Serie A - preview 30. kola

19.03.2016, 08:42, aktualizováno 20.03.2016, 08:57
Previews
Juventus před sebou má městské derby a v něm bude hájit svůj náskok před Neapolí, která hostí Janov. AC Milán se střetne s Laziem, Fiorentina hodlá své čekání na výhru ukončit ve Frosinone...
Atalanta Bergamo - Bologna FC  (neděle 12:30)
Edy Reja má "nůž na krku", sedmdesátiletý lodivod Atalanty, stejně jako celý klub, neprožívá povedenou sezonu a pokud chce zastavit pád tabulkou a koneckonců i ten svůj, měli by jeho Bergamaschi konečně zvítězit. Atalanta doma přivítá určitě hratelného soupeře - Boloňu.

Atalanta naposledy porazila 6. prosince Palermo, ale od té doby na další takový počin čeká. Přitom do té doby se vedlo Rejovým svěřencům poměrně dobře a vlastně jen díky tomu nejsou po devětadvaceti kolech na sestupové pozici. Teď už ale musí Atalanta zabrat, jinak bude zle. A samozřejmě vlivem špatných výsledků je v ohrožení i Edy Reja, pro kterého je to nejhorší období od doby, kdy Atalantu převzal.

Boloňa si užívá postavení v první polovině tabulky a záchranářské boje ji jsou na míle vzdáleny. Donadoniho svěřenci sice naposledy prohráli, ale stalo se tak teprve podruhé za posledních deset kol, navíc na půdě věhlasného Interu. Na devátém místě tabulky mají desetibodový náskok a to by si měli devět kol před koncem soutěže pohlídat.

Utkání nebude mít navzdory rozdílnému postavení v tabulce favorita. Atalanta nemá s Boloňou vůbec špatnou vzájemnou bilanci, doma s ní neprohrála už šest let. Na druhou stranu jako poslední se z výhry radovala Boloňa, která doma v 11. kole triumfovala jasně 3:0.

Atalantě budou scházet zranění Carmona s Bellinim a k dispozici nebude ani potrestaný Toloi. Boloňa je na tom o poznání lépe, trenér Donadoni nebude moci nasadit jen útočníka Destra.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Conti, Masiello, Paletta, Dramé - Kurtič, De Roon, Cigarini - Diamanti, Pinilla, Gomez
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Gastaldello, Maietta, Masina - Donsah, Diawara, Taider - Mounier, Floccari, Giaccerini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Juventus FC  (neděle 15:00)
Turín se stane dějištěm dalšího městského derby, které bude ostře sledovanou záležitostí. Domácím Býkům sezona nevychází podle představ a potřebují body. Juventus kraluje v Serii A, jenže si hojí rány po neúspěchu v Lize mistrů.

Určitě byste na světě našli derby, která jsou více vyhrocenou záležitostí. To turínské možná nepatří mezi nejpopulárnější nebo nejsledovanější utkání dvou týmů z jednoho města, ale nedělní duel bude přesto z několika důvodů zajímavý. Tím prvním je nálada, která teď panuje v táboře Juventusu. Stará dáma má totiž za sebou dvojutkání v Lize mistrů, ve kterém byla hodně blízko senznačnímu výsledku. Nakonec jí však zbyly oči pro pláč.

Soupeřem Juventusu byl mnichovský Bayern, jenž se dlouhodobě pyšní pověstí jednoho z nejlepších týmů na světě. Ve svém středu má několik výjimečných hráčů typu Lahma, Lewandowskiho nebo Alaby s Neuerem. Z Turína si do domácí odvety vezl dobrý výsledek 2:2 a stačila by mu bezbranková remíza. Jenže v Allianz Areně domácí nezvládli nástup do utkání. Po poločase vedl turínský gigant, v jehož dresu exceloval mladík Álvaro Morata.

Juventus vedl o jednu branku dokonce ještě minutu před koncem, jenže po chybě v obranné fázi se k míči dostal Thomas Müller a srovnal! Juventus možná spoléhal na penalty, protože byl psychicky i fyzicky hodně dole, ale Bayern mu je nedovolil. Naopak v rámci prodloužení vstřelil ještě dvě branky a postupuje právě bavorský gigant. Juventusu tak zbývá Serie A, pokud chce získat nějakou trofej.

Ani v ní jej ale nečeká nic snadného. Ví to i někdejší hráč Juventusu Antonello Cuccureddu. Ten v rozhovoru pro Tuttomercatoweb sdělil: "Turín prochází zvláštním obdobím a tento ročník nepatří mezi jeho nejpovedenější. Ale Juventus jej nemůže podcenit, protože i Turín je schopen překvapit. Hodně se toho namluvilo o konci trenéra Ventury, ale jeho vyhazov by byl chybou. Myslím, že jeho čas u Granaty ještě neskončil, protože má co nabídnout," míní zkušený Cuccureddu.

Oba celky se potýkají s mnoha zraněnými. V případě Juventusu se právě kvůli tomu před duelem s Bayernem hodně diskutovalo, protože absence Staré dámy byly hodně citelné. A nadále jsou, protože Juventusu chybí Caceres, Chiellini, Marchisio a především Dybala, který táhne ofenzívu Staré dámy. Domácí tým má své opory zpátky, ale kompletní nebude. Mimo hru jsou v duelu s Juventusem zejména Gazzi, Avelar a také Cesare Bovo.

V případě Venturova týmu se opravdu velmi často mluvilo o konci jedné velké éry, popřípadě padala slova jako krize. A ne bezdůvodně, což ukazuje herní projev Turína, odchody významných hráčů a především výsledková mizérie. Turín sice přivítal zpět vysněného střelce Cira Immobileho, který trochu zvedl ochablou ofenzívu Granaty, ale ani jeho zásahy zatím na postup tabulkou nestačí. Určitě by ale chtěl skórovat proti týmu, který mu kdysi moc šancí nedal.

Za posledních deset zápasů vyhrál Turín jen jedno jediné utkání, když si poradil s nevýrazným Palermem. Jinak je to ale bída, která zatím stačí na 13. místo. V minulém kole musel Turín odjet z Janova bez bodů, protože prohrál 3:2. Teď bude spoléhat především na Immobileho, kterého čeká pikantní souboj. Navíc může být mužem, který naruší skvostnou sérii Gigiho Buffona. Pokud by se Turín trefil do tří minut, Buffon přijde o šanci na nový rekord italské ligy v počtu minut bez inkasované branky.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Bruno Peres, Acquah, Vives, Benassi, Molinaro - Belotti, Immobile
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Rugani, Bonucci, Barzagli - Cuadrado, Khedira, Hernanes, Asamoah, Alex Sandro - Zaza, Mandzukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Sassuolo ještě stále může pomýšlet na evropské poháry, nesmí si však dovolit zbytečně ztrácet, zejména na domácí půdě. Neroverdi v rámci 30. kola přivítají trápící se Udinese, na jehož lavičce se představí nový kouč Luigi De Canio.

Sassuolo se v tuto chvíli nachází na sedmém místě se čtyřbodovou ztrátou na šestý AC Milán a pokud by se mu podařilo milánský celek v tabulce přeskočit, mohlo by to za jistých okolností ještě znamenat Evropskou ligu. O motivaci je tedy postaráno. Domácí celek si v minulém kole připsal porážku od Juventusu 0:1, čímž přerušil svojí sérii tří zápasů bez ztráty kytičky. I tak je ale forma domácích dobrá a Udinese se bude muset mít na pozoru.

Zvláště když s jeho formou je to přesně naopak. Udine vyhrálo za deset kol pouhý jeden zápas (proti poslednímu Hellasu) a celou situaci v Serii A si komplikuje. Zebry sice mají před Frosinone k dobru čtyři body, ale to ve zbývajících osmi kolech nemusí nic znamenat. Jinými slovy, Udine potřebuje body jako sůl a vedení se rozhodlo nečekat a přivést nového kouče Luigiho De Cania. Ten nahradil odvolaného Colantuona a má jediný cíl, zachránit pro Udine nejvyšší soutěž.

Také Zebry v minulém kole prohrály, když nestačily na jiný favorizovaný celek AS Řím 1:2. Pod novým koučem si na Stadio Cittá del Tricolore věří, po postupu Sassuola do Serie A tam hrály dvakrát a ani jednou neprohrály. V jednom případě dokonce slavily vítězství 2:1.

Domácí eskadra trenéra Di Francesca postrádá marody Laribiho, Missiroliho i zkušeného Cannavara. Co se týče hostů, ti také nebudou kompletní. Zdravotní problémy mají Merkel a Guilherme.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Antei, Acerbi, Peluso - Biondini, Magnanelli, Duncan - Politano, Defrel, Sansone
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Felipe - Widmer, Fernandes, Kuzmanovič, Hallfredsson, Armero - Zapata, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Do Janova přijede návštěva z Verony a domácí Blucerchiati budou doufat, že jediné, co si Chievo odveze, bude výprask. Chievo se zase snaží udržet v klidném středu tabulky, jak jsme na něj zvyklí již několik sezon po sobě. Záchranu ale ještě jistou nemá.

Sampdoria se snaží pod dohledem trenéra Vincenza Montelly stoupat tabulkou, ale - jak by řekl John Lennon - stále to není Ono. Po dvou výhrách a stejném počtu čistých kont se sny fanoušků o přesunu do středu tabulky zase vzdálily. Sampdoria se sice v minulém kole snažila, co jí síly stačily, ale na tři body to proti Empoli nedotáhla. Lauiriniho gól ze závěru utkání umazal z vidiny tří bodů dva a Doria se musela spokojit s jedním bodem za remízu.

I za bod byli naopak rádi hráči Chieva, kterým se v minulém kole podařilo nepřímo ohrozit budoucnost trenéra Mihajloviće. Srbský stratég AC Milán chtěl tři body, ale nakonec se musel smířit jen s remízou. Chievo doma od AC branku nedostalo žádnou a jeho snaha o záchranu dostala zase reálnější kontury. Teď je Chievo na 10. místě a má na svém kontě už 35 bodů. A ačkoli by se mohlo zdát, že je vše ideální, ani Chievo nemá záchranu jistou.

Toho si je vědom i obránce Fabrizio Cacciatore, který v rozhovoru pro média sdělil: "Teď není čas, abych přemýšlel nad svou budoucností. Hlavním cílem je záchrana, od které nás ještě něco dělí. Chceme ji mít jistou co možná nejdříve. Až potom začnu řešit svou budoucnost. Jsem tu sice spokojený, ale rozhodně nejsem proti žádným nabídkám. Zvážím je, až bude pravá chvíle," dodal Cacciatore.

Doria má jen o tři body méně než desáté Chievo a teď by ráda znovu navýšila své šance na posun v tabulce. Nebude to ale snadné, což udává obránce Niklas Moisander. "Jsme v tabulce hodně dole, ale to ještě nic neznamená. Rozhodně nehrajeme tak špatně, jak by se vzhledem k postavení v tabulce mohlo zdát. Jen máme za sebou náročnou pasáž, ve které se nám nedařilo. Postupně se ale zlepšujeme a proti Chievu nás čeká hodně důležité utkání. Jsme ale připraveni a chceme tři body," varuje svého soupeře zkušený stoper.

Když se oba týmy utkaly naposledy, zrodila se nepříliš záživná remíza 1:1. V Janově to ale Chievo moc rádo nemá, protože jeho poslední dvě návštěvy skončily prohrou. A oba výsledky shodně - 2:1 pro domácí Námořníky. Oba týmy pak bojují s tím, že dostávají více branek, než kolik jich jsou schopny samy dát. Historicky jsou favoritem domácí, protože hostům se podařilo tři body vzít domů z Janova naposledy v roce 2005, kdy rozhodoval Victor Obinna.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Bianchetti, Helander, Fares - Wszolek, Ionita, Marrone, Siligardi - Toni, Pazzini
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, S. Romagnoli, Gagliolo, Letizia - Pasciuti, Bianco, Cofie, Di Gaudio - Lollo - Mancosu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Frosinone Calcio - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Těžký úkol čeká Frosinone, které v boji o záchranu přivítá pohárového aspiranta z Florencie. Hosté budou velkým favoritem, první zápas s nováčkem zvládli s bravurou, když hned čtyřikrát rozvlnili síť soupeře.

Od prvního vzájemného souboje se ale mnohé změnilo. Fiorentina vyklidila pozice zaručující Ligu mistrů a v tuto chvíli je s pětibodovou ztrátou až čtvrtá. Frosinone je sice stále na sestupových pozicích, ale rozhodně má ještě šanci se zachránit.

Tým trenéra Stelloneho v minulém kole nezvládl klíčový přímý souboj o záchranu s Carpi a odmítl se posunout již mimo sestupové pozice. Nicméně vzhledem k další porážce Palerma zůstává rozdíl mezi oběma celky nadále jednobodový.

V minulém kole se "předvedla" i Fiorentina, která domácí remízou 1:1 s posledním Hellasem hodně ztratila v boji o třetí příčku. Viole se v poslední době příliš nedaří, po vyřazení z Evropské ligy v Serii A ještě nevyhrála. Podle kouče Sousy jde o psychologický efekt, ze kterého je potřeba se co nejdříve vzpamatovat. Frosinone by mohlo být na spravení apetitu příhodným soupeřem, i když o podcenění nemůže být ani řeč. "Hlad a odhodlání Frosinone je něco, co jsem chtěl vždycky vidět u svých hráčů. Jsou velmi agresivní, budeme mít menší prostor pro pohyb s míčem než obvykle," upozorňoval na přednosti Frosinone trenér Paulo Sousa.

Frosinone se bude muset obejít bez Pavloviće, Goriho a potrestaného Rosiho. Fiorentina bude mít většinu svých hvězd pohromadě, scházet budou jen Benalouane a Tomović.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Ciofani, Ajeti, Blanchard, Crivello - Paganini, Chibsah, Gucher, Kragl - Ciofani, Tonev
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodríguez, Astori, Alonso - Badelj, Vecino - Tello, Borja Valero, Bernardeschi - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Carpi FC  (neděle 15:00)
Bitva o všechno. Hellas má nejspíše poslední šanci, jak ještě sezonu zachránit. Potřebuje k tomu nutný předpoklad - porazit předposlední Carpi. Hostům jde ale o totéž, na sedmnácté místo ztrácejí už jen dva body.

V lepším rozpoložení půjde do záchranářského duelu určitě Carpi. Čtyři kola neprohrálo a jeho ztráta na nesestupové místo se neustále zmenšuje. Hosté totiž v minulém kole zvládli jiný záchranářský duel, tentokrát proti Frosinone (2:1), čímž se mu přiblížili na rozdíl jediného bodu.

Situace na dně tabulky je pořádně dramatická. Rozdíl mezi devatenáctým a patnáctým místem je jen pětibodový a o záchranu tak hraje hned několik celků. Jenom Hellas je na posledním místě poněkud osamostatněn. Tým, který v sezoně dokázal poprvé zvítězit až ve 23. kole, má už hodně složitou pozici, přesto stále může věřit ve znovuvzkříšení. Bezpodmínečně však musí zvládnout zápas s Carpi, pokud by totiž prohrál, ztrácel by na záchranu minimálně devět bodů!

Porazit Carpi rozhodně nebude jednoduché. V poslední době se to povedlo jen týmům hrající na špici tabulky, Římu, Neapoli a Fiorentině, naopak ztratily Sampdoria, Turín, Boloňa nebo věhlasný Inter. Hellasu se koneckonců nepovedlo vyhrát ani první vzájemný zápas na půdě Carpi, utkání po devadesáti minutách skončilo bez branek.

Veronský celek se musí vypořádat s absencemi Souprayena, Romula, Gomeze a Pisana. Podobný výčet jmen sledujeme i na druhé straně barikády. Kouč Castori se musí obejít bez Fedeleho, Gnahorého, Martinha, Poliho, De Guzmana i gólmana Brkiče.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Gilberto, Moras, Helander, Fares - Wszolek, Marrone, Ionita, Rebić - Toni, Pazzini
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Letizia - Pasciuti, Cofie, Bianco, Di Gaudio - Lollo, Mbakogu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Janov CFC  (neděle 18:00)
Forma Janova je poslední dobou na vzestupu a Grifům se daří stále častěji vyhrávat. Teď je ale čeká náročná chvíle, protože dalším soupeřem Grifů nebude nikdo menší než Neapol. A ta má vytříbený apetit.

Už dlouhou dobu se Grifové pokoušejí vyzrát na Neapol a už dlouhou dobu se jim to nedaří. Další šanci budou mít v neděli v podvečer, kdy cestují na stadion San Paolo. Na něm se body získávají jen velmi těžce, ale Grifové v podstatě nemají co ztratit. Pod Vesuv přesto jedou hráči pozitivně naladěni, alespoň srovnáme-li jejich současnou náladu s tou, jaká panovala v klubu Enrica Preziosiho před nedávnem.

Příjemnější období začalo v Janově prakticky až v polovině minulého měsíce. Po střídavém čase porážek a remíz se Janov konečně zvedl a výsledkem byly tři výhry a jen jedna porážka. Janovu se dařilo také v minulém kole, i když to bylo hodně dramatické. V atraktivním utkání se janovský celek utkal s turínskými Býky, kteří mají staronově ve svém kádru také Cira Immobileho. Ten se sice trefil dvakrát, ale na body to přesto nestačilo.

Za Janov totiž řádí muž, který toho s Immobilem hodně nahrál. V minulém kole proti sobě stanuli znovu. Řeč je o Alessiu Cercim, který z neslavného angažmá v Atléticu Madrid potažmo AC Milán zamířil právě do Janova. V minulém kole svého velkého kamaráda napodobil a také on se prosadil dvakrát. Obrat pak dokonal Luca Rigoni, který mohl slavit výhru 3:2. I díky ní je Janov aktuálně na 12. místě a chce ještě výš.

Jedním z hráčů, kteří mají Janovu pomoci do vyšších pater, je zkušený útočník Goran Pandev. Ten by proti Neapoli moc rád skóroval. Sám udává: "Když má Janov den, může se měřit prakticky s jakýmkoli soupeřem. Tohle je hodně těžký rok, pro tým i pro mne osobně. Ale vím, že nakonec se z toho jako mužstvo dostaneme. Jedeme do Neapole s tím, že můžeme jen překvapit. V Neapoli to bude hodně těžké, ale nevzdáváme se."

Cestu dlouhou více než 700 kilometrů vynechá obránce Ezequiel Munoz a zřejmě také útočník Leonardo Pavoletti, což je velká ztráta. Domácí fanoušci se mohou těšit na nejsilnější možnou formaci, protože trenéru Sarrimu nechybí nikdo z velkých jmen. Co mu chybí, to jsou tři body. Tři body totiž dělí Neapol od vedoucí příčky, na které se znovu usadil Juventus Turín, a kterou už nechce pustit.

Neapol se opírá především o schopnosti kanonýra Gonzala Higuaína. Chvíli sice panovaly obavy o zdravotní stav argentinského šutéra, ale ty jsou nakonec zbytečné. Higuaín by měl být od začátku připraven. A to je pro obránce Janova moc špatná zpráva, protože El Pipita již v této sezoně jen v rámci ligy nasázel 27 branek! To je přesně o 13 víc, než kolik stihl vsítit jeho nejbližší pronásledovatel z Juventusu.

Neapol se prezentuje především pohledným fotbalem se zajištěnou obranou. A všímá si toho i veřejnost. Někdejší hráč Janova Stefano Eranio poznamenal: "Nikdo v celé Itálii nehraje tak dobrý a líbivý fotbal jako Neapol. Juventus má na čele náskok jen tří bodů, což se dá snadno překonat. Těším se na Neapol v Lize mistrů, protože ta jí už neuteče. Janovu dá Neapol hodně zabrat a pokud chtějí Grifové nějaké body, musí na hřišti nechat všechno. Ani to by ale nemuselo stačit," radí Eranio.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, De Maio - Gabriel Silva, Ansaldi, Rincon, Dzemaili, Rigoni, Gabriel Silva - Cerci, Pandev
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - SS Lazio  (neděle 20:45)
AC Milán bude ve zbytku sezony hájit šesté místo, které pro něho znamená start v příštím ročníku Evropské ligy. Na San Siru přivítá zklamání letošní sezony římské Lazio, to si po nečekaném kolapsu se Spartou musí udobřit své fanoušky.

Milán už na Ligu mistrů stěží dosáhne, a tak se ve zbytku sezony bude soustředit na udržení šestého místa, které pro něho znamená start v Evropské lize. Rossoneri dali milionářské soutěži definitivně vale po zpackaném zápase na Sassuolu, který navíc podpořili bezbrankovou remízou na hřišti Chieva. Obě utkání charakterizovala problém současného Milána a sice neschopnost alespoň herně přehrát týmy ze středu tabulky. Pokud by se chtěl Milán ucházet o Ligu mistrů, musí týmy jako Sassuolo a Chievo přehrávat a v nejlepším samozřejmě porážet.

AC má na šestém místě před sedmým Sassuolem náskok čtyř bodů, přičemž jeho ztráta na pátý Inter činí šest bodů.

Lazio se vzpamatovává z pohárového šoku. Římský celek po nadějné remíze 1:1 z Prahy hodlal potvrdit roli favorita a postoupit do další fáze EL, ale Sparta tomu učinila přítrž. Na Stadio Olimpico zvítězila jasným výsledkem 3:0 a je ve čtvrtfinále. Pro Lazio znamená vypadnutí stvrzení nepovedené sezony, neboť Evropská liga byla jednou z posledních šancí, jak si v příštím roce zahrát poháry. Ta úplně poslední přijde nyní právě na San Siru v souboji s Milánem.

V domácí soutěži jsou na tom Pioliho svěřenci bídně. Až osmé místo je velkým zklamáním a ztráta na poháry je už třináctibodová. Za jistých okolností může EL zajistit i šesté místo, na něj Lazio ztrácí sedm bodů a pokud by se mu podařilo vyhrát na San Siru, ztenčila by se ztráta na čtyři body. Lazio naposledy v lize zdolalo slaboučkou Atalantu Bergamo 2:0.

V brance domácích bude stále chybět Gigi Donnarumma, který se ještě ze svého zranění plně nezotavil. Chybět budou i další pilíře základní sestavy stoper Alex, záložník Kucka a útočník Niang. Marodka Lazia, to není žádná novinka a i proti AC budou scházet De Vrij, Basta, Radu, Milinković-Savić a Kishna.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Zapata, Romagnoli, Antonelli - Honda, Montolivo, Bertolacci, Bonaventura - Bacca, Luiz Adriano
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Mauricio, Hoedt, Lulić - Cataldi, Bíglia - Parolo, Felipe Anderson, Matri - Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Città di Palermo  (sobota 18:00)
Empoli se s každým dalším kolem více a více potápí, což fanoušky nebezpečně přibližuje bojům o záchranu. Pořád na tom ale toskánský celek není tak špatně jako Palermo. To se zmítá v chaosu a balancuje těsně nad propastí.

Palermo neustále udivuje fotbalovou veřejnost, protože když si člověk myslí, že jej prezident a majitel Maurizio Zamparini už nemůže překvapit, protřelý excentrik vždy najde nějaký další kousek. Většinou je jeho výstřední chování zaměřeno na chaotické přestupy či opakující se rošády na trenérském postu. Poté, co se na trenérské místo vrátil Beppe Iachini, se s ním Zamparini opět rozešel.

Na jeho místo byl pozván Walter Novellino, ale je otázka, kolik času od Zampariniho dostane. Ani pod ním totiž Palermo nepředvádí kýžené zlepšení. Nutno uznat, že Novellinova práce začala možná nejnáročnějším soupeřem. Čekala jej Neapol, která si léčila rány z vypadnutí v Evropské lize. To se jí nakonec povedlo a jediná branka Gonzala Higuaína jí stačila ke třem bodům. Dost možná se od Palerma čekalo mnohem méně.

Palermo ještě není v zóně sestupu, i když mu do ní moc nechybí. Stále se tak najdou lidé, kteří Palermu věří. Jedním z nich je Fabio Henrique Simplício, který za Palermo hrával v letech 2006 - 2010. Brazilský záložník mimo jiné prozradil: "Věřím, že se Palermo zachrání. Jeho fanoušci si to zaslouží a Palermo je tým, který do první ligy zkrátka patří. Je pravda, že jeho letošní sezona je hodně nešťastná, ale Palermo by nemělo skládat zbraně. Pořád má naději a jsou v něm hráči, kteří jej mohou v Serii A udržet."

Rosanero pojedou k náročnému střetu do Toskánska, aby se tam utkali s Empoli. Ani tomuto týmu se nedaří, třebaže sestupové příčky jsou dosti vzdálené. Empoli nevyhrálo za posledních deset utkání ani jednou a nepovedla se mu zvláště druhá polovina února. Jeho situace by však mohla být mnohem horší, protože na 9. Bolognu mu schází jen jeden bod. Aktuálně jedenáctému celku se v minulém kole povedlo obrat o body Sampdorii Janov, se kterou i díky brance Lauriniho remizovalo 1:1. Připíše si další body na domácí půdě?
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Costa, Mario Rui - Zieliński, Paredes, Croce - Saponara - Maccarone, Pucciarelli
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Gonzalez, Andelković, Pezzella - Hiljemark, Jajalo, Cristante - Vazquez - Gilardino, Quaison
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Inter Milán  (sobota 20:45)
Brány Olympijského stadionu v Římě se v sobotu večer otevřou, protože na programu je boj o třetí místo. Domácí jsou v mnohem lepší pozici, protože tuto příčku udržují. Vyzyvatelem se jim stanou Manciniho Nerazzurri.

Teď, nebo nikdy. To je heslo, které s sebou do Věčného města přiveze tým trenéra Roberta Manciniho. Domácí AS hraje poslední dobou ve velké pohodě, daří se mu a teď se navíc může soustředit jen na ligu, protože evropské poháry jsou pro něj minulostí. Poté, co Římané vypadli z Ligy mistrů na úkor Realu Madrid, teď mohou vrhnout veškeré síly do obhajoby loňské druhé příčky. A v tom jim chce zabránit právě Inter.

Čas ukáže, jestli na to Inter má. Aby mohl Inter doufat v Ligu mistrů, musí vyhrát a porazit tak tým, který aktuálně na třetím místě spočívá. Udržet tlak na AS je možné právě díky případné výhře. Šance Nerazzurri samozřejmě mají, protože se s domácími velmi dobře znají. Individuální kvality týmu naznačují, že by mohlo jít o příjemný a emotivní spektákl. Manciniho tým potřebuje nejprve zlomit odpor domácího stadionu. Ono totiž není lehké vozit z Říma body. Nyní je ale v sázce hodně. Emotivní utkání by proto mohlo mnohé napovědět.

Inter má s AS poměrně dobré zkušenosti a v posledních dvou vzájemných duelech se mu pokaždé podařilo nad ním vyhrát. Klíčem mu k tomu byla především domácí atmosféra na San Siru, protože poslední návštěva Říma se interu zase tak moc nevyvedla. Nerazzurri na konci roku 2014 prohráli 4:2 a poslední výhra v Římě je pro ně datována před pěti lety.

Důležitost tohoto duelu si uvědomují snad všichni. Někdejší hráč Interu Roberto Boninsegna prohlásil: "Je jasné, že tohle je zápas o třetí místo. Pokud Inter prohraje, už nebude mít podle mě šanci dostat se do Ligy mistrů. Inter má dobrý kádr, ale za některé hvězdy nemá patřičné náhrady. Tím myslím především Maura Icardiho, za něhož není kvalitní útočník. Bude potřeba totální nasazení a trochu štěstí," myslí si Boninsegna.

Když už jsme u absencí, tak tou největší ztrátou je právě Mauro Icardi. Argentinský střelec je největší ofenzivní zbraní Interu, ale je zraněn. Za domácí to je například Norbert Gyömber, ve formě není ani Francesco Totti. Strach může mít trenér Luciano Spalletti především kvůli blížícímu se derby, protože v karetním ohrožení je Miralem Pjanić a Radja Nainggolan. Do týmu se vrací Daniele De Rossi a Antonio Rüdiger.

Právě německý stoper zažíval náročný start v novém angažmá, také kvůli rychlému zapracování do sestavy z důvodů nahrazení zraněného Leandra Castána. Postupně se ale vypracoval v oporu zadních řad a trenér Spalletti na něj spoléhá. Sám německý obránce se na duel těší: "Jsem připraven, cítím se skvěle a zase trénuji se spoluhráči. Těším se na další duely, z nichž hned ten další bude hodně náročný," dobře ví Rüdiger.

Do formy se vrací také Edin Džeko, který byl dlouho hodně kritizován za pomalou aklimatizaci, pomalý pohyb na hřišti i pomalý růst branek na kontě. Poslední dobou se ale zvedl a další branku si schoval také do duelu v minulém kole. V něm se Vlci utkali s Udinese a vyhráli i díky jedné brance Edina Džeka 2:1. Jsou nyní třetí a rádi by při troše štěstí vytvořili tlak na druhou Neapol. Džeko bude doufat ve vstřelení gólu také proto, že ve čtvrtek oslavil své třicáté narozeniny. Bude mít důvod k oslavě také po zápase s Interem?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Manolas, Zukanović, Digne - Keita, Nainggolan - Salah, Perotti, El Shaarawy - Džeko
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Miranda, Murillo, Nagatomo - Brozović, Medel - Biabiany, Ljajić, Perišić - Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC29214451:1567
2.SSC Neapol29197359:2364
3.AS Řím29178461:3059
4.ACF Fiorentina29166750:3254
5.Inter Milán29166739:2754
6.AC Milán29139739:3048
7.US Sassuolo291111736:3244
8.SS Lazio291181037:3741
9.Bologna FC291061330:3336
10.Chievo Verona29981233:3935
11.Empoli FC29981234:4235
12.Janov CFC29971331:3434
13.Turín FC29891236:3833
14.UC Sampdoria29881343:4732
15.Atalanta Bergamo29791326:3530
16.Udinese Calcio29861525:4430
17.Città di Palermo29761628:5127
18.Frosinone Calcio29751729:5526
19.Carpi FC295101426:4525
20.Hellas Verona292131425:4919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (435)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele