Premier League - preview 18. kola

12.01.2021, 08:37, aktualizováno 21.01.2021, 08:23
Previews
Jasného favorita má čtvrteční dohrávka 18. kole anglické ligy mezi Liverpoolem a Burnley. Pokud Reds naplno bodují, posunou se o tři body za vedoucí Manchester United...
Liverpool FC - Burnley FC  (čtvrtek 21:00)
Po čtyřech utkáních bez výhry by měl Liverpool konečně zabrat. "Reds" přišli o průběžné vedení a proti Burnley potřebují zůstat především v kontaktu s celky před nimi. K tomu však musí znovu probudit ofenzivní choutky.

Žádná selanka jako loni, letos se Liverpool musí dost snažit, aby obhájil ligové prvenství. Ještě donedávna přitom Reds drželi v tabulce vedení, jenže v posledních týdnech je předehnaly oba kluby z Manchesteru i Leicester. Zatímco protivníci pilují formu, celek od řeky Mersey spíš strádá. Družina manažera Jürgena Kloppa přestala být nečekaně produktivní a kvůli pouhopouhým dvěma vstřeleným brankám nevyhrála za poslední čtyři zápasy Premier League ani jednou.

Naposledy Liverpool remizoval bez gólů právě s jedním z největších konkurentů z tabulky Manchesterem United. "Vím, že fotbaloví fanoušci nejsou zrovna tím nejtrpělivějším druhem na světě, chtějí vyhrát každé utkání. V tom se od nich moc neliším, ale ve fotbale se už pohybuju dost dlouho na to, abych věděl, že musíte projít i složitějším obdobím. Není to ale nejtěžší doba v mém životě, ani se tomu neblíží," řekl Klopp po dělbě bodů.

Také Burnley se střelecky moc nedaří, a to celou sezonu. Pouhých devět gólů za sedmnáct zápasů je nejméně ze všech účastníků nejvyšší anglické soutěže, a právě slabá produktivita je jedním z důvodů, proč Clarets vězí ve spodních patrech tabulky.

Na druhou stranu se manažer Sean Dyche může pyšnit poměrně solidní defenzivou. V utkáních Burnley tak moc branek nepadá ani na jedné straně a výsledek 1:0 v prospěch či neprospěch Clarets se v probíhajícím ročníku urodil již osmkrát, hned čtyřikrát pak v posledních čtyřech duelech. Pokud svěřenci Dyche ubrání i Liverpool, může se podobný výsledek klidně znovu urodit.

Clarets bude proti Reds scházet brankář Bailey Peacock-Farrell, nejisté pak zůstávají starty obránců Charlieho Taylora a Jimmyho Dunnea. Liverpool si musí nadále poradit bez zraněných stoperů Virgila van Dijka a Joea Gomeze, Joël Matip už ale bude dost možná připraven. Naopak ještě jeden zápas zřejmě vynechá útočník Diogo Jota.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Fabinho, Williams, Robertson - Henderson, Thiago, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Gudmundsson, Westwood, Brownhill, McNeil - Barnes, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.10 - 15.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Manchester United  (středa 21:15)
Fulham v rámci osmnáctého kola Premier League přivítá na vlastním hřišti Manchester United. Cottagers jsou momentálně v tabulce osmnáctí, což by na konci sezony znamenalo sestup. Na záchranu ztrácí čtyři body. Red Devils se naopak drží na čele soutěže.

Fulham v minulém zápase dohrával o deseti, na konci prvního poločasu totiž dostal červenou kartu Antonee Robinson. Chelsea toho využila a díky gólu Masona Mounta vyhrála. I před tím Cottagers odehráli malé londýnské derby, tentokrát remizovali 1:1 s Tottenhamem. Šlo o pátou remízu Fulhamu v řadě a už osm utkání jsou Londýňané bez vítězství. V těchto kláních navíc vždy padly maximálně dvě branky. Tři zápasy v řadě už na domácí půdě Fulham neskóroval. Svěřenci manažera Scotta Parkera se navíc "pyšní" nejmenším průměrem rohů na domácím pažitu z celé soutěže v této sezoně. Proti United nebudou k dispozici vyloučený Robinson a zranění Tom Cairney, Terence Kongolo a Mario Lemina.

Manchester United o víkendu sehrál duel o první místo s Liverpoolem, který skončil bezbrankovou remízou. "Rudým ďáblům" tak první příčka zůstala, Citizens však ztrácí jen dva body a mají zápas k dobru. V dohrávce prvního kola United vyhráli na půdě Burnley po trefě Paula Pogby. Bez porážky už jsou svěřenci trenéra Solskjaera dvanáct utkání v řadě. Deset z letošních 34 gólů dali hráči Manchesteru až po 75. minutě. Co se týče venkovních střetů, United jich neprohráli už šestnáct v řadě, což je jejich nejlepší počin od roku 1999. Velkou formu má v probíhající sezoně Portugalec Bruno Fernandes, který už si připsal jedenáct branek a sedm asistencí. Proti Fulhamu si nezahrají zranění Phil Jones, Marcos Rojo a Brandon Williams.

Poslední vzájemný duel se odehrál v únoru 2019 ve 26. kole a hostující Manchester United vyhrál 3:0. Dvě branky si připsal Paul Pogba, jednu z nich z pokutového kopu, tu třetí Anthony Martial.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Adarabioyo - Reid, Anguissa, Reed, Bryan - Cavaleiro, Mitrovic, Lookman.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw - McTominay, Fred - Rashford, Fernandes, Pogba - Cavani.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.40 - 4.14 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - West Bromwich Albion  (úterý 19:00)
West Ham United vyzve v osmnáctém kole Premier League West Bromwich Albion. "Kladiváři" zažívají na jejich poměry úspěšnou sezonu, momentálně jim patří deváté místo. Baggies jsou devatenáctí.

West Ham v minulém kole narazil na Burnley a díky brance Antonia zvítězil nejtěsnějším poměrem. Byla to už třetí výhra 1:0 v řadě, v předchozích případech nad Stockport County v rámci FA Cupu po trefě Dawsona a nad Evertonem po gólu Součka. Pro Hammers to byla první tři čistá konta v řadě od září 2019. Ve čtyřech z posledních pěti duelů se West Ham prosadil v první či poslední desetiminutovce. Proti West Bromu se kvůli zranění do hry nepodívají Fabian Balbuena a Arthur Masuaku.

West Brom v posledním zápase dokázal vyhrát na venkovním stadionu, když na půdě Wolves zvítězil 3:2. Baggies do vedení poslal z penalty Pereira, jenže skóre ve prospěch "Vlků" ještě v první půli otočili Silva a Boly. Poté se však trefil Ajayi a znovu z penalty Pereira. Pro manažera Sama Allardyceho to bylo první vítězství od nastoupení do funkce a zároveň ukončení sedmizápasového čekání na tři body pro klub. Proti West Hamu si nezahrají Grady Diangana, Conor Gallagher, Karlan Grant, Sam Johnstone, Matt Phillips a Conor Townsend.

Poslední vzájemný duel skončil před rokem výhrou hostujícího West Bromu 1:0. Prosadil se Conor Townsend.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Benrahma, Fornals - Antonio.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - O'Shea, Ajayi, Bartley, Gibbs- Snodgrass, Sawyers, Pereira, Livermore, Grosicki - Robinson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.28 - 6.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Chelsea FC  (úterý 21:15)
V rámci osmnáctého kola se v Premier League odehraje šlágr dvou celků z první poloviny tabulky, Leicester City hostí Chelsea. "Lišky" jsou momentálně třetí, výhra je však může vynést do čela, Chelsea se po skvělém úvodu sezony propadla na sedmou příčku.

Leicester se naposledy utkal se Southamptonem, který dokázal přehrát v poměru 2:0. Vítězství obstarali James Maddison a Harvey Barnes. Foxes se dařilo i v FA Cupu, kde narazili na Stoke City a vyhráli 4:0. Góly si připsali James Justin, Marc Albrighton, Ayoze Pérez a Harvey Barnes. Leicester neprohrál už šest utkání v řadě, a navíc se pyšní zajímavou statistikou. Vyhrál totiž šest ligových duelů, ve kterých o poločase platil remízový stav, což je nejvíce z celé soutěže. Z devíti letošních klání Leicester vyhrál pouze čtyři. Proti Chelsea se nepředstaví Dennis Praet.

"Samozřejmě, že Dennis je na nějakou dobu mimo kvůli poranění podkolenní šlachy. Všichni ostatní by měli být v pořádku. Ricardo Pereira pro nás bude v druhé části sezóny důležitým hráčem, je k dispozici, musí však jít krok za krokem," uvedl manažer Leicesteru Brandon Rodgers. "Papy Mendy má mírně namožený krk, takže uvidíme, jak na tom bude, ale kromě toho budou všichni ostatní v pořádku. Tým je stoprocentně připravený, což nás staví do dobré pozice."

Chelsea v minulém duelu dokázala zvítězit v malém londýnském derby nad Fulhamem po gólu Masona Mounta. V FA Cupu Blues vyřadila Morecambe po výhře 4:0, když se přesně trefili Mason Mount, Timo Werner, Callum Hudson-Odoi a Kai Havertz. Výhrou nad Fulhamem Chelsea ukončila třízápasové ligové čekání na plný bodový zisk, učinila tak svým jedenáctým gólem v závěrečné patnáctiminutovce, což je druhý nejvyšší počin v soutěži. Více takových branek dal právě jen Leicester, a to přesně o jednu více, tedy dvanáct. Na půdě soupeřů Blues letos udrželi už čtyři čistá konta. Proti Leicesteru si nezahraje N'Golo Kanté.

"Christensen je k dispozici, ale Kanté bohužel není. Jeho kolenní šlacha není na tento zápas úplně připravená, a to jsou jediní dva, o kterých je třeba informovat. Ostatní jsou v pořádku. Musíme se zamyslet nad zápasy, které jsou před námi, pokusit se je vyhrát a neustále se posouvat nahoru," uvedl hostující manažer Frank Lampard. "Nejsme ve špatné pozici, prošli jsme si horším obdobím, ale pokud dokážeme tento měsíc párkrát vyhrát, pak se obraz změní, jak se již v této sezoně stalo velmi rychle."

Poslední vzájemný duel Leicesteru s Chelsea se odehrál v červnu na stadionu "Lišek" a Blues vyhráli 1:0. Přesný zásah si připsal Ross Barkley.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans, Castagne - Ndidi, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Vardy.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Zouma, Silva, Chilwell - Kovacic, Jorginho, Mount - Ziyech, Abraham, Pulisic.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.47 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Crystal Palace  (čtvrtek 21:00)
Neobvyklá čtvrteční vložka anglické Premier League nabídne jediný zápas, a to malé londýnské derby mezi Arsenalem a Crystal Palace. Pro Arsenal svým způsobem nejde o nic výjimečného, neboť v tyto dny i v pozdní čas s výkopem stanoveným na devátou hodinu večerní poslední roky běžně hrává utkání Evropské ligy, ovšem minimálně do příchodu vyřazovací fáze hraje prim domácí soutěž, kde se "Kanonýrům" takřka zničehonic po dlouhých měsících trápení znovu daří.

Když už se zdálo, že ambiciózní klub zvyklý usilovat o nejvyšší příčky spadne do potupného boje o záchranu a pod Mikelem Artetou se už povážlivě kymácela manažerská židle, povedl se Arsenalu na přelomu roku husarský kousek v podobě tří po sobě jdoucích ligových výher, jež naposledy potvrdili i v FA Cupu triumfem nad dalším prvoligovým soupeřem, Newcastlem, byť se výhra 2:0 urodila až po prodloužení.

Jediným negativem ze sobotního klání tak bylo zranění Gabriela Martinelliho, jenž si při rozcvičce poranil kotník a Artetova pozápasová slova nesvědčila o ničem dobrém. Dle posledních zpráv však Martinelliho kotník neutrpěl žádné větší poškození vazů, a i když duel s Crystal Palace vynechá, měl by být znovu brzy k dispozici. Ještě dříve by se mohly vrátit do hry letní posily Gabriel a Thomas Partey, kteří se vypořádali s koronavirovou izolací, resp. zraněním stehenního svalu, ovšem není jisté, zda je Arteta rovnou postaví do základní sestavy, anebo zůstane u "vítězné" sestavy, které se v posledních týdnech tolik dařilo.

To hosté se potýkají s početnější marodkou, a to převážně v defenzivě. Manažeru Royi Hodgsonovi bude scházet stoper Mamadou Sakho a teprve čerstvě do hry se vrací po svalovém zranění Gary Cahill, takže je možné, že stoperskou dvojici vytvoří Tomkins s Kouyatém. Nejistý je také start Eberechiho Ezeho, jenž sice patří k stálicím Hodgsonovy sestavy, a obzvláště při zranění Jeffreyho Schluppa, ovšem letní posila z QPR v sobotu porušila platná nařízení a přišla se podívat na zápas svého bývalého klubu v FA Cupu proti Fulhamu, za což nyní neunikne vyšetřování britské Fotbalové asociace stejně jako možného postihu ze strany Eagles.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Holding, Pablo Marí, Tierney - Ceballos, Xhaka - Saka, Smith Rowe, Aubameyang - Lacazette
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Kouyaté, Mitchell - Townsend, Milivojević, McArthur, Ayew - Zaha, Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.92 - 5.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Brighton & Hove Albion  (středa 19:00)
Manchester City se v rámci osmnáctého kola Premier League utká s Brightonem. Citizens jsou momentálně šestí, oproti ostatním celkům však mají méně odehraných klání, a tak můžou brzy nahlédnout do top čtyřky. Brighton je sedmnáctý a na sestup má náskok tři body.

Man City poslední dva duely sehrál v rámci domácích pohárů. Nejprve si v semifinále Ligového poháru poradil s městským rivalem Manchesterem United, kterého díky gólům Johna Stonese a Fernandinha porazil 2:0. Ve finále ho čeká Tottenham. Naposledy pak výběr Pepa Guardioly vyhrál v FA Cupu s Birminghamem. O výhru se postaral dvěma brankami Bernardo Silva a jednou přidal Phil Foden. I v lize se City po rozpačitém úvodu sezony daří. V 17. kole vyhráli na londýnském Stamford Bridge proti Chelsea, když se trefili Gündogan, Foden a De Bruyne.

Na domácí půdě už Citizens neprohráli v Premier League sedm zápasů v řadě a ve všech pěti vítězných případech se trefili v úvodní dvacetiminutovce. Proti Brightonu budou chybět Sergio Agüero, Scott Carson a Eric García.

Brighton v posledním utkání narazil v rámci FA Cupu na Newport, který hraje až čtvrtou nejvyšší soutěž a "Rackové" se překvapivě strachovali. Po brance Solomona Marche sice vedli, jenže Adam Webster si v šesté nastavené minutě dal vlastní gól. Přes prodloužení se tak zápas dostal až k penaltám, kde zkušenější Brighton vyhrál 4:3 a rozhodující kop proměnil v sedmé sérii právě Webster. V minulém ligovém kole pak celek z jihu Anglie hostil Wolves, se kterými remizoval 3:3. Za domácí se trefili Aaron Connolly, Neal Maupay a Lewis Dunk.

Brighton za poslední rok dokázal jen jedinkrát naplno bodovat proti celkům, které se od ročníku 2016/17 umísťovaly v nejlepší šestce. Proti City budou chybět Yves Bissouma, Aaron Connolly, Tariq Lamptey a Danny Welbeck.

Poslední vzájemný duel City s Brightonem se odehrál loni v červenci a celek z Manchesteru vyhrál jednoznačně 5:0. Hattrick si připsal Raheem Sterling, po gólu přidali Gabriel Jesus a Bernardo Silva.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Dias, Stones, Zinchenko - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Sterling, Jesus, Foden.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - White, Dunk, Webster - Veltman, Alzate, Pröpper, March - Trossard, Mac Aliister - Maupay.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.87 - 18.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Newcastle United  (úterý 19:00)
Newcastle prochází složitým obdobím, však i na severu Anglie se slunce konečně zpoza mračen ukazuje. Naopak v průmyslovém Sheffieldu se tamní United nadále halí do temných barev, ačkoliv též u nich naposledy probliklo světlo na konci tunelu.

Konečně to přišlo, Sheffield se o víkendu dočkal první výhry v soutěžním zápase! Pravda, bylo to "jen" v rámci FA Cupu a navíc ani proti třetiligovým Bristol Rovers nešlo o žádnou jednoznačnou partii, nicméně United se v současnosti zkrátka musí těšit z maličkostí.

Teď už by to chtělo zabrat i v Premier League, kde mají "Blades" co dohánět. Jejich bilance ze sedmnácti odehraných zápasů? Patnáct proher, dvě remízy. Hledáte-li nějaká vítězství, pak slídíte marně. Sheffield je zkrátka otloukánkem par exellence, a pokud nedojde k výsledkové revoluci, odporoučí se po dvou letech zpět do druhé ligy.

Na růžích ale nemá v poslední době ustláno ani Newcastle. "Straky" se potýkají s následky řádění koronaviru a zprvu celkem slušně rozjetá sezona se jim začíná komplikovat. Mužstvo manažera Stevea Bruce, který svoji trenérskou kariéru začínal v Sheffieldu, čeká na ligové vítězství pět zápasů a nepříjemně se přibližuje pásmu sestupu.

Situace se však v Newcastlu přece jen zlepšuje. Vedle dlouhodobě absentujícího útočníka Allana Saint-Maximina panuje nejistá situace jen u záložníka Ryana Frasera, naopak po dlouhé době se k fotbalu vrací stoper Jamaal Lascelles. Sheffieldu chybí útočník Lys Mousset, zcela fit nejsou ani obránci Phil Jagielka s Georgem Baldockem a Endou Stevensem a další forvard Billy Sharp.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Ampadu - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Osborn - McGoldrick, Burke
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Yedlin, Fernández, Schär, Dummett - Almirón, Hendrick, S. Longstaff, Ritchie - Joelinton, Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.14 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolverhampton Wanderers - Everton FC  (úterý 21:15)
Wolverhamptonu ani Evertonu příliš nevyšla premiéra v novém kalendářním roce. Šanci na nápravu budou mít oba celky ve vzájemném střetnutí, přičemž do role mírného favorita budou před domácími Wolves postaveny hostující Karamelky.

Jak na Nový rok, tak po celý rok? Jen to ne! Evertonu vstup do nového kalendáře moc nevyšel. Tomáš Souček si totiž vítězným gólem řekl u představitelů West Hamu o bramborový salát a "Toffees" tak vyšly 1. ledna naprázdno. Ojedinělý nezdar musí družina manažera Carla Ancelottiho urychleně hodit za hlavu, neboť i nadále hraje o hodně.

Karamelky opravdu nemusí strkat hlavu do písku, neboť v předchozím průběhu sezony se jim dařilo. Staří tedy navázat na konec roku minulého a ono to půjde. Po nezdaru s West Hamem sice Everton klesl na sedmou pozici, ovšem konkurenty má pořád na dohled. Na vedoucí Liverpool ztrácí mančaft ze stejného města čtyři body, přičemž má jedno utkání k dobru.

Většina celků pak naopak v pořadí zůstává za Toffees. Mezi takové nešťastníky se řadí též Wolverhampton, pohárový aspirant v uplynulých dvou ročnících. Tentokrát to ale "Vlkům" tolik nejde. Ztráta Dioga Joty a zranění Raúla Jiméneze je znát mnohem citelněji, než se na první dobrou pozdávalo. Wanderers tak ztrácejí zbytečné body, které by dříve naopak sbírali.

Naposledy se například Wolves dostali do vedení v Brightonu, jenže slibný dvoubrankový náskok byl nakonec ten tam. Po Vánocích zase přišel Wolverhampton o bod proti Manchesteru United až v samotném závěru. Neustálé paběrkování tak stačí Vlkům jen na třinácté místo. Odstup na pozice znamenající postup do Evropské ligy nicméně není nedostižný.

Na marodce Wanderers setrvávají vedle útočníka Jiméneze také obránci Marçal s Jonnym Castrem a další forvard Daniel Podence. Možná ještě větší problém řeší Everton, neboť kvůli bolavému stehennímu svalu vypadl z Ancelottiho plánů nejlepší střelec mužstva Dominic Calvert-Lewin. Mimo hru zůstávají též záložníci Allan a Richarlison.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Semedo, Coady, Saïss, Aït Nouri - Dendoncker, Neves, Moutinho - Traoré, F. Silva, Neto
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Mina, Keane, Digne - Doucouré, T. Davies - Rodríguez, Sigurdsson, Bernard - Tosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.04 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC1796237:2133
2.Manchester United16103333:2433
3.Leicester City17102531:2132
4.Tottenham Hotspur1685329:1529
5.Manchester City1585224:1329
6.Southampton FC1785426:1929
7.Everton FC1692526:2029
8.Aston Villa1582529:1626
9.Chelsea FC1775532:2126
10.West Ham United1775524:2126
11.Arsenal FC1772820:1923
12.Leeds United1772830:3323
13.Wolverhampton Wanderers1764718:2422
14.Crystal Palace1764722:2922
15.Newcastle United1654718:2619
16.Burnley FC154479:2016
17.Brighton & Hove Albion1728721:2814
18.Fulham FC1525813:2311
19.West Bromwich Albion17151111:398
20.Sheffield United1702158:292
Zbývající zápasy
13.01. 21:15Aston Villa - Tottenham Hotspur (zápas odložen)
20.01. 19:00Leeds United - Southampton FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1886)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele