Serie A - preview 22. kola

07.02.2015, 08:47, aktualizováno 09.02.2015, 08:40
Previews
Z dvaadvacátého kola italské ligy ještě nebyly odehrány dva zápasy a ten první je na programu dnes večer na římském Olympijském stadionu. Domácí Lazio má políčeno na pohárové pozice, což měl před pár koly i jeho dnešní soupeř z Janova, který už ale výrazně ztrácí...
SS Lazio - Janov CFC  (pondělí 20:45)
Svěřenci trenéra Stefana Pioliho chtějí udržet naději na Ligu mistrů živou a potřebují k tomu porazit janovské Grify. V pondělní dohrávce se navíc budou moci opřít o podporu domácího prostředí. Přesto nebude janovský tým žádným snadným soupeřem. Lazio s ním totiž hraje jen velmi nerado.

Důvod je jasný. Když se podíváte na historii vzájemných zápasů, zjistíte, že z posledních deseti vzájemných utkání vyhrálo římské Lazio jen dva zápasy. Ten poslední na domácí půdě v polovině roku 2011! Především díky dvěma zásahům brazilského záložníka Hernanese se mohlo Lazio radovat ze tří bodů, ale byla to radost na hodně dlouhou dobu poslední. Dalších sedm zápasů po sobě totiž vyhrál janovský tým. Prodlouží svoji sérii proti oblíbenému týmu, nebo se Lazio vzchopí?

Biancocelesti v této sezoně zatím hrají velmi povedenou partii a jejich řeči o návratu do evropských pohárů jsou realitou. Aktuálně sídlí římský tým na čtvrté příčce a na Ligu mistrů mu schází pět bodů. To rozhodně není nepřekonatelná vzdálenost a Evropská liga Laziu nestačí. Hodně velkou čáru přes rozpočet udělal Laziu minulý zápas, po kterém bylo jasné, že trenér Pioli má opět o čem přemýšlet.

Lazio se utkalo s Cesenou a bylo jasným favoritem. A to přesto, že se mu zranil útočník Filip Djordjević, takže na hrotu zůstal jen německý veterán Miroslav Klose. I proto vedení rychle přivedlo mladíka Brayana Pereu z hostování v Perugii, aby měl Klose alespoň nějakou konkurenci. Zatím se ale zdá, že to nestačí a Lazio možná mělo v nedávno skončeném lednovém přestupovém okně vyvinout větší aktivitu, aby přivedlo dalšího útočníka. Poté, co Lazio porazilo AC Milán v rámci Coppa Italia, nedokázalo porazit Cesenu. Miroslav Klose se sice zapsal mezi střelce, ale za Cesenu se trefil Gregoire Defrel a vlastní branku přidal ještě Danilo Cataldi. Nepovedený zápas znamenal náskok třetí Neapole, která svou roli zvládla.

A to není problémům ani zdaleka konec, protože Stefano Pioli čelí nové vlně zranění či absencí. Mimo hru jsou již zmíněný Filip Djordjevic, dále pak Michael Ciani, Senad Lulic, Edson Braafheid, Santiago Gentiletti a nově také mladík Mamadou Tounkara. Ani Janov nepřijede do Věčného města v kompletním obsazení. Chybět bude argentinský stoper Nicolás Burdisso a kromě něj také Luca Antonini, Tino Costa nebo Giovanni Marchese.

Janov začal svou sezonu velmi dobře, podobně jako jeho městský rival porážel okolní týmy a usídlil se v dohledu prvního místa. To je ale dávná minulost a nyní se zdá, že janovským Grifům došel dech. Poslední výhra Rossoblu je datována do 7. prosince minulého roku, když tým trenér Gian Piera Gasperiniho porazil milánské AC. Od té doby sbírá body jen díky remízám, ale stále častěji prohrává. Za posledních deset zápasů vyhrál jen dvakrát, z posledních pěti soutěžních utkání si pak odnesl jen tři body.

Naposledy bodoval proti Fiorentině. V minulém kole Serie A ale opět nedal branku. Vlastním gólem ve 14. minutě musel Janovu pomoci rumunský brankář Violy Ciprian Tătăruşanu. Ani tohle vedení ale Janov neudržel a deset minut po změně stran se prosadil obránce Gonzalo Rodríguez, který vyrovnal na konečných 1:1. Janov se alespoň těší pohledem na tři poslední vzájemná utkání s Laziem, protože ve všech třech dokázal udržet čisté konto. Podaří se mu to také tentokrát, nebo Lazio prolomí smůlu proti Grifům?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, De Vrij, Radu - Parolo, Biglia, Cataldi - Candreva, Klose, Mauri
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, De Maio, Izzo - Edenilson, Rincon, Bertolacci, Kucka - Iago, Niang, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo  (neděle 12:30)
Fiorentina uvítá na stadionu Artemio Franchi hosty z Bergama, kterým se právě příliš nedaří. Cílem Violy bude zisk tří bodů, který by jí umožnil zůstat v kontaktu s příčkami, jež znamenají kvalifikaci do evropských pohárů. Na ty momentálně Viola ztrácí pouhé dva body.

Fiorentině se také příliš nedaří, alespoň pokud jde o první ligu. V ní má tým trenéra Vincenza Montelly za sebou remízu 1:1 s římským AS. A také v posledním kole se zrodil stejný výsledek - tentokrát byl soupeřem Fiorentiny Janov. Fiorentina v utkání nezačala dobře a už po čtrnácti minutách tahal brankář Ciprian Tătăruşanu ze sítě míč, který tam sám nechtěně poslal. Alespoň bod pro Violu zachránil obránce Gonzalo Rodríguez, navíc ještě v nastavení odmítl tři body Alberto Gilardino. Ten se do Toskánska vrátil společně s Alessandrem Diamantim.

Fialkám se podařilo alespoň poslední utkání v rámci Coppa Italia. Také zde se utkaly s římským AS, tedy celkem, ze kterého mnoho současných hráčů Violy pochází. Zraněními decimovaní Vlci bez formy podlehli Fiorentině o dvě branky. Ty vstřelil německý kanonýr Mario Gómez, kterému se po dlouhé době plné výtek začíná opět dařit. Gómezovi dost pomáhá také spolupráce s Alessandrem Diamantim. Na lavičce čeká na svou šanci také mladík Khouma Babacar, zatímco Giuseppe Rossi je stále ve stavu zraněných.

Fialky se musí vyrovnávat s velkou ztrátou, když jejich tým opustil jeden z nejlepších hráčů v celém calciu. Do Chelsea nakonec za velký peníz zamířil Juan Cuadrado, dlouholetá opora Fialek. Výměnou za něj dorazil kromě peněz do Fiorentiny také egyptský reprezentant Mohamed Salah, o kterého stálo mnoho klubů. Mladý a šikovný hráč by mohl být platnou posilou pro tým Vincenza Montelly, ale jeho nasazení ještě není pravděpodobné. Na jeho místě nyní září zkušený španělský veterán Joauqín. Fiorentina se bude opírat také o svou formu proti Orobici. Na domácí půdě jim vstřelila gól pokaždé od roku 2004!

Hlavním cílem Atalanty je stále záchrana. K té se Atalanta přiblížila i díky minulému kolu, ve kterém porazila Cagliari Calcio. Tři body se ale vůbec nerodily snadno. Po osmnácti minutách se sice prosadil domácí Giuseppe Biava, ale na jeho trefu reagoval stejně Daniele Dessena. Do druhého poločasu nastoupily oba týmy s bodem v kapse a dlouho se zdálo, že tomu tak i zůstane. Ve čtvrté minutě nastavení to ale odmítl střelec Mauricio Pinilla, který skóroval a zachránil pro Atalantu cenné body.

Pokud chce ale Atalanta zvládnout boj o záchranu, musí body sbírat pravidelně. To si uvědomuje i obránce Davide Zappacosta, který ale dodává, že se jeho spoluhráči Fiorentiny nebojí a jsou odhodláni získat další body. "Musíme se soustředit jen na nedělní zápas. Musíme vyjít na hřiště sebevědomí, silní a s pocitem, že jsme hrdí na náš klub. Když nebudeme dělat hloupé chyby, můžeme uspět. Naším cílem je vždycky hrát naši hru, bez ohledu na to, jak silný je náš soupeř," dodává Zappacosta. Podaří se jim to?
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Basanta, Savic, Tomovic - Joaquin, Mati Fernandez, Pizarro, Borja Valero, Vargas - Gomez, Diamanti
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Stendardo, Biava, Del Grosso - Emanuelson, Cigarini, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - AS Řím  (neděle 15:00)
V prostředí hlavního města se stále více mluví o krizi tamního AS. Tým trenéra Rudiho Garcii přestal vyhrávat a navíc jej Fiorentina vyřadila také z Coppa Italia. Teď mají Vlci možnost odpovědět kritikům. Proti bude Cagliari Calcio a také množství absencí, které ztěžuje práci francouzského stratéga.

Datum šestého ledna 2015 je poslední, kdy se v rámci Serie A Vlci radovali z výhry. Od té doby se jim absolutně nedaří. AS začalo intenzivně ztrácet body a náskok Juventusu Turín se neustále zvětšuje. Nyní činí již sedm bodů, které má turínský rival k dispozici. Předsezónní řeči o mistrovském Scudettu nahradily řeči o udržení druhého místa, na které se začíná dostávat třetí Neapol. Ta má oproti AS několik výhod. Její hlavní ofenzivní zbraně neodjely na Africký pohár národů. Stále více se ukazuje, jak moc je hra Garciova týmu závislá na Gervinhovi. Ten se dostal do finále, takže minimálně v zápase proti Cagliari AS nepomůže.

Druhým problémem je absence střelce. Francesco Totti je sice legendární a stále rozdílový hráč, na kterém je závislá většina akcí Giallorossi, ale AS postrádá rozeného zakončovatele. K tomu byl prodán Mattia Destro, kterého sice většina fanoušků AS nijak zvlášť nemusí, ale jeho čísla hovoří za vše. K tomu nemá AS moc štěstí na posily. Za Destra byl koupen Seydou Doumbia, který je ale Africkém poháru národů s Gervinhem. Za Gervinha se zraněným Manuelem Iturbem přišla náhrada právě z Cagliari. Victor Segundo Ibarbo měl nahradit oba hráče, ale zranil se hned v prvním utkání.

Jeho stav navíc nebyl ideální, o čemž vedení AS pravděpodobně vědělo. Výsledkem je fakt, že Ibarbo nebude hrát zhruba měsíc a půl. K jeho problémům se nově vyjádřil šéf Cagliari Francesco Marroccu. "Nedivím se, že se to stalo. Victor v tom utkání vůbec neměl hrát. Náš doktor jasně uvedl, že není ještě připraven a Ibarbo to na tiskové konferenci doložil vlastními slovy. Nechápu, proč ho AS použilo, když vědělo, jak velký je to risk. U nás by v takovém stavu samozřejmě nehrál," dodal Marroccu pohoršeně.

AS remizovalo s Fiorentinou 1:1, stejný výsledek se opakoval také v minulém kole. Proti AS hrálo Empoli, které se dostalo do vedení z penalty. Faul později vyloučeného Kostase Manolase potrestal zkušený veterán Massimo Maccarone. Před hodinou odehraného času sice srovnal Maicon, ale ani remíza nemohla zažehnat řeči o krizi. Tu AS potvrdilo také v minulém soutěžním zápase, když jej popravil dvěma góly Mario Gómez. Ani herní projev Vlků v tom zápase nebyl nijak oslnivý, především směrem dopředu to hodně skřípalo.

Teď čeká AS Cagliari. Tým, se kterým AS ještě nedávno nemělo dobré vztahy, by velmi rád přiživil tlak vyvíjený na trenéra Rudiho Garciu. Cagliari může počítat s plným kádrem, z důvodů karetního trestu rovněž nikdo nechybí. V týmu bude také nová posila do obrany, kterou se stal Modibo Diakite. Zkušený obránce by asi velmi rád nastoupil proti AS, protože dlouhá léta působil v týmu jeho městského rivala Lazia, ale nebude ještě připraven. Caglairi dokázalo remizovat s Udinese a v předminulém kole to šlo ještě lépe. Hodně zvláštní zápas proti Sassuolu zažil obránce Luca Rossettini, který se trefil do vlastní brány i do brány soupeře. Vítězný gól měl na svědomí chorvatský útočník Duje Čop.

Minulé utkání už ale Cagliari nevyšlo tak dobře. Atalanta Bergamo byla až příliš silným soupeřem a nakonec si všechny tři body nechala doma. Po osmnácti minutách se trefil Giuseppe Biava a na tuto trefu ještě sardinský celek zareagovat dokázal. Trefil se Daniele Dessena a dlouho to vypadalo na dělbu bodů. Tu ale odmítl Mauricio Pinilla, někdejší hráč právě Cagliari. Pokud by z toho měla být tradice, tak by to pro AS nebyla špatná zpráva, protože v jeho týmu působí v současné době už trio hráčů, kteří dříve nastupovali za Cagliari.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkic - Ale. Gonzalez, Rossettini, Capuano, Avelar - Dessena, Crisetig, Donsah - Ekdal, Joao Pedro - Sau
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Yanga Mbiwa, Astori, Holebas - Nainggolan, S. Keita, Paredes, Pjanić - Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Další body do boje o pohárovou Evropu si chce připsat Sampdoria, která hodlá napravit debakl z Turína. Janovský celek se o to pokusí doma proti Sassuolu...

Turín má poslední dobou výbornou formu, rozhodně se ovšem nečekalo, že Sampdorii přehraje způsobem, jakým se mu to povedlo. Doria na severu padla 1:5 a jednat se rozhodl trenér Siniša Mihajlović. Ten svým svěřencům na začátek nového týdne naplánoval dvoufázový trénink a v negativním slova smyslu na sebe upozornil Samuel Eto'o. Kamerunský útočník se druhé jednotky nezúčastnil a poštval si proti sobě vedení, které dokonce zvažovalo okamžité ukončení nedávno podepsané smlouvy, vše se ovšem nakonec urovnalo a Eto'o je znovu v týmu.

"Omlouvám se fanouškům za náš výkon. Já jsem tou první osobou, která je za to zodpovědná, ale nad sebou se dlouze a tvrdě musí zamyslet i hráči. Za náš výkon se stydím. Pokud bych měl mluvit o tom, co můj tým udělal špatně, byli bychom tady do zítřka," kál se před týdnem Mihajlović.

Sampdoria je aktuálně na pátém místě tabulky a za čtvrtým Laziem jí zanechává pouze horší skóre. Musí se ovšem hodně ohlížet za sebe, smečka nahánějící evropské poháry je hodně početná a slabší období by mohlo znamenat rychlý propad Sampdorie až do druhé poloviny tabulky.

Sassuolo v posledních osmi soutěžních zápasech vyhrálo jenom dvakrát a v obou případě to odnesly milánské velkokluby. Leden začalo výhrou na půdě AC a před týdnem si doma poradilo s Interem. Odskočení od pásma sestupu bylo vykompenzováno velkými absencemi v ofenzívě, karetní tresty si totiž v neděli odpykávají Berardi, Zaza a Sansone.

Vedle tohoto tria se v hostující sestavě neobjeví ani Pegolo, Terranova, Peluso a Missiroli.

Absence počítají i domácí. Kvůli disciplinárnímu trestu bude chybět Silvestri, mimo hru jsou z nejrůznějších důvodů také De Vitis, Muriel, Cacciatore, Rizzo a Acquah.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Munoz, Romagnoli, Regini - Obiang, Palombo, Duncan - Soriano - Okaka, Eder.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Biondini, Magnanelli, Brighi - Lazarević, Floccari, Floro Flores.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Z Neapole se opět stal celek, který se uchází o Ligu mistrů. Po bídném začátku se v tomto kalendářním roce Partneopei zastavují jen těžko a trenér Rafael Benítez může být spokojen. Po výhře Superpoháru nad Juventusem se Neapol probojovala do další fáze také v Coppa Italia. Zvládne porazit i Udinese?

Partenopei mají za sebou velmi povedenou sérii pěti zápasů bez porážky ve všech soutěžích dohromady. Proti tomu se ale postaví celek z Udine, který má za sebou taktéž výborné utkání. Skončilo jen remízou 0:0, ale vzhledem k tomu, že jeho oponentem nebyl nikdo menší než Juventus, tak je tato snaha velmi ceněna. Zebry by mohly mít problém s tím, že nenastoupí kapitán a největší hvězda týmu Antonio Di Natale. Kdo jej zastoupí?

Neapol by mohla mít tu výhodu, že svého soupeře dobře zná. Na Udinese totiž Neapol narazila před čtrnácti dny v rámci Coppa Italia. A bylo to utkání velmi zajímavé. Cyril Théréau poslal do vedení Udinese, ale téměř okamžitě na jeho zásah odpověděl stejným způsobem mladý záložník Jorginho. Utkání se dostalo do prodloužení a v něm byla šťastnější Neapol, kterou poslal do vedení Marek Hamšík. Nicméně, i na jeho trefu Udinese dokázalo reagovat, když srovnal řecký záložník Panagiotis Kone. Na řadu přišly pokutové kopy v nich byla šťastnější favorizovaná Neapol.

Neapol je na začátku tohoto roku zkrátka ve formě a zřejmě za to může i poslední trofej minulého roku a vítězné utkání s Juventusem. Sám trenér Rafael Benítez jej označil za klíčový bod zlomu. To a ještě formu probuzeného kanonýra Gonzala Higuaína. Argentinský střelec se v této sezoně radoval osmnáctkrát ve všech soutěžích, dvanáct branek nastřílel v Serii A. V posledním kole Serie A jej zastoupil na střelecké listině především Manolo Gabbiadini, který rozhodl o třech bodech proti Chievu Verona, ale byl to opět Gonzalo Higuaín, který se prosadil v posledním soutěžním utkání.

To sehrála Neapol s Interem Milán a jednalo se o čtvrtfinále Coppa Italia. Inter dlouho hrál na remízu, ale tu odmítl tři minuty po devadesáté minutě právě Gonzalo Higuaín. Někdejší hráč Realu Madrid měl několik šancí v zápase, ale využil až tu úplně poslední. V hodině nejpotřebnější využil skvělého vhazování Faouziho Ghoulama, prosmýkl se kolem nešťastně zasahujícího obránce Ranocchiy a vstřelil jedinou branku zápasu. I díky tomu se může trenérovi Benítezovi zdát život v Neapoli zase o něco hezčím.

Znepříjemnit mu jej budou chtít Zebry z Udine. Trenér Andrea Stramaccioni by měl opět postavit známé rozestavení 3-5-1-1, i když tentokrát nebude moci počítat s kapitánem Antoniem Di Natalem. Italský veterán a hvězda týmu si odpykává disciplinární trest kvůli kartám. Stejný osud postihl také řeckého záložníka Panagiotise Koného. Jejich místa by měla zaujmout dvojice Cyril Thereau a Melker Hallberg. Poslední zápasy ukázaly, že Udinese rozhodně umí překvapit. V předposledním kole Serie A Zebry nakonec přehrály domácí Empoli, kterému nestačila ani premiérová branka Riccarda Saponary. Rozhodly totiž trefy Antonia Di Nataleho a Silvana Widmera.

Minulé utkání sice tři body nepřineslo, ale ani za tento výsledek se Zebry nemusí stydět. Uhrát remízu s Juventusem a ještě od něj neinkasovat, to chce umění, štěstí a kuráž. Budou je mít Zebry i proti dalšímu horkému favoritovi a zastaví Gonzala Higuaína i bez kapitána Di Nataleho?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Henrique, Albiol, Ghoulam - Gargano, Inler - Callejon, Hamšík, De Guzman - Higuaín
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Piris - Widmer, Allan, Guilherme, Hallberg, Gabriel Silva - Bruno Fernandes - Thereau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - AC Cesena  (neděle 15:00)
O důležité body pro boj o záchranu se bude hrát v Empoli, na místním trávníku se představí předposlední Cesena...

Domácí sice pravidelně sbírají body, zapomněli ovšem vyhrávat. Ze tříbodového zisku se naposledy radovali 23. listopadu proti Parmě, od té doby následovala série devíti ligových utkání bez triumfu. Pozitivní na této šňůře ovšem je fakt, že poraženo Empoli odešlo pouze dvakrát.

Remíza se zrodila rovněž v prvním letošním měření sil mezi oběma soupeři, v září oba brali bod po výsledku 2:2.

Empoli v současnosti patří šestnáctá pozice a na pozice znamenající sestup má k dobru dva body, náskok na Cesenu je pětibodový. K jeho případnému navýšení nepřispějí vykartovaní Croce a Saponara, zraněný je Guarente a chybět by mohl rovněž Tonelli.

Ještě na začátku druhé poloviny ledna to vypadalo, že osud Ceseny v Serii A je zpečetěn a tým poputuje o patro níže. Cesena šla od porážky k porážce, poslední týdny ovšem přinesly zlepšení a dvě výhry v řadě. Nejprve na půdě Parmy a před týdnem doma proti Laziu.

"Jsme hladoví po výhrách, nikdy jsme nepřestali věřit tomu, že můžeme vše otočit. Proti Laziu jsme ukázali vyspělost a moji hráči dali do zápasu vše," pochvaluje si trenér Domenico Di Carlo.

"Naše současná forma je krokem vpřed, ale nesmíme snít. Musíme být realisty a nepřestávat pracovat. Cesta k záchraně je ještě hodně dlouhá a sami víme, že musíme mít pedál sešlápnutý až na podlahu," dodal.

Do Empoli s týmem necestují Marilungo, Tabanelli, Valzania a Succi.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Rugini, Tonelli, Marui Rui - Vecino, Valdifiori, Signorelli - Verdi - Maccarone, Pucciarelli.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Capelli, Krajnc, Renzetti - Giorgi, De Feudis, Pulzetti - Brienza - Djurić, Defrel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Inter Milán uvítá na San Siru Palermo ve snaze získat nějaké body a svou prestiž, která v posledních týdnech značně upadá. Interu Milán se nedaří a je to zjevné v každé soutěži, ve které se Nerazzurri objevili. Zlepší si své jméno v zápase proti Palermu? To je velmi nebezpečným týmem, který body jen tak nerozdává.

Inter Milán hlásil útok na poháry a díky novým akvizicím to vypadalo, že svůj úmysl chce dodržet. Ale minimálně v posledních třech zápasech to tak nebylo. Inter je všechny prohrál a "povedlo" se mu to i přesto, že měl několik nových hráčů na hřišti. Trenér Roberto Mancini sice ze své situace nechce dělat vědu, ale i on moc dobře ví, že Inter čeká ještě hodně dlouhá cesta, pokud se chce dostat zpět na vrchol.

Aktuálně mu k němu chybí propastných 24 bodů! Přesně tolik Inter ztrácí na Juventus Turín. Nerazzurri okupují dokonce až třináctou příčku, což rozhodně nebylo v plánu. Když se oba celky utkaly naposledy, byla z toho remíza 1:1. Franco Vázquez se v rámci třetího kola Serie A prosadil už po třech minutách a Inter Milán dlouho hledal adekvátní odpověď na vedoucí branku Rosanro. Tou byla až akce, na jejímž konci stál mladík Mateo Kovačić, který pár minut před koncem první půle srovnal. Skóre se do konce utkání už neměnilo.

Od té doby se v Interu mnohé změnilo a trenéra Waltera Mazzarriho nahradil zkušený a populární Roberto Mancini. Palermo stále věří svému trenérovi Beppemu Iachinimu, který se zdá být tím správným mužem. Rosanero nyní sídlí na překvapivé sedmé příčce a na místa znamenající evropské poháry ztrácejí jen čtyři body. Většinu z nich by rádi získali proti milánskému Interu. Z posledních tří zápasů Rosanero získali jen pět bodů, ale vzhledem k protivníkům to není zklamání. Bod si připsali v utkání proti římskému AS, následně remizovali v Janově s tamní Sampdorií.

Poslední zápas jim už vyšel mnohem lépe, když hostilo nebezpečný Hellas Verona. Veronský tým poslal do vedení řecký záložník Tachtsidis, ale o deset minut později srovnal Paulo Dybala. Rozhodující branku si připsal střídající útočník Andrea Belotti, který se položil do hlavičky a skóroval. Teď bude Palermu scházet zkušený záložník Enzo Maresca, který je stále zraněn a jeho zdravotní stav není ideální. Andrea Belotti si zřejmě bude muset zvyknout na lavičku, protože Palermo táhne dvojice mladíků Paulo Dybala a Franco Vazquez.

Inter Milán bude mít úlohu trochu složitější, protože se bude muset obejít bez několika hráčů. Isaac Donkor nemůže nastoupit z důvodů karetního trestu, Marco Andreolli je zraněn. Yuto Nagatomo je ale fit a mohl by zaujmout místo v základní linii. To samé se ale nedá říct o hráčích jako Brazilec Hernanes, Zdravko Kuzmanovic a útočník Rodrigo Palacio, jejichž fyzická připravenost je ve hvězdách.

Inter Milán prohrál v Turíně o jednu branku a chtěl na to rychle zapomenout. Krutou realitu mu připomnělo ambiciózní Sassuolo, které mu vstřelilo tři branky. A Interu nevyšlo ani čtvrtfinále Coppa Italia, které bylo šťastnějším pro Neapol. Rozhodl argentinský střelec Gonzalo Higuaín, který vstřelil jedinou branku ve třetí minutě nastavení. Dokáže se Inter Milán vzpamatovat z šoku, nebo si body připíše Palermo tažené dvojicí střelecky produktivních mladíků? Odpověď se dozvíme v neděli ve 20:45.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Nagatomo, Ranocchia, Juan Jesus, Santon - Guarin, Medel, Brozovic - Kovacic - Shaqiri, Icardi
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Daprela, G. Gonzalez, Terzi - Morganella, Jajalo, Rigoni, Barreto, Lazaar - Vasquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Turín FC  (sobota 18:00)
Čtrnáctý tým tabulky Hellas Verona střídá vítězství s porážkami a zatím nemůže být s probíhající sezonou spokojen. V tomto kole vyzve turínskou Granatu, která po slabší první části sezony nabrala velmi dobrou formu.

Hellas dal zapomenout na sérii zápasů bez vítězství a začal konečně sbírat body, a to zejména v domácím prostředí. Dvakrát za sebou na Stadio Bentegodi zvítězil, když přehrál Parmu a Atalantu Bergamo, nicméně venku je to stále špatné. V minulém kole Veronští nestačili na Palermo.

"Nezasloužili jsme si v Palermu prohrát, remíza by byla spravedlivá. Ale musíme ten výsledek nechat být a soustředit se na další zápasy. Musíme i nadále doma získávat maximální počty bodů, i když proti Turínu očekávám těžkou zkoušku," lamentoval Andrea Mandorlini, kouč domácího celku. Hellas dělí od sestupu šest bodů, takže se na čtrnácté pozici nemůže cítit bezpečně.

Ve spodních patrech tabulky se dlouhou dobu pohyboval i FC Turín. Po matném začátku se ale tým trenéra Ventury rozjel a nyní má jednu z nejlepších forem v Itálii. Že má Granata potenciál, se vědělo, ovšem tým srážela náročná kombinace zápasů italské ligy s evropskými poháry. Zatímco v Evropské lize Turín dokráčel do dalších bojů, v Serii A tápal. Nyní, když má EL přestávku, je vše jinak. Otázkou však zůstává, jak si Turín povede, až se rozjede EL.

Každopádně Torino už osm zápasů v řadě nenašlo přemožitele, třikrát v řadě naplno bodovalo, když porazilo Cesenu, Inter Milán a naposledy Sampdorii. Námořníkům, kteří bojují o evropské poháry, nadělilo pět branek! "Po naší porážce s Juventusem jsme přeskupili síly a uvědomili si, že máme dobrý tým a že si můžeme vést mnohem lépe. Pracovali jsme tvrdě a nyní jsme na hřišti odměňováni. Chceme i nadále stoupat tabulkou," prohlásil spokojeně nejlepší střelec Granaty Fabio Quagliarella.

Trenér domácího celku Andrea Mandorlini bude postrádat trojici fotbalistů, a sice Rodriguéze, Salu a Obbadiho. Jeho protějšek na trenérské lavici Ventura má situaci mnohem jednodušší, neboť nebude moci využít jen potrestaného Gazziho.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Martič, Marquéz, Moras, Brivio - Greco, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Jankovič
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Benassi, Vives, Farnerud, Molinaro - Matínez, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Juventus FC - AC Milán  (sobota 20:45)
Jednoznačně nejsledovanější zápas 22. kola italské Serie A se uskuteční na Juventus stadium v Turíně, kam zavítá neméně slavný AC Milán. Zatímco Juventus kráčí za další obhajobou Scudetta a potvrzuje svojí výsostní dominanci, Milán se i v této sezoně velmi trápí.

Stará dáma nadále kraluje Itálii a platí to i v této sezoně. Juventus už má před druhým Římem sedmibodový náskok a neohroženě kráčí za další obhajobou Scudetta. V této sezoně prohrál jen jednou, jinak patnáctkrát zvítězil a pětkrát si rozdělil body za nerozhodný výsledek. Remízu si připsal i v minulém kole na půdě Udinese a nijak ho to nemuselo mrzet, neboť Řím toho nedokázal využít. Juventus aktuálně nemá konkurenci a v podstatě se o další titul může připravit jen on sám. Velká očekávání jsou ale kladena na Ligu mistrů, kde už fanoušci očekávají výraznější úspěch.

AC Milán může zatím Juventusu jen tiše závidět. V jeho podání jde o další velmi špatnou sezonu a fanouškům, jak se zdá, již došla trpělivost. Vedení Milána zareagovalo příchody několika nových hráčů, ovšem Rossoneri potřebují být úspěšní zejména na hřišti. V minulém kole sice porazili poslední Parmu 3:1, ale o nijak zázračný výkon rozhodně nešlo. Milánu patří až osmé místo s pětibodovou ztrátou na evropské poháry. "Od této chvíle musíme vykazovat stejné odhodlání jako proti Parmě. Chtěl bych poděkovat našemu prezidentovi za nové posily. Všichni jsou talentovaní a mají hlad uspět a je teď na nás, abychom to dokázali," okomentoval příchody nový posil trenér AC Filippo Inzaghi. Rossoneri během zimního přestupového období přivedli Cerciho, Destra, Bocchettiho, Antonelliho a naposledy Palettu.

Favoritem šlágru bude jednoznačně Juventus, který, jak už bylo řečeno, nemá v Itálii žádnou konkurenci. Stará dáma ovládla i první zápas na San Siru (1:0) a celkově dokázala AC porazit pětkrát v řadě, a to ve všech soutěží. "Vždy jde o těžký zápas, pořád je to totiž Juve proti Milánu. Budeme čelit týmu, který svůj poslední zápas vyhrál. A i když se v lednu trápili, v prosinci si vedl Milán velmi dobře, porazil Neapol a s Římem udržel remízu. Myslím, že Milán je tým postavený pro boj o evropské poháry a zítra to zdaleka nebude jednoduchý zápas," vybízí k opatrnosti někdejší trenér AC a současný lodivod Juventusu Massimiliano Allegri.

Juventusu nepomohou Asamoah, Romulo, Matri, Cáceres i potrestaný švýcarský zadák Lichtsteiner. Mnohem více starostí však mají hosté. Na marodce nadále zůstávají Zapata, De Sciglio, Bonera, Mastour, El Shaarawy, De Jong, Agazzi, Montolivo a Abate. Po svém excesu nadále stojí Mexés, takže kouč Inzaghi bude muset vyzkoušet obranou čtveřici v novém složení s nejčerstvějšími posilami.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Padoin, Bonucci, Chiellini, Evra - Pogba, Pirlo, Marchisio - Vidal - Tévez, Llorente
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Rami, Alex, Paletta, Antonelli - Poli, Essien, Muntari - Cerci, Ménez, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC21155144:950
2.AS Řím21127234:1643
3.SSC Neapol21116438:2639
4.SS Lazio21104737:2534
5.UC Sampdoria21810327:2334
6.ACF Fiorentina2188529:2032
7.Città di Palermo2179534:3330
8.AC Milán2178631:2629
9.Janov CFC2178629:2629
10.Turín FC2177722:2228
11.US Sassuolo21610527:2928
12.Udinese Calcio2177725:2728
13.Inter Milán2168730:2926
14.Hellas Verona2166923:3424
15.Atalanta Bergamo2158817:2623
16.Empoli FC21311719:2620
17.Cagliari Calcio21471028:4019
18.Chievo Verona21461115:2618
19.AC Cesena21361221:4115
20.Parma FC21311720:469
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Zbývající zápasy
11.02. 18:00Parma FC - Chievo Verona

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (472)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele