyvedenému vstupu do zápasu a dvoubrankovému manku během deseti minut. Na trefy Percucha a Vorogovského navíc krátce po přestávce navázal i Zajnutdinov, zatímco hosté se směrem dopředu zápasem protrápili skrz naskrz.

Kazaši, dle národního žebříčku 117. tým na světě, z předešlých čtyřiceti soutěžních utkání dokázali zvítězit pouze ve třech, a to proti Andoře, Lotyšsku a Faerským ostrovům. Proti Skotům však domácí zápasu dominovali do samého úvodu, jak po pěti minutách přetavil i v průlom skóre Jurij Percuch po skvělé pobídce Merkela před vytaženou obranu. Čtyři minuty nato bylo pro Skoty ještě hůře, neboť takřka jako přes kopírák domácí vyřadili obranný blok soupeře jedinou přesnou kolmou přihrávkou Kuata na Vorogovského a domácí záložník si bezpečně poradil i proti vybíhajícímu brankáři Bainovi.

Skotský tým může žehrat na značně okleštěnou soupisku, která se pro tento zápas musela obejít bez kapitána Robertsona, dalšího beka Tierneyho či dva záložníky Frasera s Patersonem, jež jejich mateřské kluby Bournemouth s Cardiffem odmítly uvolnit k zápasu hraném na umělém povrchu, jímž stadion v Astaně disponuje. Přesto byl výkon hostí žalostný a za celou první půli musel kazašský brankář Nepogodov řešit před svou brankou pouze trable s lapením Armstrongova centru, jinak na něj nešla jediná přesná střela. To domácí ještě jednou pořádně zahrozili prostřednictvím kapitána Islambeka Kuata, jehož dalekonosná rána si žádala Bainův kvalitní zákrok.

Ať už si hosté o poločasové pauze řekli v útrobách stadionu cokoli, ovoce to nepřineslo, ba naopak. Také po změně stran měli mnohem lepší nástup do hry hráči Kazachstánu, kteří znovu skórovali po pěti odehraných minutách. Načechraná přihrávka Sujumbajeva našla na zadní tyči nehlídaného Zajnutdinova, pro nějž nebyl problém uklidit hlavou míč do sítě na propastných 3:0.

Teprve za tohoto stavu se ke slovu dostalo i Skotsko a Nepogodov musel přece jen dvakrát zasahovat proti pokusům Armstronga s Forrestem, ovšem ani v jednom případě se na lapení míče nijak zvláště nenadřel. McLeishova družina tak z Astany odjíždí s výpraskem a pokusí se nyní vyspravit pošramocené sebevědomí v nedělním duelu na půdě trpaslíka ze San Marina, zatímco Kazachy čeká zápas s Ruskem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kypr11005:03
2.Kazachstán11003:03
3.Belgie11003:13
4.Rusko10011:30
5.Skotsko10010:30
6.San Marino10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (168)

Přidat komentář
Wambasen

Bílek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
Liquid

ale k české repre ho už nechci

Reagovat
Losinho

Reagovat
Pride

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Salfovic

venku

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
smazaný uživatel

snad se co nejdřív vrátí

Reagovat
Fabregas@ole

do Zlína?

Reagovat
smazaný uživatel

K repre. Poslední trenér, který s ní něco dokázal.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
db18

Reagovat
Coutinho10

v nedeli od 15:00 Kazachstan - Rusko...tam se ukaze, jestli budou mit sanci se rvat o postup...tam se ukaze kvalita Bilka ale naslapnuto ma dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Jako že když s Kazachstánem, co minulou kvaldu neměl žádnou výhru, neporazí Rusko, tak není kvalitní trenér?

Reagovat
Coutinho10

taky sami tam v tv prenose rikali, ze maj postupovy ambice, tak jenom rikam, protoze Belgie je jasny cislo 1, tak s Ruskem se pravdepodobne muzou rvat o 2. misto, protoze hrali fakt dobre a kdyz ten zapas zvladnou, tak si muzeme rict, ze pro ne Bilek muze bejt obrovskej prinos...z toho, ze porazil doma Skotsko 3:0 je fajn, ale porad to je Skotsko, ktery je venku v poslednich letech celkem tragicky, takze urcite nebudu Bilka vychvalovat do nebes, jakej to je valec, ikdyz samozrejme i to je super vysledek, ale jak rikam, tak ta kvalita toho soupere nebyla takova....napovi az ten nedelni zapas, jestli ty postupovy ambice muzou bejt realny

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, tak že tam jsou blázni v televizi je ale jiná věc Ten tým měl 0 výher minulou kvaldu, teď už překonal výsledek z celé minulé a říkat, že kvalita trenéra se ukáže jestli postoupí s týmem, co nedokázal předchozí kvalifikaci vyhrát jediný zápas mi přijde fakt přehnaný. Neříkám, že je Bílek úžasnej a měl by se vynášet do nebes, ale odsoudit trenéra, že nepostoupí s týmem, co měl 3 body. Ztratil 17 bodů na baráž a skóre 6:26 v minulé kvaldě mi přijde hodně komické. To je jak dát Guardiolovi San Marino a chtít po něm postup jinak je špatný trenér?

Reagovat
Coutinho10

ja bych ho urcite nezatracoval, kdyby nepostoupil a to, ze v minuly kvalde nedokazali vyhrat zapas bych spis videl v spatnym trenerovi nebo nevim, nesledoval jsem je nejak pravidelne, ale ten tym podle me ma potencial goly davat, takze pokud vylepsej obranu, coz se vcera ukazalo, tak muzou o ten postup hrat...a proc ne ? Co bylo bylo a ted je nova kvalifikace a zacali suprove a rozhodne bych je neprirovnaval k San Marinu i na klubovym fotbalu ukazujou, ze nejsou spatny (zrovna my 2 muzeme vypravet) ...takze proto jsem zvedavej, jak ten tym zahraje proti tezsimu souperi, kde podle me nemusi uplne propadnout

Reagovat
smazaný uživatel

No ale v Astaně hrajou dva Kazachstánci Zase tady z nich dělat adepty na postup... Bych se dost divil, kdybys z hlavy vyjmenoval aspoň 2 hráče. Já koukal na jejich sestavu a znám jich přesně 0. Mimo Kazachstán hrajou 2 a to nejlepší klub je Heracles. Většina hraje v Kalmaty, kterou vyřadila Olomouc 4:1 letos. To ti jako fakt přijdou tak nabušený?

Reagovat
mayday

To vůbec, povedl se jim pravděpodobně zápas + kombinace marných Skotů, kteří podobných ostud předvedli za poslední roky dost.

Reagovat
Coutinho10

Oni hrajou spis vic tymove, takze jmenovat ti z pameti jejich opory nebudu, ale na 2 hrace si vzpomenu (na Muzhikova, kterej se dobre pamatuje a vcera byl na lavicce + brankar, ktery vcera chybel a chyta i za Astanu, takze si ho pamatuju z pohledu Tribuny Sever, kdyz proti nam chytal - Erić)

Jeste pridam jeden poznatek z minulosti a to, ze kdyz jsem je videl proti tymu, kterej proti nim chtel hrat (takze vetsina) , tak sice od favoritu vzdycky nejaky goly dostali, ale zaroven v ty ofenzivni casti maj sikovny hrace, kteri si umeji vyhovet a i vcera to ukazali....kdyz kouknu do historie domacich zapasu na Livesportu, tak bych vypichnul rok 2014, kdy hrali s nama (Kazachstan - Cesko 2:4), (2015 - Kazachstan - Nizozemsko 1:2), (2016 - Kazachstan - Polsko 2:2), takze oni potencial maj a celkem verim tomu, ze muzou bejt cernej kun tyhle kvalifikacni skupiny, takze proto jsem zvedavej, jak zahrajou v nedeli s Ruskem a ten vysledek muze hodne napovedet o tom, jak se ta skupina muze vyvijet

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek

Reagovat
paver

Nejhorší výkon Skotska za posledních 5-6 let, to byla neskutečná tragédie

Reagovat
mayday

Myslím, že Skotsko tam těch tragédii má více. Vždyť jsou marní už přes 20 let víceméně.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
jenage

Bilek ven!!!

Reagovat
REPLIKATOR

Bílek jen!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Zloutek hned za Belgii ve skupine

Reagovat
smazaný uživatel

Super,Kazaši se konečně chytli,Bílek je nejlepší trenér světa

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek postoupí s Kazachama na ME a my nic, to bude legranda

Reagovat
Liquid

na to ME nepostoupí jen naprostí barbaři po tom rozšíření

Reagovat
Salfovic

Spíš žabaři.

Reagovat
smazaný uživatel

Holanďani například.

Reagovat
Bandita_Harry

Holandania vyhrajú skupinu v pohode a na ME budú v semifinále

Reagovat
TheMally11

Bílek ukazuje kvality až mimo hranice

Reagovat
Whitemedia

Zlín je snad za hranicemi?

Reagovat
Rarášek

Pro pražaky určitě .

Reagovat
REPLIKATOR

Hranice nemožného

Reagovat
Coutinho10

Fringe

Reagovat
Whitemedia

Tři série a dost, přišlo mi to celé už pak hrozně natahované a u čtvrté jsem to vzdal..

Reagovat
Coutinho10

ja to nakonec dokoukal, ale musim rict, ze zacatku po par dilech jsem to malem vzdal, ale nakonec jsem to sledoval az do konce a nelituju, ikdyz ted uz bych to asi nedal

Reagovat
Greny

Až v Asii*

Reagovat
Pablos

Kazachstán je největší země na světě,

ostatní země před ním utíkají jako holky.

Kazachstán je největší vývozce Bílku,

další asijské země nám Bílka závidí.

Kazachstán je nejlepší země na světě, ¨

všechny ostatní země jsou domovem teploušů.

Reagovat
Rarášek

Cože

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Borat

Reagovat
REPLIKATOR

BAN

Reagovat
Pablos

nebud tak přísnej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.

Reagovat
Elliasson

Kazašské společnice nejlepší na světe,

nepočítáme-li ty z Turkmenistánu.

Na to jsi zapomněl.

Reagovat
Pablos

Reagovat
martin.b

Nejlepší trenér světa

Reagovat
smazaný uživatel

Světa? Celé Mléčné dráhy!

Reagovat
smazaný uživatel

Nie je mliečna dráha teoreticky menšia ako svet?

Reagovat
Rarášek

První vítězství reprezentace Kazachstanu v Nursultanu?

Reagovat
Kepy_FCB

v Alma-Atě

Reagovat
salm0n

https://www.bezfrazi.cz/nez-me-poslou-domu/ kdyby ještě někdo nečetl

Reagovat
Pride

mňam dopíči

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
db18

Reagovat
Rarášek

Ale notak

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
twelwer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

neumím číst

Reagovat
C-M@ster

5-7... a kdyby někdo náhodou neviděl: https://youtu.be/K1EaMVZBvGM

Reagovat
kilobyte

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

to jsi vzal z honest trailery ten úvod s komentářema?

Reagovat
C-M@ster

Jo.

Reagovat
db18

wut?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JackDaniels.

pokracuj

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Diego2

uzasne,super

Reagovat
smazaný uživatel

ten konec je úžasný. Paráda.

Reagovat
frankiefcb

výborný komentář a jako dobrá jebačka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jak mu mohl někdo v angličtině vykat

Reagovat
smazaný uživatel

proč by s nedvědem mluvil anglicky

Reagovat
kilobyte

Jak jinak by spolu měli mluvit dva Češi v Itálii.

Reagovat
smazaný uživatel

"I to byla obří změna, protože italský fotbal vychází z neskutečného množství taktických pokynů. Bývaly tréninky, kdy jsme třeba dvě hodiny pilovali detaily defenzivy, a i já jako útočník jsem musel vědět, kde jak mám bránit, na koho vystoupit a kdy přesně. V Anglii jsem místo toho dostal jediný taktický pokyn: „Dávej góly.“"

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kepy_FCB

Skoti

Reagovat
ratusek

MBVCD

Reagovat
Shevchenko

MBCP

Reagovat
Bandita_Harry

Mcbp

Reagovat
Xaviercreus

Jde to i bez Rezka

Reagovat
Liquid

Dámy a pánové, komu bude dnes fandit, severním nebo jižním Uhrům ?

Reagovat
Greny

Remiza

Reagovat
Liquid

Hrošovský a Stoch oba jen lavica

Reagovat
ďuriLFC

Chod to povedať Pavlovi, mal by ťa rešpektovať

Reagovat
Greny

Stoch v té formě jaké je měl stoprocentně hrát...klidné místo Maka

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kepy_FCB

Felvideku

Reagovat
Bandita_Harry

To je co

Reagovat
DrQQ

Felvidék=Horniaky.

Reagovat
Blasphemer

https://youtu.be/sdlkRrLTk5E

vzkaz pro všechny Míšovo hatery

Reagovat
smazaný uživatel

misOVO to je blbecek

Reagovat
Blasphemer

Copa?

Reagovat
Spalovač šancí

Libertadores 2018! Simply the best

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek na Hrad.

Reagovat
Greny

Už tam je debílek to stačí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

PJONTEK Stačilo 10 minut na hřišti a prakticky poslal Polsko na Euro

Reagovat
Inter Eterno Amore
Reagovat
Shevchenko

To se vám TAK vrátí

Reagovat
Puskas

Ale Poláci výborní, až na prvních 10-15 minut jasně lepší.

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Radin

Skoti klasika, ale dva obránci z Aberdeenu? To musí být kvalita :-D Plus tolik hráčů z uvadajícího Celticu :-))

Reagovat
mayday

To je jak Líšeň. Skotsko je chabý.

Reagovat
Radin

Slováky jsem viděl druhý poločas a nějak mě nenadchli..Spousta nepřesností a celkem jednoduchá hra po křídlech platila na Maďary, ptž hráli strašně..Zápas nic extra, ale výhru jsem přál Slovensku, tak že alespoň tak :-)

Reagovat
avicii

Slabota od nas.. Ale na Madarov to stacilo.. Wales bude ina kava

Reagovat
didosh

Reagovat
stas87

Bol vidiet Szoboszlai ked naskocil v priebehu zapasu do hry?

Som rad ze Polsko vyhralo, v podstate dost skomplikovali priamemu superovi boj o prve miesto a doma su velmi silni. Je to este velmi daleko ale dneskom sa podla mna kvalifikovali.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

po prvom kole a zrovna labilní Poliaci... to je prehnané a zbytočné

Reagovat
stas87

Ta labilita sa prejavuje az na turnaji, nie v kvalifikacii.

Reagovat
Puskas

Hráli výborně, dopředu jsou fakt dobří.

Reagovat
lampas

Maďaři jsou jako národ fakt k hovnu, když stačí i podřadné slovanské geny jako mají Slováci, aby si je v pohodě ve všem mazali na chleba.

Reagovat
Kepy_FCB

No třeba na OH mívají vždy o dost víc medailí než češi a slováci dohromady

Reagovat
frankiefcb

hlavně na té zimní

Reagovat
dextroza_m

V hodu koulí

Reagovat
didosh

Reagovat
Kepy_FCB

Nemaj hory ty kokete

Reagovat
frankiefcb

Mátra Visegradsko

Reagovat
Kepy_FCB

Pane vy jste debil?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Liquid

to nemaj ale maj skokana na lyžích, kdežto Slováci ani to ne, přitom ideální podmínky tam

Reagovat
Bandita_Harry

Mali ich viac než my aj vy dohromady z oboch olympiád...

Reagovat
juveforever

Páável Hapal

Reagovat
smazaný uživatel

my sme boli slabí, maďari tragickí... asi toľko...

Reagovat
Liquid

chybí vám hroťák

Reagovat
Bandita_Harry

Da sa hrať dobre aj bez neho

Reagovat
Salfovic

V Trnavě nebylo vyprodáno Jen cca 14 tisíc.

Reagovat
penepi

Na picu termin, drahe listky a totalne odflaknute z marketingoveho hladiska. Napriklad spoje neboli nijak posilnene, keby som nesiel autom, tak by som musel odist v 85. minute, aby som stihol vlak do Bratislavy. Skoda reci.

Reagovat
smazaný uživatel

+ podľa mňa ľudia na Slovensku nevnímajú zápas s Maďarskom ako niečo extra. Tá rivalita je v tomto prípade skôr z druhej strany.

Reagovat
adalbertus

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

som dnes preletel par madarskych novin a musia tam na niecom ficat...vyjadrenia v style ze novinar bol milo prekvapeny ze ho nikto neurazal ked si bol nieco kupit na benzinke aalebo v Trencine nedostal na picu ked bol na hrade a pod.

Ako fakt nerozumie co za propagandu tam do nich musia hustit 99 % slovakov to berie ako normalny zapas kvaldy

Reagovat
Emmett Brown

oni si myslia, ako ich tu všetci nenávidia, pritom kultúrne sú nam po Čechoch najbližší národ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eleven11

Písali tam po slovensky?

Reagovat
smazaný uživatel

V Békešské Čabě mají možná nějaké menšinové slovenské noviny

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.luno.hu mají Lidové noviny pro maďarské Slováky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hej take Cesko Slovensko naopak kde to zas prestiznejsie beriem my...

Reagovat
smazaný uživatel

a zbytočne

Reagovat
didosh

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Pretože sú hráči nervóznejší než obvykle.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Hlavne repre ludi v TT zaujima menej ako Spartak. Ja som bol pozrieť, len preto, že som dostal lístky. Som alergicky na SFZ...

Reagovat
ďuriLFC

Ten vlak ja fakt nechápem. Nejde nič ani bus, to je veľmi zle zvládnuté proste. A nieje to prvýkrát

Reagovat
vladino10

Majú to v zadku celé, mňa zas fascinuje senecké leto rok čo rok..obrovská akcia, všetci tam slopu, takže sa nevedia dostať domov a reakcie železníc žiadne..prvý vlak ide o 6 ráno (na ktorýkoľvek smer) a čo je gol, tak na stanici ani nepredávajú lístky a sprievodca sa vo vlaku nevie ani pohnúť lebo je tak natrieskane, čiže idú všetci zadarmo..akože mne to je jedno, ale keby to má súkromník, tak tam v noci ide vlak každé dve hodiny, lebo by vedel, že zarobí..

Reagovat
aramaki

štátny podnik

Reagovat
Jerichoo

ta doprava bola strašná blbosť. Museli sme brať späť taxi

Reagovat
wyqinac

ten courtois co zase predvedl

Reagovat
smazaný uživatel

Snad konečně Kazaši postoupí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele