Serie A: preview sezóny 2007/2008

29.08.2007, 10:31
Previews
Zaujalo nás
O minulém víkendu odstartoval prvním kolem nový ročník italské nejvyšší soutěže, Serie A. Po nepříliš podařené loňské sezoně je velmi očekáván návrat slavného Juventusu, oživením jistě budou i mužstva Janova a Neapole. AC Milán po triumfu v Lize Mistrů slíbil fanouškům osmnácté Scudetto, ale hlavní rival Inter v létě nespal a už tak silný kádr ještě vylepšil...

O poháry bude nebývalá tlačenice, kromě římského AS, Juventusu, Lazia a Fiorentiny jsou velmi nažhavení i zástupci Udinese, Palerma a Sampdorie. Napínavý bude rovněž boj o záchranu, po dlouhé době vstupuje Serie A do sezony bez jasného outsidera.

Velký třesk se v letní přestávce udál na trenérských lavičkách, kde došlo k výměně hned na deseti místech. V Itálii je souboj trenérů a jejich systémů hojně sledovaný a letos to bude v tomto směru velmi zajímavé. Těšit se můžeme i na skvělé individuální výkony – velké věci se opět čekají od Francesca Tottiho, kritické hlasy se bude snažit vyvrátit Ronaldo, Alex Del Piero chce navázat na báječnou sezonu v Serii B a mnoho posil bude chtít potvrdit oprávněnost svého příchodu. Mimochodem, do nových tváří kluby investovaly skoro 300 milionů eur! Na soupiskách najdeme i rekordních deset českých zástupců a zásluhou sportovního kanálu Sport1 můžeme podrobně sledovat jejich výkony.

Calcio se stále vzpamatovává z velkého počtu skandálů, které ho za poslední roky pronásledují. Po obrovské korupční aféře se do popředí zájmu dostali samotní fotbalisté - někteří kvůli nelegálním sázkám, jiní zase kvůli pozitivnímu dopinku. Velice nepříjemná byla i smrt policisty v Catanii, která na několik týdnů uzavřela italské stadiony. Další smutnou zprávou je odchod nejlepších kanonýrů do zahraničí. Liga bude bez Toniho, Lucarelliho, Bianchiho a Rossiho určitě chudší. Obejít se bohužel musí i bez dvou legend – po loňské sezoně se s profesionální kariérou rozloučili dlouhodobí reprezentanti Alessandro "Billy" Costacurta a Angelo Peruzzi.

V následujícím preview si trochu zaspekulujeme a podíváme se na to, jak se jednotlivé kluby připravily na náročnou sezonu. 18. května budeme definitivně vědět, nakolik se tyto prognózy vyplnily.


1. AC MILÁN (46/50)

Klub a trenér: 10/10
Po sestupu Juventusu a vítězství v Lize Mistrů se stalo milánské AC jasně největší značkou v italské kopané. Rodinná atmosféra a výborné zacházení s hráči činí z klubu pánů Berlusconiho a Gallianiho zcela výjimečný projekt. Návrat Ibrahima Ba po čtyřech letech všem vyrazil dech, zvláště když se na poslední štaci ve švédském Djurgaardenu moc neprosazoval. Carlo Ancelotti má i nadále plnou důvěru vedení a dokonce prodloužil smlouvu do roku 2010. Na San Siru si musí dát pozor, aby byli hráči starší generace včas nahrazeni. Už druhým rokem se totiž prakticky nenakupovalo, což by se do budoucna nemuselo vyplatit.

Brankáři: 8/10
Didovy evropské a ligové výkony byly v uplynulém ročníku jako den a noc. V Kristových letech už má problémy udržet stabilní formu a navíc se začínají množit zranění. Obrovitý Australan Kalač bude opět dvojkou, v kádru se stále neuvěřitelně drží veterán Valerio Fiori, přitom od příchodu v roce 1999 odchytal za AC jediný ligový zápas. Storari neuspěl a odešel do La Ligy.

Obrana: 9/10
V Miláně naštěstí v pravý čas zareagovali na špatnou situaci na pravém beku a za rozumný peníz přivedli reprezentanta Odda. Markovi Jankulovskému bude největší konkurencí Kaladze, naopak Serginhovi se v poslední době vůbec nedaří. Paolo Maldini je zraněný, takže se po boku Nesty prostřídají Kaladze s Bonerou. Odcházející legendu Costacurtu střídá bratr Brazilce Kaká Digao.

Záloha: 10/10
Ancelotti se nijak nerozpakuje a vystužený střed s Ambrosinim používá i proti slabším soupeřům. Výsledky to má, takže nářky fanoušků na příliš defenzivní hru v tomto případě neobstojí. Pro tento účel byl v minulých dnech získán Brazilec Emerson, který si nedokázal zvyknout na život v Realu Madrid. Čtveřice Gattuso – Pirlo – Seedorf – Kaká je nejlepší zálohou na světě, otázkou zůstává, co by s týmem udělala dlouhodobá absence jednoho z nich. Joann Gourcuff doufá ve větší příležitost, Cristian Brocchi potvrdil skvělé výkony z Fiorentiny a je prvním náhradníkem. V záloze můžou naskočit také ofenzivní krajní obránci.

Útok: 9/10
Důležitým krokem bylo udržení v Serii A vždy spolehlivého Gilardina. Ronaldo má opět zdravotní problémy, takže jeho výkony provází velký otazník. Z Pippa Inzaghiho se stal specialista na Ligu Mistrů, jen dvě ligové branky ho loni sotva mohly uspokojit. Po odchodu nevýrazného Oliveiry se stále hledá čtvrtý útočník, přijít by mohl například Julio Baptista z Realu. Alexandre Pato posílí Rossoneri až v lednu.

Příchody: Ba, Digao (Rimini), Pato (Porto Alegre – od ledna 2008), Emerson (Real Madrid)

Odchody: Storari (Levante), Costacurta (konec kariéry), Grimi (Siena), Oliveira (Zaragoza), Borriello (Janov)

Výhody: Milán po čtyřech letech doslovna prahne po Scudettu, stabilizovaný a zkušený tým
Nevýhody: častá zranění útočníků, dlouhodobá pasivita na přestupovém trhu

Ideální sestava: Dida – Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski – Gattuso, Pirlo, Seedorf – Kaká – Gilardino, Ronaldo

Nejdůležitější hráči: Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Kaká


2. INTER 46/50

Klub a trenér: 9/10
Zlé jazyky sice nedají Interu pokoj ani po jednoznačném titulu, ale přesto lze na věčně problémové přestupové politice klubu vidět posun k lepšímu. Klíčové byly příchody Ibrahimoviče a Vieiry z Juventusu, letos zase zalepil bolavé místo na levém kraji obrany Cristian Chivu. Roberto Mancini má k dispozici mimořádně našlapaný kádr, který bude v domácí soutěži tak trochu hledat motivaci – mnohem větší ambice má totiž letos Inter v zakleté Lize Mistrů.

Brankáři: 9/10
Julia Cesara sice, podobně jako jeho krajana Didu, občas překvapí nějaká neposlušná střela z dálky, ale svoji úlohu jinak plní velice dobře. Dvojkou zůstává Francesco Toldo, kterého Inter odmítnul uvolnit do Španělska.

Obrana: 10/10
Chivu s Maiconem patří k nejlepším krajním obráncům na světě a dá se předpokládat, že si své pozice před konkurencí uhájí. Nepříjemná zpráva dorazila z přátelského zápasu Maďarsko – Itálie, ve kterém si Marco Materazzi poranil stehenní sval a do hry naskočí nejdříve za čtyři měsíce. Tím se otevírá šance pro Waltera Samuela, jeho stoperským pařtákem bude KolumBIJEC Cordoba. Burdisso, Rivas a Maxwell jsou výbornými náhradníky.

Záloha: 8/10
Hlavním problémem Interu je pozice Javiera Zanettiho. Chivu je sice správnou posilou, ale na jeho místě mohl hrát i zkušený Zanetti. Teď pro něho Mancini už druhý rok v řadě připravil úlohu "někde" mezi levým krajem a středem zálohy, kde sice kapitán odvádí cenné služby, ale jeho přínos ofenzivě není takový, jaký by mohl být. Pozici Cambiassa a Vieiry Mancini zřejmě odkoukal od městského rivala AC. Esteban Cambiasso rozehrává ze středu hřiště, zatímco Patrick Vieira rozbíjí akce soupeře zprava a jistí tak ofenzivní výlety Maicona. Srb Stankovič pak má úlohu spojky mezi zálohou a útokem. Co vám tady chybí? Ano, více tvořivosti a hlavně křídelní hra, s Luisem Figem se totiž i nadále počítá spíše do role žolíka. Luis Jimenez z Lazia zřejmě nebude mít v tak velkém klubu moc důležitou roli, další možností je Santiago Solari.

Útok: 10/10
Ibrahimovič se Suazem vážně kandidují na pozici nejúdernějšího tandemu letošní sezony, záda jim navíc budou krýt spolehliví kanonýři Crespo a Cruz. Zejména o Julia Cruze je přitom hlavně v dolních patrech tabulky značný zájem, jeho schopnosti v koncovce by se hodily minimálně osmi týmům. Pozice Adriana je vážně ohrožena, dokonce to vypadá, že začně až jako pátý útočník. Recoba možná odejde ke konkurenci ještě během tohoto přestupního termínu.

Příchody: Cesar (Livorno), Chivu (AS Řím), Rivas (River Plate), Coco (FC Turín), Jimenez (Lazio), Fatič (Chievo), Suazo (Cagliari)

Odchody: Carini, Andreolli (AS Řím), Grosso (Lyon), Gonzalez (Porto), Choutos

Výhody: vítězný tým z loňska se podařilo udržet, navíc přišli další kvalitní hráči
Nevýhody: podivně poskládaná záloha, 25 cizinců na soupisce je děsivé číslo

Ideální sestava: Julio Cesar – Maicon, Cordoba, Materazzi, Chivu – Vieira, Cambiasso, J. Zanetti – Stankovič – Ibrahimovič, Crespo

Nejdůležitější hráči: Javier Zanetti, Dejan Stankovič, Zlatan Ibrahimovič


3. AS ŘÍM (44/50)

Klub a trenér: 9/10
V Římě pravidelně střídají období nervozity a klidu, pro fanoušky i prezidenta Sensiho je v tuto chvíli příjemné, že momentálně už delší čas platí to druhé. Luciano Spalletti dostal velký prostor na svou práci a vybudoval z Římanů to správné vojsko. Fanoušky má na své straně, teď ještě z velké konkurence vybrat ty správné hráče a může jít na věc. Dočkají se Giallorossi po sedmi letech svého čtvrtého titulu?

Brankáři: 9/10
Alex Doni dostává pravidelně pozvánky do brazilské reprezentace a v brance svého současného zaměstnavatele má zcela neotřesitelnou pozici. Určitě ho může mrzet, že do Evropy nezamířil už mnohem dřív, dnes by možná mohl patřit do absolutní světové špičky. Jeho třetí sezonu v pozici jedničky se bude snažit narušit Gianluca Curci, pro jehož talent není vysedávání na lavičce dobrým řešením a pro příští sezonu by měl raději zvolit jiný klub, kde by byl více vytížen.

Obrana: 8/10
Philippe Méxes je po odchodu Chivua definitivním šéfem obrany, po jeho boku by měl boj o místo zvládnout brazilský reprezentant Juan. Náhrady? Mladý Andreolli z Interu a momentálně se zraněným kolenem laborující Matteo Ferrari. Do středu se tak často musí stahovat Christian Panucci, čímž se na pravé straně otevírá dobrá šance Cassettimu a hlavně čerstvé akvizici Cicinhovi. Max Tonetto je nalevo jistotou. Kvalitní sestava, kterou ale srážejí nevyrovnané výkony některých jednotlivců.

Záloha: 9/10
Alberto Aquilani měl před rokem v přípravě skvělou formu, ale pak celou sezonu promarodil a De Rossimu s Pizarrem chyběly v rozhodujících zápasech Ligy Mistrů síly. Teď je Aquilani zpět a opět stoprocentně připraven pravidelně nastupovat v základu. Ulehčit by mu to mělo i Pizarrovo zraněné koleno, které bude zlobit minimálně do poloviny října. Mauro Esposito z Cagliari začne na lavičce, přednost budou i nadále dostávat Brazilci Taddei s Mancinim. Tradičně důležitá bude role Perrotty, je jen otázkou, zda ho Spalletti bude i nadále využívat v roli volného hráče, nebo ho přesune trochu doleva. K dispozici je rovněž navrátilec Brighi.

Útok: 9/10
Žádný elitní kanonýr nepřišel a upřímně řečeno se ani nějak moc usilovně nehledal, pozice Francesca Tottiho tak zůstane zachována. Totti, který se v červenci definitivně vzdal reprezentace, je po loňských šesti zahozených penaltách dokonce natolik soudný, že exekuci v italském Superpoháru přenechal mentálně silnějšímu De Rossimu. Vučinič může hrát na hrotu i zleva, zajímavá role se pak chystá pro Ludovica Giulyho. Giuly zřejmě nebude hrát u lajny, ale jako podhrotový hráč, který si bude s Tottim neustále měnit pozice. Přátelské zápasy ukázaly, že ti dva spolu dokáží velké věci. Shabani Nonda se chce poprat o šanci a nikam neodchází.

Příchody: Juan (Leverkusen), Andreolli (Inter), Alvarez (Messina), Brighi (Chievo), Pit (Bellinzona), Barusso (Rimini), Giuly (Barcelona), Esposito (Cagliari), Cicinho (Real Madrid)

Odchody: Chivu (Inter), Faty ( Leverkusen), Wilhelmsson (Bolton); Tavano (Livorno), Okaka (Modena)

Výhody: rychlý přechod do útoku a nezastavitelný kapitán Totti
Nevýhody: výkon obrany až moc leží na bedrech Méxese, Juan ještě bude muset dokázat svoji kvalitu

Ideální sestava: A. Doni – Panucci, Méxes, Juan, Tonetto – De Rossi, Aquilani – Giuly, Perrotta, Mancini – Totti

Nejdůležitější hráči: Philippe Méxes, Daniele De Rossi, Francesco Totti


4. JUVENTUS (44/50)

Klub a trenér: 9/10
Stará dáma je v Itálii stále nejpopulárnějším klubem s největší podporou fanoušků. Letos se vrací po jednoroční potupě v Serii B a je na první pohled mladší a slabší. Alessio Secco v roli sportovního ředitele měl velmi nelehkou úlohu, bylo třeba kvalitně posílit hned několik postů v sestavě, přitom nesměl za žádného hráče utratit více než patnáct milionů eur. Na pozici kouče byl po odchodu Didiera Deschampse dosazen úspěchy ověnčený Claudio Ranieri, který v poslední sezoně skoro zázračně zachránil Parmu. Ranieri vsadí na tradiční 4-4-2, ale při zdravotních problémech Nedvěda se dá předpokládat, že vyzkouší i systém 4-3-3, ve kterém dostanou větší prostor Iaquinta s Nocerinem. Juve se pokusí hrát do čtvrtého místa a kvalita jeho kádru tomuto přání rozhodně odpovídá.

Brankáři: 10/10
Gigi Buffon je neochvějná jistota, i když loni překvapivě nepatřil na svém postu mezi nejlepší. Záda mu bude krýt Emanuele Belardi, jehož kariéra je spojena zejména s provinční Regginou, kde také dva roky působil jako jednička v Serii A. Vanstrattanův přestup z Verony zablokovalo vedení ligy, takže po třetím gólmanovi se musí Bianconeri poohlédnout jinde. Mirante odešel dělat dvojku do Sampdorie.

Obrana: 8/10
Obranná čtveřice v přípravě i kvůli častým zraněním nastupovala v různých složeních a vše nasvědčuje tomu, že Zdeněk Gyrgera, až si snad už konečně vyléčí svalové zranění, nakonec přece jenom skončí na jejím pravém kraji, kde bude o místo soupeřit se zkušeným Francouzem Zebinou. Hodně si v Turíně slíbují od Andradeho, ale ještě mnohem větší pozornost budí teprve dvacetiletý zízrak z Cercoly Domenico Criscito. Stále častěji se o něm a a o Bonerovi hovoří jako o nových léčitelích nemocné reprezentační obrany. Nalevo si zahraje Chiellini, jehož zaječí úmysly definitivně zkrotil myslivec Ranieri. Spolehlivými náhradníky jsou Molinaro a Birindelli – ten dokonce v Juventusu pamatuje už čtyři tituly, zůstává také Boumsong.

Záloha: 8/10
Velké změny k lepšímu nastaly v záloze. Nedvěd s Camoranesim jsou osvědčení, ale střed zálohy ve druhé lize hodně váznul. Cristiano Zanetti má svá nejlepší léta za sebou, navíc se Ranieri zbavil Tacchinardiho, Giannicheddy, Kapa, Para, De Ceglieho i Marchisia. To otevřelo prostor dobře pracujícímu Tiagovi z Lyonu a také Almironovi z Empoli, podle jehož taktovky by se mělo hrát. Přišel také Salihamidžič a z Piacenzy tahoun minulé jednadvacítky Antonio Nocerino. Marco Marchionni má zlomenou zánártní kůstku a na trávníku se neobjeví čtvrt roku.

Útok: 9/10
Nejlepší druholigový střelec Del Piero nastoupí v elitní jedenáctce po boku Trezegueta. Do přední linie se čekala jména jako Huntelaar nebo Klose, nakonec se však Secco rozhodl přesně v duchu filozofie klubu a zvolil skromnější variantu. Vincenzo Iaquinta (vzal si číslo 9) sice nemá zvučné jméno, ale v přípravě se mu dařilo a má svému novému klubu rozhodně co nabídnout. Mladý Palladino se stále musí učit a Valeri Bojinov odešel do Premier League.

Příchody: Molinaro (Siena), Grygera (Ajax), Criscito (Janov), Andrade (La Coruňa), Nocerino (Piacenza), Salihamidžič (Bayern), Almiron (Empoli), Tiago (Lyon), Blasi (Fiorentina), Olivera (Sampdoria), Iaquinta (Udinese)

Odchody: Mirante (Sampdoria), Bonnefoi (Dijon), Piccolo (Empoli), Balzaretti (Fiorentina), R. Kovač (Dortmund), Tudor (Hajduk Split), Paro (Janov), De Ceglie (Siena) , Giannichedda (Livorno), Venitucci (Treviso), Tacchinardi (Brescia), Kapo (Birmingham), Guzman (Piacenza), Marchisio (Empoli), Giovinco (Empoli), Volpato (Empoli), Maniero (Ascoli), Bojinov (Manchester City)

Výhody: jistota na brankové čáře, zkušená ofenziva a touha vyvrátit negativní prognózy
Nevýhody: obrana a střed zálohy se budou muset rychle sehrát, do té doby může tým ztratit hodně bodů

Ideální sestava: Buffon – Grygera, Andrade, Criscito, Chiellini – Camoranesi, Tiago, Almiron, Nedvěd – Del Piero, Trezeguet

Nejdůležitější hráči: Gianluigi Buffon, Pavel Nedvěd, Alessandro Del Piero


5. FIORENTINA (43/50)

Klub a trenér: 9/10
Fiorentina vstupuje do nové sezony politá živou vodou, protože ji už konečně nemusí tížit bodový odečet. Diego Della Valle pečlivě hospodaří s financemi, sází na dravé mládí, ofenzivního trenéra a klubu se to vyplácí. Cesare Prandelli před týdnem oslavil padesátku a cíl má jasný – po devátém a šestém místě je na řadě bronzový stupínek.

Brankáři: 10/10
Hvězda Sebastiana Freye září na italské obloze už osm let a expertům nejde do hlavy, proč ho trenéři francouzské reprezentace neustále ignorují. Frey je s tím však smířený a sám říká, že o to víc na něm může vydělat jeho zaměstnavatel. A ten si rozhodně nestěžuje, Frey byl loni zkrátka božský. Rumun Lobont odešel už v zimě, takže dvojkou je nadprůměrný Cristiano Lupatelli. V klubu je i Srb Avramov.

Obrana: 8/10
Více náročných soutěží nejde hrát vzadu v pěti lidech, takže musela přijít řada nových tváří. V Juventusu stabilně hrající Federico Balzaretti bude velkou konkurencí pro Ujfalušiho i Pasquala, hodně minut jistě čeká také na belgickou hvězdičku Vanden Borreho. Důležitou postavou je kapitán Dario Dainelli, dirigent obrany, jehož sehranost s Alessandrem Gamberinim je stále dokonalejší, a proto není divu, že loni měly "Fialky" nejlepší defenzivu v soutěži. Per Kroldrup má rovněž slušné šance na základ, Ondra Mazuch bude sbírat zkušenosti na trénincích.

Záloha: 7/10
Prandelli má na křídlech zajímavé volby, a proto zřejmě zvolí systém 4-2-3-1. Santana a Semioli zářili v Chievu a navíc je tu vždy spolehlivý Martin Jorgensen. Přesto se zdá, že kouč s výběrem ideální dvojice stále váhá a dokonce je možné, že v prvním kole všechny tři posadí na lavičku. Nákup Maxiho Rodrigueze by mu jistě vytrhl trn z paty, ale zatím si musí pomoci s tím, co má. Riccardo Montolivo se konečně rozehrál a letos by to měl potvrdit na pozici dispečera, ze které zřejmě vytlačí Liveraniho. Na černou práci je Marco Donadel, Pazienza s Gobbim by měli lepit díry. Jana Hableho čeká podobný osud jako jeho českého vrstevníka.

Útok: 9/10
Luca Toni avizoval svůj odchod už delší dobu, takže bylo mnohem snadnější si za něho nachystat náhradu. Už na jaře, kdy byl Toni dlouho mimo hru, dostal Giampaolo Pazzini hodně příležitostí a nejeden divák měl pocit, že svého mnohem zkušenějšího učitele dokonce výkonnostně převyšuje. Zajímavé bude i srovnání s Vierim. Ten přichází spíše jako tahák pro fanoušky, kde se totiž populární Bobo v Itálii objeví, tam okamžitě způsobí hotový poprask. Adrian Mutu je i nadále největší osobností mužstva, tak jen doufejme, že se mu vyhnou další aféry. Reginaldo poněkud překvapivě zamířil do Parmy, jeho místo zaujme šikovný Arturo Lupoli, kterému loni báječně vyšlo angažmá v Derby County. V lednu je navíc očekáván Daniele Cacia z Piacenzy.

Příchody: Vanden Borre (Anderlecht), Balzaretti (Juventus), Mazuch (Brno), Hable (Hradec), Semioli (Chievo), Lupoli (Derby County), Vieri (Atalanta)

Odchody: Brivio (Atalanta), Toni (Bayern), Pettinari (Reggina), Reginaldo (Parma), Blasi (Juventus)

Výhody: skvělý trenér, stabilizované mužstvo, lídr Mutu a skvělý Frey v brance
Nevýhody: chybí zkušený defenzivní záložník, noví obránci se budou chvíli sehrávat

Ideální sestava: Frey – Ujfaluši, Dainelli, Gamberini, Pasqual – Donadel, Montolivo – Semioli, Mutu, Santana – Pazzini

Nejdůležitější hráči: Sebastien Frey, Dario Dainelli, Adrian Mutu


6. PALERMO (37/50)

Klub a trenér: 7/10
Rosanero nemění taktiku a opět chce na hřišti budit strach. Prezident Zamparini přivedl na tenérskou lavičku úspěšného Stefana Colantuona z Bergama a podle svých slov mu dopřeje dostatek času na vybudování skutečného týmu. Colantuono je zvyklý hrávat v horní polovině tabulky, v záloze sází na rychlostní typy a klíčovou roli tradičně svěřuje do rukou kvalitního fantasisty. Tím by se měl letos v Palermu stát Fabrizio Miccoli. Nikdo v klubu nepochybuje o tom, že bude letošní sezona lepší než ta loňská, ale důležité bude hlavně dodržet slovo a dát prostor trenérovi – špatné vztahy uvnitř týmu totiž v minulosti velmi škodily výkonům na hřišti.

Brankáři: 8/10
Ještě před rokem se zdálo, že obsazení tohoto postu je snad špatným žertem. Agliardi ani Fontana nikdy nepatřili ke špičce, oba dva se vyznačovali hodně nestálými výkony. Jenže čtyřicetiletý Alberto Fontana překvapil úplně všechny, ještě v polovině ročníku dokonce patřil do ideální sestavy ligy. Na jaře, stejně jako celý tým, sice zvolnil, ale i tak se alespoň prozatím na Sicílii nemusí obávat. Pro Fontanu je Palermo už sedmou prvoligovou štací a určitě tou nejlepší. Role náhradníka připadne Agliardimu, o slovo se rovněž hlásí mladý Srb Ujkani z Anderlechtu.

Obrana: 7/10
Skvěle sehraná dvojka Barzagli – Zaccardo nakonec zůstala, což je pro Colantuonovu defenzivu výborná zpráva. Dirigent Andrea Barzagli se navíc stal novým kapitánem mužstva. Do základní sestavy se zřejmě propracuje vysoký stoper Rinaudo, který strávil loňskou sezonu na hostování v Sieně a nevedl si špatně. Marco Pisano je sice kvalitním levým obráncem, ale i tak se zřejmě jedná o nejslabší místo v sestavě. Capuano, Cassani a Delafiore na základ nemají, Guiseppe Biava přijde o start sezony kvůli zlomenému žebru.

Záloha: 7/10
Nový kouč má připraveny dvě alternativy. Ta první počítá se zahuštěným středem a třemi středními záložníky (Simplicio, Guana, Migliaccio/Tedesco). Proti slabším soupeřům zase najde více uplatnění křídelní hra – reprezentant Aimo Diana má po mizerné loňské sezoně co dokazovat, ale do sestavy se spíše počítá s ostrostřelcem Brescianem a Srbem Jankovičem, který může patřit k největším překvapením calcia. Za Mallorku loni vstřelil populární Boško devět branek a velice produktivní byl i ve svém mateřském klubu CZ Bělehrad. Velice nepříjemný je odchod kapitána Coriniho, který se nedomluvil na nové smlouvě.

Útok: 8/10
Výborné složení. Fabrizio Miccoli bude vymýšlet akce, tahat většinu útoků a zahrávat standardní situace. Kanárek Amauri, který se vrací po těžkém zranění pravého kolena, je nejen hráč do koncovky, ale rovněž i velice nebezpečný technik. Oběma to v létě spolu opravdu svědčilo a jejich pozice je zdá se neotřesitelná. Vyvrátit to bude chtít zejména velmi talentovaný Edison Cavani. Přestup Brienzy do Cagliari na poslední chvíli ztroskotal, naopak klub opustili David Di Michele a Andrea Caracciolo - oba dva nesplnili vysoká očekávání.

Příchody: Rinaudo (Siena), Migliaccio (Atalanta), Ujkani (Anderlecht), Matteini (Empoli), Jankovič (Mallorca), Miccoli (Benfica)

Odchody: Corini (FC Turín), Caracciolo (Sampdoria), Parravicini (Parma), Di Michele (FC Turín), Ciaramitaro (Chievo)

Výhody: velká ofenzivní síla, standardní situace
Nevýhody: nevyrovnané výkony, ztráta klíčového záložníka Coriniho, účast v poháru UEFA

Ideální sestava: A. Fontana – Zaccardo, Barzagli, Rinaudo, M. Pisano – Jankovič, Guana, Simplicio, Bresciano – Miccoli, Amauri

Nejdůležitější hráči: Andrea Barzagli, Fabrizio Miccoli, Amauri


7. UDINESE (35/50)

Klub a trenér: 7/10
Velký exodus hráčů pokračuje, ale na první pohled je vidět, že se jedná o promyšlené tahy vedení. Iaquinta s De Sanctisem už si svoji práci odvedli a na jejich místa nastupují nové hvězdy. Udine má mimořádně perspektivní mužstvo, nejeden velký italský tým by chtěl mít ve svém středu hráče jako Zapata, Quagliarella, Di Natale či Mesto. Boss klubu Giampaolo Pozzo pokračuje v rychlém střídání trenérů, pro tuto sezonu jmenoval do funkce Pasqualeho Marina, jenž si udělal jméno třináctým místem a atraktivním herním projevem s Catanií. Na poháry zaútočí s rozestavením 4-3-3, které preferoval už na Sicílii.

Brankáři: 6/10
Tady to přece jenom může být slabší, protože cholerik De Sanctis pro mužstvo hodně znamenal. Slovinec Handanovič má jistě talent, ale ve velkém fotbale se zatím učí. Ač začne jako první Marinova volba, tak je možné, že se v brance dlouho neohřeje. Pro tyto účely byl z Cagliari získán charismatický Antonio Chimenti, jehož spolehlivost několikrát osobně ocenil i sám velký Gigi Buffon, bývalý Chimentiho kolega z Juventusu.

Obrana: 7/10
Skvělá práce! Čtveřice Mesto – Coda – Zapata – Felipe má věkový průměr třiadvacet let, přitom už je nesmírně zkušená. Pětapadesát obdržených branek v loňské sezoně nebylo pro Udine dobrou vizitkou, ale vše nasvědčuje tomu, že letos to bude mnohem lepší. Tomáš Zápotočný má zatím smůlu, spoléhal se na odchod Zapaty, který se ovšem nekonal, takže bude muset zatnout zuby a ze všech sil bojovat. K zajímavé výměně došlo před pár dny s Parmou - na stadion Friuli zamířil Damiano Ferronetti, jeho jmenovec Zenoni pak odešel opačným směrem. Zahrají si i Lukovič, Dossena a Motta.

Záloha: 6/10
Muntari byl pro hru Udine důležitý, ale často dokázal své kamarády velkou nedisciplinovaností doslova zaříznout, takže se Pozzo s Marinem jeho odchodu do Portsmouthu příliš nebránili. V záloze i tak zůstává hodně silových hráčů – vůdce Pinzi a Nigérijec Obodo Tomáše Sivoka na hřiště hned tak nepustí. Akce bude vymýšlet Gaetano D´Agostino, a to je možný problém, protože zažil naposledy povedený rok před pěti lety v Bari. Zapamujte si spíše jméno Viktor Boudianski – tento třiadvacetiletý Ukrajinec na sebe upozornil velice solidními výkony v dresu Ascoli a v přípravě byl možná nejlepším středopolařem. Solidní práci zastanou i Inler s De Martinem, Montiel odešel do Regginy.

Útok: 9/10
Chytat útočníky Udine v plné rychlosti bude neskutečná řehole. Jako blesk z čistého nebe zapůsobila na fotbalový svět zpráva, že Fabio Quagliarella neodchází do Manchesteru nebo Juventusu, ale jen a pouze do neoblíbeného italského týmu u rakouských hranic. Quagliarella podepsal pětiletou smlouvu a bude útočit zprava, protože nalevo má svou parketu další Donadoniho kůň z reprezentace Antonio Di Natale. Tato dvojice má velké předpoklady, a to se mezi ně ještě postaví neapolský rodák Floro Flores, v loňské sezoně v dresu Arezza pátý nejlepší střelec Serie B. Na lavičku náhradníků usedne vždy agilní Pepe z Cagliari, všestranný Michele Paolucci z Ascoli (herním stylem připomíná Martina Fenina) a také v Česku nechvalně proslulý Ghaňan Asamoah. Udine má skvostný útok!

Příchody: Chimenti (Cagliari), Handanovič (Rimini), Micolucci (Bari), Mesto (Reggina), Boudianski (Ascoli), Inler (FC Curych), Candreva (Ternana), Floro Flores (Arezzo), Quagliarella (Sampdoria), Pepe (Cagliari), Sforzini (Modena), Goitom (Murcia), Ferronetti (Parma), Eremenko (Siena)

Odchody: De Sanctis (FC Sevilla), Natali (FC Turín), Muntari (Portsmouth), Iaquinta (Juventus), Buonocunto (Prato), Montiel (Reggina), Barreto (Treviso), D. Zenoni (Parma)

Výhody: Quagliarella + Di Natale = zachraň se, kdo můžeš
Nevýhody: nedostatek kreativity bude vadit zejména v chladném "domácím" prostředí

Ideální sestava: Handanovič – Mesto, Coda, Zapata, Felipe – Pinzi, Obodo, G. D´Agostino – Quagliarella, Floro Flores, Di Natale

Nejdůležitější hráči: Cristiano Zapata, Fabio Quagliarella, Antonio Di Natale


8. SAMPDORIA (34/50)

Klub a trenér: 8/10
Blucerchiati se probojovali jenom do Intertota a dlouho avizovaná změna na postu trenéra se konečně dostavila. Novellina nahradil Walter Mazzarri, což je velice dobrá volba. Mazzarri dostal od petrolejářského bosse Garroneho takřka ihned vyhlédnuté posily, na nic nečekal a hned začal svoje mužstvo předělávat k obrazu svému. Dlouhá léta fungující čtyřčlennou obranu roztrhal na kousky a stejně jako před časem v Reggině ji předělal na tříčlennou, přitom potencální vůdce defenzivy Terlizziho a Falconeho nechal s klidným srdcem jít. Sampdoria chce být do šestého místa a pokud brzy najde optimální sestavu, tak se jí to může podařit.

Brankáři: 6/10
Na brankové čáře se opět představí Luca Castellazzi, což není ideální možnost, ale je už tradice, že Doria tento post nepovažuje za ten nejpodstatnější. Na šanci si počká Antonio Mirante, jemuž vadila pozice Buffonova náhradníka v Juventusu. Není vyloučeno, že se na hřiště podívá hodně brzy.

Obrana: 5/10
Špatná je situace kolem již zmiňovaného šéfa obrany, který je pro Mazzarriho klasiku 3-4-2-1 životně důležitý. V Reggině měl Alessandra Lucarelliho, zatímco v Sampdorii zřejmě bude muset sázet na Luigiho Salu, který není zrovna vzorem spolehlivosti. Společnost mu budou dělat novic Lucchini (vyřazen z kádru Empoli) a momentálně zraněný Pietro Accardi. Hodně šancí jistě dostanou i Campagnaro (Piacenza), Bastrini a univerzál Pieri.

Záloha: 7/10
Zálohu čeká těžká práce, právě čtveřice středopolařů bude muset dohlédnout na to, aby měli útočníci dostatek prostoru k zakončování a obránci nebyli přetížení. Výborné výkony bude chtít na pravé straně potvrdit znovuobjevený Christian Maggio, jehož forma v loňské sezoně vystrnadila ze sestavy dlouholetou oporu Cristiana Zenoniho. Střed zálohy patří kapitánovi Volpimu a reprezentantovi Palombovi, takže nová akvizice Sammarco (Chievo) začne na lavičce náhradníků. Zleva může soupeřovu obranu rozvracet Švýcar Ziegler i gólový Daniele Franceschini, rozhodne jejich aktuální forma.

Útok: 8/10
Velké věci se čekají od Antonia Cassana – nechvalně známý rebel bude spojkou mezi zálohou a útokem. Vedle něho uvidíme znovuzrozeného Claudia Bellucciho. Drsňák Gennaro Delvecchio si bude muset na příležitost počkat, ale až se na hřišti objeví, tak snad na sebe upozorní jinak než hlavičkou do Materazziho hrudi, za kterou si okamžitě vysloužil přezdívku "Zizou Druhý". Na hrotu je velká konkurence – Montella, Caracciolo i Bonazzoli chtějí pravidelně hrát, nejvíce šancí má první jmenovaný. Bývalá ikona klubu Francesco Flacchi dostala dvouletý distanc za doping, následovala výpověď od Garroneho a v současnosti trénuje individuálně.

Příchody: Mirante (Juventus), Lucchini (Empoli), Campagnaro (Piacenza), Gastaldello (Siena), Poli (Treviso), Eramo (Bari), Sammarco (Chievo), Bonanni (Ascoli), Bellucci (Bologna), Caracciolo (Palermo), Montella (Fulham), Cassano (Real Madrid), Kalu (Chiasso)

Odchody: Falcone (Parma), Terlizzi (Catania), Parola (Cagliari), Olivera (Juventus), Quagliarella (Udinese), Bazzani (Brescia), Romeo (Legnano), Soddimo (Cremonese)

Výhody: pestrý výběr v ofenzivě, výborně zdvojené jsou i posty v záloze
Nevýhody: chybí lídr obrany, mužstvo po dlouhé době mění rozestavení a může s tím mít problém

Ideální sestava: Castellazzi – Lucchini, Sala, Accardi – Maggio, Palombo, Volpi, Ziegler – Bellucci, Cassano – Montella

Nejdůležitější hráči: Christian Maggio, Sergio Volpi, Vincenzo Montella


9. LAZIO (33/50)

Klub a trenér: 8/10
S postupem Lazia do Ligy Mistrů to po domácí remíze s Dinamem Bukurešť (1-1) vypadalo všelijak. Šéf klubu Claudio Lotito tak opět čelí věčným nadávkám ze strany fanoušků, kterým se nelíbí slabé posílení ambiciózního týmu. Biancocelesti však mají tu hlavní posilu na lavičce – Delio Rossi totiž odolal skvělým nabídkám a zůstal. Loni vytáhl tým ze šestnáctého místa na třetí, zavedl tzv. moderní catenaccio s propracovanou obranou a smrtícím brejkem a zejména v domácím prostředí mužstvo pod jeho vedením zápasům dominuje. Bronzovou příčku se sice uhájit nepodaří, ale pozici naháněče favoritů by Lazio rozhodně opustit nemělo.

Brankáři: 5/10
Napřed se ale musí vypořádat s problémy v brance. Zasloužilý veterán Angelo Peruzzi se v sedmatřiceti letech rozloučil s profesionální kariérou a místo jeho nástupce zatím zůstává neobsazeno, zvláště když Matteo Sereni odešel do Turína. Starý pán Marco Ballotta je dobrá náhrada, ale porci zhruba čtyřiceti zápasů v sezoně sotva vydrží. Jedničkou měl být Carrizo z River Plate, ovšem má problémy s udělením italského občanství a Lazio s ním momentálně stále nemůže počítat. Proto se možná poohlédne jinde.

Obrana: 6/10
Švýcar Behrami, původně záložník, nebyl tou správnou náhradou za Massima Odda, takže klub angažoval La Ligou prověřeného Lionela Scaloniho, člena širšího kádru argentinské reprezentace. Nalevo bude Rossiho velká jistota a kapitán Luciano Zauri. Uprostřed se o odehrané minuty rovným dílem podělí Stendardo, Siviglia a Cribari, který se bohužel v předkole LM zlomil lícní kost a na trávník se podívá nejdříve za dva měsíce. Připraveni naskočit do hry budou Kolarov, De Silvestri a Diakité.

Záloha: 7/10
Mourad Meghni býval kdysi považovaný za nástupce slavného Zidaneho, teď bude mít konečně po dvou letech šanci prokázat to v Seiri A, angažmá v Boloni bohužel nebylo zrovna vydařené. Střed hřiště je obvykle dobře zahuštěn, nechybí mu tvrdost ani rychlost, ale Lazio už dlouhá léta hledá klasického ofenzivního playmakera. Stefano Mauri je na této pozici dobrý, ale stěží dokáže zakrýt, že jeho původním postem je pozice krajního záložníka, nebo dokonce beka. Cristian Ledesma (Betis za něj nabídl 18 mil. eur!) ve své první sezoně v klubu mile překvapil a jeho spolupráce s Mutarellim a Mudingayiem může pokračovat. Ani jeden ze zmiňované čtveřice není tou kýženou studnicí nápadů, ale pro Rossiho je velmi důležité mít složený tým z klasických dříčů. Případný posun ke kráse by jeho mužstvu mohlo výsledkově velmi ublížit.

Útok: 7/10
Loni sedmadvacetigólovému tandemu Panděv – Rocchi chybí kvalitní náhrada, to by mohlo být hodně znát především díky postupu do Ligy Mistrů, který přinese vyšší zápasové zatížení. Tare, Del Nero, Makinwa a Simone Inzaghi na bitvu o horní patra Serie A nestačí.

Příchody: Carrizo (River Plate), Kolarov (OFK Bělehrad); Scaloni (Santander), Quadri (Spezia), Correa (Lucchese), Del Nero (Brescia), Meghni (Bologna)

Odchody: Peruzzi (konec kariéry), Bonetto (Bologna), Sereni (FC Turín), Jimenez (Inter)

Výhody: výborný kouč Rossi, který ze svých svěřenců tradičně vyždímá maximum
Nevýhody: úzký kádr není připraven na boj na více frontách

Ideální sestava: Ballotta – Scaloni, Siviglia, Cribari, Zauri – Mudingayi, Ledesma, Mutarelli – Mauri – Panděv, Rocchi

Nejdůležitější hráči: Cristian Ledesma, Goran Panděv, Tommaso Rocchi


10. EMPOLI (32/50)

Klub a trenér: 7/10
Fabrizio Corsi udělal onoho letního dne roku 2005 fantastické rozhodnutí, když jmenoval do funkce hlavního trenéra Luigiho Cagniho. Cagni tento skromný klub dovedl hned v nováčkovské sezoně na sedmé místo a letos toto fantastické umístění zopakoval. Pracuje takřka výhradně s domácími hráči, mezi kterými je řada odchovanců, přesto se často na trávníku dokáží vyrovnat velkým zachraničním hvězdám. Úsilí Empoli je třeba opravdu ocenit, klub se v Itálii netěší příliš velké popularitě, hráči se sem zrovna nehrnou a diváci o něho nemají zájem. Fanoušky má sice Empoli nejslušnější ze všech, ale je to spíše tím, že jich je žalostně málo.

Brankáři: 7/10
Během zimy se Gigi Cagni rozhodl pro rasantní změnu. Slušně chytajícího Daniele Balliho nahradil Davide Bassi. Bassimu je o sedmnáct let méně než jeho skorojmenovci a je pro zónovou obranu toskánského týmu velmi důležitý. Kromě tygřích skoků má totiž taky velmi slušnou kopací techniku. Přesto se v létě v brance pravidelně střídali, takže se ještě nedá s určitostí říci, kdo z nich se mezi tyče postaví v soutěžních zápasech.

Obrana: 6/10
Velmi stabilizovaná řada. Obránci Empoli jsou dojednoho poctiví Italové a na hřišti je to vidět. Pravý bek Andrea Raggi odolal vábení z Lazia a společně s ofenzivním Vittoriem Tostem nalevo tvoří spolehlivé kraje. Na stoperských pozicích je rovněž slušný výběr – Francesco Pratali už ztratil pozici neohroženého lídra a na paty mu dost výrazně šlapou zkušený Daniele Adani a nadaný Lino Marzoratti, na kterého kdysi byla velká konkurence v zádních řadách AC Milán zkrátka moc. Stefana Lucchiniho si přetáhla do svých řad Sampdoria.

Záloha: 6/10
Zajímavé varianty se nabízejí ve středu pole. Ten je kvalitnější než před rokem, posily Marchisio, Antonini a Giacomazzi můžou prakticky okamžitě naskočit do základní sestavy. Motor záložní řady Guillermo Giacomazzi by se po nevydařeném angažmá v Palermu rád rovzpomněl na zlaté střelecké časy v Lecce. Je také jediným cizincem v užším kádru Empoli, což je na Apeninském poloostrově zcela unikátní záležitost. Ighli Vannucchi bude opět tvořit hru zleva, na druhé straně najdeme věrného služebníčka a jednoho z nejlepších nahrávačů soutěže Antonia Buscého, který se popere o místo s přímočarým Antoninim ze Sieny. Nepříjemnou ztrátou je odchod Almirona do Juve, ale vnitřně silný tým už několikrát ukázal, že umí hrát stejně kvalitně i bez něho.

Útok: 6/10
Lucovi Saudatimu nikdo nevěřil a on to přesto dokázal. Čtrnácti vstřelenými brankami přesně zdvojnásobil své dosavadní maximum v Serii A a proto není divu, že důvěru dostává i letos. Nicola Pozzi začne na lavičce, do náročného programu se bude jistě hodit i z Juventusu hostující Rey Volpato.

Příchody: Piccolo (Juventus), Abate (Modena), Marchisio (Juventus), Antonini (Siena), Giacomazzi (Lecce), Giovinco (Juventus), Volpato (Juventus)

Odchody: Lucchini (Sampdoria), Almiron (Juventus), Matteini (Palermo), Ficini

Výhody: semknutý a velmi perspektivní mančaft, ve kterém jsou dokonce tři hráči základní sestavy současné jednadvacítky
Nevýhody: loni tým nejspíše dosáhl maxima, nesmí dojít k uspokojení

Ideální sestava: Bassi – Raggi, Pratali, Marzoratti, Tosto – Giacomazzi, Marchisio – Buscé, Vannucchi, Antonini - Saudati

Nejdůležitější hráči: Davide Bassi, Antonio Buscé, Ighli Vannucchi


11. FC TURÍN (32/50)

Klub a trenér: 7/10
Prezident Urbano Cairo se s ničím nepáral a opět přivedl nového trenéra, kterému dodal do základní sestavy hned sedm nových tváří! Kouč Walter Novellino přichází ze Sampdorie s dobrou pověstí, ale s nelehkým úkolem. V Turíně je totiž fluktuace hráčů snad největší z celé ligy a každoroční obměna poloviny mužstva přináší do řad loňského nováčka oprávněný neklid. "Toro" se ale opět může plně spoléhat na fanoušky, kteří byli jejich největší oporou i v krušných jarních časech, kdy už to se záchranou začínalo vypadat bledě. Novellino si klade rozumné cíle – letos střed tabulky a za rok útok na poháry.

Brankáři: 5/10
Odešla jednička i dvojka – Abbiati se překvapivě upsal madridskému Atléticu a Taibi se pokusí o opětovný návrat mezi elitu v barvách Ascoli. V klubu zůstala loňská trojka Alberto Maria Fontana, ale jeho dva prvoligové starty ve dvaatřiceti letech zrovna respekt nebudí. Mezi tři tyče se tak postaví nová tvář Matteo Sereni z Lazia. Sereni toho za poslední čtyři roky mnoho neodchytal, takže se jedná o velmi nejistou volbu. Abiattiho chyby z počátku uplynulé sezony přinesly na kopačky obránců velký neklid, dokáže tomuto jevu rodák z Parmy zabránit?

Obrana: 6/10
Gianluca Comotto loni patřil k velmi příjemným překvapením a i letos mu bude patřit pravá strana, zatímco nalevo svedou boj o místo novicové Salvatore Lanna a Matteo Rubin. Situace ve stoperských řadách dlouho nebyla ideální, proto si Novellino vyžádal příchod lídra Nataliho z Udine. Boj o místo jeho parťáku svedou Cioffi s Di Loretem. Obrana zásluhou odchodů Franceschiniho, Bova a Balestriho sice hodně prořídla, ale na její kvalitě by se to projevit nemělo.

Záloha: 8/10
Pokud chceš mít ve středu hřiště klid, tak si pořiď Eugenia Coriniho. Cairo neváhal ani vteřinu a magického veterána z Palerma přeplatil. Vedle něho se objeví zdarma získaný Australan Grella, protože poctiví pracanti Ardito, Gallo a De Ascentis zamířili za větším vytížením do jiných klubů. Strany jsou pokryty opravdu nebezpečně – Lazetič s Rosinou pravidelně patří k tahounům, navíc se začíná slušně ukazovat nováček Vailatti.

Útok: 6/10
Hra útočníků představovala jasně největší slabinu týmu v loňské sezoně, žádný jiný klub nevstřelil tak málo branek (27). Odchodem za to zaplatili populární Elvis (Abbruscato) a Muzzi. Naopak oporou by se mohl stát stále lepší Bjelanovič, o novou šanci se hlásí Nicola Ventola i David Di Michele. Ten si na ni ale bude muset ještě tři měsíce počkat, přesně takový trest totiž vyfasoval za nelegální sázky.

Příchody: Sereni (Lazio), Masiero (Ancona), Rubin (Cittadella), Natali (Udinese), Lanna (Chievo), Corini (Palermo), Grella (Parma), P. Zanetti (Ascoli); Ventola (Atalanta), Bjelanovič (Ascoli), Malonga (Monaco), Di Michele (Palermo)

Odchody: Taibi (Ascoli), Abbiati (Atlético), Balestri (Mantova), Bovo (Janov), Coco (Inter), De Ascentis (Atalanta), Gallo (Novara), Ardito (Lecce), Konan (Lecce), Abbruscato (Lecce), Muzzi (Padova), I. Franceschini (Atalanta)

Výhody: Coriniho rozehrávka by se neztratila ani v nejlepších evropských klubech, Alessandro Rosina má v týmu konečně sobě rovného
Nevýhody: Di Michele měl být hlavním útočným trumfem, jeho absence na startu sezony se může hodně projevit

Ideální sestava: Sereni – Comotto, Natali, Di Loreto, Lanna – Rosina, Corini, Grella, Lazetič – Ventola, Di Michele

Nejdůležitější hráči: Cesare Natali, Eugenio Corini, Alessandro Rosina


12. ATALANTA (31/50)

Klub a trenér: 6/10
Atalanta oslavila sto let existence bezpečnou záchranou a už se směle dívá do budoucnosti. Luigi Del Neri bude v Serii A trénovat už čtvrtý klub a o jeho motivaci konečně zase udělat dobrý výsledek nemusíme pochybovat. Sestup s milovaným Chievem bude ještě hodně dlouho bolet a nejlepším lékem by byl boj o pohárové příčky se svým novým týmem. Ale nebude to mít snadné, známé fotbalové klišé říká, že druhá sezona po postupu zpravidla bývá nejtěžší. V Bergamu jakoby na to nechtěli slyšet a některé posty trestuhodně neposílili. Působení v klidných vodách tabulky je velmi pravděpodobné, ale o boj o záchranu vyloučit nelze.

Brankáři: 6/10
V brance už nebude stát spolehlivý Alex Calderoni, jenž překvapivě zamířil do Trevisa. Jeho náhradou mezi tyčemi bude Ferdinando Coppola, dosud známý spíše jako ligová dvojka. Předloni dostal první pořádnou šanci v Ascoli a výrazně se podílel na záchraně podprůměrného týmu v lize. Dvojkou bude tradičně Ivan.

Obrana: 6/10
Del Neri nemá ve zvyku příliš sázet na obranu, ale je předpoklad, že letos bude defenzíva mužstva kvalitnější a hlavně sehranější. Rivalta bude na pravém beku soupeřit o místo s Adrianem, zatímco nalevo má Gianpaolo Bellini své místo jisté. Překvapení loňské sezony Morris Carrozzieri je rozeným šéfem obrany, vedle něho se představí Argentinec Talamonti, nebo čerstvá posila Franceschini z FC Turín.

Záloha: 6/10
Nová Atalanta se bude stejně jako všechny předchozí Del Neriho mužstva vyznačovat rychlou hrou po křídlech, takže Ferreira Pinto může konečně naplno ukázat svůj potenciál. Zleva bude útočit další rychlík Antonio Langella, jemuž se v poslední době v Cagliari vůbec nedařilo a spíše na sebe upozorňoval zbytečnými kartami než góly. V defenzivním středu vyčistí prostor Diego De Ascentis, v přípravě se dařilo i Padoinovi a dokonce přišel i zkušený Costinha z Atlética Madrid. Universál Tissone je prvním náhradníkem, nepříjemný je odchod Ariattiho a Migliaccia.

Útok: 7/10
V útoku je jasnou jedničkou Zampagna, který měl v létě podobné problémy jako Daniel Pudil, když řídil pod vlivem alkoholu. Sekundovat mu budou Muslimovič s Floccarim. Cristiano Doni opět obstará roli volného hráče. Christian Vieri opět pokračuje ve své světové tour, pro sezonu 2007/08 si zvolil prosluněnou Florencii.

Příchody: Forsyth (Alianza Lima), Coppola (Piacenza), De Ascentis (FC Turín), Lazzari (Piacenza), Guarente (Verona), Padoin (Vicenza), Muslimovič (Parma), Osvaldo (Lecce), Langella (Cagliari), Floccari (Messina), I. Franceschini (FC Turín), Costinha (Atlético)

Odchody: Calderoni (Treviso), Brivio (Vicenza), Loria (Siena), Conteh (AlbinoLeffe), Ariatti (Lecce), Migliaccio (Palermo), Donati (Celtic), Ventola (FC Turín), Vieri (Fiorentina), Bombardini (Bologna)

Výhody: už tak dost rychlý přechod do útoku by mohl dostat pod Del Neriho vedením další rozměr
Nevýhody: Doni je prakticky nenahraditelný, přitom má neustálé zdravotní problémy a navíc nemá ideální vztahy s klubovým vedením

Ideální sestava: F. Coppola – Rivalta, Carrozzieri, I. Franceschini, Bellini – F. Pinto, De Ascentis, Costinha, Langella – C. Doni – Zampagna

Nejdůležitější hráči: Moris Carrozzieri, Cristiano Doni, Riccardo Zampagna


13. NEAPOL (29/50)

Klub a trenér: 6/10
61letý Edoardo "Edy" Reja prošel s Neapolí strastiplnou cestu mezi elitu až ze Serie C a důvěru dostává i nadále, když na začátku prázdnin prodloužil kontakt o jeden rok. Bohatý prezident Aurelio De Laurentis mu slíbil dostatek posil, ale dlouhou dobu se nic vážného nedělo. Nakonec se však Reja dočkal kvalitního přírustku do každé řady (kromě brankáře) a věří, že s pomocí fanatických fanoušků nejvyšší soutěž zachrání. Chtít po "Partenopei" letos něco víc by bylo bláznovství.

Brankáři: 5/10
První volbou je Gennaro Iezzo. V Serii B prožil skvělý rok - v devětatřiceti zápasech inkasoval jen pětadvacetkrát, čímž zastínil i Buffona a výrazně se tak podílel na nejlepší defenzivě v lize a na postupu. Před třemi lety si zachytal v Cagliari, jinou prvoligovou zkušenost nemá. Náhradník Matteo Gianello už má taky přes třicet, prošel například Sampdorií, Chievem či Sienou, ale výraznou stopu za sebou nikde nezanechal.

Obrana: 6/10
Do obrany se dlouho nedařilo sehnat třetího do party k Domizzimu a Cannavarovi, až nakonec z Parmy přišel relativně zkušený stoper Contini. Tvrdě střílející Maurizio Domizzi je rozený vůdce, před rokem patřil v Ascoli k největším oporám a svoji výkonnost potvrdil i pod Vesuvem. V létě se ho definitivně podařilo vykoupit ze smlouvy v Sampdorii. Paolo Cannavaro je pro tým Azzurri neméně důležitý, má za sebou už přes stovku zápasů v Serii A a kouč Reja na něho hodně spoléhá. Právě poslední dva jmenovaní obránci mají hned v prvním kole stopku za karty, takže brzy budeme dobře vědět i to, jak si povedou náhradníci Cupi, Maldonado a Savini.

Záloha: 6/10
Reja jako jediný z trenérů spoléhá na rozestavení 3-5-2, do kterého jsou samozřejmě potřeba neúnavní jezdiči na krajích. Maďar Garics má za sebou štaci v Rapidu Vídeň a i Erminio Rullo s Gianlucou Gravou si zatím získali uznání jen ve slabších klubech. Proto bude nesmírně důležité, aby dobře klapal střed zálohy. De Laurentis pro to udělal maximum a k neúnavnému Bogliacinovi získal hned tři nové tváře, které budou aspirovat na místo v elitní jedenáctce. Marek Hamšík přichází jako velká hvězda druhé nejvyšší soutěže, Manuele Blasi má bohaté zkušenosti z Juventusu, respektive Fiorentiny, a pak je tu i maličký šikula z Danubia - Uruguayec Walter Gargano. Zajímavý mix hráčů, ale sehrání bude chtít svůj čas.

Útok: 6/10
Jméno hodné zapamatování je určitě Emanuele Calaió, který se v italských profesionálních soutěžích pohybuje už od svých šestnácti let. Jedná se o nejlepšího klubového střelce posledních dvou sezon a pomyslné číslo jedna na dresu mu bylo svěřeno i pro tento ročník. Vedle něho se představí buď nadaný Argentinec Lavezzi, nebo čerstvá posila z Juventusu za rovný milion eur Marcelo Zalayeta, který by měl prozměnu dodat zkušenosti. I přes jeho příchod je stále otevřený přestup Recoby z Interu, naopak angažování mladého zázraku Rossiho bohužel nevyšlo. Sosa si na šanci musí počkat na střídačce, Bucchi odešel do Sieny.

Příchody: Contini (Parma), Gargano (Danubio), Hamšík (Brescia), Schettino (Vasto), Giglio (Gallipoli), G. Esposito (Vasto), Lavezzi (San Lorenzo)

Odchody: Giubilato (Vicenza), Trotta (Treviso), Amodio (Treviso), Bucchi (Siena)

Výhody: střed obrany i zálohy vypadá slušně, fantastická podpora fanoušků
Nevýhody: přece jenom se čekaly větší posily, skřípat to může v brance, na krajích zálohy a na pozici kanonýra

Ideální sestava: Iezzo – P. Cannavaro, Domizzi, Contini – Grava, Hamšík, Gargano, Blasi, Rullo – Lavezzi, Calaió

Nejdůležitější hráči: Maurizio Domizzi, Marek Hamšík, Emanuele Calaió


14. SIENA (29/50)

Klub a trenér: 5/10
Vytáhnout si na boj o udržení trenéra ze třetí ligy chce velkou dávku odvahy a sportovní ředitel Manuel Gerolin ji měl. Přesto Andreovi Mandorlinimu nechybí tři roky stará zkušenost se Serii A, ve které pár měsíců trénoval Atalantu. V Sieně ho čeká znovu překopaná obrana, záloha bez fantazie a útok bez klasického kanonýra. S rozestavením 4-3-3 chce sázet na fyzickou připravenost a nebezpečné kontry, ale i on patří k vážným uchazečům na cenu "nejrychlejší padák".

Brankáři: 7/10
Na brankáře se v Sieně můžou spolehnout. Alex Manninger i Dimitrios Eleftheropoulos v minulém ročníku velmi příjemně překvapili a jejich boj o místo na hřišti bude velice napínavý. Větší šance se dávají zkušenějšímu Rakušanovi, Eleftheropoulos by tak mohl během sezony zamířit na hostování do jiného klubu. V Parmě, Catanii nebo Reggině by se rozhodně neztratil, ale otázkou je, zda by si Siena dovolila posílit konkurenci stejně jako v případě Francesca Cozzy.

Obrana: 6/10
Je v módě na obranu Toskánců nadávat, ale v tomto případě to není namístě. Venku totiž byla čtvrtá (!!!) nejlepší a letos by tomu nemuselo být jinak. Místo čahouna Rinauda a dosluhujícího Negra přišel důrazný Simone Loria, což bude společně se střelecky disponovaným Portanovou solidní stoperská dvojice. Oba dva jsou velmi silní ve vzduchu, takže na Sienu se bude muset útočit výhradně po zemi. Veterán Bertotto dodá na pravý kraj obrany klid, kdežto z Milána hostující mladíček Grimi se bude nalevo zatím učit. Nahradit práci Molinara a Gastaldella nebude snadné.

Záloha: 5/10
Podobně jako v Udine i zde chybí křídelní a tvořiví hráči, proto ta logická sázka na vytrvalce a bojovníky. Siena bude hrát Serii A už pátý rok v řadě, ale nikdy se nespoléhala na tvořivý tým. Rozbíjet jí nedělá problém ani doma, kde pravidelně patří k nejslabším. Všestranný Simone Vergassola už patří k inventářům klubu a letos by měl opět hrát prim společně s Rumunem Codreou. Navíc bude muset zaučovat mladíky Galloppu a De Ceglieho, jenž si nedávno odbyl debut v italské jednadvacítce. Dobrá šance se otvírá před Lukášem Jarolímem – pokud vydrží tempo zápasů, tak může být stabilním a platným hráčem, nikdo jiný nemá ve středu pole tak slušnou kopací techniku. Antonini posílil Empoli a Eremenko se z půlročního hostování vrátil do Udine.

Útok: 6/10
Nekonečné hledání kanonýra skončilo poněkud překvapivě, když se z Neapole podařilo získat Cristiana Bucchiho. Rozhodně by se hodilo nějaké větší jméno, ale v Sieně jsou zvyklí brát jen levné hráče. Hlavní úlohu na sebe vezme Massimo Maccarone, protože Enrico Chiesa už fyzicky nestačí a Mario Frick působí hodně nevyrovnaným dojmem. Překvapit by ještě mohl věčně opěvovaný a vzápětí zatracovaný Tomas Locatelli, velké věci se v blízké budoucnosti čekají od osmnáctiletého Forestieriho, naopak Francesco Cozza definitivně zamířil do své oblíbené Regginy.

Příchody: Eleftheropoulos (Ascoli), Loria (Atalanta), Grimi (AC Milán), Ficagna (Cesena), Veron (Reggina), Caetano (Ipatinga), Jarolím (Slavia), De Ceglie (Juventus), Guadalupi (Perugia), Bettega (Juventus), Forestieri (Janov), Bucchi (Neapol)

Odchody: Pavarini (Parma), Molinaro (Juventus), Gastaldello (Sampdoria), Rinaudo (Palermo), Cozza (Reggina), Antonini (Empoli), Konko (Janov), Eremenko (Udinese)

Výhody: propracovaná destrukce zajistí hodně bodů zvenku
Nevýhody: doma se tolik dařit nebude, Siena hraje opravdu hodně nudný fotbal

Ideální sestava: Manninger – Bertotto, Portanova, Loría, Grimi – Vergassola, Codrea, Galloppa – Frick, Maccarone, Chiesa

Nejdůležitější hráči: Alex Manninger, Simone Vergassola, Massimo Maccarone


15. FC JANOV (28/50)

Klub a trenér: 5/10
V nejstarším italském klubu se konečně dočkali postupu a věří si i mezi elitou. Klub vedený prezidentem Enrikem Preziosim má bohatou tradicí a slušnou podporou fanoušků a i do nové sezony vstoupí s trenérem Gian Pierem Gasperinim, pro kterého se jednalo už o druhý postup během tří let, kdy ze Serie C1 vytáhl o stupínek výš malé Crotone. Jeho rozestavení 3-4-3 je velmi odvážné a v podstatě nemá v soutěži obdoby. Kádr je celkem zkušený, ale klub by se měl držet při zemi a nečekat od něho více než prostou záchranu.

Brankáři: 5/10
Branku modročervených bude strážit Rubens Fernado Moedim zvaný Rubinho. V minulé sezoně obstál a i přes drobná zranění uhájil pozici jedničky, která na něho čeká i letos. Až čas ukáže, jestli se nejedná o moc velké riziko. Sázkou na jistotu je naopak příchod Gianluky Pegola, jeho zkušenosti se určitě v dlouhé sezoně budou hodit.

Obrana: 6/10
Skvěle sehraná dvojka Francesco Bega – Gaetano De Rosa bude základním defenzivním kámenem týmu, De Rosa je navíc velmi nebezpečný zakončovatel standardních situací. Minulý rok vedle nich výborně zapadl mladík Criscito z Juventusu, jenže jeho mateřský klub si ho po dobrých výkonech logicky stáhl zpět do svých řad. Na pozici levého stopera byl proto získán Cesare Bovo, v Janově všichni doufají, že konečně naplno nechá propuknout svůj velký talent. V poslední době je ale bohužel hodně pronásledovaný zdravotními problémy a na marodce začíná i tento rok. Pro tyto situace jsou připravení Brazilec Santos a zkušený Stellini, doslova šok ovšem způsobil čerstvý příchod Alessandra Lucarelliho, který po sezoně zamířil z Regginy do Sieny, ale zdržel se tam jen dva měsíce.

Záloha: 5/10
V záloze to bude fičák. Skvěle rychlostně vybavený Marco Rossi bude závodit na pravé straně a Brazilec Fabiano si pronajme levou stranu hřiště. Matteo Paro už nechtěl neustále něco dokazovat šéfům Juventusu a na stadionu Luigiho Ferrarise doufá v mnohem větší roli. To vše bude probíhat pod vedením starého lišáka Omara Milanetta, specialisty na standardky. Milanetto je herně velmi podobný Pirlovi, i když jejich kvalita se samozřejmě srovnat nedá. Pravý křídelník Konko bude náhradou za Rossiho, podceňovaný Manuel Coppola zastane jakýkoliv úkol v srdci zálohy.

Útok: 7/10
Minimálně šest ambiciózních kohoutů na třech smetištích, přičemž ani jeden z nich nemá předem vyhráno. Startovní číslo jedna má oblíbený Marco Di Vaio, kterému to ale od odchodu z Valencie už tolik nestřílí. Marco Borriello bude chtít zapomenout na všechno zlé v Miláně, Senegalec Papa Waigo dodá dravost, Argentinec Figueroa čich na góly a Hondurasan Leon rychlost. V kádru jsou i další prověření útočníci Adailton, Gasparetto a Sculli. Není to pro Janovany až moc velký luxus?

Příchody: Pegolo (Verona), Barasso (Taranto), Bovo (FC Turín), Paro (Juventus), Danilo (Ponte Preta), Konko (Siena), Papa Waigo (Cesena), Borriello (AC Milán), A. Lucarelli (Reggina)

Odchody: Galeoto (Messina), Criscito (Juventus), Carobbio (Albinoleffe), Botta (Cesena), Di Maio (Lugano), Tavares (Lugano), Forestieri (Siena)

Výhody: o motivaci nebude nouze, hodně hráčů bylo odloženo velkými kluby
Nevýhody: pozor na přehnané ambice, ze Serie A už sestoupily i lepší mančafty

Ideální sestava: Rubinho – A. Lucarelli, De Rosa, Bovo – M. Rossi, Milanetto, Paro, Fabiano – Papa Waigo, Borriello, Di Vaio

Nejdůležitější hráči: Gaetano De Rosa, Omar Milanetto, Marco Di Vaio


16. PARMA (27/50)

Klub a trenér: 5/10
V Parmě po jednoleté přestávce opět přežili svou vlastní smrt a jakoby toho riskování už nebylo za poslední roky dost, tak opět angažovala v elitní společnosti začínajícího trenéra. Domenico Di Carlo má za sebou velice slušné působení v druholigové Mantově, se kterou bral čtvrté a osmé místo, ovšem loňská zkušenost se Stefanem Piolim měla být jasným varováním. Ranieriho sice nešlo udržet, ale...
Brankáři: 5/10
Česká hvězdička Radek Petr se Parmě upsala na čtyři roky a vůbec si nevybrala špatně. V brance je totiž po odchodu Buffona hodně smutno a věčná záchrana v podobě veterána Lucy Bucciho už místy působí opravdu komicky. Petr začne jako trojka, protože do klubu přišel Nicola Pavarini ze Sieny, ale už během této sezony je jeho šance podívat se alespoň na lavičku poměrně slušná.

Obrana: 5/10
O tradičně velmi průměrné obránce Parmy nebývá valný zájem, takže se aspoň stihnou dobře sehrát. Důležitý může být příchod zkušeného Damiana Zenoniho na pravý kraj, i když na rozdíl od další posily Falconeho ze Sampdorie asi nedostane takový prostor. Levý bek Paolo Castellini konečně našel nějaké stálejší angažmá, v klubu si ho váží a v létě byl dokonce jmenován zástupcem kapitána. Do obrany jsou ještě k dispozici Paci, Bocchetti, Coly a Rossi. Rozehrávač Contini si na poslední chvíli vytrucoval přestup do Neapole, ale tato ztráta nemusí Di Carla tolik mrzet.

Záloha: 6/10
Di Carlo okamžitě vsadil na 4-3-3 a popravdě tím nikoho nepřekvapil. Krajní obránci jsou poměrně zdatní ve hře dopředu, takže se fyzicky vyspělí středopolaři budou moci plně koncentrovat na rozbíjení útoků soupeře. Stefano Morrone si po předloňské jízdě v Livornu určitě maloval kariéru jinak, ale s novou motivací zpravidla u kvalitních hráčů přicházejí i lepší výkony a Morrone si může být jistý, že bude bedlivě sledován reprezentačním okem Roberta Donadoniho. Daniele Dessena, Luca Cigarini a překvapivě také Francesco Parravicini se poperou o dvě zbylá místa. Nevýrazný Bolano odešel do Modeny a s nestálostí výkonů se potýkající Grella do Turína.

Útok: 6/10
Andrea "Gasba" Gasbarroni v závěru jara naznačil, jaký v něm dřímá talent. Bohužel se ale nechal v posledním kole vykartovat, v premiéře proti Catanii bude chybět a pokud mužstvo vyhraje, tak se opět může do základu vracet velice obtížně. Nav

Autor: Marek Velecký

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Klub a trenér: 10/10

Obrana: 9/10

Tento sposob sa mi paci. Snad sa v tom bude pokracovat aj v preview La Ligy.

Reagovat
HOST*mobby

Lazio na 9. místě, to určitě

Reagovat
HOST*matZz

vole to není seřazený podle toho jak asi skončí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

jako to je jasny, ze je to podle kvality toho tymu, ale i tak je to Lazio trochu podceneny

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný.

Reagovat
HOST*

Podla mna tento rok bude velkym prekvapenim SSC Neapol..........

Reagovat
HOST*FEROAS

super clanok....

Reagovat
Mata

Super článek

Reagovat
HOST*Sickboy

Skvělý článek!

1. AS Řím

2. Juventus

3. Inter

4. AC Milán

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
-Kopy-

moc hezký

Reagovat
HOST*

paradni clanek

Reagovat
HOST*ROMANISTA

s vyrazy typu nejlepsi zaloha na svete bych trochu brzdil. zvlast po minule hodne nepovedene sezone milanu v serii a...

Reagovat
HOST*GEGE

Reagovat
HOST*univerzální ptakopysk

sice se neukázali v lize, ale pokud je pro tebe vítězství LM jako nedostatečný důkaz...

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*GEGE

Reagovat
HOST*Cracker j.

Reagovat
Shevchenko

Super, Mere! Zatím jsem si přečetl polovinu a pak s tím budu pokračovat.

Reagovat
Shevchenko

15:32 Riquelme míří do Atletika Madrid »

Juan Roman Riquelme definitivně odchází z Villarrealu, argentinský záložník se podle informací rozhlasové stanice Cadena Ser dohodl na dvouleté smlouvě s Atletikem Madrid.

Reagovat
Shevchenko

I Motta

Reagovat
HOST*ital

Tak těch 10 nejdražších přestupů,to je mazec.Bych před létem čekal,že těch 20 bude z té desítky nejmíň.

Reagovat
sansiro

Skvělý článek! Dík.

P.S. Taková dobrá orientace v Itálii a fandí...., škoda.

Reagovat
HOST*inzaghi

Super článek, musela s tím být pěkná jebačka...Já AC vídím taky jako vítěze FORZA AC

Reagovat
HOST*

Já vidím pořadí takhle:

1.AC Milán

2.Juventus

3.AS Řím

4.Inter Milán

5.Lazio

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele