Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina E, 1. kolo
21.03.2019 20:45 CET
2 : 1
(1:1)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Chorvatsko slaví těsnou výhru nad bojovným Ázerbájdžánem

Byl to velký boj a nečekané nervy, ale nakonec Chorvatsko slaví tři body. Ázerbájdžán totiž kousal a dokonce se v první půli dostal do vedení. Na dvě trefy slavnějšího a zkušenějšího soupeře ale odpověď už nenašel.

Chorvatsko bylo na domácí půdě samozřejmě obrovským favoritem a nic jiného než demolici soupeře fanoušci přímořského státu nebrali. Odpovídala tomu i základní sestava, v níž se objevili Kramarić, Perišić, Petković nebo Vida s Modrićem a Kovačićem. Jediným hrotovým útočníkem hostujícího Ázerbájdžánu byl Šejdajev, u nějž se ale nepředpokládalo, že by mohl zkušeným obráncům Chorvatska dělat větší potíže.

Jenže dělal. Hosté hráli na půdě favorita maximálně jednoduše a účelně, což domácí překvapilo. Chorvatsko sice mělo míč hodně často na kopačkách, ale nedokázalo si vypracovat větší šanci. V jedenácté minutě se k míči dostal Bruno Petković, jehož rána ze střední vzdálenosti mířila mimo tři tyče.

O dvě minuty později sahal Ázerbájdžán po obrovské senzaci. Dlouhý pas si zpracoval Šejdajev a pláchl po straně obráncům Chorvatska. Dostal se s míčem u nohy až do vápna, kde si položil dalšího protihráče. Jenže pak celou situaci zazdil, když napálil jen nohu padajícího brankáře Kaliniće!

Hosté ale ukázali, že se rozhodně nebojí a nedají slavnějšímu soupeři nic zadarmo. To se ostatně potvrdilo v minutě dvacáté. Ramil Šejdajev se pustil do ataku a prošel až do vápna. V něm ho jen stínoval obránce Ćaleta-Car a právě s pomocí jeho teče překonal Šejdajev brankáře Kaliniće - 1:0.

To byla obrovská senzace a Chorvatům chvíli trvalo, než se jim potupné skóre na světelné tabuli vrylo do paměti. Chorvatsko to zkoušelo spíše střelami z dálky, které nemohly brankáře Ağayeva nijak vyděsit. Deset minut před koncem první půle se do větší šance dostal útočník Andrej Kramarić, jehož povedená hlavička po rohovém kopu ztroskotala až na posledním obránci na brankové čáře!

Přesto Ázerbájdžán ještě v první půli kapituloval. A byla to situace velmi jednoduchá, protože od rohového kopu se balon přes teč Perišiće dostal k Ćaletu-Carovi, který hlavičkoval do brankáře Ağayeva. Ten sice míč vyrazil, ale všudypřítomný Borna Barišić už se nemýlil - 1:1.

Pořád to samozřejmě byl pro hosty skoro zázrak a nezdálo se, že by to Chorvatům zase tak vadilo. Centr Modriće se v 56. minutě stáčel na zadní tyč a nakonec se musel brankář Ağayev natáhnout, aby míč vyrazil na břevno.

Uplynulo dokonce sedmdesát minut, ale ani tato doba nestačila jasnému favoritovi k dalšímu zdolání hostující obrany. Chorvatsko sice svíralo soupeře a dostalo ho pod tlak, ale větší šanci si dlouho vypracovat nedokázalo. Prosadilo se až v 79. minutě, kdy Andrej Kramarić obelstil ve vápně soupeře a krásnou ranou poslal míč ke vzdálenější tyči - 2:1.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele