Serie A - preview 23. kola

02.02.2016, 08:53, aktualizováno 03.02.2016, 08:54
Previews
Takřka kompletní program přinese uprostřed týdne vložené kolo Serie A. Frosinone si to rozdá s Bolognou, Empoli se střetne s Udinese, Fiorentina s Carpi, na Inter čeká Chievo, Juventusu se postaví Janov, Neapol zajíždí na půdu římského Lazia, Palermo pro změnu před vlastními fanoušky přivítá AC Milán a hrát se bude také na hřištích Sampdorie a Hellasu...
Frosinone Calcio - Bologna FC  (středa 18:30)
Zatímco domácí Frosinone se pomalu začíná bát o život mezi italskou elitou, hostující celek se neustále zlepšuje. A teď si Bologna brousí zuby na další tři body.

Frosinone zatím působí dojmem týmu, který se ještě nepřizpůsobil tempu a vyšší kvalitě Serie A. Za posledních deset utkání v první lize vyhrál jen jedno, jeho herní projev je přinejmenším mátožný a Frosinone se tak stává oblíbeným soupeřem každého týmu, který si chce vylepšit střelecké statistiky.

Právě obrana je totiž největší bolestí maličkého týmu. Frosinone obdrželo už 48 gólů, což je naprosto nejhorší bilance v první lize. Neschopnost zkonsolidovat svou obranu a udržet čisté konto Frosinone odsoudilo na předposlední místo v tabulce s pouhými šestnácti body.

Frosinone se nepovedlo ani minulé kolo, v jehož rámci odjelo k utkání do Říma. Tamní fanoušci se pod vedením trenéra Luciana Spallettiho konečně dočkali vítězství, ke kterému jim pomohl především druhý poločas. Frosinone se pokoušelo o konečnou remízu, ale ani gól Daniela Ciofaniho nestačil k tomu, aby Frosinone získalo body. Jeho obranu totiž překonali ještě El Shaarawy a Pjanić.

Právě útočník Daniel Ciofani je však odhodlán uspět na domácí půdě proti Bologně. "Bude to pro nás hodně náročné utkání i proto, že mezi zápasy není moc času na zotavení. Ale musíme se rychle přizpůsobit, takže okamžitě pracujeme na svých výkonech. Bologna hraje dobrý fotbal, ale my prostě musíme získat tři body. Už nemáme času nazbyt, tohle utkání bude důležité z hlediska záchrany."

Bologna je v mnohem lepší pozici. Po smolném úvodu se nové tváře začínají prosazovat a trenér Roberto Donadoni pokračuje v dobré práci. Jeho tým je už na desátém místě a za posledních pět utkání prohrál jen jednou. Felsinei se dařilo i v minulém kole, když si po dramatické koncovce poradili se Sampdorií Janov.

Statistiky ze vzájemných duelů jsou poměrně vyrovnané. Z dosavadních osmi utkání se Frosinone radovali třikrát, dvakrát se body dělily. Jen jednou se proti sobě tito soupeři postavili v rámci první ligy a tři body brala Bologna. Stačila jí k tomu jediná branka, kterou měl na svědomí Anthony Mounier.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Bardi - Rosi, Blanchard, Ajeti, Pavlović - Gori, Chibsah, Sammarco - Dionisi, D. Ciofani, Soddimo
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Ferrari, Rossettini, Oikonomou, Masina - Taider, Diawara, Brighi - Mounier, Destro, Giaccherini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Turín FC  (středa 20:45)
Na Stadio Luigi Ferraris v Janově se utkají domácí Sampdoria s Turínem. Ani jeden tým si nevede zrovna dobře, ale zejména domácí potřebují nutně přidat. Po čtyřech kolech bez zisku jediného bodu spadli na poslední nesestupové místo.

Sampdoria je na tom výsledkově hodně zle a pod čím dál větším tlakem se ocitá Vincenzo Montella. A spokojeni pochopitelně nejsou ani fanoušci, kteří musejí skousnout nejeden špatný výsledek a také ne úplně šťastnou přestupovou politiku. Doria sice přivedla kapitána Interu Andreu Ranocchiu, ale opačným směrem poslala ofenzivní klenot, reprezentanta Édera. Pravda, Námořníkům se v ofenzívě daří a jestli něco potřebovalo posílit, tak zejména defenzivní složka, na té je stále potřeba pracovat.

V zápase posledního kola na půdě Boloni (3:2) to bylo dobře znát. Obrana Sampdorie nestíhala a kdyby Boloňa místo dvougólového vedení odskočila rozdílem tří, nebo dokonce čtyř branek, a že na to šance měla, bylo by dávno po zápase. Takhle se Sampdoria ještě zmátořila a dvěma brankami se vrátila do zápasu. To je také jedno z mála pozitiv, se kterými může Montella pracovat do budoucna. Nicméně je potřeba začít sbírat body. Blucerchiatti čtyři kola nebodovali a jsou jen čtyři body od sestupu.

Hosté z Turína jsou na tom o mnoho lépe, ale rozhodně si při současné formě nemohou vyskakovat. Za osm kol vyhráli jen jednou a místo aby proháněli celky bojující o Evropskou ligu, plácají se ve druhé polovině tabulky. Navíc už dvě kola neskórovali, přičemž doma jenom remizovali 0:0 s úplně posledním Hellasem.

Námořníci nemohou počítat se zraněným De Silvestrim, vykartovaným Silvestrem a Fernandem. Granata je na tom podobně,scházet jí budou Obi s Peresem.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Cassani, Ranocchia, Moisander, Dodó - Sala, Ivan, Soriano - Cassano, Muriel, Correa
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Zappacosta, Benassi, Gazzi, Baselli, Bruno Peres - Belotti, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - SSC Neapol  (středa 20:45)
Před Laziem stojí náročný úkol, protože musí s kádrem plným absencí sehrát dobré utkání proti lídrovi tabulky. Na Olympijském stadionu v Římě přivítá první Neapol.

První celek tabulky se chystá na návštěvu Věčného města s jasným cílem: vyhrát a odrazit další útok Juventusu Turín. Vypadá to, že se v boji o čelo dočkáme ještě několika dramat a kdo zaváhá, mohlo by ho to hodně stát. Neapol se zatím pyšní náskokem dvou bodů na Juventus Turín a nerada by o podobný náskok přišla. Lazio má co napravovat, protože poslední vzájemný duel s Neapolí skončil katastrofou.

Neapol byla sice na začátku sezóny méně suverénní, ale přesto dokázala římské legie naprosto pokořit. Dvě branky zaznamenal Gonzalo Higuaín, po jedné přidali Allan, Manolo Gabbiadini a Lorenzo Insigne. Od té doby se prakticky nic nezměnilo, Neapol je dál strojem na góly, akce a výsledky. Velký podíl na tom má i nejlepší střelec Serie A Gonzalo Higuaín, který má na kontě už 22 branek, o celých deset víc než druhý Dybala.

Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady Partenopei dokázali prohrát jen jednou. Jinak se jim ale daří, což se potvrdilo také v minulém kole. Ve speciálním utkáním pro trenéra Maurizia Sarriho se Neapol postavila Empoli a opět bavila fotbalem. Mezi střelce se zapsali Gonzalo Higuaín a Lorenzo Insigne. Dvě branky přidal José Callejón a vlastní branku si dal obránce Camporese.

Neapol bude největším konkurentem Juventusu i podle zkušeného Gianniho Rivery. "Jsou to dva nejlepší týmy v Itálii a budou se o Scudetto přetahovat až do konce. Každý má své přednosti a slabiny, ale nikdo se jim nepřibližuje. Líbí se mi styl Neapole, je hodně kreativní, rychlý a produktivní. Osobně ale přeci jen trochu favorizuji Juventus, protože je zvyklý na tlak," dodal Rivera.

Neapol má štěstí především v tom, že se klíčovým hráčům vyhýbají zranění a karetní tresty. Zraněn je mladý záložník Grassi, kvůli kartám nebudou hrát Hysaj a Allan. Římské Lazio je v naprosto odlišné pozici a jeho marodka se naplňuje každým zápasem. Za karty pykají Milinković-Savić, Matri a Cataldi. K tomu ale musíme připočítat marody jako de Vrij, Kishna, Biglia nebo Radu.

Lazio navíc nemá ani nějak oslnivou formu. V posledních deseti utkáních sice prohrálo jen jednou, ale výher se dočkalo jen čtyřikrát. V minulém kole se mu nepovedlo navázat na kanonádu proti Chievu Verona a s Udinese si jen rozdělilo body. Navíc Zebrám nedokázalo ani vstřelit gól, což je trochu zarážející. Teď se ale trenér Pioli chce ukázat a zaskočit lídra, což jeho Biancocelesti také umí.

Vzpomíná na to i někdejší obránce Lazia Giuseppe Biava. V rozhovoru pro web lalaziosiamonoi.it podotkl: "Tento rok je to pro Lazio daleko těžší, protože má více zápasů, musí obhajovat dobré postavení z minulého roku a především se mu zranilo tolik hráčů. Přesto si myslím, že je v silách Lazia Neapol porazit. Bude to hodně těžké, ale Lazio se umí proti favoritům vybičovat k dobrým výkonům."

"Hned od začátku se mi líbil Biševac, je to skvělý fotbal a dobrým charakterem. Myslím, že může současnému Laziu hodně pomoci. Hodně se těším na duel s Neapolí, protože od hráčů bude chtít maximální soustředění a velkou psychickou výdrž," dodává někdejší obránce Lazia k obraně Biancocelesti.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Mauricio, Konko - Parolo, Onazi, Lulić - Candreva, Klose, Felipe Anderson
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - D. Lopez, Jorginho, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Atalanta Bergamo  (středa 20:45)
Dočká se konečně Hellas prvního vítězství? Tuto otázku si pokládají všichni fanoušci veronského celku. Zamítavou odpověď by určitě přivítala Atalanta Bergamo, která bude jeho soupeřem a která se zrovna nepotkává s dobrou formou, spíše naopak.

Čekání na první vítězství Hellasu v této sezoně pokračuje a pokračuje. Už v předchozích kolech si Delneriho svěřenci nevedli špatně, ale na více než zisk jednoho bodu stejně nedosáhli. Jak se ale říká, jednou už to přijít musí a proti Atalantě k tomu bude jedinečná příležitost.

Atalanta se totiž trápí a nemůže se dostat z herní i výsledkové krize. Sedm kol nevyhrála a takovouto bídu prožívá pod koučem Rejou vůbec poprvé. Bergamaschi se trápí zejména v ofenzívě, i proto vedení klubu přivedlo už dříve Alessandra Diamantiho nebo teprve nedávno Marca Borriella. Výsledek je ale zatím víceméně nulový.

Každopádně také pro Atalantu je to příležitost se výsledkově chytit. Přeci jenom cestuje na půdu beznadějně posledního celku, který už má poměrně malé šance na konečnou záchranu. Hellas v tuto chvíli ztrácí na nesestupové pozice propastných dvanáct bodů!

První zápas v Bergamu skončil remízou 1:1 a pokud nahlédneme do historie dalších vzájemných zápasů, zjistíme vyrovnanou bilanci.

Domácí se budou muset obejít bez Vivianiho a Souprayena a také Hallfredssona, který zamířil do Udinese, nebo Saly, jenž pro změnu odešel do Sampdorie. Ani Atalanta nebude mít kompletní kádr. Zápas se Sassuolem byl posledním pro Germána Denise a Carmona, Bellini, Paletta či Toloi zůstávají pro nejrůznější zranění na marodce.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Gilberto, Moras, Helander, Pisano - Wszolek, Marrone, Ionita, Rebić - Pazzini, Toni
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Djimsiti, Masiello, Cherubin - Conti, Cigarini, De Roon, Migliaccio, Dramé - Diamanti - Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Udinese Calcio  (středa 20:45)
Černobílé Zebry z Udine pocestují do Toskánska k zápasu s nepříjemným Empoli. Domácí sice v minulém kole schytali debakl, ale byla to jejich teprve druhá porážka za posledních deset kol. Zato Udine je na tom zcela jinak, čtyři kola nevyhrálo, připsalo si jediný bod a v tabulce opět kleslo.

Ne každý den je posvícení. Empoli si do zápasu na San Paolo vedlo více než obstojně, ale pod Vesuvem, přestože vedlo, herně vybouchlo a schytalo ošklivý pětibrankový debakl. Ironií osudu bylo, že Neapol vede bývalý trenér Empoli, úspěšný Maurizio Sarri.

Není ale vůbec důvod k panice. Svěřenci trenéra Giampaola se drží na výtečném devátém místě s obrovským třináctibodovým náskokem na sestupové pozice. To je nad očekávání dobrý výsledek. Přeci jenom po odchodu některých hráčů a zejména zmiňovaného Sarriho se očekával spíše záchranářský boj.

Hosté se v této sezoně trápí a trápí a znovu se nebezpečně přibližují sestupovým pozicím. Domácí remíza 0:0 s Laziem z posledního kola je vzhledem k poměrně brzkému vyloučení Danila sice chvályhodná, ale na celé situaci vůbec nic nezměnila. Série bez výhry se protáhla už na čtyři utkání a náskok před sestupovými pozicemi se ztenčil na šest bodů. To už moc komfortní pozice není a pokud nechce mít Udine problémy, musí zabrat.

Mírně navrch má ve vzájemných soubojích Udinese. Nicméně tento fakt je spíše pro zajímavost, neboť formy obou týmů jsou v této sezoně diametrálně odlišné, hovoří jasně pro Empoli a poslední kolo na tom nic nemění. Azzurri koneckonců ovládli i první letošní duel na Stadio Friuli 2:1, i když to neměli vůbec jednoduché a o třech bodech rozhodl až v nastavení populární "BigMac" Massimo Maccarone.

Empoli nemůže počítat se zraněným Costou a také vykartovaným Büchelem. Své ztráty počítá i Udine. Dlouhodobě je mimo Maurizio Domizzi, kterého na marodce doplňují Merkel a Pasquale. To ale nejsou jediné absence Zeber, vykartovaný je Wague a logicky do zápasu nezasáhne ani hříšník Danilo.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Camporese, Mario Rui - Zielinski, Paredes, Croce - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Felipe, Piris - Edenílson, Badu, Lodi, Fernandes, Adnan - Perica, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Carpi FC  (středa 20:45)
Na první pohled čeká favorizovanou Fiorentinu snadná záležitost, neboť se na její půdě představí osmnácté Carpi. Ale pokud celek z centra středověké renesance dobře studoval poslední zápasy svého soka, ví, že rozhodně nesmí nic podcenit.

Teoreticky by je ani studovat nemusel. Fiorentina totiž schopnosti Carpi poznala na vlastní kůži. Ve 4. kole sice na jeho půdě vyhrála 1:0, ale stejným výsledkem se svým protivníkem padla v Italském poháru, navíc na vlastním stadionu a byla senzačně ze hry. A ačkoliv je Carpi v záchranářských pracích namočeno až po uši, podcenit ho zkrátka nikdo nemůže. S vidinou tří bodů už se viděly AC Milán, Sampdoria, Lazio, Inter Milán nebo naposledy Palermo, ale nakonec pocítily velké zklamání.

Forma Fiorentiny navíc není bůhvíjaká a skvělý začátek, po kterém nějakou dobu vévodila tabulce, je dávno pryč. Pravda je nyní taková, že získala ze čtyř kol jen čtyři body. Prohrála s Laziem, v Miláně s AC a naposledy remizovala bez branek s Janovem. V zápase s Grify měla dokonce obrovské štěstí a několikrát jí zachránil rumunský brankář Tatarusanu. Určitě to nebyl optimální výkon a trenér Paulo Sousa s tím musí něco udělat. Fiorentinu totiž čeká klíčové období, neboť se znovu otevře pohárová fronta, už za 14 dní přivítá londýnský Tottenham!

Carpi vyslalo v posledních zápasech jasný vzkaz, že to se záchranou myslí smrtelně vážně. Nováček ligy už pět kol neprohrál. Porazil Udine i Sampdorii a bodoval také venku na Laziu, na San Siru s Interem nebo naposledy s Palermem. Zápas se Sicilany se sice pro něj nevyvíjel dobře, ale čtvrthodiny před koncem proměnil pokutový kop Mancosu a rozhodl o další dělbě bodů. Sebevědomí tedy Carpi nechybí a s touto zbraní by rádo uspělo i ve Florencii.

Trenér Paulo Sousa nebude moci nasadit Badelje, Alonsa a ani nově příchozího Tina Costu, počítat nemůže ani s tradiční oporou obráncem Roncagliou. V kompletním složení nebudou ani hosté, postrádají Fedeleho a De Guzmana.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Rodríguez, Astori - Bernardeschi, Vecino, Borja Valero, Pasqual - Iličič - Tello, Kalinić
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Suagher, Gagliolo - Pasciuti, Crimi, Bianco, Lollo, Letizia - Lasagna, Mancosu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Janov CFC  (středa 20:45)
Stará dáma dohnala ztrátu ze začátku sezóny a nyní si pomalu klestí cestu vzhůru. Nebýt skvělé formy Neapole, dost možná by ze zbytku sezóny byla opět jednostranná záležitost. Juventus teď prověří Grifové z Janova.

Před janovským celkem se otevírá další šance, jak ukázat svůj potenciál. Bude to mít ale velmi náročné, protože si k tomu nevybral dobré prostředí ani dobrého soupeře. Zavítá do Turína, aby poměřil své síly s tamním Juventusem. A najde soupeře, jehož forma roste prakticky každým dalším zápasem.

Mnozí příznivci Staré dámy na začátku sezóny hodně pesimisticky hodnotilo formu Juventusu a odepisovali jej z boje o titul. Teď to ale vypadá, jako by se turínský celek v zájmu větší atraktivity italské Serie A jen rozhodl dopřát svým konkurentům větší náskok. Po pár nepovedených kolech už je to zase ten Juventus, který vládne italskému klubovému fotbalu a brousí si zuby i na evropskou scénu.

Málokdo si myslel, že se trenéru Massimilianovi Allegrimu povede překonat úspěšnou éru jeho předchůdce Antonia Conteho. Z Juventusu je ale znovu ten suverénní celek drtící své soky a v minulém kole se mu povedlo vyrovnat klubový rekord. Turínský celek zvítězil 4:0 na půdě Chieva a vyhrál už dvanáctý ligový zápas v řadě.

Utkání s Chievem se ukázalo jako jednostranná záležitost. A to z velké části i díky hráči, který byl ještě před pár dny na odstřel. Álvaro Morata přestal pálit ostrými, na hřišti nevykazoval dost bojovnosti a nadšení, takže přišel o místo v základní sestavě. Po utkání s Interem Milán ale dal dvě branky taky Chievu Verona a vypadá to, že se mladý Španěl vrací do formy. Do sítě Chieva se trefili i Alex Sandro s Paulem Pogbou.

Skoro se až zdá, že kádr Juventusu nic nepotřebuje. Žurnalista z Rai Sport Paolo Paganini uvádí: "Juventus má všechny řady vyrovnané, v žádné z nich nemá vyloženou slabinu. Ale občas mu vpředu chybí trochu důrazu. Na tom by měl trenér Allegri ještě pracovat, jinak by toho Janov mohl využít," dodal zkušený odborník a občasný komentátor.

Zdravotní problémy má v dresu Juventusu Mário Mandzukić a dobře na tom není ani univerzál Kwadwo Asamoah. Ten by dokonce mohl chybět až tři týdny. Vzhledem k formě hráčů jako Marchisio nebo Pogba s Moratou se ale jistě nejedná o nenahraditelné ztráty. Janov nyní prožívá obnovu a jeho kádr se ještě do konce přestupového okna hodně změnil.

Z Janova odešel například Serge Gakpé, velkou ztrátou je ale především odchod útočníka Diega Perottiho, který si vysloužil přestup do AS Řím. Na druhou stranu, do Janova mnoho hráčů přišlo. Své první minuty odehrál mladík Suso, k němu se přidal i Alessio Cerci. Další posilou do útoku se stal zkušený hrot Tim Matavž, z Carpi pak dorazil i Gabriel Silva do obrany. Zkrátka obvyklé rotace v kádru, na které jsme zvyklí.

Hlavním problémem pro Janov a trenéra Gasperiniho by proto mohla být nerozehranost nových hráčů. Stejně tak se ale Gasperiniho parta popasovala se zvučným soupeřem, když si ve minulém kole rozdělila body s Fiorentinou, Toskánský celek byl jasným favoritem duelu, ale nedokázal dobře pracující obraně Grifů vstřelit branku. Nyní je Janov na šestnácté příčce, což rozhodně fanoušky netěší. V nebezpečné vzdálenosti je totiž sestupové pásmo. Dokáže se nad ním CFC udržet i po zápase s favoritem?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Rugani, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Khedira, Hernanes, Pogba, Evra - Dybala, Morata
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Munoz, Burdisso, Izzo - Ansaldi, Rincon, Rigoni, Laxalt - Suso - Cerci, Pavoletti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - AC Milán  (středa 20:45)
Není to tak dávno, co AC Milán cestoval na Sicílii velmi nerad a to nejen kvůli dálce. Palermo v domácím prostředí na Rossoneri platilo, jenže časy se mění. Při poslední návštěvě stadionu Renza Barbery bralo AC tři body a podobný kousek by rádo zopakovalo i tentokrát.

Nejprve něco k Palermu. Sicilané nemohou najít optimální tempo a už vůbec ne kontinuitu svých výsledků. Herně je to také bída, a tak je průběžné čtrnácté místo celkem zaslouženým počinem.

Jinak se ale v Palermu vůbec nic nemění. V čele zůstává poněkud výstřední prezident Maurizio Zamparini a hlavní trenéři se střídají jako na běžícím páse, ten současný Schelotto dokonce nemá potřebnou licenci, a tak ho zastupuje Giovanni Tedesco. Palermo po debaklu v Janově (4:0) dokázalo správně zareagovat a rovněž čtyřmi brankami skolilo Udinese. Jenomže místo aby výborný výsledek potvrdilo i v následujícím kole, s Carpi remizovalo 1:1 a opět zbytečně ztratilo. Sicilané jsou jen šest bodů od sestupového pásma a rozhodně nemají vyhráno.

AC Milán zase po dlouhé době potěšil srdce svých fanoušků, když nejenže v derby přehrál Inter 3:0, ale ještě předvedl dobrý výkon. Rossoneri udrželi kontakt s pohárovými příčkami a nyní je čeká to, s čím po celou sezonu bojují - navázání dobrých výsledků i v dalších kolech. Už po výhře nad Fiorentinou se v dalším kole očekávalo vítězství s Empoli, avšak marně. Přesto všechno to ale vypadá, že se Milánským konečně blýská na lepší časy. Za deset kol prohráli jen dvakrát a po výhře nad Alessandrií jsou jednou nohou ve finále Coppa Italia.

Palermo v rámci přestupového období chtělo zkvalitnit kádr, ale základní sestava se víceméně nemění. Určitě v ní pak nebudou zranění Posavec a Pezzella. Milán v této sezoně tradičně nastoupí bez Mexése, Lópeze, Elyho i Luize Adriana.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Čočev - Vázquez, Gilardino, Quaison
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Honda, Montolivo, Kucka, Bonaventura - Bacca, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - Chievo Verona  (středa 20:45)
Inter Milán zažívá nepodařený vstup do nového roku a v tabulce ustupuje na úkor jiných soupeřů. Teď potřebuje přímo zoufale vyhrát, aby se nastartoval do náročné poloviny sezony. Proti bude Chievo Verona, které v týdnu přišlo o jeden ze svých symbolů.

Před vzájemným duelem mezi domácím Interem Milán a hosty z Verony se nabízí několik otázek. Tak především, co se to děje s Interem a kde je jeho forma? Jak pomůže trenéru Mancinimu Eder, když střelec Mauro Icardi upadl v nemilost italského kouče? A jedna z tábora hostů - jak se Chievo popasuje se ztrátou tradiční opory, střelce Alberta Paloschiho?

Mladý italský střelec se usadil ve Veroně a měl v jejím dresu úspěch. Možná se nikdy neetabloval jako hráč, který by byl rozdílový na té nejvyšší úrovni a jeho talent zůstal naplněn jen z části, ale to nic nemění na faktu, že pro Chievo byl Alberto Paloschi vůdčí osobností, spolehlivým střelcem a především velký pracantem, který přispíval k dobrému výkonu celého týmu. A teď už v Chievu není.

Stále ještě relativně mladý fotbalista začínal s velkým fotbalem v AC Milán a ve Veroně nakonec strávil čtyři a půl sezony, během této doby pak nastřílel 43 ligových branek. Odteď se bude pokoušet o další krok v kariéře v anglické Premier League, protože za více než 10 milionů eur přestoupil do Swansea. Chievo místo Paloschiho již před časem přivedlo Antonia Floro Florese, který má sice pověst zkušeného hráče, ale jeho kariéra spíše stagnuje. Dokáže Paloschiho adekvátně nahradit?

Mussi Volanti stojí proti soupeři, se kterým nehrají právě rádi. Inter je velmi často poráží, i když nejtěsnějším možným rozdílem. Jako třeba minule, když se oba celky utkaly. Ve 4. kole Serie A se jako jediný trefil krátce před změnou stran útočník Mauro Icardi, který tak rozhodl o hubené výhře Nerazzurri. Chievo se v lize poměrně trápí a za deset posledních utkání vyhrálo jen čtyřikrát.

Největší starosti asi fanouškům dělá především obrana. Tým, který byl svou neprostupnou obranou dlouho dobře znám, těžko se proti němu hrálo a jeho "beton" dosahoval renomé toho prešovského, se nyní stal volným průchodem jakékoli ofenzívy. Za poslední dva duely dostal už osm branek, naposledy čtyři od Juventusu Turín. Italský gigant má ve svém středu poslední dobou střílejícího Moratu, který vstřelil dvě branky také Chievu.

Chievo musí řešit několik nepříjemných starostí, převážně se jedná o množství zranění. Mimo hru jsou hráči jako Izco, Meggiorini, Gamberini, Pepe nebo Hetemaj. To Inter řešit podobné starosti nemusí, protože trenéru Mancinimu nikdo chybět nebude. Paradoxně však bude chybět trenér Mancini. Italský trenér pyká za chování v průběhu včerejšího derby s AC Milán, navíc neukazoval příliš pěkná gesta ani vůči fanouškům.

Není divu, že trenér Mancini není spokojen. Jeho Inter začal dostávat branky a přestal je dávat. Už nemá nejlepší defenzívu soutěže, protože dosud dostal o dvě branky více než Juventus Turín. Bianconeri navíc Inter předběhli i v tabulce a vypadá to na souboj s Neapolí. Inter je nyní až na 4. místě, dotahuje se na něj římské AS a milánskému týmu se nedaří.

Za posledních pět utkání ve všech soutěžích dohromady Inter vyhrál jen jednou, když si poradil s Neapolí v rámci Coppa Italia. Od té doby se mu ale příliš nedaří. Už dvakrát po sobě dostal tři branky, po Juventusu došlo k ještě většímu šoku v Serii A. Milánské derby jasně ovládlo AC, které vyhrálo jasně 3:0 a Inter zesměšnilo. Zvedne se druhý milánský celek a pomůže mu k tomu spící střelec Icardi?
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Miranda, Murillo, Telles - Felipe Melo, Medel, Kondogbia - Eder, Icardi, Perišić
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Cacciatore, Dainelli, Cesar, Gobbi - Castro, Radovanović, Rigoni - Birsa - Mpoku, Inglese
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - AS Řím  (úterý 20:45)
V Itálii je na pořadu dne vložené kolo, které zahájí zajímavý úterní duel. Sassuolo se postaví na domácí scéně proti římskému AS a bude doufat, že jej poprvé v historii porazí.

Sassuolo ještě nikdy v historii, alespoň co se týče oficiálních zápasů, nedokázalo nad římským AS zvítězit. Není divu, protože tým trenéra Eusebia Di Francesca trávil hodně let ve druhé lize a teprve postupem času si prošlapává svou cestičku vzhůru. Díky tvrdé píli, schopnému trenérovi a sázce na mladé a neokoukané hráče hladové po úspěchu se Sassuolu daří i v této sezoně.

A to velmi dobře, protože Neroverdi jsou aktuálně na velmi příjemné sedmé příčce. Na kontě mají 33 bodů a na evropské poháry tudíž ztrácejí jen pět bodů. Mluvili jsme o schopném trenérovi, který má navíc s římským celkem jistou spojitost. Právě u Vlků odehrál Di Francesco množství zápasů a stal se jednou z důležitých postav v historii Giallorossi. Není divu, že svých znalostí využívá a občas si nějakého mladého hráče stáhne pod svá křídla.

Sám trenér ví, že má k římskému celku určité sympatie, dokonce se jednu dobu dlouho spekulovalo o tom, že by od příští sezony mohl mladý stratég převzít kormidlo u týmu z hlavního města. V poslední době se Sassuolu ale štěstí trochu vyhýbá. Za posledních pět utkání vyhrálo Sassuolo jen jednou, když porazilo Inter Milán. Ani v minulém kole se mu příliš nedařilo, neboť si jen rozdělilo body s Atalantou Bergamo.

A trenér Di Francesco nebyl moc spokojen. Zároveň už ale vyhlíží duel s AS: "Pro mě to bude hodně zajímavý duel, protože jsem v AS strávil část kariéry a mám to město rád. Teď máme za sebou nepříliš povedené období, ale chceme se dívat dopředu. Víme, že utkání s Giallorossi bude hodně těžké, ale je v našich silách vyhrát. Uděláme všechno proto, abychom konečně brali tři body."

To se Sassuolu proti římskému týmu ještě nikdy nepodařilo. V posledním vzájemném duelu ale vše vypadalo růžově, protože do vedení šli před poločasem právě hráči Sassuola. Branku na 2:1 měl na svědomí Matteo Politano, ale těsně po změně stran se radoval z vyrovnávací trefy egyptský útočník Mohamed Salah, který srovnal na konečných 2:2. Teď by nejen on sám, ale také celé AS potřebovalo další góly a především body.

Římský celek totiž rozhodně chce hrát na vyšších příčkách, než je aktuální páté místo. Americké vedení už shledalo spolupráci s trenérem Rudim Garciou jako neproduktivní a na jeho místo získalo fanoušky oblíbeného trenéra Luciana Spallettiho. Právě za jeho éry hrával římský celek atraktivní fotbal podpořený výsledky a fanouškovská základna doufá, že dokáže toskánský rodák svůj úspěch zopakovat.

Dostal k tomu několik posil, které by měly zapadnout do koncepce a nahradit zraněné hráče. Spallettiho trápí především kraje obrany, když se navíc zranili hráči jako Torosidis nebo Digne. Maicon stále není ve stoprocentní formy a panují pochyby o tom, že se do ní znovu dostane. V procesu rekonvalescence je nadále Kevin Strootman. Sassuolo nemůže počítat s Terranovou a Missirollim.

Vlkům konečně vyšlo minulé kolo, když na prohru s Juventusem Turín zareagovali výhrou nad Frosinone. První půle ještě moc radosti nenabídla, skóre bylo vyrovnané. Ve druhém dějství se ale prosadili Stephan El Shaarawy a také záložník Miralem Pjanić. A výkon týmu nezůstal bez pochvaly. Zlepšení si všimla i ikona, Giuseppe Giannini.

"To zlepšení je neoddiskutovatelné. Hráči jsou motivováni, pracuje se na fyzické stránce a především na taktice. Ta dříve hodně chyběla. Jsem rád, že AS konečně vyhrálo, protože to pomůže morálce a trochu se uklidní situace. Teď je ale na řadě Sassuolo, což je náročný soupeř," upozorňuje Giannini.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Biondini, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Sansone
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, De Rossi, Zukanović - Maicon, Pjanić, Vainqueur, El Shaarawy - Salah, Nainggolan - Sadiq
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol22155250:1950
2.Juventus FC22153442:1548
3.ACF Fiorentina22133639:2142
4.Inter Milán22125526:1741
5.AS Řím22108440:2538
6.AC Milán22106632:2536
7.US Sassuolo2289526:2433
8.SS Lazio2295829:3032
9.Empoli FC2295828:3132
10.Bologna FC22921127:2929
11.Turín FC2276927:2827
12.Chievo Verona2276927:3027
13.Atalanta Bergamo2276922:2527
14.Città di Palermo22741124:3525
15.Udinese Calcio22741119:3525
16.Janov CFC22661024:2724
17.UC Sampdoria22651133:3923
18.Carpi FC22471121:3719
19.Frosinone Calcio22441423:4816
20.Hellas Verona220111114:3311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (689)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele