Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina C, 1. kolo
21.03.2019 20:45 CET
4 : 0
(2:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Depayovo galapředstavení odnesli Bělorusové čtyřmi góly

Naděje běloruského národního týmu na zaskočení favorizovaného Nizozemska padly hned v první minutě, kdy se prosadil Memphis Depay, a tímto směrem se následně ubíral i celý zbytek utkání. Především díky Depayově brilantnímu počínání ve finální fázi se Oranjes na úvod evropské kvalifikace zaskvěli suverénním čtyřbrankovým vítězstvím a jejich trenér Ronald Koeman se tak dočkal nanejvýš příjemného dárku ke svým 56. narozeninám.

Depay přitom v posledních měsících klubového fotbalu strádal, o čemž svědčí jeho dlouhá gólová odmlka od listopadu loňského roku až nyní do března a vysedávání na lavičce v posledních dvou zápasech. Jak ovšem naznačily trefy ve francouzském poháru proti Caen i v Ligue 1 s Toulouse, forvard Lyonu na závěr sezony opět nabírá formu a nyní to odnesli i Bělorusové, proti nimž se pětadvacetiletý střelec prosadil dvakrát a na další dvě branky pro změnu nahrál. Za posledních čtrnáct zápasů v nizozemském dresu se tak Depay prosadil hned desetkrát a jen potvrdil, že v Koemanově týmu zastává klíčovou pozici, která mu maximálně vyhovuje.

Nepovedený večer běloruské reprezentace načal již po pouhých padesáti vteřinách hry Ihar Šytaw, jehož nedůrazná nahrávka brankáři posloužila jako asistence pro pozorného Depaye, který obešel vyběhnuvšího Harbunowa a s pomocí tyče dopravil míč z úhlu do odkryté branky. Někdejší hráč Eindhovenu či Manchesteru United zůstával při chuti i nadále, o čemž svědčila jeho tvrdá dalekonosná rána jen těsně vedle či excelentní asistence u druhého nizozemského gólu. Z Depayovy jemné patičky v hloubi pokutového území těžil Georginio Wijnaldum, jehož už proti padajícímu Harbunowovi čekala snadná práce.

Deset minut po změně stran navíc domácí přidali i třetí gól, aby o vítězi již nebylo sebemenších pochyb. Za Sivakowův neohrabaný faul na Wijnalduma rozhodčí nařídil pokutový kop, který chladnokrevně tvrdou ranou k tyči neproměnil nikdo jiný než Memphis Depay.

Nizozemci si tak v závěrečné dvacetiminutovce mohli dokonce dovolit i hru v deseti, neboť třetí střídající Kenny Tete si okamžitě po příchodu na hřiště přivodil svalové zranění a obratem zase odstoupil. Přesto čtvrtý gól večera padl opět do běloruské branky. Nezastavitelný Depay sice tentokráte na Harbunowovi ztroskotal dvakrát v rychlém sledu za sebou, jenže do třetice se raději rozhodl stříleným centrem najít na zadní tyči hlavu Virgila van Dijka, jenž z bezprostřední blízkosti zabořil míč do sítě a stanovil konečné skóre 4:0. Oranjes tak před očekávaným nedělním duelem s Německem v repríze soubojů z nedávné Ligy národů potvrdili, že jsou v dobré formě.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

7:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele