Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina I, 1. kolo
21.03.2019 16:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Oslabené Skotsko v Kazachstánu schytalo tříbrankový debakl

Tažení Skotska za postupem na evropský šampionát začalo hned v prvním zápase pořádným fiaskem. Tým Alexe McLeishe si totiž odváží z Astany potupnou porážku 0:3 od Kazachstánu, a to především kvůli hrubě nevyvedenému vstupu do zápasu a dvoubrankovému manku během deseti minut. Na trefy Percucha a Vorogovského navíc krátce po přestávce navázal i Zajnutdinov, zatímco hosté se směrem dopředu zápasem protrápili skrz naskrz.

Kazaši, dle národního žebříčku 117. tým na světě, z předešlých čtyřiceti soutěžních utkání dokázali zvítězit pouze ve třech, a to proti Andoře, Lotyšsku a Faerským ostrovům. Proti Skotům však domácí zápasu dominovali do samého úvodu, jak po pěti minutách přetavil i v průlom skóre Jurij Percuch po skvělé pobídce Merkela před vytaženou obranu. Čtyři minuty nato bylo pro Skoty ještě hůře, neboť takřka jako přes kopírák domácí vyřadili obranný blok soupeře jedinou přesnou kolmou přihrávkou Kuata na Vorogovského a domácí záložník si bezpečně poradil i proti vybíhajícímu brankáři Bainovi.

Skotský tým může žehrat na značně okleštěnou soupisku, která se pro tento zápas musela obejít bez kapitána Robertsona, dalšího beka Tierneyho či dva záložníky Frasera s Patersonem, jež jejich mateřské kluby Bournemouth s Cardiffem odmítly uvolnit k zápasu hraném na umělém povrchu, jímž stadion v Astaně disponuje. Přesto byl výkon hostí žalostný a za celou první půli musel kazašský brankář Nepogodov řešit před svou brankou pouze trable s lapením Armstrongova centru, jinak na něj nešla jediná přesná střela. To domácí ještě jednou pořádně zahrozili prostřednictvím kapitána Islambeka Kuata, jehož dalekonosná rána si žádala Bainův kvalitní zákrok.

Ať už si hosté o poločasové pauze řekli v útrobách stadionu cokoli, ovoce to nepřineslo, ba naopak. Také po změně stran měli mnohem lepší nástup do hry hráči Kazachstánu, kteří znovu skórovali po pěti odehraných minutách. Načechraná přihrávka Sujumbajeva našla na zadní tyči nehlídaného Zajnutdinova, pro nějž nebyl problém uklidit hlavou míč do sítě na propastných 3:0.

Teprve za tohoto stavu se ke slovu dostalo i Skotsko a Nepogodov musel přece jen dvakrát zasahovat proti pokusům Armstronga s Forrestem, ovšem ani v jednom případě se na lapení míče nijak zvláště nenadřel. McLeishova družina tak z Astany odjíždí s výpraskem a pokusí se nyní vyspravit pošramocené sebevědomí v nedělním duelu na půdě trpaslíka ze San Marina, zatímco Kazachy čeká zápas s Ruskem.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele